Różany ogród Moniki
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Moniko czy ta hortensja Pink Anabelle sie tak poklada bo wlasnie sobie taka kupilam 

- Maddy77
- 500p
- Od: 2 maja 2012, o 18:48
- Kontakt:
Moniś klemki piękne
Moim zaczynają żółknąć listka od dołu
Zakupiłam im magiczną siłę to może im to pomoże
Połączenie bieli z fioletem ubóstwiam

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
gajowa pisze:Monika - witam się i żałuję, że dopiero teraz do Ciebie trafiłam. Na pewno przejrzę wątek dokładniej i będziesz mnie tu miała częściej![]()
A wpisuję się, bo przeczytałam u Kasi-robaczka, ze poszukujesz okrywowej białej róży o pokroju raczej kompaktowym i postanowiłam wpisać bezpośrednio u Ciebie - ja posadziłam jesienią White Meidiland i dla mnie to jest cudoWstawiałam wcześniej zdjęcia w swoim wątku, więc zapraszam

Tak, White Meidiland chodzi za mną od dawna. Chyba właśnie na nią się zdecyduję. Zaraz z przyjemnością obejrzę Twoje fotki

- Alania
Moja niestety leży już drugi sezon. W tamtym roku ją kupiłam, więc mnie to nie dziwiło, bo nowa, słaba, tyle co wsadzona do gruntu. Niestety w tym roku wygląda identycznie. Mało tego niezbyt się rozrosła w porównaniu do białych Anabelli. Ogólnie podoba mi się, ale nie zachwyca. Raczej jej już nie dokupię. A miała mieć sztywne pędy - tak ją reklamowała Pani sprzedawczyni.izabella1004 pisze:Moniko czy ta hortensja Pink Anabelle sie tak poklada bo wlasnie sobie taka kupilam
-- N 15 lip 2012 13:42 --
Maddy77 pisze:Moniś klemki piękneMoim zaczynają żółknąć listka od dołu
Zakupiłam im magiczną siłę to może im to pomoże
![]()

Jeśli żółkną listki, to znaczy, że mogą mieć sucho. Na pewno nie uwiąd, bo ten łapie natychmiastowo całe pędy. U mnie (odpukać) w tym roku wszystkie klematisy ładne i zdrowe. Wszystkim dałam trochę wapna obok dołków i chyba to dobrze im robi i utrzymuje wilgoć w podłożu.
- Alania
Rabata tegoroczna
W maju było odchwaszczanie i wkopywanie kul z bukszpanów i cisów

Stopniowo zaczęły przybywać kolejne rośliny - trzmielinowe półkole przed daglezją i żurawki - najpierw żółte, a później czarne Obsidian i hosty

W maju było odchwaszczanie i wkopywanie kul z bukszpanów i cisów

Stopniowo zaczęły przybywać kolejne rośliny - trzmielinowe półkole przed daglezją i żurawki - najpierw żółte, a później czarne Obsidian i hosty

- Alania
stopniowo zagęszczały się roślinki

- Alania

przymiarka różyczek

i gotowe

Teraz trzeba zaczekać aż urosną cisy na żywopłotach, żeby przyciąć je równo. Za rok, jak rozrosną się hortensje Anabelle i Limelight, to będzie już całkiem OK.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Białe róże - świetny kontrast dla zielonych iglaczków i czerwonej żurawki (jeśli dodbrze widzę).
Lubię taką grę kolorów 

- Alania
Dosadziłam jeszcze kremowe margaretki, ale słabo widać - muszę zrobić lepsze zdjęcia.
- Alania
Jeszcze kilka różyczek...
Cornelia

Knirps - miniaturowa 'żaróweczka'

Heritage

Leonardo da Vinci

Artemis

James Galway

Cornelia

Knirps - miniaturowa 'żaróweczka'

Heritage

Leonardo da Vinci

Artemis

James Galway

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Moni coraz bardziej podoba mi się ta nowa rabata, kompozycyjnie jest świetnie a jak wszystko się rozrośnie to będzie idealnie.
odżegnywali mnie od czci za taką uwagę. Moja miała iść do innego ogrodu ale sama sobie odeszła i wcale za nią nie płaczę. Jest tyle innych o podobnym odcieniu że nie warto trzymać róży na siłę. A to jej płowienie doprowadzało mnie do szału. 
Moja Cornelia mnie zawiodła, ma takie jakieś niewydarzone kwiatki i wcale nie pachnie.
James Galway jest śliczniutki i wart grzechu.

