MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Tomku, dzięki za fotki, znakomity eksperyment! Mnie cały czas zastanawia czym te larwy oddychają. Powietrze może dostawać się tylko przez końce rurki, które są zamurowane. Widocznie taka mała larwa dużo tlenu nie porzebuje.
Witam serdecznie,
Mam pytanie troszeczkę z innej perspektywy "posiadacza" murarek, ponieważ jestem posiadaczem mimo woli
.
Otóż około dwóch tygodni temu odkryłam, że do i z otworów podbitki pod dachem wlatują i wylatują nam pszczoły. Z dzisiejszej wizyty pszczelarza wynika, że naszymi gośćmi są właśnie pszczoły samotnice, najprawdopodobniej murarka ogrodowa. Pszczół jest naprawdę dość dużo - co chwilę widać jak wlatują i wylatują spod dachu - w sąsiedztwie mamy wiele ogrodów, las i pole rzepaku.
W związku z tymi nowymi lokatorami mam pytanie do fachowców - czy mogę się z ich strony spodziewać jakichś szkód? Czy budując swoje siedziby mogą mi coś pod dachem poniszczyć?
Czy są dla ludzi niebezpieczne? - znajduję sprzeczne informacje, czy są to pszczoły, które mogą nas pożądlić, czy nie?
Jaka jest szansa wyprosić je polubownie?
Mam pytanie troszeczkę z innej perspektywy "posiadacza" murarek, ponieważ jestem posiadaczem mimo woli

Otóż około dwóch tygodni temu odkryłam, że do i z otworów podbitki pod dachem wlatują i wylatują nam pszczoły. Z dzisiejszej wizyty pszczelarza wynika, że naszymi gośćmi są właśnie pszczoły samotnice, najprawdopodobniej murarka ogrodowa. Pszczół jest naprawdę dość dużo - co chwilę widać jak wlatują i wylatują spod dachu - w sąsiedztwie mamy wiele ogrodów, las i pole rzepaku.
W związku z tymi nowymi lokatorami mam pytanie do fachowców - czy mogę się z ich strony spodziewać jakichś szkód? Czy budując swoje siedziby mogą mi coś pod dachem poniszczyć?
Czy są dla ludzi niebezpieczne? - znajduję sprzeczne informacje, czy są to pszczoły, które mogą nas pożądlić, czy nie?
Jaka jest szansa wyprosić je polubownie?
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cofnij się kilka stron wcześniej a znajdziesz odpowiedz na wszystkie swoje pytania 

- Pozdrawiam Jurek
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dircikowa najlepiej zrób fotki i je wstaw to zobaczymy czy to murarka, ale skoro przczelarz powiedział że to nie miodne pszczoły to musza być murarki....no chyba że to osy a on nie wie co to
jeśli to murarki to po co je wypraszać??ciesz się że je masz, a jeśli chcesz sie ich pozbyć to przygotuj "ulik" na przyszły rok to , i myśle że jak takie coś przygotujesz chętniej wybiorą trzcine czy bambusy niż podbitke
jeśli to murarki to po co je wypraszać??ciesz się że je masz, a jeśli chcesz sie ich pozbyć to przygotuj "ulik" na przyszły rok to , i myśle że jak takie coś przygotujesz chętniej wybiorą trzcine czy bambusy niż podbitke
:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam to samo pytanie co dircikowa. U mnie buszują wszędzie pod dachem i jeszcze takie małe kokony wszędzie gdzie się da zakładają. W ciągu 5 dni znalazłam kilkanaście w różnych miejscach wokół domu i w altanie. Najgorsze te pod dachem bo nie można spać w nocy tak brzęczą. Muszę ich się pozbyć tylko jak? Potraktować te otwory silikonem? Kokony strącam i wyrzucam.
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
Murarka w nocy brzęczy ? Przecież ona w nocy nie lata.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

