Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Paź królowej wygląda wspaniale :shock: Niesamowite zdjęcie udało Ci się zrobić :D Raptem raz w dorosłym życiu udało mi się takiego zobaczyć na żywo i to nie w swoim ogrodzie, a u mamy na działce. U siebie miałam tylko gąsienicę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Linetko!W ogrodzie tysiąca kwiatów i motyli nie mogło zabraknąć pazia królowej ;:170 Wiesz, że ja też niedawno wspomniałam jego odwiedziny? Przepiękny motyl, podobnie jak budleja, motyli krzew. Powinien znaleźć się w każdym ogrodzie :D
Pozdrawiam!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za informacje o hibiskusie. Gdzieś przeczytałam, żeby go ciąć 20-30 cm od ziemi, ale wydawało mi się to przesadą...
Mi też budleje wymarzły tej feralnej zimy parę lat temu, ale kupiłam sobie nową. Na razie jedną, ale w tym roku dokupię :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu przepiękne zdjęcia z motylkami ....na to pierwsze nie mogę się napatrzeć ;:167
Hipeastrum cudne...... świetny kolorek :D
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Dziękuję Wam za wszystkie wizyty i dobre słowa. Miałam dzisiaj trochę lataniny i nie zdążyłam napisać rano, tak jak lubię, ale i tak pewnie wiecie, że już dzień jest dłuższy o godzinę i 32 minuty. Teraz dopiero, po 17, powoli zapada zmrok. W ogrodzie ptaki śpiewają już całkiem wiosennie, pachnie świeżą, wilgotną ziemią. Bardzo chce się coś siać. Zamierzam właśnie dzisiaj coś posiać, ale chcę przy okazji sprawdzić pewną wyczytaną gdzieś informację. Przygotuję eksperyment i opiszę Wam jego wyniki.

Elizabetko, dziękuję! Kochana jesteś. Miło wiedzieć, że podoba Ci się i kwiat, i firanka. :) To szydełkowa robota mojej cioci.

Bogusiu, dziękuję! Hipeastrum pochodzi ze sklepu w kropki, tylko po zakupie przesadziłam je do doniczki z dziurką w dnie (bo była posadzona do szczelnego pojemnika!). Przypuszczam, że uratowałam mu tym życie, bo pewnie by zagniło. Ściskam Cię gorąco.

Ewciu, ten paź królowej, którego udało mi się sfotografować, to jeden z zaledwie kilku, jakie przewinęły się przez nasz ogródek w ciągu piętnastu lat, odkąd zamieszkaliśmy w naszym domu. Innych motyli bywa sporo, zwłaszcza różnych rusałek. Przylatują do kwitnącej lebiodki oregano, do kwiatów ligustru i pewnie jeszcze do innych. A skoro u siebie widziałaś gąsienicę, to zapewne sam motyl też niebawem się pojawi, tylko niech wreszcie przyjdzie wiosna. :D

Kasiu Robaczku, tak, rzeczywiście, znalazłam te zdjęcia z motylkami i równie śliczne, z niebieskookim kotkiem! Ale w Twoim ogrodzie, mając tyle róż do wyboru, motyle powinny się bić o miejsce zamieszkania! ;:108

Aniu Rudominko, ja chyba też się złamię i kupię budleję. Naprawdę szkoda rezygnować z pięknego "motylego krzewu". No cóż, może i zmarznie znów którejś zimy, ale przecież w ogrodzie zawsze coś się zmienia, będzie miejsce dla następnych roślin. A te moje hibiskusy przytnę w takim razie, dziękuję, że mnie zmotywowałaś i dzięki Tobie znalazłam właściwą poradę.

Agness, dziękuję, ale to zdjęcie jest dziełem przypadku, nie zaś mojego talentu. :oops: Cieszę się jednak, że Ci się spodobało.
A hipeastrum rzeczywiście kwitnie pięknie, nadspodziewanie.

A ponieważ rozmawiamy także o motylach, a właśnie zbliża się wiosna, to czy znacie wróżbę z książek o Muminkach, według której pierwszy motyl, jakiego zobaczy się wiosną, ma przepowiadać, jakie będzie lato? Żółty motyl oznacza, że lato będzie wesołe, biały - że będzie spokojne, a brązowy i czarny oznaczają smutne zdarzenia. Więc oczywiście życzę Wam gorąco całych chmar cytrynków w Waszych ogródkach! :D

