Pod gruszą...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod gruszą...

Post »

Janneke wpadłam do mojego ulubionego siedliska.
Pięknie, dom i otoczenie ciągle zyskują na urodzie. Roślinki poszalały. Takie maluchy a dały radę i pokazały siły witalne. Niezwykły klimat ma to miejsce. Nie dziwię się, ze tęskniliście.
Może paprociom ustalić granice w postaci zapory w ziemi od strony twoich nasadzeń. . W chaszcze niech sobie idą, a twoje cieniste omijają. To byłaby fajna granica między ogrodem zaplanowanym przez ciebie a tym, który tworzy natura.
Trzeba by było tylko zgłębić temat, jak głęboka miałaby być ta zapora, żeby nie przelazły do części cywilizowanej.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorko ;:167 , dziękuję za radę, mówiąc szczerze, po Waszych postach, mój pomysł z posadzeniem paproci trochę ostygł....

Agnieszko ;:167 , witaj ;:196 Nasze słoneczniki teraz wygladaja tak ;)

Obrazek

Justynko ;:167 , cieszę się, że dostrzegasz zmiany w naszym siedlisku. Mnie jest trudniej zobaczyć efekty, bo cały czas coś tam robimy i juz pot nam oczy zalewa :;230

Ostatnio ucywilizowaliśmy nasze chaszcze zwane dżunglą. Rabata jest przygotowana pod nowe nasadzenia, choć ziemia nadal zostawia wiele do życzenia.
Zamówiłam kilka żurawek i host, powinny dojść do końca tygodnia, więc w weekend będę miała co robić.

Na razie wygląda to tak :)

Obrazek

Obrazek

Posadziłam parę tawułek, trzy hosty od mojej Mamy, kokoryczkę i jedną żurawkę :)

Na wiosnę chcemy zrobić tam jeszcze ścieżkę i postawić jakąś ławeczkę, zobaczymy co wyjdzie z naszych planów :roll:

Z małych-wielkich radości, zakwitł łubin, który dostałam od forumowej Mai (Edulkot)

Obrazek

Obrazek

Piękny ma kolor, prawda? ;:138

I kwitnie jedna, jedyna latria :)

Obrazek

Teraz czekam na weekend i wystawę w Chorzowie. Pewnie z pustymi rękoma stamtąd nie wyjadę ;:224
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łubin śliczny ma kolor a liatra dopiero kwitnie a moje już dawno pościnane. Zostaw jej nasionka to dojrzeją i jak wysiejesz to będziesz miała ich więcej.
Co do paproci to prawda że one się rozłażą ale nie aż tak strasznie i nie wszystkie, jak będą rosły w głębi tej dżungli to nie zagrożą hostom i żurawkom.
A do Chorzowa jedziesz w sobotę na spotkanie forumowe :?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

U mnie paprocie miały te podziemne pędy płytko, nie wiem, jak się by zachowały po napotkaniu przeszkody - czy poszłyby w dół :? Nie wiem, co Ci doradzić, w sumie lepsze paprocie niż gąszcz chwastów.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Witam ,ale pięknie kolorowo u ciebie.Śliczne bratki masz,ja swoje na wiosnę siałąm z nasionek wyrosły ale takie jakieś śmieszne jakby zdziczałe ale mam do nich sentyment i rosną sobie moje maleństwa.Pozdrawiam.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Cóż Ty masz za klimat, że teraz dopiero kwitnie Ci latria, u mnie dawno przebrzmiały.
Ale nie wiedziałam, że można zbierać jej nasionka ;:138 . Jeszcze dzisiaj sprawdzę, bo się przejaśnia.
Ślicznie tam masz. Piękne otoczenie dla artystów. Azyl dla skołatanych dusz
Awatar użytkownika
becia2
500p
500p
Od: 31 lip 2010, o 09:21

Post »

