Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wanduś :wit :wit Właśnie koszę trawsko,a jest tego moc.Mam Wandeczko problem, bo zasychają mi 2Clematisy,liście mi zczerniały i zasychają całe pnącza,nie wiem co jest,czy to ,aby nie od deszczu.Pozdrawiam ;:196 ;:196 Gosia :( ;:223
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness, ten liliowiec, o którego pytasz, to Mildred Mitchell. On jest właściwie trójbarwny, tylko na zdjęciu wyszedł taki bladoróżowy.

AgaNet wpadłam do ciebie, begonek nie było. Tylko ta od Działeczki :D

Stachu, kamienne schodki z tej piosenki są w W-wie. Często po nich chodzę, może więc stały się dla mnie po trosze inspiracją :D

Christinkrysia, otóż moje żuraweczki rosną wszędzie. I na słońcu, i w cieniu. I w zależności od miejsca mają różne wybarwienie. Te, które pokazałam przy kamiennej ścieżce, mają ostre słońce do 15.00. Radzę ci z nimi poeksperymentować, będziesz mieć trochę ode mnie.

Klarysko, tak, te niebieskie to przetaczniki z rodzaju wysokich. Z niepokojem przeczytałąm o twoim różowym przetaczniku, na którego mam tak dużą chrapkę. Może gdy deszcze ustaną, dojdzie jednak do siebie.

Działeczka ta moja hosta to jest zielonolistna Undulata Erronea. Liście zwyczajne, ale kwiaty bardzo pięknie wybarwione. Na pewno ją u siebie dostaniesz, bo to jedna z popularniejszych.

Majeczko, ja kupuję już tylko czasem pojedyncze żurawki w centrach ogrodniczych. Niestety już nie mam miejsca na dalsze. Ale mam swoje ulubione i chętnie ci doradzę, któe się ładnie prezentują na rabacie :) Troszkę dziś słoneczko osuszyło kwiatki, może w końcu zbiorę dla ciebie nasiona rudbekii.

Małgosiu, mimoza czy nawłoć jest bardzo ekspansywna. Gdy jedzie się pociągiem, widać czasem całe łany przy torach. Można ją jednak ograniczać wyrywając pędy z obrzeża kępy. A poza tym są takie romantyczne, zwiastując nam złotą polską jesień :)

[Izo], faktycznie motyli jakby mniej. U mnie właściwie tylko gromadzą się one na oregano i jeżówkach i to tylko chyba dwa czy trzy rodzaje. A kiedyś były rozmaite, różnobarwne. Pewnie środki ochrony roślin je tak wytrzebiły. Szkoda :(

Aguniado dzisiaj było pogodnie, ale za to chmary komarów nie pozwalają nic robić, bo żywcem człowieka zjedzą. Udało mi się jednak wysadzić różę z pojemnika i powojnik "Bałtyk" do towarzystwa.

Izaziem, dajcie spokój, herbata żołędziowa. Tego jeszcze nie słyszałam :!: :?: Muszę poczytać, może coś stworzę z tych moich żołędzi, zamiast je wyrzucać co roku na kompost.
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30

Post »

No właśnie, Wandziu, wydawało mi się, że liście tej hosty wyglądają znajomo. Ale kwiaty rzeczywiście są tak cudnie wybarwione ;:63 , że nikt nie powie, patrząc na nie, że to popularna odmiana hosty...
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wandeczko, u mnie też zatrzęsienie komarów :evil: jutro czeka mnie trochę pracy w ogrodzie i już się obawiam tej krwiopijczej chmary :evil:
pochwal się, jaką różę wsadziłaś? :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu dzięki za odpowiedź - czyli czas zacząć eksperymenty z żurawkami.
Jestem dziwnie przekorna i zawsze co najbardziej modne mnie nie kusi i tak jest w wielu dziedzinach ... :;230 Ale teraz już widzę u siebie miejsce dla nich.
Cienistych miejsc na działce niewiele i stąd pytanie.

U nas też pojawiły sie pierwsze kwiaty Nawłoci a ja zawsze odbieram to jako zwiastun jesieni.
Czemu Niemen w swej piosence "Mimozami jesień się zaczyna..." tak pomieszał w głowach,że często właśnie na Nawłoć mówią Mimoza -w niczym jej nie przypomina.
Wiosna pytałaś mnie o uszczykiwanie Begoni bulwiastej - czy przeprowadziłaś eksperyment ?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Działeczko, czasem z takiej popularnej rosliny potrafi nagle wyrosnąć cudo, a z mało popularnej wyrasta jakieś kaprawe byle co.

Aguniado, ta moja różyca to róża pnąca Cosmos, któą dostałąm od przyjaciół na imieniny pod koniec czerwca. I aż do dzisiaj chodziłam wkoło po ogrodzie, zastanawiając się, gdzie jej będzie najlepiej. No ale w końcu trzeba się jednak zdecydować, a więc zamieszkała przy metalowej pergoli wraz z powojnikiem.