Dodaję jeszcze zdjęcie i opis eksperymentu związanego z wysiewem nasionek. Wyczytałam w Internecie, że nasionka dobrze jest moczyć przez noc przed wysiewem w mocnej herbacie. Tanina zawarta w herbacie podobno ułatwia macerowanie się otoczki nasienia i przyspiesza kiełkowanie. Zamierzam to sprawdzić. Zamoczyłam więc dwa rodzaje nasionek (I - lwich paszczy, II - ostróżek, własnego zbioru) w kieliszkach z płynami (1 - mocną wystudzoną herbatą czarną, 2 - zwykłą nieprzegotowaną, ale przefiltrowaną wodą kranową). Jutro zamierzam wysiać je do doniczek z ziemią, przy czym dodam jeszcze w obu przypadkach po jednej doniczce kontrolnej dla suchych nasionek, niemoczonych w niczym. I zobaczymy, co będzie: czy i kiedy wykiełkują, które najprędzej i które najliczniej. Nasionek nie liczyłam, dałam "na oko" podobną ilość. Zwłaszcza w przypadku lwich paszczy liczenie ich zajęłoby mi czas do północy. :D

Zdjęcie lwich paszczy in spe, zamoczonych w wodzie i w herbacie. :D

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No powiem tak ciekawe eksperymenty zobaczymy co z nich wyjdzie ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

1 godzina 36 minut!
O tyle dzień jest dzisiaj dłuższy. :tan

Elu, właśnie też jestem ciekawa, czy będzie widać jakąś różnicę. Czasem się czyta tu i tam, że trzeba coś zrobić, żeby rośliny rosły lepiej czy nasiona lepiej kiełkowały, ale po co mam powtarzać niesprawdzone informacje? Wolę najpierw zobaczyć, jak to u mnie zadziała. Dzisiaj będę wysiewać te nasionka. :)

Wspomnienie lata - kwitnąca lawenda. jako ususzony bukiet stoi w wazonie na parapecie i wciąż pachnie.

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Też jestem ciekawa, jakie będą wyniki :D
Lawendy mam stanowczo za mało, zamierzam dokupić, bo zimuje dość przyzwoicie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ewciu, ja też chciałabym jeszcze kupić lawendę, i to chętnie różne odmiany, bo do tej pory nawet nie wiedziałam, że istnieją odmiany lawendy. :oops:

Moje "eksperymentalne" nasionka już wysiałam, teraz będę spryskiwać ziemię i obserwować, co się będzie działo. :)

A tutaj następna roślinka, kupiona dzisiaj jako "przeganiacz zimy". :D

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,jestem ciekawa eksperymentu z nasionami.Ja mam posiane juz ostróżki i lwią paszczę od ciebie,czekam na efekty.Jeżeli chodzi o lawendę to wiosną jak ją obcinam utykam gałązki,które zyją w ziemię i bez problemu się przyjmują.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

To samo chciałam napisać - lawenda bardzo ładnie przyjmuje się z sadzonek powstałych z wiosennego przycinania. Również sama się wysiewa i to w zaskakujących miejscach :)
Ja chciałabym dokupić białą, bo niebieskiej mam dwie odmiany: Hidcote i Munstead.

Lwiej paszczy do tej pory nie miałam, ale kusi mnie coraz bardziej...

A na koniec pytanie: gdzie takie ładne prymulki sprzedają?
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Małgoś, Tobie nawet kij od miotły by się ukorzenił, jakbyś go wetknęła w ziemię. :D Ty masz naprawdę "zielone łapki", święcie w to wierzę.
Na razie mam parę gałązek lawendy w doniczce na parapecie, posadzonych tam, żeby się może łaskawie ukorzeniły. :roll:
Ale w sezonie spróbuję tak jak mówisz, może rzeczywiście coś z tego będzie. Dziękuję za radę! ;:196

Aniu, dziękuję, na pewno spróbuję, choć nie wykluczam, że Ty też masz ten jakiś specjalny dar, jak Małgosia. :)
Lwie paszcze dostałam jako sadzonki dwa lata temu i wyobraź sobie, że przetrwały zimę i w zeszłym roku kwitły ślicznymi kępami. To są te niskie, mniej okazałe, ale też ładne. Teraz próbuję wysiewu, choć liczę na to, że istniejące kępy znów ruszą wiosną. Nasionek mam sporo, więc jakbyś chciała, daj tylko znać.
A prymulkę kupiłam w moim ulubionym sklepiku ogrodniczym, przy ulicy Adamka (Grudzice).
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosiu, też jestem ogromnie ciekawa jak zakończy się ten eksperyment. ;:oj
Motylki fantastycznie ujęte, chyba Cię lubią, bo pięknie pozują. ;:138
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu -lawendy nie mam w ogrodzie,ale chyba nabęde ,bo ładnie sie prezentuje ;:138

Zachwycający ten różowy kwiat ;:oj aż wesoło mi się zrobiło. :wit
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Szkoda, że tej herbacie nie przeczytałam przed wysianiem moich chilli. Już nie wzejdą pewnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”