Choć jedna osoba ma podobne zdanie o Rhapsody in Blue jak jaRhapsody in Blue - nie lubię tej róży. Mam je 3 w różnych miejscach ogrodu i wszystkie zachowują się podobnie - lubią czasami chorować, kwiaty mają tylko na końcach drapakowatych pędów. Jedyny atut to ciekawy kolor dający odmienny akcent na rabacie

Moja Cornelia mnie zawiodła, ma takie jakieś niewydarzone kwiatki i wcale nie pachnie.

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cisy są
moje Coniki zaczynają żółknąć natomiast cisom służą deszcze bo mają ładne przyrosty.Rapshody - u mnie mocno przycieta po zimie rośnie normalnie.Może warto ją ciąć mocniej
i chyba woli cień

- Alania
Dzięki, Majeczkoedulkot pisze:Moni coraz bardziej podoba mi się ta nowa rabata, kompozycyjnie jest świetnie a jak wszystko się rozrośnie to będzie idealnie.![]()
Choć jedna osoba ma podobne zdanie o Rhapsody in Blue jak jaRhapsody in Blue - nie lubię tej róży. Mam je 3 w różnych miejscach ogrodu i wszystkie zachowują się podobnie - lubią czasami chorować, kwiaty mają tylko na końcach drapakowatych pędów. Jedyny atut to ciekawy kolor dający odmienny akcent na rabacieodżegnywali mnie od czci za taką uwagę. Moja miała iść do innego ogrodu ale sama sobie odeszła i wcale za nią nie płaczę. Jest tyle innych o podobnym odcieniu że nie warto trzymać róży na siłę. A to jej płowienie doprowadzało mnie do szału.

Kompozycje hortensjowe z kulkami cisowymi i bukszpanowymi oraz stożkami od północnej strony domu, które sadziłam rok temu wyglądają w tym roku zachwycająco. Nie mogę się doczekać na pełne kwitnienie hortensji Limelight - mają niesamowicie dużo kwiatów, więc będzie za kilka dni ślicznie.
Jeśli chodzi o Rhapsody, to u mnie też jedna niemal zupełnie padła zimą i wcale nad tym nie ubolewam. Nawet trochę mi nie pasuje, że zacżęła odbijać, ale mam nadzieję, że padnie po tej zimie zupełnie i zroi miejsce innym.
Cornelia bardzo mi się podoba. Do zapachu nie przywiązuję aż takiej uwagi, ale wizualnie moja jest kiepska, bo bardzo wymarzła. To jedyne kwiatuszki, które w tym roku pokazała. Wprawdzie u mnie dopiero róże się rozkręcają, z dużym opóźnieniem w stosunku do innych ogrodów, ale mimo wszystko widać już, że będzie w tym sezonie marna. Muszę ją lepiej okryć na zimę.
James Galway zachwycił mnie już w ub. sezonie. Muszę przyznać, że trafiłam na dobrą sadzonkę od Kamili Szlazkiewicz - rośnie bardzo bujnie i w tej chwii tworzy krzaczor ok.1m

- Alania
Coniki już niemal wszystkie wyrzuciłam - została jedna zwykła, która dobrze rośnie i nie choruje i Dasiy White - również zdrowa. Reszty się po zbyłam wiosną.Aszka pisze:Cisy sąmoje Coniki zaczynają żółknąć natomiast cisom służą deszcze bo mają ładne przyrosty.Rapshody - u mnie mocno przycieta po zimie rośnie normalnie.Może warto ją ciąć mocniej
i chyba woli cień
Ja moje Rhapsody mocno przycinam (jak większość zresztą

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
James Galway - kolejna ślicznotka