Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Sovijet
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 mar 2012, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Betonowy kaktus ma się świetnie ;:138 Został najpierw wrzucony do miski stalowej i zasypany z ziemią, i do pieca, cytując
The Final Solutions:
"When freedom burns, the final solution
Dreams fade away and all hope turns to dust
When millions burn the curtain has fallen
Lost to the world as they perish in flames"
Zalany wodą utlenioną+wódka+amol+krople kwasu solnego, potem go wypatroszyłem, po czym okazało się że brak mu kawałków "skóry", ale to nic, dzisiaj rano czeka mnie rekonstrukcja kolców, i tego na czym rosły, zaś potem znowu do soli/kwasu solnego, i wizyta w piecu. Dziś wieczorem lub po południu wstawię zdjęcia obydwóch "betonowych kaktusów"
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odnośnie kaktósów które gniją są dwie drogi postępowania ale najpierw niezwłocznie trzeba odciąć zgniłą część. Trzeba to zrobić z wielką starannością, tak by być pewnym, że pozostała nam część jest absolutnie zdrowa.
1. Jeśli zdrowa część kaktusa jest na tyle duża i silna, że rokuje szanse na ukorzenienie się to można zostawić go by się ukorzenił.
2. Jeśli pozostał nam tylko cieńki skrawek stożka wzrostu to możemy go tylko zaszczepić oczywiście jeśli z jakiegoś powodu bardzo nam na roślinie zależy. Oczywiście kolekcjoner kaktusów zawsze powinien być na taką okoliczność przygotowany tzn mieć przygotowane podkładki i dobrze przećwiczone szczepienie a często tylko w ten sposób uniknie się niespodziewanych strat. W tym celu nawet w żimie warto utrzymać jedną lub dwie podkładki w fazie wegetacji i nie martwić się tym że wybiegną. Najlepszą i najtańszą taką podkładką będzie Echinopsis eyriesi i jego mieszańce lub epifit Hylocactus undatus. Bardzo dobrą podkładką do szczepień awaryjnych jest Trichocereus pachanoi, gdyż przyjmuje zraza nawet nie będąc w fazie wegetacji.
Do ratowania poprzez szczepienie oczywiście nie nadają się rośliny przemrożone.
Sovijet
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przed operacją "Betonowy Kaktus" przeglądałem moje kaktusy, i postanowiłem napisać ten oto post. Otóż na samym szczycie mojego kaktusa(może ktoś rozpoznać ten gatunek? bo ja w tym zielony) pojawiły się brązowe plamki. Oto screeny, z 3 wierzchołków(na 4 jakoś specjalnie tego dużo nie było)
http://img864.imageshack.us/img864/5637/dsc0047qg.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/9136/dsc0048ag.jpg
http://img3.imageshack.us/img3/2609/dsc0039tk.jpg
http://img96.imageshack.us/img96/7100/dsc0040qr.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/8996/dsc0041kn.jpg
Aha jeszcze jedno pytanie. Czy to że stoją koło TV(kineskop) lub na zimnym parapecie może mieć na to wpływ? bo mi wpajają wiedzę że tak powinno być bo na pustyni w nocy... ;:223
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kolumnowe kaktusy to Stetsonia coryne. U roślin ze zdjęcia to przede wszystkim podłoże jest niewłaściwe. To ziemia dla zwykłych kwiatów doniczkowych. Kaktusy powinny rosnąć w bardziej mineralnym podłożu, co najmniej 60% substratu powinny stanowić składniki nieorganiczne. Oprócz tego rośliny mają zbyt mało światła, Echinopsis rosnący w tej samej doniczce wyciąga się i traci ciernie z powodu niedoboru słonka. Możliwe, że masz również do czynienia z infekcją wełnowców (białe plamy na Echinopsis).
Stetsonie mają uszkodzone stożki wzrostu. Dalej rosnąć nie będą. Możliwe, że wypuszczą pędy boczne. Uszkodzenia mogą być spowodowane infekcją grzybową lub atakiem przędziorka. To przyczyna bezpośrednia. Pośrednią przyczyną uszkodzeń są kiepskie warunki uprawy, które powodują słabą kondycję roślin i podatność na wszelkie choroby.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Sovijet
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dobra jutro się muszę wybrać do ogrodniczego po tą ziemię. Mam jeszcze takie pytanie. Czy mogę te wszystkie kaktusy(bez betonowych ;:204 ) wsadzić do jednej dużej donicy, i zrobić taką "mini pustynie", zaś nad tym taką kopułę, żeby stworzyć mikroklimat?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Żadna kopuła nie będzie w 100% transparentna dla promieni słonecznych. Jeśli w tej chwili Twoim roślinom brakuje światła to dodatkowa przesłona tylko zmniejszy ilość promieni słonecznych, jakie będą docierać do Twoich kaktusów. Wymyśl jak zwiększyć a nie jak zmniejszyć naświetlenie Twoich roślin.

