OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak?cz.1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak?
Do tej pory pryskałam 3 razy IF-em.
Nie musiałam opryskiwać więcej razy,bo późno były sadzone.
I deszczu właściwie nie było ,tak jak gdzie indziej,że padało po kilka dni nawet.
Opisałam w wątku Pomidory -choroby i szkodniki przed chwilą.
Nie musiałam opryskiwać więcej razy,bo późno były sadzone.
I deszczu właściwie nie było ,tak jak gdzie indziej,że padało po kilka dni nawet.
Opisałam w wątku Pomidory -choroby i szkodniki przed chwilą.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Witam, niestety chłody i duża wilgotność powietrza przyniosły do mojej folii grzyba. Z pomocą stronki ipopom.inhort.pl zidentyfikowałam to jako mączniaka - białawe naloty w formie plamek ale bez wyraznych kształtów.
Wczoraj oberwałam mnóstwo liści z dołu roślin, których przyznaję, powinnam pozbyć się już dawno, usunęłam chwasty, zebrałam pomidory ile się dało i domyślam się choroba będzie postępować, mimo że przewiew będzie lepszy. Dziś rano była mgła i mżawka....
Czym prysnąć? Mam w domu Mildex i Acrobat.
Do tej pory zrobiłam dwa opryski (jeszcze przed rozpoczęciem zbiorów):
Mildex+siarczan magnezu+Florovit
Acrobat+siarczan magnezu+Florovit
Ww. Preparaty oprócz zarazy mają też zastosowanie w mączniaku według ulotek, tylko który wybrać, a może coś innego. Problem w tym że muszę działać szybko a w okolicy mam ewentualnie tylko OBI.
Pomóżcie!
Wczoraj oberwałam mnóstwo liści z dołu roślin, których przyznaję, powinnam pozbyć się już dawno, usunęłam chwasty, zebrałam pomidory ile się dało i domyślam się choroba będzie postępować, mimo że przewiew będzie lepszy. Dziś rano była mgła i mżawka....
Czym prysnąć? Mam w domu Mildex i Acrobat.
Do tej pory zrobiłam dwa opryski (jeszcze przed rozpoczęciem zbiorów):
Mildex+siarczan magnezu+Florovit
Acrobat+siarczan magnezu+Florovit
Ww. Preparaty oprócz zarazy mają też zastosowanie w mączniaku według ulotek, tylko który wybrać, a może coś innego. Problem w tym że muszę działać szybko a w okolicy mam ewentualnie tylko OBI.
Pomóżcie!
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bez zdjęcia nie da się zdiagnozować, bo wynika to na mączniaka prawdziwego, ale pomidory rzadko go mają, ale być może.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli na górnej stronie liści są plamki z mączystym nalotem to na bank mączniak prawdziwy i w tym przypadku powinien wystarczyć oprysk najzwyklejszą soda spożywczą. http://poradnikogrodniczy.pl/soda-oczys ... rodzie.php
A co to może być jeszcze? Szara pleśń? Te naloty są tak charakterystyczne że wręcz identyczne z przykładowymi zdjęciami z internetu, białawe, delikatne naloty. Postaram się wrzucić zdj. jak wrócę z pracy.
Zastanawiam się nad sodą, chociaż ciężko mi uwierzyć w skuteczność.
Według opisu ŚOR na stronie minrol, TOPSIN zwalcza na pomidorze zarówno mączniaka prawdziwego jak i szarą pleśń. Stosowałam kiedyś Topsin ale na rośliny ozdobne a nie na warzywa!
zastanawia mnie, jak zrobię oprysk to co z pomidorami.. ?
W karcie charakterystyki na stronie minrol-u np. dla Topsinu nie ma podanego okresu karencji.
Zastanawiam się nad sodą, chociaż ciężko mi uwierzyć w skuteczność.
Według opisu ŚOR na stronie minrol, TOPSIN zwalcza na pomidorze zarówno mączniaka prawdziwego jak i szarą pleśń. Stosowałam kiedyś Topsin ale na rośliny ozdobne a nie na warzywa!
zastanawia mnie, jak zrobię oprysk to co z pomidorami.. ?

-
Obecnie Topsin ma rejestrację tylko na brunatną plamistość pod osłonami. Kilka lat temu była jeszcze zgnilizna twardzikowa, szara pleśń i mączniak prawdziwy. 15 ml/ 12-15 l/100m2. Karencja 3 dni.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
ekopom pisze:Ja rozpuszczam 50 g tymolu w 250 ml spirytusu. Wystarcza mi to na 4 opryskiwacze powyżej 10 litrowe. Do opryskiwacza wlewam dosyć ciepłą wodę, można powiedzieć gorącą i w nią wlewam te 60 ml roztworu z tymolem. Gdy jest ciepły roztwór, to tymol mi się nie krystalizuje, a mimo, że ciecz jest gorąca, to powietrze w czasie oprysku ją ochładza i nie ma niebezpieczeństwa poparzenia roślin.SylwesterK6 pisze:Powiedzcie mi jak rozrobić koncentrat tymolu(tymol + spirytus) w wodzie żeby po przemieszaniu nie powstały małe osadowe płatki? Później mi to zatyka spryskiwacz.
Z kolei ja wpadłam na inny pomysł.
Przede wszystkim rozpuszczam tymol w wódce nie w spirytusie. Przed użyciem trzeba go wstrząsnąć.
Potem odmierzam do słoiczka potrzebną dawkę, dodaję Ludwika

