Ogórek w gruncie cz.2
Re: Ogórek w gruncie cz.2
A jaka jest różnica między kurzeńcem a obornikiem gołębim? Pytam bo kolega już naszykował mi 10 worków po 50 litrów każdy. Obornik jest z gołębi sportowych.
Dlatego te kurzeńce różnią się wyglądem, możliwe że również jakością .Dzięki za błyskawiczną odpowiedź 

Nie ma wielkiej różnicy, jeśli oba oborniki są suche/ porównywalna zawartość wody/. Różnica występuje / jeśli chodzi o ptactwo domowe / w zawartości makroskładników/ azot, fosfor, potas, wapń i magnez/ miedzy obornikiem kurzym a obornikiem spod kaczek i gęsi. Ten ostatni zawiera mniej składników mineralnych.karr-km pisze:jaka jest różnica między kurzeńcem a obornikiem gołębim?
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/NawozyPomiot kurzy i gołębi N- 1,6 % P-1,5 % K-0,9% Ca-2% dużo 25-30
PS Tylko zwróć uwagę , czy nawóz gołębi nie zawiera drutowców. Ja swego czasu musiałem zrezygnować z gołębiego właśnie dlatego, że pełno w nim było drutowców.
Wielkie dzięki. Mam nadzieję że obornik będzie ok bo szkoda by było go zmarnować. 

Jeśli są w nawozie drutowce, to go tak zupełnie nie dyskwalifikuje. Z powodzeniem można go używać po uprzednim kilkudniowym namoczeniu lub do sporządzenia gnojówki.
To też czytałem trochę na temat drutowca ale niestety nie było mowy o zagnieżdżeniu się go w oborniku i o tym jak go z niego usunąć.
Nie ma tak dobrze, by do ziemi nić nie dawać a tylko zbierać plony.annakaja pisze:Czy w ogóle dawać czy nie dawać, nie mam pojęcia. Dodam, że ziemie mam bardzo żyzną.
http://www.uprawyekologiczne.pl/281_Wym ... idora.htmlZe względu na szybki wzrost i długi okres produkcji, wymagania pokarmowe pomidorów są wysokie. Na wyprodukowanie 1 kg owoców roślina pobiera przeciętnie: 3,5- 5 g N; 0,7- 1 g P; 7- 8 g K; 4,5- 5g Ca; 1- 1,2 g Mg.
I w przypadku uprawy pomidora, te składniki , w ilości proporcjonalnej do wysokości plonu, należy do gleby dostarczyć. Nie można tego realizować tylko i wyłącznie nawozami mineralnymi ,ponieważ trzeba utrzymać poziom próchnicy w glebie. Wymaga to okresowego stosowania nawozów organicznych spoza działki. Nie wystarczy więc sam kompost, bo co roku będzie w glebie ubywać składników, które wynosimy z działki jako plon .Nie mogą to być też wyłącznie nawozy mineralne, bo gleba będzie ulegać degradacji.
Ja Cię tylko uprzedziłem o takiej możliwości na podstawie swoich doświadczeń z tym obornikiem . Nie powielam w tym względzie informacji z sieci czy z książek. Po prostu , kiedy będziesz rozsypywał ten swój nawóz zwróć na to uwagę, bo możesz sobie narobić szkody. Larw przecież nie będziesz wybierał pęsetą , możesz je jedynie utopić namaczając ten obornik , tak jak pisałem wcześniej.karr-km pisze:czytałem trochę na temat drutowca ale niestety nie było mowy o zagnieżdżeniu się go w oborniku i o tym jak go z niego usunąć.
W uprawie ogórka jeszcze jest istotne pH, najlepiej rośnie między 6 a 7 pH
Monika
Porównajmy wymagania co do zasobności podłoża pomidora i ogórka. Mamy więc :
Pomidor
Ja, nawożąc też rzędowo , na wilgotnej glebie, praktycznie nie wiem co to jest zgnilizna wierzchołkowa. Powiem więcej . Ponieważ daję corocznie obornik i kompost nie muszę wapnować. Kwasowość utrzymuje mi się w granicach 6,5. Czasem sypnę trochę dolomitem ale bardziej ze względu na magnez niż na wapń
Porównajmy wymagania co do zasobności podłoża pomidora i ogórka. Mamy więc :
Pomidor
OgórekOptymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.
O ile dla azotu i potasu i fosforu wymagania są identyczne lub podobne, to wapnia ogórki potrzebują znacznie więcej . Ale nawożąc rzędowo, tak jak Ty to robisz, końskim obornikiem ,nie musisz się o to martwić.Dla ogórka gruntowego optymalna zawartość składników mineralnych w 1 litrze gleby wynosi: 80-120 mg N, 60-80 mg P, 160- 220 mg K, 70 -120 mg Mg i 1500 - 2000 Ca.
Ja, nawożąc też rzędowo , na wilgotnej glebie, praktycznie nie wiem co to jest zgnilizna wierzchołkowa. Powiem więcej . Ponieważ daję corocznie obornik i kompost nie muszę wapnować. Kwasowość utrzymuje mi się w granicach 6,5. Czasem sypnę trochę dolomitem ale bardziej ze względu na magnez niż na wapń
forumowicz powiedz proszę w czym mogą zaszkodzić drutowce,jeżeli przekopiemy taki obornik?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam! Gienia.
eldo
Przekopanie ziemi nic nie zmienia. Może być nawet dobrodziejstwem dla drutowców, kiedy z wierzchniej, przesuszonej warstwy umieścisz je głębiej odwracając skibę. Porażają wszystko, od sałaty począwszy na pomidorach skończywszy. Wgryza się taka larwa w podstawę łodygi pomidora a my mylnie myślimy, że on słabo rośnie, bo potrzebuje papu, albo co gorsze, opryskujemy sądząc, że to choroba atakuje.
Przekopanie ziemi nic nie zmienia. Może być nawet dobrodziejstwem dla drutowców, kiedy z wierzchniej, przesuszonej warstwy umieścisz je głębiej odwracając skibę. Porażają wszystko, od sałaty począwszy na pomidorach skończywszy. Wgryza się taka larwa w podstawę łodygi pomidora a my mylnie myślimy, że on słabo rośnie, bo potrzebuje papu, albo co gorsze, opryskujemy sądząc, że to choroba atakuje.
oooo ja .........gapa że się tak delikatnie wyrażę w ubiegłym roku za namową forumków kupiłam nasiona ogórków ,były super ale oczywiście nie zapisałam jak się nazywały bo przecież zawsze można na forum zajrzeć .............. no i będę zaglądać teraz zanim znajdę, obym do wiosny zdążyła.
Nie wiem czy to o te ogórki chodzi, na forum był chwalony Octopus, kupiłam, uprawiałam i mogę polecić rzeczywiście świetny, w tym roku też go będę miała.