Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Moniko czy ta hortensja Pink Anabelle sie tak poklada bo wlasnie sobie taka kupilam :roll:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Moniś klemki piękne ;:180 Moim zaczynają żółknąć listka od dołu ;:174 Zakupiłam im magiczną siłę to może im to pomoże ;:224
Połączenie bieli z fioletem ubóstwiam ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

gajowa pisze:Monika - witam się i żałuję, że dopiero teraz do Ciebie trafiłam. Na pewno przejrzę wątek dokładniej i będziesz mnie tu miała częściej :D
A wpisuję się, bo przeczytałam u Kasi-robaczka, ze poszukujesz okrywowej białej róży o pokroju raczej kompaktowym i postanowiłam wpisać bezpośrednio u Ciebie - ja posadziłam jesienią White Meidiland i dla mnie to jest cudo :D Wstawiałam wcześniej zdjęcia w swoim wątku, więc zapraszam :)
:wit
Tak, White Meidiland chodzi za mną od dawna. Chyba właśnie na nią się zdecyduję. Zaraz z przyjemnością obejrzę Twoje fotki :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izabella1004 pisze:Moniko czy ta hortensja Pink Anabelle sie tak poklada bo wlasnie sobie taka kupilam :roll:
Moja niestety leży już drugi sezon. W tamtym roku ją kupiłam, więc mnie to nie dziwiło, bo nowa, słaba, tyle co wsadzona do gruntu. Niestety w tym roku wygląda identycznie. Mało tego niezbyt się rozrosła w porównaniu do białych Anabelli. Ogólnie podoba mi się, ale nie zachwyca. Raczej jej już nie dokupię. A miała mieć sztywne pędy - tak ją reklamowała Pani sprzedawczyni.

-- N 15 lip 2012 13:42 --
Maddy77 pisze:Moniś klemki piękne ;:180 Moim zaczynają żółknąć listka od dołu ;:174 Zakupiłam im magiczną siłę to może im to pomoże ;:224
Połączenie bieli z fioletem ubóstwiam ;:167
:wit Maddy
Jeśli żółkną listki, to znaczy, że mogą mieć sucho. Na pewno nie uwiąd, bo ten łapie natychmiastowo całe pędy. U mnie (odpukać) w tym roku wszystkie klematisy ładne i zdrowe. Wszystkim dałam trochę wapna obok dołków i chyba to dobrze im robi i utrzymuje wilgoć w podłożu.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabata tegoroczna
W maju było odchwaszczanie i wkopywanie kul z bukszpanów i cisów
Obrazek

Stopniowo zaczęły przybywać kolejne rośliny - trzmielinowe półkole przed daglezją i żurawki - najpierw żółte, a później czarne Obsidian i hosty
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stopniowo zagęszczały się roślinki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

przymiarka różyczek
Obrazek

i gotowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz trzeba zaczekać aż urosną cisy na żywopłotach, żeby przyciąć je równo. Za rok, jak rozrosną się hortensje Anabelle i Limelight, to będzie już całkiem OK.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Białe róże - świetny kontrast dla zielonych iglaczków i czerwonej żurawki (jeśli dodbrze widzę). :D Lubię taką grę kolorów ;:1
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dosadziłam jeszcze kremowe margaretki, ale słabo widać - muszę zrobić lepsze zdjęcia.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kilka różyczek...
Cornelia
Obrazek

Knirps - miniaturowa 'żaróweczka'
Obrazek

Heritage
Obrazek

Leonardo da Vinci
Obrazek

Artemis
Obrazek

James Galway
Obrazek

Obrazek

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moni coraz bardziej podoba mi się ta nowa rabata, kompozycyjnie jest świetnie a jak wszystko się rozrośnie to będzie idealnie. ;:215
Rhapsody in Blue - nie lubię tej róży. Mam je 3 w różnych miejscach ogrodu i wszystkie zachowują się podobnie - lubią czasami chorować, kwiaty mają tylko na końcach drapakowatych pędów. Jedyny atut to ciekawy kolor dający odmienny akcent na rabacie
Choć jedna osoba ma podobne zdanie o Rhapsody in Blue jak ja ;:333 odżegnywali mnie od czci za taką uwagę. Moja miała iść do innego ogrodu ale sama sobie odeszła i wcale za nią nie płaczę. Jest tyle innych o podobnym odcieniu że nie warto trzymać róży na siłę. A to jej płowienie doprowadzało mnie do szału. ;:173