Po ziemię sugeruję wizytę w najbliższej żwirowni a nie w ogrodniczym. Twojemu podłożu brakuje piasku lub też innego mineralnego materiału.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Sovijet
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tu jest problem, bo mam okno na wschód ;:223 A może być zwykły piach(nie ziemia), albo wapno? Przyznam, że kiedyś miałem mieszankę z wapnem i innymi minerałami, ale po przesadzeniu ich do dużej doniczki już tam niczego nie wsypywałem, teraz muszę jeszcze zasypać dziurę po "betonowych klientach" ;:204
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kaktusy wymagają podłoża lekko kwaśnego. A wapno to wiadomo jaki ma odczyn. Trzeba użyć grubego piasku, tłuczonej cegły, perlitu lub drobnego keramzytu. Jeśli masz do dyspozycji tylko wschodnie okno to sugeruję dobór gatunków, które poradzą sobie na mniej słonecznym parapecie. Dość dobrze na takiej wystawie powinny czuć się wszelkie epifity oraz takie rodzaje jak Rebutia, Notocactus, niektóre gatunki Parodia oraz część Gymnocalycium i pewnie parę Echinopsis.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Hipnotyzer
50p
50p

Post »

Dla Sovijet chcę dorzucić trochę dokładniejsze rozpoznanie przyczyn uszkodzeń na jego kaktusach. Otóż przyczyną takich uszkodzeń roślin jak na S.coryne i Echinopsis są mikroskopijne roztocza takie jak szpeciele, podskórniki i podrdzewiacze. Roztocza te mają rozmiary od 0.08 do 0.35mm i żerują pod skórką rośliny. Roztocza te nie dają się zauważyć nawet przy użyciu szkła powiększającego. Można je dopiero zobaczyć robiąc preparat mikroskopowy z tkanek podskórnych zainfekowanego kaktusa.
Zwalczanie polega na systematycznym opryskiwaniu różnymi akarycydami. Srodki należy zmieniać by nie powodować uodparniania się szkodnika a także po to by niszczyć różne stadia rozwojowe szkodników. Zainfekowanie roztoczami najczęściej zachodzi u producenta roślin, warto więc dokładnie oglądać kupowane kaktusy i nie bagatelizować na pozór niewinnych plam na ich skórce.

Pozdrawiam Władysław
Sovijet
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cóż cegły do dyspozycji mam, zaś okno jak sprawdziłem kompasem w telefonie to północny-wschód, ze wskazaniem na tego drugiego. Hipnotyzer, a czy te roztocza przenoszą się na inne kaktusy? bo tego akurat dostałem w dość słabym stanie, cóż rano lub popołudniu muszę sprawdzić gdzie to zakupić.
Pozdrawiam Sovijet
Hipnotyzer
50p
50p

Post »

Roztocza nie fruwają więc ich przemieszczanie się na inne rośliny jest bardzo ograniczone ale nie jest niemożliwe. Mogą przewędrować wraz z podłożem, które było powtórnie kompostowane po innych kaktusach, mogą być przetransportowane przez inne owady, mogą być przeniesione nawet przez nasze palce itd.
Sovijet
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli najlepiej by było jakbym tego kaktusa przesadził do innej donicy?
Hipnotyzer
50p
50p

Post »

Zmiana ziemi na świeżą to zawsze dobre posunięcie ale musisz stosować akarycydy dość często gdyż roztocza są to dość trudne do całkowitego wytępienia.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Głównym roztoczem, który robi spustoszenie wśród kaktusów i innych roślin jest przędziorek. Wymiana podłoża wiele nie pomoże, choć w tym przypadku jest konieczna z innych przyczyn. Skutecznym środkiem na przędziorka jest Talstar. Natomiast zapobiegawczo należy roślinkom zapewnić bardziej wilgotną atmosferę. Przędziorki uwielbiają suche powietrze. Jeśli jest ono wilgotne przestają się rozwijać. W mieszkaniu należy roślinki systematycznie spryskiwać. Wtedy zagrożenie kolejną inwazją będzie zdecydowanie mniejsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26

Mszyca zjada moje adenium

Post »

Witam wszystkich!
z góry przepraszam jeśli zaczynam wątek w złym miejscu .
Mam takie pytanko, przeczytałem wszystko na forum co było na temat adenium ,
Ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie
wysiałem adenium w dwóch mini szklarniach
Szybko rosną lecz dziś rano zauważyłem ze w jednej szklarni zadomowiła się mszyca
Jest ich dość sporo nie wiem co mam zrobić żeby się pozbyć tych robali.
byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi doradzić jak je zwalczyć
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”