Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Iwonko dość dużo szczawików dostałam od naszej forumowej Krysi, poza tym one dość szybko się rozrastają, a ja zbieram (nie zimują w gruncie ;:185)nawet te najdrobniejsze cebulki, więc troszkę ich już jest. Z tym czasem to nie tak do końca, owszem ogród pochłania go dość sporo, ale w zasadzie, to robię w nim w doskoku, najwięcej czasu zajmuje niestety praca i dojazd, później zakupy i dom, rodzina i psiaki, teraz jeszcze remont, a ogród to najczęściej w weekend o ile nie mam gości, bo tym razem od piątku nic nie tknęłam ;:185. Poza tym fotografowanie, obróbka zdjęć, czas na forum bez którego nie wyobrażam sobie nawet jednego dnia, no chyba, że wyjeżdżam, a jeszcze marzy mi się ozdabianie techniką decoupage ;:14

Kasiu, dziękuję ;:196, wydaje mi się, że faktycznie ogród zaczyna pomału nabierać charakteru, co nieco wymaga jeszcze poprawek, ale to już kropla w morzu wody.

Aniu, ja tych szczawików nie miałam już gdzie posadzić, więc chodziłam po ogrodzie i szukałam miejsca, no i tak mi wpadło do głowy, a kobea rzeczywiście w tym roku jest dość spora i wydaje mi się, że biała dużo ładniejsza od fioletowej, ale to już rzecz gustu.

Jagusiu, ja nigdzie nie pisałam, że zimują w gruncie, wręcz przeciwnie, wiosną znalazłam chyba ze dwie cebulki, które na jesień ominęłam i nic z nich nie wyszło, więc nie warto ryzykować

Iwonko, zdjęcia faktycznie wyszły tym razem dość ładnie, ale robię je zawsze tak, aby pokazać to, co najładniejsze jak każdy chyba ;:306, ale takich gorszych miejsc, też jest jeszcze sporo.

Marzenko, jak je zwiąże, to zbiorę i mogę Ci wysłać nie ma sprawy, ale wyczytałam gdzieś, że nasiona kobei nie dojrzewają odpowiednio w naszym klimacie, by wzeszły, nie wiem czy to prawda, co prawda próbowałam już z fioletową i faktycznie bez powodzenia, jednak mam zamiar sprawdzić jeszcze raz.

Piotrek, myślę, że będzie dobrze i róże dadzą radę, w doniczce to jednak, co innego niż w gruncie, Ty niechlujny ;:oj, chyba troszeczkę przesadziłeś, znam Twój piękny i zadbany ogród, więc proszę mi tu bajek nie opowiadać, a przy liliach naprawdę niewiele trzeba robić, one w zasadzie rosną same.

Marzenko, zapewne każdemu tego czasu brakuje, zazdroszczę więc troszeczkę tym, co nie muszą pół dnia siedzieć w pracy, z drugiej strony dobrze jest jak jest, gorzej jakby jej nie było, jeszcze troszkę i porządnie odpocznę, bo prawie miesiąc będę miała wolnego dwa tygodnie przymusowego chorobowego po zabiegu, a potem dwa tygodnie wymarzonego urlopu.

Jolu, ja w zeszłym roku siedziałam z zeszytem i notowałam ;:306 w tamtym okresie miałam ich ponad 10 sztuk, a teraz około 80 i myślę o następnych

Aniu, dziękuję ;:196, studzienka to też dzieło mojego M, ja tylko malowałam, a potem zrobiłam, to cosik wokół niej, Summer Song kolorek ma bajeczny ;:108 , ale cokolwiek więcej będę mogła o niej napisać zapewne dopiero w przyszłym roku

Aniu, Nostalgię mogę polecić, to róża zdrowa, pełna wigoru, ładnie rozrastająca się i pięknie kwitnąca, na żywo wygląda jeszcze ładniej, bo zrobić jej ładne zdjęcie, to nie lada wyzwanie

Ida, dzięki ;:196, zmian niby za dużo nie było, przybyły dwie różanki i dwie pergole, troszkę kamyczków, ale bardzo się cieszę, że Ci się podoba, może moja Summer Song powtórzy furorę jaką zrobiła Pashminka w zeszłym roku ;:306

dzisiaj za dużo nie pokażę, gdyż nowych zdjęć nie robiłam, ale kilka jeszcze znalazłam z poprzedniej sesji, mam nadzieję, że nie zdubluję

