Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

To muszę poszukać różowego i zobaczyć jak będzie sobie radził rozwar na słońcu ;:333 To też jest chyba roślina która wraca "po latach" do łask. Jeszcze z takich starszych to marzy mi się rabarbar, koniecznie w warzywniaku w przyszłym roku musi być. Uwielbiałam kompoty z rabarbaru :heja

Justynko, wiem ;:168 już o tym pisałaś i ja zapamiętałam :lol: Pomysł wykorzystam z radością, może mi też się uda wychodować własne ;:224 Dzięki :wit
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

To przepraszam że się powtarzam. Po prostu nie wiedziałam komu o tym mówiłam ;) Zawsze troszkę kaski w kieszeni no i jak dużo wzejdzie to można się wymienić na coś innego :wink:
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, zerknę u teściowej do ogródka, jeśli ma różowego to zbiorę ci nasionka :wink:
Mnie teraz marzą się...z tych "wracających do łask" kwiatków...naparstnice :heja Jako towarzystwo dla róż ;:138
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, powtarzaj się do woli, takie informacje trzeba powtarzać, bo są ważne. A co jakbym przeoczyła za pierwszym razem ;:196 A jak mi się uda to oszczędności gotowe, a ja mam jeszcze tyle do obsadzenia ;:224

Małgoś ;:196 byłoby super, a to łatwo wyhodować bo mi różnie wychodzi :oops:
A naparstnice w zeszłym roku miałam i się nie rozsiały. Pewnie powinnać nasiona zebrać a ja sierota nie pomyślałam ;:223
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

April, będę miała naparstnice od mamy, to się z Toba podzielę jeśli będziesz chciała :wink: :lol:
Ostatnio patrzyłam na takie czerwonawe w ogrodniczym...ale nie kupiłam... nie wiem dlaczego... :lol: ;:124

Te, które dostane będą takie...
Obrazek
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś, bardzo chętnie :tan Bardzo mi się podobają ich dzwonkowate kwiateczki. Nie wiem co zrobiłam źle w zeszłym roku że się nie doczekałam. Podobnie łubin podobno się niemiłosiernie rozsiewa. A u mnie z trzech roślinek nic w tym roku nie wzeszło. Taka to jestem ogrodniczka :;230
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, ależ Ty masz skarb, taki ogród ;:180
Marzenie moje i mojego męża, tylko niestety obawiam się, że nawet nasz synek nie doczeka się lasu.
Masz, cień którego u mnie jak na lekarstwo, na tak wiele roślin możesz sobie pozwolić, eh.
Piękne rabaty, cudowne rośliny, szok. A hortensje ;:oj
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jolu, moje dopiero w pakach i nawet nie wiem jakim kolorem zakwitnal, bo ja mix kupowalam. Ale to nie przeszkadza, bo w mixach ostrozki sa przewaznie rozowe i biale, czasem fiolet sie zdarza.
ps wyszlam i jednak sie rozkwitly, na razie jest jedna biala i jedna niebieskawa.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Zagęszcza się ten lasek, zagęszcza :lol: ;:215 Wszystko rośnie i kwitnie ślicznie, chyba faktycznie nieźle uzdatniasz glebę przed sadzeniem.

A klonik CS gdzie? ;:65
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jolu oglądałam twój watek wiosną ale nie zaznaczyłam i potem gdzieś mi zginełaś.niedawno pisałam Marzce Sosenki,że przytargałam z łąki różowe chabazie zaglądam ,a tu u ciebie na 64 stronie coś jak różowy przetacznik :;230 i na dodatek Marzka też za nim ze szpadelkiem lata :;230 Jeśli to nie pokrewieństwo dusz to pokrewieństwo zbieraczek na pewno :tan :tan :tan

:wit Bejka
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witaj Jolu ;:196 Nareszcie znalazłam tyle czasu, aby spokojnie pospacerować po Twoim ogrodzie.
Tak naprawdę, to nie jest mi on zupełnie obcy, bo nieraz spotykając Cię w zaprzyjaźnionych wątkach, ukradkiem zerkałam do Twojego lasu :wink:
Ja co prawda mam ogród na granicy lasu, ale dobrze wiem, jak trudno cokolwiek wyhodować na tej specyficznej glebie.
Tym bardziej, że nasze lasy są sosnowe, a to już samo świadczy o jej jakości :? Czy ty też masz taki śliczny, żółciutki piasek :;230
Nie mniej muszę przyznać, że masz dużo wspaniałych roślin, czyli dobry ogrodnik wszystko potrafi ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jolu, w takim razie gratuluję Ci pomidorów :lol: Sama mam tylko zioła w donicy (lubczyk daje radę w gruncie).
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, właśnie takie same miałam w zeszłym roku te naparstnice. Początkowo białe przebarwiajace się na róż. ;:224 Może kolejna próba uprawy się powiedzie :tan

