Mój ogród przy lesie cz.7
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród przy lesie cz.7
Orzech niestety rośnie u sąsiada, a ja zmuszona jestem szukać pozytywów płynących z tego faktu. Swoje 2 z tyły działki wytępiłam skutecznie 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aniu miałam na myśli właśnie orzecha sąsiada, więc jeszcze lepiej, ziemi Ci nie wyjaławia w ogrodzie. 

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24

Ta hosta "jakoś tak " ma piękne wielkie kwiaty i Matrona Ci już kwitnie - moja ociąga się . Świetne miejsce na Glicynę - kwitła już kiedyś .biała -niebieska .

A Dławisze masz Pana i Panią -Pani dławiszowa jak ma partnera zawiązuje owoce , na jesień pomarańczowe kuleczki ,bardzo dekoracyjne . Ciekawie u Ciebie

Tereniu, fantastyczne krzewy hortensji, ale najbardziej zachwycił mnie miłorząb
Nie wiem, czy sobie przypominasz, ale rok temu wzdychałam marząc o tym drzewku, a teraz już je mam
Boję się zimy, ale zapewniano mnie że nie przemarznie... Twój jest przepiękny!

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tajeczko piękny ten Twój miłorząb, właśnie wpisałam go na listę, którą tworzę dla M za kilka dni mamy rocznicę więc zamiast bukiecika który zwiędnie po kilku dniach kupi coś co pocieszy oczy przez następne lata...
Ja chyba też mam taką samą hostę, też dopiero zaczęła kwitnąć ma piękne duże białe kwiatki i pachnące, ona u mnie wyrosła bardzo póżno.
Ja chyba też mam taką samą hostę, też dopiero zaczęła kwitnąć ma piękne duże białe kwiatki i pachnące, ona u mnie wyrosła bardzo póżno.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
A mój liliowiec 'Stella d'Oro' nie zakwitł
. Chyba muszę go przesadzić, bo pewnie mu nie pasuje stanowisko.
Wstyd się przyznać, ale ja po raz pierwszy widzę owoce cytryńca chińskiego. I jeszcze co czytam, robisz z niego nalewki
. Oj, dobrze że istnieje to forum. Człowiek się czegoś dowie i nauczy 

Wstyd się przyznać, ale ja po raz pierwszy widzę owoce cytryńca chińskiego. I jeszcze co czytam, robisz z niego nalewki

Pozdrawiam Hala
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Tajeczko, piękny miłorząb,
masz tyle ciekawych roślin,istny botanik...ja to wiem bo w reaulu widziałam
masz tyle ciekawych roślin,istny botanik...ja to wiem bo w reaulu widziałam

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faktycznie, odzyskałaś trochę miejsca dla róż - widzę jakiś patriotyczny zestaw
.
Chciałam o winobluszczu Star Showers - pamiętasz, dałaś mi sadzonki - jedna zdobi balkon mojej Kasi w Krakowie
a drugą trzymam jeszcze w donicy. Twój pnie się po jakimś pniu? czy sam się wspina, czy musisz go podwiązywać?
Jak duże ma przyrosty? Czy znosi cień? Pytam, bo zaczynam biegać z doniczkami po działce, chcę je opróżnić wreszcie
.

Chciałam o winobluszczu Star Showers - pamiętasz, dałaś mi sadzonki - jedna zdobi balkon mojej Kasi w Krakowie
a drugą trzymam jeszcze w donicy. Twój pnie się po jakimś pniu? czy sam się wspina, czy musisz go podwiązywać?
Jak duże ma przyrosty? Czy znosi cień? Pytam, bo zaczynam biegać z doniczkami po działce, chcę je opróżnić wreszcie

