Siedlisko z sosnami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami

Post »

Faktycznie, to może być 'Fascynation', zaczekaj na kolejne kwiaty, bo zasadniczo 'Fascynation' ma dwa rzędy płatków więc nie jest pojedyncza tak do końca.

Taka z pojedynczych z ciemnymi liściami to 'Roxy'. Też miałam, ale chyba mi nie przezimowała.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojej, piękne Marzenko te dalie. :D Ja mam jedną na balkonie i chciałabym ją przezimować. Podpowiesz jak?
A uparta jestem tylko wtedy jak mi na czymś baaardzo zależy. 8-)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jasieńko, odętkę mam od wiosny, dostałam kawałek od babci Mirusi, nie wiedziałam jak się ten kwatuszek nazywa, bo bez nazwy była. Dopiero teraz na Fo ją zidentyfikowałam. Jak mi przetrwa zimę to upomnij się, może da się podzielić?

Miłko, moje dalie to nabytek wiosenny, wg.kolorów. Dopiero później jak zobaczyłam na FO, że nazwy ważne, to zostawiłam kawałki naklejek z opakowań i tak teraz je zapodaję. jak widać na przykładzie Mum's specjal są pomyłki. Roxy nie mam.

A teraz trawy rosnące nieopodal w naturze i u mnie. Nazw nie znam, ale wyglądaja całkiem całkiem. Nie martwię się o ich zimowanie, bo jest ich sporo i w razie czego mogę uzupełniać. Będę je wykorzystywać na rabatach, bo podpatrzyłam, że fajnie się komponują, dodają zwiewnośći i lekkości. No i te kłosy poruszające się na wietrze ;:224 . Nie marudzę więcej tylko przedstawiam, ta dam :uszy
Obrazek

ObrazekObrazekkłosy ładne, pojedyńcza kępa wygląda be, bo rozkłada się i sami oceńcie
Obrazek
w zwartek kupie lepiej się prezentuje. Średnia, pod kolana, w zwartej kupie
Obrazek

Obrazek coś czerwonawego, niska

wysoka, po pachy, mierząc z klosem, liście nad kolano
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek małe kępki, na brzeg rabaty. Jest to chyba zwykła wydmurzyca piaskowa, choć ja na nią mówię kostrzewa sina

Obrazek
Obrazek to chyba trawą nie jest, ale ma fajne pomponiki :wink:

Edytko, specjalistka od dalii nie jestem. mam je pierwszy raz w życiu. Miłka (takasobie), jest ekspertem. Wiem, że dalie nie zimją w gruncie i trzeba je w piwnicy przechować przez zimę, czyli wykopać, osuszyć i do skrzyni. Wiosną się sadzi jak minie groźba przymrozków, ćzyli chyba najszybciej w drugim tygodniu maja.
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Super. ;:138
A mnie się i tak najbardziej podobały te z dwoma ogonkami (trawy oczywiście) :;230
Pogłaskaj od cioci ;:168
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, to moje schroniskowe Biała- Azja i Czarna- Tina. Obie dostaojne panie, po 11 i 9 lat. Przez nie te siatki przy rabatkach, a ile radości ;:138 . Głaski będą jak wrócę do domu i jak niczego nie spsocą, bo wczoraj wywaliły mi doniczkę z hibiskusem :evil:
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Ja Ci nie chciałam nic mówić ale liście od liliowca, którego od Ciebie dostałam są wyrąbane równo
, jak przy linijce :oops:
Moja Jula je załatwiła, mam tylko nadzieję, że nic im nie będzie :(
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki smaczny? No trochę niedobrze, bo roślinka z liści teraz czerpie pożywienie na zimę i na za rok. Ale nic straconego, jakby co to wiosną podeślę jeszcze.

zasypuję dziś zdjęciami roślin rodzimych więc kolej na kocankę piaskową
Obrazek

Obrazek

tu jedna w kilku łączek kocanki
Obrazek

a tak przekwita, puszy się podobnie do anafalisa. Może to jakaś rodzina z nim, bo listki podobne ? Może Jacek mógłby nam tu pomóc?