Moja Cornelia mnie zawiodła, ma takie jakieś niewydarzone kwiatki i wcale nie pachnie.
James Galway jest śliczniutki i wart grzechu. ;:167
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cisy są ;:215 moje Coniki zaczynają żółknąć natomiast cisom służą deszcze bo mają ładne przyrosty.Rapshody - u mnie mocno przycieta po zimie rośnie normalnie.Może warto ją ciąć mocniej :roll: i chyba woli cień
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edulkot pisze:Moni coraz bardziej podoba mi się ta nowa rabata, kompozycyjnie jest świetnie a jak wszystko się rozrośnie to będzie idealnie. ;:215
Rhapsody in Blue - nie lubię tej róży. Mam je 3 w różnych miejscach ogrodu i wszystkie zachowują się podobnie - lubią czasami chorować, kwiaty mają tylko na końcach drapakowatych pędów. Jedyny atut to ciekawy kolor dający odmienny akcent na rabacie
Choć jedna osoba ma podobne zdanie o Rhapsody in Blue jak ja ;:333 odżegnywali mnie od czci za taką uwagę. Moja miała iść do innego ogrodu ale sama sobie odeszła i wcale za nią nie płaczę. Jest tyle innych o podobnym odcieniu że nie warto trzymać róży na siłę. A to jej płowienie doprowadzało mnie do szału. ;:173

Moja Cornelia mnie zawiodła, ma takie jakieś niewydarzone kwiatki i wcale nie pachnie.
James Galway jest śliczniutki i wart grzechu. ;:167
Dzięki, Majeczko ;:196 . W tym roku rabatka jezcze będzie skromna, ale za rok całkiem ładnie powinno być.
Obrazek
Kompozycje hortensjowe z kulkami cisowymi i bukszpanowymi oraz stożkami od północnej strony domu, które sadziłam rok temu wyglądają w tym roku zachwycająco. Nie mogę się doczekać na pełne kwitnienie hortensji Limelight - mają niesamowicie dużo kwiatów, więc będzie za kilka dni ślicznie.
Jeśli chodzi o Rhapsody, to u mnie też jedna niemal zupełnie padła zimą i wcale nad tym nie ubolewam. Nawet trochę mi nie pasuje, że zacżęła odbijać, ale mam nadzieję, że padnie po tej zimie zupełnie i zroi miejsce innym.
Cornelia bardzo mi się podoba. Do zapachu nie przywiązuję aż takiej uwagi, ale wizualnie moja jest kiepska, bo bardzo wymarzła. To jedyne kwiatuszki, które w tym roku pokazała. Wprawdzie u mnie dopiero róże się rozkręcają, z dużym opóźnieniem w stosunku do innych ogrodów, ale mimo wszystko widać już, że będzie w tym sezonie marna. Muszę ją lepiej okryć na zimę.
James Galway zachwycił mnie już w ub. sezonie. Muszę przyznać, że trafiłam na dobrą sadzonkę od Kamili Szlazkiewicz - rośnie bardzo bujnie i w tej chwii tworzy krzaczor ok.1m :shock: Ma też dobre miejsce, nieco zaciszne - w pobliżu starych jabłoni i dobrą ziemię, bo cała rabatka dostała b.dobrą ziemię, którą wymieniłam na głębokość 50cm.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszka pisze:Cisy są ;:215 moje Coniki zaczynają żółknąć natomiast cisom służą deszcze bo mają ładne przyrosty.Rapshody - u mnie mocno przycieta po zimie rośnie normalnie.Może warto ją ciąć mocniej :roll: i chyba woli cień
Coniki już niemal wszystkie wyrzuciłam - została jedna zwykła, która dobrze rośnie i nie choruje i Dasiy White - również zdrowa. Reszty się po zbyłam wiosną.
Ja moje Rhapsody mocno przycinam (jak większość zresztą :lol: ), ponieważ u mnie róże mocno wymarzają i nie mam innego wyjścia, nawet gdybym chciała :lol: Mimo wszystko nie lubię tej rózy i już się do niej nie przekonam. Mam je kilka lat i cały czas są takie same. Jest wiele ładniejszych odmian w podobnej kolorystyce, więc będę stopniowo wymieniać na te lepsze :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

James Galway - kolejna ślicznotka ;:109
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”