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Winobluszcz też mnie interesuje.Mój,pomimo że ma cztery lata ,wygląda jak karzeł i też już zmieniał stanowisko co efektu nie dało.Ja tak sobie patrzę na rozchodniki okazałe,które pięknie wyglądają na tle jałowca.Rozchodniki mam,jałowca nie mam ale
skalniak mam i na jego tyle zrobię rabatę rozchodnikową.Wysokie i niskie o kolorowych liściach.Teraz to są powciskane i mało
widoczne.No to znalazłaś mi na dzisiaj ciekawą robotę.
skalniak mam i na jego tyle zrobię rabatę rozchodnikową.Wysokie i niskie o kolorowych liściach.Teraz to są powciskane i mało
widoczne.No to znalazłaś mi na dzisiaj ciekawą robotę.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Tajeczko dziękuję za info o molinie i mam pytanie czy nie zamierzasz swojej dzielić bo może bym uprosiła kawałeczek?
Piękne kępy rozchodników, moje zaatakowały mszyce i gdyby Zbyszek nie robił inspekcji ogrodu to pewnie by zjadły całe kępy a tak opryskane ocalały ale marnie kwitną, jedna kępa tylko nie ruszona przez te żarłoki pokazuje co potrafi.
Piękne kępy rozchodników, moje zaatakowały mszyce i gdyby Zbyszek nie robił inspekcji ogrodu to pewnie by zjadły całe kępy a tak opryskane ocalały ale marnie kwitną, jedna kępa tylko nie ruszona przez te żarłoki pokazuje co potrafi.
- Tajka
Olku bardzo dziękuję Ci za odwiedziny.
Moja glicynia podobno ma kwitnąć na niebiesko, ale jeszcze nie zakwitła niestety, gdyż co zimę przemarza i zaczyna startować od zera.
Mogłam się tego spodziewać, posadziłam ją z myślą, żeby dawała cień.
Dławisza mam oczywiście Herkulesa i Dianę, więc co roku ma piękne kuleczki, podobnie jak Twoja.
Rozchodniki także jeszcze do końca nie zakwitły.
Aguniu oczywiście, że pamiętam Twój zakup miłorzębu.
Piękne i duże drzewko kupiłaś.
Mój ma już 12 lat i bardzo powoli rośnie.
Zupełnie nie przemarza, nigdy go nie okrywałam.
Iwonko prezenty roślinne to dla nas bardzo dobry pomysł.
Moja hosta biało kwitnąca także późno wiosną wyrosła, już się bałam, że zmarzła w tą bezśnieżną zimę, ale one myślę później wyrastają od pozostałych.
Halinko moje niektóre liliowce także nie zakwitły, pomimo, że kwitły w ubiegłym roku i zastanawiam się, co było powodem
Myślę, że to nie wina stanowiska, one nie są bardzo wymagające.
Nie lubią tylko pełnego cienia.
Może przemarzły zimą i nie zawiązały pąków kwiatowych.
Nalewki z cytryńca uczyła robić przed laty pewna pani w Roku w Ogrodzie.
Robiła z całych owocowych kiści, zalewając spirytusem, ale ja robię z samych kuleczek.
Można także robić nalewki lecznicze zalewając odkopane odrosty korzeni.
Misiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Elu mój winobluszcz rośnie w pełnym słońcu, ale myślę, że w półcieniu także by sobie poradził.
Rośnie przy pniu ściętej starej śliwy.
Po porowatej korze bardzo dobrze się płoży i nigdy go nie przywiązywałam.
Nieraz jakaś pojedyncza gałązka się ,,zabłąka,,.
Przyrosty ma o wiele mniejsze, jak ten winobluszcz o zielonych liściach, ale pół m na pewno przyrasta rocznie.
Janku mój winobluszcz Star Showers ma dopiero dwa lata, ale bardzo ładnie rośnie.
Coś mu podpasowało.
Ja bardzo lubię sadzić kwiaty na tle iglaków, nie tylko rozchodniki, ale lilie, róże i inne.
Na tle zieleni bardzo ciekawie wyglądają, tym bardziej, że z zielenią trawnika u mnie nie najlepiej, gdyż w czasie upałów trawa żółknie z powodu braku wilgoci.
Odmiany rozchodników są bardzo różnorodne, więc z pewnością Twoja rabata będzie przepiękna.
Jolu nigdy u mnie na rozchodnikach nie było mszycy, ale może to tylko kwestia czasu.
Na wszelki wypadek dokładnie ich oblukam.
Molinię podaruję Ci nawet całą. Podobno nie będziesz mogła być u Danusi i Andrzeja, może będzie ktoś z Twojej okolicy i mogłabym podać?
Moja glicynia podobno ma kwitnąć na niebiesko, ale jeszcze nie zakwitła niestety, gdyż co zimę przemarza i zaczyna startować od zera.
Mogłam się tego spodziewać, posadziłam ją z myślą, żeby dawała cień.
Dławisza mam oczywiście Herkulesa i Dianę, więc co roku ma piękne kuleczki, podobnie jak Twoja.
Rozchodniki także jeszcze do końca nie zakwitły.

