Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Monisiu, witaj po słonecznych podróżach. Piekna relacja z Włoch i mam nadzieję że zaprezentujesz nastepną
ciekawą wakacyjną opowieść. Ogród piekny latem z taką ilością lili i hortensji. ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONISIU śliczna Aspera zresztą wsystkie Twoje roślinki uśmiechają sie radośnie a kwitnący CM to dopiero radość . Mam nadzieję ,że wakacje się udały ;:196 Dobrze by było gdzyby chociaż we wrześnu była ładna pogoda ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj! Hortensja kosmata zachwyca i wyróżnia się zdecydowania wśród innych hortensji :!:
Faceci też lubią do Ciebie wpadać :uszy ("Kochane, witam Was serdecznie")
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za liczne odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Szczególne podziękowania kieruję do naszych Panów, którzy również do mnie zaglądają ;:167
Kochani, przepraszam za swoją nieobecność, ale połowa sierpnia to dla mnie czas wypełniony wieloma obowiązkami... Mamy mnóstwo imprez z okazji kolejnej rocznicy Bitwy Warszawskiej- ponieważ wiele sponsorujemy, musimy być na nich obecni... Poza tym P wyjechał wczoraj po raz pierwszy sam na wakacje i trochę to przeżywam :roll: Uświadomiłam sobie, że jestem matką- kwoką i nie jest mi z tym dobrze...
W wolnych chwilach pracuję w ogrodzie, na ile, oczywiście, pozwala pogoda i chmary komarów... Myślę, że uda mi się do końca września zrobić porządki i wysłać rośliny, które obiecałam- proszę się więc nie denerwować :)

Wakacje w Portugalii były cudowne!! Ponieważ spędziliśmy tam niecałe dwa tygodnie, szkoda było czasu na jeżdżenie po całym kraju, kręciliśmy się więc po Lizbonie i okolicach. Po ostatniej wyprawie miałam dość siedzenia za kółkiem i chętnie poddałam się wakacyjnemu lenistwu. Portugalia niezmiennie mnie zachwyca i nie chodzi tu jedynie o piękne widoki. Ci, którzy znają ten kraj i ich byłe kolonie, wiedzą, że nawet miasteczka na Cabo Verde czy Luanda są bardzo podobne do Lizbony. Clou zawsze stanowią spotkania z ludźmi, a Portugalczycy w moim mniemaniu są wyjątkowi- z jednej strony pełni radości życia przedstawiciele Południa, z drugiej zaś pełne melancholii spojrzenia gdzieś daleko w bezkres oceanu świadczą o potomkach Henryka Żeglarza. I to fado sączące się w tle... przy szklaneczce porto...

Kilka zdjęć z Lizbony. Najbardziej chyba lubię Alfamę i Bairo Alto- w tej ostatniej dzielnicy życie toczy sie chyba tak samo jak przed wielu laty. Za dnia na sznurkach suszy się pranie, a domy wyraźnie się zestarzały. Nocą w tym gąszczu oświetlonych uliczek rozbrzmiewa fado.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Belem to jedna z większych i bardziej reprezentacyjnych dzielic Lizbony. To właśnie stąd portugalscy żeglarze wyruszali w poszukiwaniu Nowego Świata i jego bogactw...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dalszy ciąg we wtorek :) Życzę Wam dobrego odpoczynku i wspaniałej pogody ;:3 :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dziękuję Moniko za piękne zdjęcia. Z niecierpliwością oczekuję dalszego ciągu.
Wizyta w Portugalii i Hiszpanii to moje marzenia, na razie niespełnione, ale wybiorę się tam kiedyś na pewno :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Wspaniele,że wypoczęłaś i "nasłoneczniłaś"cały organizm.Zdjęcia ,jak zwykle,interesujące.
Zawsze się zastanawiam jak te wielgachne rośliny rosną i kwitną(i to jak) mając do dyspozycji taką znikomą ilkość miejsca.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś Asperka niezmiennie mi się podoba ale nie ma jej u nas. Na razie wzięła mnie hortensja piłkowana Blue Bird....bo jest :lol: .....ale się zastanawiam czy sobie u mnie poradzi. Te moje piaski :roll: ...a ja bardzo lubię hortensje zwłaszcza ogrodowe.....bukietówki na razie sprawują się dosyć dobrze....więc może się skusić. Proszę Cię napisz co radzisz.
Dzięki za informacje o cieniowaniu RH na wiosnę....mam jednego (yakishimanum) posadzonego na słonecznym stanowisku więc może sobie dam rady :wink:
Twoje lilie są zachwycające....u mnie już ani śladu nawet liście zaschły.
Moniś dzięki za przybliżenie atmosfery Portugalii....świetnie to robisz. ;:167
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Moniko, miło, że dzielisz się z nami swoimi wrażeniami, to tak jakbyśmy byli tam razem z tobą. A tak poważnie to niektóre ze zdjęć przypominają łódzkie podwórka :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

witaj, kochana ;:196
i ja dziękuję za wirtualną wycieczkę po Portugalii - miejsca, którego nie widziałam, a bardzo tego chcę... zainteresuję się wyprawą do Lizbony i okolic, w przyszłym roku musimy odwiedzić ten zakątek Europy. Do zobaczenia! ;:167
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś cudne wspomnienia i fotki z pięknego miejsca :D
W ogródku wszystko zrobisz, tylko te komary.....atakują w biały dzień :roll: :lol: a jeszcze u Ciebie w lesie to musi być katorga....
x-d-a

