Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Dlatego w tym roku mam w miejscu słonecznym 

- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam posadzone trzy rośliny . Rosną ładnie , obficie kwitną i mają sporo ledwie zawiązanych owocków . Kilka takich po 3 cm zostało już zjedzonych . Na surowo smak taki jak opisujecie . Mam w planach zrobić kilka słoiczków marywanej z papryką . Wypróbuję jeszcze inne przepisy i podzielę się swoimi odczuciami .
Pozdrawiam, Beata.
Wątek forumowy:
Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek- przepisy
I trochę ogólnych informacji
Instytut Tradycyjnej Peruwiańskiej Medycyny

Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek- przepisy
I trochę ogólnych informacji
Instytut Tradycyjnej Peruwiańskiej Medycyny

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Bardzo ciekawy link. Wygląda na to,że najwartościowsze są dojrzałe owoce.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- besia
Amanita
Dziękuję Ci za wstawienie adresów .
Cyklantera robi się bardzo popularna nie tylko na forum . Moja koleżanka pełna zachwytu opowiadała mi o takiej peruwiańskiej cudownej roślinie i zastanawiała się jak zdobyć jej nasiona i czy w naszym klimacie będzie rosła . Bezcenne zobaczyć jej minę gdy jej powiedziałam , że mam Achoche w ogrodzie i całkiem dobrze rośnie . Oczywiście mam zbierać wszystko , owoce i liście . Mam wrażnie , że nic się nie zmarnuje .
Dziękuję Ci za wstawienie adresów .
Cyklantera robi się bardzo popularna nie tylko na forum . Moja koleżanka pełna zachwytu opowiadała mi o takiej peruwiańskiej cudownej roślinie i zastanawiała się jak zdobyć jej nasiona i czy w naszym klimacie będzie rosła . Bezcenne zobaczyć jej minę gdy jej powiedziałam , że mam Achoche w ogrodzie i całkiem dobrze rośnie . Oczywiście mam zbierać wszystko , owoce i liście . Mam wrażnie , że nic się nie zmarnuje .
Pozdrawiam, Beata.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie ma cudownych roślin,może poza żeń -szeniem,tym prawdziwym
.Gdyby tak było ,ludzie by żyli w zdrowiu przez setki lat.

- besia
kaLo
Wszystko co cudowne przynosi efekty wtedy gdy jest systematycznie stosowane i w odpowiednich dawkach . Moda nie tylko w ubraniach przychodzi i odchodzi . A każdy lubi być trochę modny . Poza tym jest dużo cudownych roślin naszych własnych , endemicznych . Tylko trzeba trochę chęci by je poznać .
Wszystko co cudowne przynosi efekty wtedy gdy jest systematycznie stosowane i w odpowiednich dawkach . Moda nie tylko w ubraniach przychodzi i odchodzi . A każdy lubi być trochę modny . Poza tym jest dużo cudownych roślin naszych własnych , endemicznych . Tylko trzeba trochę chęci by je poznać .
Pozdrawiam, Beata.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Nie wiem, czy taka wielkość jest odpowiednia, ale nie chciało mi się dłużej czekać i pierwsze dwie cykalntery poszły do degustacji. Dla mnie to głównie smak groszku połączonego z ogórkiem, mój M. powiedział, że głównie fasolkę czuje
. Generalnie słodsza niż się spodziewałam
. Bardzo ciekawy smak i jako urozmaicenie dań warzywnych zagości pewnie u mnie na dłużej
No i co ciekawe (ktoś już o tym pisał wcześniej), owoce znalazłam w górnej części krzaka mimo, że kwiaty na dole pojawiły się dużo wcześniej. Więc kto nie widzi owoców w dolnej części niech dobrze przeszuka górę

No i co ciekawe (ktoś już o tym pisał wcześniej), owoce znalazłam w górnej części krzaka mimo, że kwiaty na dole pojawiły się dużo wcześniej. Więc kto nie widzi owoców w dolnej części niech dobrze przeszuka górę

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tak samo, dużo kwiatów na dole a owoce pozawiązywane wyżej, tak mniej więcej w połowie/na zgięciu podpory (teraz płożą się po siatce którą założyłam na główne rurki).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu
pospieszyłaś się , to jeszcze 1/2 tego co powinno być, czyli coś między kciukiem, a palcem małym.
Jutro pójdę na działkę i pokaże jak wygląda mój, czyli starszy brat Twojego.
pospieszyłaś się , to jeszcze 1/2 tego co powinno być, czyli coś między kciukiem, a palcem małym.
Jutro pójdę na działkę i pokaże jak wygląda mój, czyli starszy brat Twojego.

Nie wytrzymałam i taką mikro zjadłam jak groszek zielony na surowo młodziutki, z dodatkiem papryki
.

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Wyglada na to,że tylko ja nie zachwycam się tym smakiem
Ale za inna nowość- rodzynek brazylijski bardzo mi smakuje

Ale za inna nowość- rodzynek brazylijski bardzo mi smakuje

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- mymysteryy
Ja tam nie wpadam w zachwyt, ale nie można też powiedzieć, że jest niedobra. No bo i ogórek przecież każdy lubi i groszek i fasolkę, a to taka mieszanka. Po prostu ciekawy, inny smak
. No i do tego podobno taka zdrowa, więc trzeba zajadać
. To na razie testy na surowo, a zakładam, że w przetworach może być jeszcze ciekawsza.
Piotrek, podejrzewałam, że się pospieszyłam, ale jak tu było wytrzymać po Twojej relacji z odczuć smakowych
. Chętnie zobaczę jej starszego brata
.

Piotrek, podejrzewałam, że się pospieszyłam, ale jak tu było wytrzymać po Twojej relacji z odczuć smakowych

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ela
rodzynek był nowością kilka lat temu, też mi pasuje jego smak, dobra jest również z niego konfitura.
Natomiast odnośnie Cyklantery, to posadziłem ją w kilku miejscach , najciekawiej zapowiada się ta ,
która wystartowała na VII pietrze i już doszła do połowy VIII i cały czas pnie się do góry.
Wystawa jest wschodnia, słońce od wschodu do 11-11.30, zobaczcie, jak duże ma liście.

rodzynek był nowością kilka lat temu, też mi pasuje jego smak, dobra jest również z niego konfitura.
Natomiast odnośnie Cyklantery, to posadziłem ją w kilku miejscach , najciekawiej zapowiada się ta ,
która wystartowała na VII pietrze i już doszła do połowy VIII i cały czas pnie się do góry.
Wystawa jest wschodnia, słońce od wschodu do 11-11.30, zobaczcie, jak duże ma liście.

- mymysteryy
U mnie rodzynek będzie nowością dopiero w przyszłym roku
(jak uda mi się nasiona zdobyć).
Piotr, w jakim pojemniku rośnie ta Cyklantera? Chyba musisz się nieźle nabiegać z podlewaniem? Ja mojej co najmniej 10 litrów dziennie leję, jak gorąco to 2 razy dziennie 10l (w piachu rośnie, więc szybko wysycha).

Piotr, w jakim pojemniku rośnie ta Cyklantera? Chyba musisz się nieźle nabiegać z podlewaniem? Ja mojej co najmniej 10 litrów dziennie leję, jak gorąco to 2 razy dziennie 10l (w piachu rośnie, więc szybko wysycha).