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Dobrze rozpuszcza się też w denaturacie i też nie krystalizuje się.
Robię HT wg starego przepisu z oregano i tymianku na zacierze. Nic nie krystalizuje. Najlepszy, uniwersalny (grzyby, wirusy, bakterie) środek ekologiczny.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
Ja też korzystam z tego przepisu a oregano i tymianek posadziłam na działce .
- Maraga
Cieszę się ogromnie z tego faktu,że nikt tutaj nie woła: pomocy ratujcie moje pomidory.
To oznacza jedno.Wszyscy mają udane zbiory.
Choróbska poszły sobie gdzie indziej.
Odnośnie moich pomidorów to dopiszę swoje spostrzeżenie tego rodzaju.
Nie wiem czy to co myślę na ten temat ktoś potwierdzi.Raczej wątpię.
Wcześniej pisałam o tym czym opryskiwałam swoje pomidory.
Otóż być może to opryskiwanie wpłynęło na zatrzymanie zz na liściach.
Bardzo dużo liści poschło. Natomiast owoce są jeszcze zielone,ale nie widać oznak porażenia.
Obym nie wypowiedziała tego w czarną godzinę.
Liście z początku miały septoriozę i alternariozę.Być może zz nie było.Albo IF zadziałał.
To oznacza jedno.Wszyscy mają udane zbiory.
Choróbska poszły sobie gdzie indziej.
Odnośnie moich pomidorów to dopiszę swoje spostrzeżenie tego rodzaju.
Nie wiem czy to co myślę na ten temat ktoś potwierdzi.Raczej wątpię.
Wcześniej pisałam o tym czym opryskiwałam swoje pomidory.
Otóż być może to opryskiwanie wpłynęło na zatrzymanie zz na liściach.
Bardzo dużo liści poschło. Natomiast owoce są jeszcze zielone,ale nie widać oznak porażenia.
Obym nie wypowiedziała tego w czarną godzinę.

Liście z początku miały septoriozę i alternariozę.Być może zz nie było.Albo IF zadziałał.
-
Nie pamiętam ile lat temu miałem zmiany na owocach typowe dla ZZ. Allternarioza jest co roku ale nie wyrządza wielkich szkód. Zastosowanie jodu w ochronie roślin nie jest wynalazkiem ostatnich 3-4 lat. Już 50 lat temu za prababki komuny "badylarze" wieszali w szklarniach buteleczki z jodyną.
Jest też wiele prac poświęconych roli jodu w życiu roślin http://www.phu-jeznach.com.pl/doc/Stymj ... trofow.pdf
Jest też wiele prac poświęconych roli jodu w życiu roślin http://www.phu-jeznach.com.pl/doc/Stymj ... trofow.pdf
- Maraga
Być może tak było w szklarniach 50 lat temu.Ale jak ktoś uprawiał pomidory w gruncie to jak mogły pomóc buteleczki z jodyną?
Pamiętam takie osoby,które uprawiały pomidory pod chmurką,niestety dzisiaj już nie ma kogo spytać.
Dochodzę do wniosku,że jednak oprysk jodyną u mnie pomógł.
Choć ja dopiero teraz zaczęłam opryski właśnie dzięki Fachowcowi ( czyli Mietkowi ) różnymi specyfikami Jego przemyśleń.
I za to Mu dziękuję po raz enty.
Pamiętam takie osoby,które uprawiały pomidory pod chmurką,niestety dzisiaj już nie ma kogo spytać.
Choć ja dopiero teraz zaczęłam opryski właśnie dzięki Fachowcowi ( czyli Mietkowi ) różnymi specyfikami Jego przemyśleń.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Tak mniej więcej od połowy czerwca opryskiwałam co tydzień PW i IF, naprzemiennie. W czasie upałów nie pryskałam. Przypiekało je słońce więc rozpinałam na palikach flizelinę o szer. 120 cm, taki pas na cały zagon. Osłona zdała egzamin. Ostatnio prognozy zapowiadały deszczowe dni ale oprysk zaniedbałam, oberwałam jedynie dojrzewające pomidory. Jak dotąd wszystko jest w porządku, nie ma żadnych objawów chorobowych. Wręcz przeciwnie, krzaki nabrały krzepy, mnożą wilki bez opamiętania, zielone owoce rosną w objętość, dojrzewają, no jest wspaniale.
Ogólnie mogę powiedzieć,że jestem zadowolona z sezonu. Nie tak jak w 2015 i 16, ale jest dobrze. Tym odium jest brak trzeciego i czwartego, albo czwartego i piątego grona na wielu odmianach. Za kilka dni powiem które odmiany były niezawodne w wiązaniu.
Zostanę przy PW i IF. Już dwa sezony nimi się wspieram, tylko nimi.
Ogólnie mogę powiedzieć,że jestem zadowolona z sezonu. Nie tak jak w 2015 i 16, ale jest dobrze. Tym odium jest brak trzeciego i czwartego, albo czwartego i piątego grona na wielu odmianach. Za kilka dni powiem które odmiany były niezawodne w wiązaniu.
Zostanę przy PW i IF. Już dwa sezony nimi się wspieram, tylko nimi.
-
Maraga a co ja do hol...ry napisałem? Napisałem, że jod pomagał już 50 lat temu to i teraz pomaga a sposób jego zastosowania to już inna sprawa .Maraga pisze:Być może tak było w szklarniach 50 lat temu.Ale jak ktoś uprawiał pomidory w gruncie to jak mogły pomóc buteleczki z jodyną?