Post »

Moniko, zupełnie nie znam Portugalii, więc z wielką przyjemnością obejrzałam Twoją fotorelację. Bardzo urokliwa jest Lizbona w Twoim obiektywie :P Naprawdę pokazałaś piękne miejsca i już, już wyobraziłam sobie, że kręcę się po tych wąskich uliczkach, tajemniczych zaułkach...Bo kieliszczek Porto przy dźwiękach fado na szczęście można wypić nie ruszając się z domu...choć to z pewnością nie to samo...
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki Moniko, obudziłaś wspomnienia, wspaniały kraj i wspaniali ludzie, porto, kuchnia, długo by wymieniać, masz rację, nie całe dwa tygodnie to krótko. :lol:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Moniko już się znalazłam i od razu przybiegłam zobaczyć Lizbonę...
Fantastyczna wirtualna podróż...może jednak warto pomyśleć o ruszeniu się z kanapy ;:24
i zobaczyć te wszystkie cuda na własne oczy...kochana powinnaś robić prospekty dla biur podróży :uszy
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i tyle ciepłych słów ;:167 Od 9.00 biorę udział w różnych imprezach... nareszcie mam chwilę przerwy i chcę ją spędzić z Wami :) Na posty odpowiem w Waszych wątkach, bo czas, niestety, nagli... Pogoda taka sobie, oby nie zaczęło padać... W mieście trochę mniej komarów, ale też gryzą :twisted:
Wczoraj wieczorem byliśmy u sąsiadów (dwie leśne "ulice" od nas) na ognisku. Wycięli większość drzew na posesji, krzaków niewiele, bo dopiero zaczynają przygodę z ogrodem, myślałam więc, że komarów będzie mniej. Ku mojemu zaskoczeniu było ich mnóstwo i chyba jeszcze bardziej upierdliwe niż u mnie :lol: Gryzły nawet po ciemku :( Kiedy chodzą spać??? Pytanie, oczywiście, retoryczne...

Kochani, nie chciałabym, żeby Administracja Forum miała zastrzeżenia do treści wątku- w końcu to nie forum turystyczne, teraz kilka świeżych zdjęć z ogrodu. Dalszy ciąg Portugalii jutro.
Nareszcie zakwitły ketmie- kocham je prawie tak samo, jak rh :lol: Chociaż "prawie" robi dużą różnicę :wink: :lol: Już całkiem na poważnie- to jedne z nielicznych krzewów kwitnących latem, a chyba jedyne, które w naszych warunkach rozwijają kwiaty jeszcze w październiku, przynajmniej u mnie. Niestety, nazw odmianowych nie znam. Na ostatnim zdjęciu rozwar. Kwitnie jeszcze różowy, miałam jeszcze niebieski, ale nie wiem, gdzie się podział :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Goryczki mam dzięki naszej śp. Krysi ;:167 To Ona doradziła mi, żeby semptefidę posadzić przy rh- rozrosła się tak bardzo w ciągu dwóch sezonów, że muszę przesadzić hostę Toy Soldier. Żurawka od naszej Igi ;:167
Obrazek Obrazek

Nareszcie zakwitła języczka Marie Britt Crawford- sadziłam ją dwa lata temu jesienią, ale sadzonka była malutka... Na drugim zdjęciu tegoroczna jesienna dekoracja od myśliwych- specjalnie wcześniej wróciliśmy z wakacji, bo M nie chciał sobie podarować dwudniówki u naszych myśliwych :lol:
Obrazek Obrazek

I specjalnie dla Was!! Ta piosenka jest w repertuarze wielu artystów... niemniej moje ulubione wykonanie: :)
http://www.youtube.com/watch?v=W1NkhoNi3Yk&feature=fvst
Miłego popołudnia ;:167 :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Moniko, mój brat też narzeka, że nie mozna wyjść do ogrodu ze względu na plagę komarów (mieszka w Konstancinie). U nas w tym roku do niedawna nie było ich wcale, ale od jakiegoś tygodnia też - niestety - pojawiły się i trochę nam dokuczają :evil:
Po spacerku w Twoim leśnym ogrodzie posłuchałam Cesarii, którą też bardzo lubię; przypomniał mi się jej koncert kilka lat temu we Wrocławiu, na którym byłam z przyjaciółmi...Po całym przedpołudniu w rytm pieśni patriotycznych to była miła odmiana :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”