- kidaa21
- 200p
GRAZIA kokony ?!?!?!?!?!?!?! na zewnątrz ?!?!?! ty masz kobieto osy i ich gniazda, a nie pszczoły murarki...murarki nie zakładają żadnych kokonów one zakładają wrecz murują w małych dziurkach swoje "cele" swoje młode, by je zobaczyć trzeba szukać w zakamarkach!!!
wiesz chociaż jak osa wygląda?!?!?! tym bardziej że piszesz że je stącasz I BRZĘCZĄ W NOCY tu masz po prostu OSY !!!
jak strącasz gniazda to chociaż uważaj na siebie by cie nie zatakowały, najlepiej zaopatrz sie w specjalną gaśnicę na OSY jest skuteczna
osy od pszczół różnią się tym że maja żółto czrne pasy
wiesz chociaż jak osa wygląda?!?!?! tym bardziej że piszesz że je stącasz I BRZĘCZĄ W NOCY tu masz po prostu OSY !!!
jak strącasz gniazda to chociaż uważaj na siebie by cie nie zatakowały, najlepiej zaopatrz sie w specjalną gaśnicę na OSY jest skuteczna
osy od pszczół różnią się tym że maja żółto czrne pasy
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Wiem jak wygląda osa i pszczoła dzika. Pod dachem z zagłębieniach, w otworkach, dziurkach mam coś bo wchodzą do środka i niemiłosiernie w środku brzęczą. A kokony czy jak to zwał małe szare, okrągłe mam wokół domu i w altanie. Czekam aż wylecą i wtedy wyrzucam. A te pod dachem chciałam zalepić silikonem bo nie można spać. Nie mam pojęcia czy to osy czy pszczoły.Mam problem o którym napisałam ponieważ nie wiem jak z nimi walczyć.
U mnie pszczelarz złapał dwa egzemplarze, przyjrzał się im z bliska, ja sama również widziałam, że zdecydowanie nie są to osy 
Megi - dziękuję pięknie za podpowiedź.
Ponieważ nie widzę u siebie zapędów zostania hodowcą murarek, a nie chcę krzywdzić tych pożytecznych zwierzątek - jeśli ktoś z okolic Gliwic chciałby postawić ulik i zabrać sobie tę gromadkę - zapraszam
PS Do Grazia - moje murarki nam nie brzęczą i nic nie wypada z ich domków

Megi - dziękuję pięknie za podpowiedź.
Ponieważ nie widzę u siebie zapędów zostania hodowcą murarek, a nie chcę krzywdzić tych pożytecznych zwierzątek - jeśli ktoś z okolic Gliwic chciałby postawić ulik i zabrać sobie tę gromadkę - zapraszam

PS Do Grazia - moje murarki nam nie brzęczą i nic nie wypada z ich domków
Graziu, a Ty mogłabyś zrobić zdjęcie tych kokonów albo owadów? Byłoby łatwiej doradzić.Grazia pisze: A kokony czy jak to zwał małe szare, okrągłe mam wokół domu i w altanie.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- kidaa21
- 200p
A kokony czy jak to zwał małe szare, okrągłe mam wokół domu i w altanie.
cóż kochana wg twoich opisów to na pewno nie murarki bo nie zakładają takich gniazd <jw> są cicho
nie są to także pszczoły miodne bo chowają swoje ule w wiekszych miejscach i i bezpiecznych, nie na zewnątrz
jedynie mogą to być osy...może wejdz po prostu na g..gle poszukaj w nazwie ose, szerzenia nie daj Boże, pszczołe i murarke porównasz gniazda
cóż kochana wg twoich opisów to na pewno nie murarki bo nie zakładają takich gniazd <jw> są cicho
nie są to także pszczoły miodne bo chowają swoje ule w wiekszych miejscach i i bezpiecznych, nie na zewnątrz
jedynie mogą to być osy...może wejdz po prostu na g..gle poszukaj w nazwie ose, szerzenia nie daj Boże, pszczołe i murarke porównasz gniazda
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
Grazia...na pewno czytałaś temat w którym się wypowiadasz ?
To co tu się określa mianem kokonu, to dorosły owad w odrętwieniu czekający na kolejną wiosnę.
Pewnie na zdjęciu zobaczyłaś, że ten kokon to jest małe szare coś i już. Spoko, jest to małe szare coś...ale nie o tej porze roku

To co tu się określa mianem kokonu, to dorosły owad w odrętwieniu czekający na kolejną wiosnę.
Pewnie na zdjęciu zobaczyłaś, że ten kokon to jest małe szare coś i już. Spoko, jest to małe szare coś...ale nie o tej porze roku

Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Tomasz PCH- fantastyczne doświadczenie...
Czekam na dalsze fotki rozwoju murarki
Czekam na dalsze fotki rozwoju murarki

- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
U mnie w tamtym roku zasiedlona jedna rurka a teraz juz kilka