Aguniu oczywiście, że pamiętam Twój zakup miłorzębu.
Piękne i duże drzewko kupiłaś.
Mój ma już 12 lat i bardzo powoli rośnie.
Zupełnie nie przemarza, nigdy go nie okrywałam.

Iwonko prezenty roślinne to dla nas bardzo dobry pomysł.
Moja hosta biało kwitnąca także późno wiosną wyrosła, już się bałam, że zmarzła w tą bezśnieżną zimę, ale one myślę później wyrastają od pozostałych.

Halinko moje niektóre liliowce także nie zakwitły, pomimo, że kwitły w ubiegłym roku i zastanawiam się, co było powodem
Myślę, że to nie wina stanowiska, one nie są bardzo wymagające.
Nie lubią tylko pełnego cienia.
Może przemarzły zimą i nie zawiązały pąków kwiatowych.
Nalewki z cytryńca uczyła robić przed laty pewna pani w Roku w Ogrodzie.
Robiła z całych owocowych kiści, zalewając spirytusem, ale ja robię z samych kuleczek.
Można także robić nalewki lecznicze zalewając odkopane odrosty korzeni.

Misiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Elu mój winobluszcz rośnie w pełnym słońcu, ale myślę, że w półcieniu także by sobie poradził.
Rośnie przy pniu ściętej starej śliwy.
Po porowatej korze bardzo dobrze się płoży i nigdy go nie przywiązywałam.
Nieraz jakaś pojedyncza gałązka się ,,zabłąka,,.
Przyrosty ma o wiele mniejsze, jak ten winobluszcz o zielonych liściach, ale pół m na pewno przyrasta rocznie.

Janku mój winobluszcz Star Showers ma dopiero dwa lata, ale bardzo ładnie rośnie.
Coś mu podpasowało.
Ja bardzo lubię sadzić kwiaty na tle iglaków, nie tylko rozchodniki, ale lilie, róże i inne.
Na tle zieleni bardzo ciekawie wyglądają, tym bardziej, że z zielenią trawnika u mnie nie najlepiej, gdyż w czasie upałów trawa żółknie z powodu braku wilgoci.
Odmiany rozchodników są bardzo różnorodne, więc z pewnością Twoja rabata będzie przepiękna.

Jolu nigdy u mnie na rozchodnikach nie było mszycy, ale może to tylko kwestia czasu.

Na wszelki wypadek dokładnie ich oblukam.
Molinię podaruję Ci nawet całą. Podobno nie będziesz mogła być u Danusi i Andrzeja, może będzie ktoś z Twojej okolicy i mogłabym podać?

- Tajka
Kilka ,,owocowych,, fotek na weekend.
Owoce u nas nie są najpiękniejsze, ale zupełnie bez oprysków, ekologiczne.
Nawet bez nawożenia mineralnego.

Owoce u nas nie są najpiękniejsze, ale zupełnie bez oprysków, ekologiczne.
Nawet bez nawożenia mineralnego.

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Tereniu,twoje hortensje sa przepiekne,w ogóle nie ma na nich sladu zasuszenia.
Swoją glicynię obciełam od góry,zeby poprowadzić w formie drzewkowej.Mam ją 3 lata ,nie kwitła wcale,więc musze ją jakoś zagęścic,chyba nie potrafię sie z nią obchodzic.
Swoją glicynię obciełam od góry,zeby poprowadzić w formie drzewkowej.Mam ją 3 lata ,nie kwitła wcale,więc musze ją jakoś zagęścic,chyba nie potrafię sie z nią obchodzic.
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
U mnie po gruszkach zostało tylko wspomnienie , natomiast winogronka dojrzewają
Teresko pozdrawiam serdecznie

Teresko pozdrawiam serdecznie

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Tajeczko czy ja też mogłabym się uśmiechnąć o kawałeczek tej trawki molinii?