Dżungla wygląda super, jak dosadzisz roślinek i się rozrosną będzie jeszcze ładniej:0
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj Joasiu
U Ciebie w ogródeczku jak zwykle czarująco ,ten klimat ciągle tam jest kiedy się do Ciebie wejdzie do ogrodu to czuć tą sielskość pozdrawiam ;:196
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Asiu :)
Z tego co wiem, nie wszystkie paprocie są takie plenne i ekspansywne. Te popularne tak, ale możesz się rozejrzeć za innymi...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Kochane, jeśli chodzi o latrię, to kwitła później, bo stosunkowo późno ją posadziłam u siebie.
W Chorzowie byłam i kupiłam parę roślinek. Dwie do cienistego zakątka

brunnerę

Obrazek

i języczkę pomarańczową (Przewalskiego zamówiłam u forumowej Igi razem z żurawkami i hostami)

Obrazek

Zakupy u Igi :)

Obrazek

Obrazek

Kupiłam też echinaceę Pink Poodle

I oczywiście sporo cebulek tulipanów, narcyzów i hiacyntów :)

Przez weekend walczyliśmy dalej w dżungli, która już jest trochę ucywilizowana :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamówiliśmy drewnianą ławkę i łamiemy się jak rozwiązać problem ścieżki do niej.... :roll:

A było tak, trochę się zmieniło, cooo?

Obrazek

I chyba na razie odpuszczę sobie paprocie ;)
JOWA
500p
500p

Post »

Witam,fajnie będzie tam sobie przysiąść i odetchnąć.Drewniana łąweczka to dobry wybór,a co do ścieżki do niej... teudna sprawa ,ale coś wymyślisz.Bardzo mi sie podoba cienisty zakatek brawo,za pomysł i odwagę niestety następne miejsce do plewienia co jest moją zgryzotą ,ale twoją chyba nie ,albo masz tak kochanego m że Ci w plewieniu pomaga.Mój m to od razu wymiguje się bólem pleców.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Jowciu, jeśli chodzi o podlewanie, to trochę pomoże nam w tym nasze glińsko, które trzyma wilgoć, choć mnóstwo lepszej ziemi tam władowaliśmy. Prawdą jest, że mamy dostęp do wody i długaśne węże, więc podlewanie nie jest straszne :)
I eM bardzo pomaga ;:108

a na ścieżkę znalazłam w necie takie betonowe krążki przypominające drewno, są fajne i nawet niedrogie i na razie to chyba jest nasz typ ;)
JOWA
500p
500p

Post »

Chodziło mi o plewienia,znaczy się odchwaszczanie :wink: Super że m ci pomaga,betonowe krążki już widziałam u kogoś na wątku i naprawdę fajie wyglądają.
Nasz mały raj na ziemi.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Nie doczytałam ślepota :oops:
Hmm, plewię wszystko sama, więc trochę roboty mi przybędzie, ale postaram się wysypać jak największą powierzchnię korą, trochę to opanowuje chwasty, sprawdzone na rabacie z liliowcami :)

Krążki, które wybraliśmy w necie, na zdjęciu wyglądają super, zobaczymy jak w realu. Te, które oglądaliśmy w marketach budowlanych porażają cenami niestety....:(
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Dawno mnie tu nie było, ale to pewnie zawirowania powakacyjne :wink:

Ostatnio, w trakcie weekendu walczylismy na wsi. Nasz cienisty zakątek zaczyna nabierać kształtów i jesień zawitała do siedliska na całego :) Posadziłam cebulki tulipanów, narcyzów, hiacyntów i innego drobiazgu. Zajęło mi to prawie cały dzien, mam nadzieję, że na wiosnę zrobi się kolorowo :)

Zakątek przed...

Obrazek

I teraz...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście dopadła mnie choroba żurawkowa, mam ich kilkanaście, niektóre są piękne :)

Obrazek

Obrazek

Sprzed stodoły zniknęły bergenie (przeniosłam je do cienistego zakątka), a na ich miejscu powstała rabata floksowa. Z przodu siedzą w ziemi tulipany i bratki, które wypatrzyłam na targu i zachwyciły mnie swoim kolorem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”