Paryska, witam Cię serdecznie na moich nieużytkach. Jak widzisz każdy pragnie tego czego nie ma. Ten mój las niestety nie pozwala zrobić ogrodu z prawdziwego zdarzenia. Cierpię na nadmiar cienia. Tylko jedną rabatę mam słoneczną, przekornie nazywaną "północną" bo z tej strony świata jest umiejscowiona względem domu. :;230 A mnie się marzą takie kształtne rabatki jak u Ciebie, ładny zarys z możliwością rozplanowania roślin. Ja się muszę wpasowywać między drzewa ;:131 I te Twoje szałwiowe poletko, cudowne. Też mam jedną szałwię omszoną Wezuwe, ale jak zobaczyłam u Ciebie jak fantastycznie wygląda w takiej ilości to plan na przyszły rok: powiększyć stan posiadania szałwii ;:172

Jule, to będziesz miała niespodziankę :wink: Ale który by kolerek nie był to u Ciebie będzie pasować. Biel urozmaicona różem i od czasu do czasu niebieskim. Moje wysiewane miały być ciemno niebieskie a wyszły lawendowo różowe. Ale bardzo mi się podobają. Niestety jest to taki odcień że aparatem nie da się go w żaden sposób uchwycić. Wychodzą albo niebieskie na fotach albo blady róż :;230 W przyszłym roku wysieję znacznie więcej ;:215

Dominiko, baaaardzo powoli się zagęszcza, bo posadzenie każdej roślinki to bardzo mozolna praca, nie mówiąc jakich wielkich nakładów finansowych na ziemię wymaga. Boję się też sadzić duże okazy bo jest duże ryzyko że się mogą nie przyjąć. Uświadomiłaś mi że nie pokazywałam rabaty przed domem na której jest klonik. To znaczy była pokazywana w trakcie prac a potem jakoś nie. Muszę to nadrobić i jak wrócę z pracy cyknę foty. A zaraz poszukam czy nie mam jakichś archiwalnych ;:65

Bejko, witam i zapraszam w moje skromne progi. Jak widzisz takie zielsko u mnie rośnie. nie mogę wszystkiego wyrywać bo bym ogołociła rabaty. Niektóre zielska są całkiem przyjemne a kolorek tego niby przetacznika jest wyjątkowo sympatyczny. Ale stopniowo je wymieniam na bardziej cywilizowane roślinki, które są do opanowania. U mnie wiatr nawiewa coraz to inne nasionka i coraz to nowe rodzaje chwastów wyrywam ;:134

Iwono, miło mi że znalazłaś trochę czasu na moje skromne ogródkowe widoczki. Mój ogród też na granicy lasu, to piaszczysta łacha. Prędzej tam pasuje boisko do siatkówki plażowej niż ogród. Ale jeżeli Ty na takim piachu umiałaś stworzyć taki cudowny ukwiecony raj, to może ja też za parę lat, lub parenaście ;:224 dochowam się takich dorodnych roślinek ;:180 Będę do Ciebie zatem często zaglądać po fachową poradę doświadczonej ogrodniczki. Ten kto ma żyzną ziemię nie ma pojęcia z jakim żywiołem się zmagamy ;:131
Monia, dziękuję :oops: Też mam zioła w donicy na wyraźne życzenie M, to on kucharzy w domu. Ale lubczyk to chyba zlikwiduję, bo go ostatnio nadużywa ;:170 To bardzo aromatyczne zioło i trzeba z wyczuciem. On go uwielbia, ja średnio ;:224

Chciałam spełnić prośbę Dominiki i okazało się że nie zrobiłam zdjęć przedogródka ;:202 Tutaj są stare z klonikiem Crimson Sentry, jeszcze rabata była w trakcie realizacji. Postaram się poprawić i porobię zdjęcia wieczorkiem. ;:108
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Naparstnica sieje się w bardzo różnych miejscach :D Prawdopodobnie wypieliłaś siewki, bo na początku tworzą zielony kożuch do niczego niepodobny. Dopiero po jakimś czasie widać, że to jednak rośliny.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ale ja nie należę do nadmiernych skubaczy ;:224 dopiero jak zielsko duże to łatwiej wyrwać i widać co :;230 Szczególnie to miejsce omijałam, to może chwasty zagłuszyły ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”