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Ilonka coraz bardziej kocham róże ;:108 ;:108 ;:108
Dzisiaj sobie zamówiłam: Pashminę i Artemis i Cream Flower Circus :tan
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

na ostatnim zdjeciu co to wysokie jest fioletowe
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ilonko nie zdążyłam się wpisać a tu już nowe zdjęcia. :;230
Wracam do przepięknej Marjorie Marsall, jak chciałam kupić, to już było po ptakach?. ;:173
W tym sezonie upoluję ją na pewno?. :tan
Cudna Pashminka ?. kwiaty jak cukiereczki ;:167
Penny Lane , to również moja faworytka. Będę ciekawa czy Ty będziesz z niej zadowolona. :D
Ślicznie masz w ogrodzie ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, coś czuję, że wpadłaś na całego, tak jak ja ;:306, moja teściowa jak widzi mnie chodzącą wokół nich, to się śmieje w pozytywnym tego słowa znaczeniu, bo nie może się nadziwić, że ta która róż nie chciała ma ich coraz więcej, w tym tygodniu przyjadą do mnie dwie następne (o czym jeszcze nie wie :;230), bo zamawiając dla naszej forumowej Gosi Easy Does It, (która do mnie wpadnie w przyszłą sobotę, już nie mogę się doczekać) wzięłam sobie przy okazji tym razem ponoć takie typowo do cięcia, czyli do wazonu Barkarole i Carris, a jesienią albo wiosną jeszcze zobaczę chcę wziąć trzy może cztery kolejne, ale to już chyba naprawdę ostatnie, oczywiście ze względu na miejsce, którego intensywnie poszukuję ;:306

Marzenko, jeśli myślisz o tym największym krzaku, który jak dla mnie ma kwiaty różowe, to tawuła billarda, a to jej zbliżenie
Obrazek

Majeczko, to Ty nie masz Marjorie Marsall, a byłam przekonana, że właśnie u Ciebie ją widziałam :shock:, jeśli mam być szczera to jej kwiat owszem jest cudny, ale ona sama w sobie bardzo wątła, fakt faktem, że to jej pierwszy rok u mnie, ale takich mam mnóstwo, więc porównanie również. Z drugiej strony patrząc to chyba ona właśnie rośnie u mnie w najgorszych warunkach (najmniej słońca, o ile w ogóle je ma), a tak szczerze mówiąc, to bardzo się cieszę, że mogę polemizować na ich temat z królową róż, bo ten tytuł słusznie Ci się należy, zawsze będę powtarzać, że to właśnie u Ciebie się w nich zakochałam ;:196, dzięki czemu mój ogród na prawdę dużo zyskał ;:196, a Peny Lane bardzo miło mnie zaskoczyła, w przeciwieństwie do Aloha, która póki co nie zawiązała ani jednego pączka, chociaż rośnie jak szalona, jak powtórzy to, co do tej pory Indigoletta, to i jednej i drugiej marny los.

to moja Peny Lane
Obrazek

i kolejne rozkwitające ślicznotki

Pomponella, jest naprawdę śliczna, a ja nawet nie pamiętałam, że ją zamówiłam ;:306
Obrazek

Afrodyta
Obrazek

Queen of Bermuda, najtańsza ze wszystkich, a nic jej nie brakuje, wręcz powiedziałabym, ze niejedną ślicznotkę przeskoczyła
Obrazek

William Shakespeare
Obrazek

Obrazek

druga z kolei Pink Peace (gratisik)
Obrazek

Casanova
Obrazek

i ogólnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

w powojniku Rooguchi jestem zakochana, nie pomyślałabym, że ten tak delikatnie wyglądajacy kwiatuszek jest taki silny i mocny
Obrazek