Obrazek

To jeszcze nie koniec zdjęć na dziś :wit
Awatar użytkownika
arim27
100p
100p
Od: 29 paź 2011, o 14:24

Post »

[quote="Sosenki4"]Edytko, to moje schroniskowe Biała- Azja i Czarna- Tina. Obie dostaojne panie, po 11 i 9 lat.

Marzenko,a ja przekazałam w schronisku w ZG wieści z domu Azji-że ma bardzo dobrze,zadomowiła się,jest mądra itd (cytowałam Twoje słowa) i że nie przyniosła wstydu dla schroniska :wink:
Pamiętała ją tylko jedna Pani,gdyż Azja była bardzo krótko-ważne,że znalazła "swoje miejsce" a Wy macie swojego przyjaciela.
Pozdrawiam Mirka !
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p

Post »

Widocznie smakowały gówniarze ale mnie zmartwiłaś. :(
Wczoraj schowałam doniczkę, tam nie wejdzie i może się uda. :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko ;:196 ;:138 :tan , witam. Kurcze, jaki ten świat mały. Znasz Azję? Jesteśmy nią zachwyceni, jest naprawdę cudowną sunią. Cieszę się, że dałam jej dom. Skąd ją znasz?
Pamiętasz miała takie kurzajki, na powiece prawego oka. Rozmawiałam z dzieczynami na forum BOSów, że to może być od stresu. Chyba tak było, bo zniknęło jej to i ma piękne oczka, mądre, i w ogóle.
Brakuje mi słów, żeby opisać Azję, jaka jest wspaniała. Pilnuje nas jak szalona, zawsze musi mieć nas na widoku, a jak jej się rozejdziemy, to siada tak, żeby mieć i mnie i Patryka na oku. Wyczuwa obce zapachy na 60m lub więcej, nie wiem. Goni intruzów (obce psy) do granicy działki i zawraca. Dodam, że działka nieogrodzona, a ona i tak wie, gdzie koniec jej rewiru. Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że nas rozpoznałaś. Teraz już na bieżąco będziesz z wiadomościami o Azji ;:168 , ona często pojawia się na zdjęciach, bo zawsze jest przy nas.

Ot, choćby tu. Miało byc zdjęcie katalpy. Katalpa co prawda jest, ale łapy Azji też. Pozdrawiam schronisko w Zielonej Górze ;:196 . Pracują tam wspaniali ludzie z wielkim ;:167
Obrazek

Edytko, doślę nowe roślinki, nie martw się ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Marzenko, właśnie wróciłam z delegacji i jestem zarobiona. Zajrzałam na sekundę, podziwiam przetwory i wspaniały tytoń. Nie znałam tej roślinki a jest bardzo ciekawa. Jak będą miały dużo nasionek to możesz mnie zapisać na listę wysyłkową ;:65 Ja jutro wyjeżdżam znowu więc paczuszkę z krzewuszką i cebulkami pewnie wyślę w poniedziałek.
Widziałam że niecierpki zaczynają kwitnąć. Ja mam mały lasek obok wierzby mandżurskiej z samych niecierpków :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, fajnie, że zajrzałaś ;:196 . Ale zabiegana jesteś. Pokaż zdjęcie lasu niecierpkowego u siebie :wit . Z nasionek je wyhodowałaś?

W nagrodę wrzos rosnący niemal naturalnie na moim polu. Sam się wysiał na skraju brzóz samosiejek. Nie jest to niestety w ogrodzie

Obrazek

Obrazek

-- 14 sie 2012, o 15:30 --

Obrazek Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, nic nie hodowałam, samo się wysiało tam gdzie w zeszłym roku były dwa niecierpki. Wyrywałam te które były za blisko innych roślin a zostawiłam to co mi pasowało. Ciebie to czeka w przyszłym roku :heja
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to cieszę się bardzo. Akurat w tym miejscu może się siać niecierpek do woli. Oczywiście nasionka tytoniu będę zbierać. Widziałaś ile kolorów jest? od białego do fioletowego. Brakuje tylko bordo, ale jeszcze wszystkie nie zakwitły, więc szansa jest :tan
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Wróciłam z pracy, a tu już tyle wpisów.
Poproszę nasionka tytoniu, niecierpków.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Zablokowany