Krysiu, owszem uszczykiwałam swoje begonie, ale i tak wyrosły w górę niesamowicie. Mają grube pnie, wielkie liściory i małe kwiaty. Słyszę jednak od innych, że w tym roku też tak u nich jest. Ciekawe, czym to zostało spowodowane. W handlu widziałam fajne przysadziste sadzonki, a w ogródkach takie drzewa begoniowe powyrastały :shock:

Trochę dzisiaj już zaczęło obsychać, ale wszędzie są mniejsze lub większe ślady wody. Codziennie wypompowujemy wodę z piwnicy, ale ona z powrotem napływa. Oby tylko znowu nie padało. NIe pamiętam, jak żyję, takiego mokrego lipca. Roje komarów, które wylęgają się z tej wilgoci, nie pozwalają na roboty ogrodowe. Kopnęłam parę razy łopatą i uciekłam czym prędzej do domu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie tez chmary komarów. O posiedzeniu na huśtawce to mogę tylko pomarzyć :(
Wreszcie był dzis pierwszy dzień bez deszczu, ale błoto straszne :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Wandziu kwiaty piękne, strasznie podoba mi się ścieżka , tylko zastanawiam się jak Ty ja sprzątasz.
Chyba zmałpuję od Ciebie , mam kawałek chodniczka do zrobienia.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wandziu,
Dziś pospacerowałam po Twoim ogrodzie...

Ostanie widoki, mimo deszczowej aury, przepiękne....

Liliowce i kwitnące funkie - cudne ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wandziu, deszczowe fotki maja swój urok, ale u mnie, na szczęście od paru dni NIE pada :heja
Deszczu mam zdecydowanie dość !
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Wandziu już się cieszę na te nasionka. :heja
Tego deszczu to chyba wszyscy wszędzie mają dość ale u nas nie padało już dwa dni i można cokolwiek zrobić. A komarów też mamy roje. :evil:
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Witaj Wando!
Bardzo podoba mi się styl Twojego Ogrodu, jest w nim klimat i atmosfera.
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma- ja chciałabym mieć w moim ogrodzie ze dwa takie dęby ha! ha! Ale o liściach nie pomyślałam! To faktycznie dużo pracy. Podziwiam Twoje hosty i żurawki- też je lubię! Ale moje młodziutkie jeszcze. Proszę powiedz skąd masz takie śliczne poidełko dla ptaków??? Zachwyciło mnie :D
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wando, deszczowo u nas.
Nie martw się o różowego. Mimo tego, że z dołu obeschł i zbrązowiał kwitnie nieprzerwanie. Myślę, że te braki w jego urodzie są skutkiem pogody. na grzyba dostał.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Wandziu, nie strasz tą nawłocią ;:3 Ja mam niską, ogrodowa odmianę i ładnie się trzyma w kępach i wcale się nie rozsiewa :wit Jest podobno kilka ich odmian.
A na moim winogronie znalazłam dzisiaj ...mączniaka ;:223
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dodad, komary lęgną się w tych naszych rozmaitych podstawkach i doniczkach z wodą. Trzeba to wylewać i może ich będzie mniej. Ale nie wiem, bo przecież woda i tak stoi w róznych kałużach, a tu już nic nie poradzimy. :(

Tacca, ja to w ogóle tych moich ścieżek nie sprzątam. Czasem, jak nazbiera się za dużo rozmaitych szczątków roślinnych, pomacham szczotkę w tę i we wtę, no i już. Małpuj sobie dziewczyno, ile chcesz. Takie ścieżynki nadają klimatu.znie, albo traktuje roundupem.

Justus, jak miło, że mnie tu znalazłaś. Cieszę się, że znalazłaś tu u mnie coś, co ci się spodobało.

AgaNet, już nawet gadać się nie chce na temat tego paskudnego, nudnego padania. NIe mam pojęcia, jak ludzie mogą mieszkać na przykłąd w takim Seatle :? Chyba wszyscy mają tam depresję.

Majka, ja już starciłam nadzieję, że ten deszcz ustanie. Może to potop i koniec świata bliski :shock:

Ulcia, pytasz o to moje poidełko. Kupiłam je w zeszłym roku na alleg... I powiem ci, że służy wyłącznie do dekoracji, bo ptaszki jakoś z niego nie korzystają. Być może znajduje się zbyt blisko tarasu i boją się do niego podlatywać. No a teraz to w ogóle mają wodę wszędzie i tak jak my czekają na słońce.

Klarysko, cieszę się, że różowiutki jeszcze dycha. Może pogoda się poprawi, a on odzyska pełne zdrówko. Mówię ci, ostatnio w ogóle mi się nawet nie chce wychodzić do ogrodu i patrzeć jak to wszystko marnieje i brązowieje :(

Izaziem, ja też mam tę ogrodową odmianę i u mnie się ona jednak rozsiewa, ale można rzeczywiście dać sobie z nią radę, jeśli tylko będziemy mieć nad nią stałą kontrolę. Ja tam ją lubię, bo wywołuje sentymentalne uczucia.

Ach, wszystko takie jakieś przygnębiające. Wszędzie tylko woda i woda. Z góry leje, z dołu podmoczone. Roje komarów. Nawet teraz na laptopie mi jeden usiadł. Smutno...
Na pocieszenie zakwitł mi mimo tych wszystkich szkód pogodowych błękitny agapant.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”