Obrazek

prezencik od M na urodziny, które miałam w zeszłym tygodniu
Obrazek

Obrazek

a ten od dzieci (synowej i dwóch synów), ale jestem szczęśliwa :tan
Obrazek

Obrazek

pomidorki z własnego siewu
Obrazek

cleome z własnego siewu
Obrazek

oraz takie tam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ilonka prezenciki ;:333 ;:168
Obłędnie wygląda róża ciemnoróżowa z liliami chyba pomarańczowymi, lubię takie połączenia.
Marjorie Marsall, tak nazwałam różę i byłam pewna, że to ona, ale Tomek wyprostował
sprawę i okazało się, że mam Sweet Revelation. Za Mariolką będę się rozglądać dalej, bo ;:167
Ilonka hm...hm... nic nie powiem wiesz, co mam na myśli. Poza tym, ja tak nie uważam ;:196
Aloha .... też miałam i szybko nie mam ;:306 wolę takie co ciągle kwitną.
Kto wpadnie do Ciebie po różyczkę ;:173
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Rooguchi i ja w tym roku kupiłam. Tyle się napatrzyłam w zeszłym sezonie na niego na forum, że MUSIAŁAM go mieć. Tyle, że u mnie nie kwitnie. Prezenty świetne (clematis też taki mam z powodów j/w). No i wszystkiego najlepszego z okazji zwiększenia wartości ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wzdychałam na głos przy: tawule, liliach i tym powojniku w kształcie dzwoneczka! Cudo dosłownie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ilonko,ta fuksja trabkowa to nowy nabytek?Moja nie przetrzymała,ale juz nie powiekszam kolekcji,te 20 donic wystarczy w zupełności,a wszystkiego nie mozna przecież miec.Twoje kleome jest duzo wyższe.U mnie te wysokie nie maja jeszcze pąków,a srednie bedzie kwitło niedługo.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko z tych prezencików bardzo bardzo się cieszę, a to zestawienie róży z lilią w rzeczywistości wygląda dużo lepiej, to róża Ascot jak dla mnie bardzo ciemny róż a nawet purpura natomiast lilie to Little Kiss czyli też w lekkim odcieniu różu. Po różyczkę wpadnie do mnie Gosia22 jest już w Polsce, umówiliśmy się na tę sobotę, a róże jadą :heja

Aniu, dziękuję ;:196, Rooguchi jest wbrew pozorom bardzo wytrwały, więc na pewno za rok pokaże na co go stać, mój w zeszłym, gdy go kupiłam miał może z trzy kwiatki, a teraz szaleje.

Miłka, tak, tak Rooguchi jest cudnym powojniczkiem, nic się nie pochwaliłaś, że wreszcie otworzyłaś swój nowy wątek, byłam już w nim wczoraj, ale na wpis nie miałam siły, za to dzisiaj ;:108

Małgosiu tę fuksję mam już trzeci rok, zimuje w domu i jakoś daje radę, ja również nie mam juz zamiaru powiększać kolekcji o te zimujące w domu, trzy wielgachne datury, dwie fuksje, dwie agawy, koleusy, aptenia i jeszcze kilka innych w zupełności wystarczą ;:223

Dzisiaj o 19..00 było u mnie tak, na szczęście przeszło bokiem, ale wyglądało nieciekawie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a potem wyszło słoneczko i kilka fotek udało mi się strzelić
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dzwonek Pantaloons
Obrazek

dzwonek Pink Octopus
Obrazek

malwa Nigra
Obrazek

pierwszy nieśmiały kwiatek Andromedy
Obrazek

hortensja nn
Obrazek

Rosella's Dream
Obrazek

św. Józefa
Obrazek

Triumphator
Obrazek

Yellow Electric od Zuzi ;:196
Obrazek

ostróżka Elatum "Misty Mauves"
Obrazek

Obrazek

niezawodna Pashminka
Obrazek

Olimpic Palace
Obrazek

Marselisborg Castle
Obrazek

Geisha
Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg
Obrazek

Afrodyta
Obrazek

Clair Renaissance
Obrazek

angielka nn
Obrazek

tę muszę sprawdzić
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ilonka, znowu zamówiłaś różyczki...... pochwalisz się jakie ;:173 jestem ciekawa... teraz rozumiem,
pewnie Gosia22 je dowiezie ;:333
Masz pięknie w ogrodzie..... i masz czym się chwalić :;230 Ostatnia na zdjęciu nn to Pastellka ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Burza też u mnie byla taka malownicza! Kłębiace się chmury, trochę grzmotów i złowrogich pomruków i koniec!
Malwa Nigra piekna. Mi wyrosła bardzo ciemna przed domem, ale raczej ciemna wiśnia niz taka czarna.
Pashminka powalająca! Muszę pomyśleć, czy mam dla niej miejsce, bo chyba chcę ją mieć :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ilonko ależ kolorowo i pięknie u Ciebie .
Jestem zachwycona ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ilonko zdjęcia roślin cudne ;:138 ale te z nadchodzącym kataklizmem ;:202 oj było czego się bać ;:202
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rany ale chmurzyska :shock:
u nas takie były wcześniej i akurat byłyśmy z mamą na działce jak one nadeszły......taki się wiatr zerwał i jak raz zagrzmiało to normalny szok i takie coś ;:202 ;:219 hehe ale nastraszyło, spadło kilka kropel i już słońce :;230
Nigra cuuuudna....ja czekam na swoje ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”