Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

No to kobea mnie nie kocha ;:145 Miała być taka ekspansywna a stanęło na dwóch listkach i dalej nic ;:223
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Edytko, ja też posiałam do wielodoniczek, ale jakoś nie dowierzałam własnemu zbiorowi cleome i poszłooo nasion gęsto, to teraz będę rozsadzać :lol: . O cukinii i ogórkach też chyba pomyślę jeszcze w tym tygodniu... I sałaty troszkę... ;:224
Pomidorki... no chciałabym... chętnie... jeśli możesz :oops:

Kasiu, taki regał to u mnie przymus, za chwilę będzie jeszcze więcej miejsca potrzebne... ;:202
Ptaki są coraz liczniejsze i coraz śmielej szukają pokarmu. Zima daje im się we znaki :(

Jule
, kiedy to wszystko posadzisz do gruntu zapomnisz o niedogodnościach. A to już za chwilę przecież :twisted:

Aguniu, oprócz regału mam zajęty jeden parapet w salonie i znaczną część murka w jednej z łazienek, nie jest tak różowo :lol: . Dziś pewnie drugi regał zainstaluję za firanką... ;:170

Jolu
, nie mam kobei.... może trzeba jej więcej ciepła i słońca....? :?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Francesca pisze:O cukinii i ogórkach też chyba pomyślę jeszcze w tym tygodniu... I sałaty troszkę... ;:224
Tylko pamiętaj, że sałata potrzebuje niższej temperatury. Ja nie bardzo mam takie miejsce. Raczej będę szukała rozsady do kupienia.
Francesca pisze:Pomidorki... no chciałabym... chętnie... jeśli możesz :oops:
Wyślij mi adres na PW, to jutro prześlę Ci nasionka.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam grzejników, doświetlić kobeę mogę tylko lampką ;:131
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że kobea bardzo modna ostatnio na FO. Nigdy jej nie miałam, nigdy jej nie znałam, nigdy jej na żywo nie widziałam, toteż nigdy jej jeszcze nie pokochałam :;230
Muszę się z nią zapoznać, skoro tak polecacie :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando, ja się w kobei zakochałam u Robaczka ale okazała się dla mnie za trudna. Nie kwitła i teraz nie chce rosnąć. Muszę sobie inne hobby wymyśleć ;:131
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, to już widzę, że może być kapryśna. Skoro tak, to się jednak powstrzymam, bo ostatnio jakaś nerwowa jestem. Wkurzyły mnie okropnie krążki torfowe, bo taką miałam ochotę mieć dużo lobelii, a w tych paskudnych krążkach ciągle wysycha i nic z niej nie będzie porządnego.
U Robaczka widziałam faktycznie kobeę, ale Kasia ma świetną gliniastą glebę i u niej wszystko pięknie rośnie. Nie to co nasze leśne piachy.
Franci, przepraszam, że my tak sobie u ciebie ględzimy ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie znowu krazki sprawdzily sie bardzo dobrze ;:108 A Kobea wyrosla i rosnie jak na drozdzach - z 5 nasion 4 wykielkowaly i wszystkie jakos dochowalam do tej pory.... tak ze trzeba probowac a noz-widelec sie uda. Zobaczymy jak bedzie w glebie sie sprawowac, bo u mnie gliniastej ziemi tez brak.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ględźcie sobie ględźcie ;:196 . Może krążki macie z różnych firm? Albo Jule tylko lata i podlewa :lol: . Moja ziemia marniutka, mam plan w tym roku podysypać jednoroczne podczas sadzenia nawozem z Lidla - kupiłam taki otoczkowany jak Osmocote, duże opakowanie za kilkanaście złotych, on jest niby do skrzynkowych, ale jednorocznym w ziemi pewnie też nie zaszkodzi. W ubiegłym roku pelargonie w skrzyniach ładnie na nim rosły. O, taki :) .
Jolu, słonecznego parapetu nie masz? Albo chociaż okna balkonowego na południe bez zacienienia? Może w pracy...? Moja mama latami rozsadę pomidorów trzymała na oknie w pracy, niestety dwa lata temu przenieśli ją na północną stronę budynku :;230 .
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Okna południowe są przereklamowane jak nie ma słońca :lol:
U mnie krążki pleśnieją, wysiewy nie pamiętają, że muszą się podlać- eee tam, do niczego to sianie :lol:
Kobea mnie nie kręci i tak jak Wandzia, może muszę ją poznać? Nigdy nie widziałam jej u nikogo "na żywo".
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moze nie latalam z tym podlewaniem ale jak pierwszy raz namoczylam krazek, to wzielam go do reki i ze byl dosyc ciezki od wody, to stwierdzilam ze trzeba go tak trzymac. Jak pozniej wyjelam krazek i wydawalo mi sie ze sa lzejsze, to zalewalam dno pojemnika spora iloscia wody - czekalam 10-15 minut i wylewalam nadmiar. Metoda sie sprawdza, bo Agus tez nie wychodzilo, to sprobowala moj opis i okazalo sie ze rosnie bez problemu.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Torf trzeba podlewać ale chyba nie można go za bardzo przykrywać bo pleśnieje. Takie mam spostrzeżenia w związku z ziemią do siewu, ona przecież też jest głównie z torfu.

Zdjęcie sprzed chwilki, z lądowania bociana ;:oj - właśnie z aparatem obserwowałam szczygły na leszczynie kiedy nadleciał (już go nie ma, oby tylko na chwilę...? :( )

Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja trzymam pod folia tylko do chwili kiedy wykielkuje .. jak pokaze sie zielone to odrazu folie sciagalam.
Wlasnie mowili w radyju zeby jak ktos ma mozliwosc dokarmiania bockow, to zeby dokarmiac. Najlepsze sa malutkie swieze rybki - szprotki czy inne.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

W weekend w okolicach Solca Kujawskiego widzieliśmy bociana stojącego w śniegu przy samej szosie. Strasznie przygnębiający widok :(
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bardzo mam jak dokarmić te bidoki, to jest sąsiednie podwórko, pełno kotów albo psów. :roll:
Wiem gdzie latem dużo żeruje więc może i teraz są, ale tam teraz nie bardzo jest dojazd - zbyt grząsko. :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”