Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Izo,skalniak wyszedł super.Nie wiesz czy takie chryzantemy,które kupuje się na cmentarz w doniczkach przetrzymałyby zimę w ziemi?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam miłych Gości!
Pogoda wbrew wcześniejszym prognozom jest rewelacyjna. Piękną, złotą jesień zafundowała nam Matka Natura ;:180
Dzisiaj było wyjątkowo ciepło w Elblągu. Mimo niedzieli wyskoczyliśmy na działkę i w końcu przesadziłam do gruntu swoją piwonię krzewiastą. Moi panowie skończyli ścieżkę. Działka po malutku przestaje przypominać plac budowy. Do uporządkowania zostało tylko miejsce po starej altance - trzeba tą jałową, pełną śmieci glebę oczyścić i przekopać z darnią uzyskaną przy robieniu ścieżki. Dzięki tej pogodzie sporo kwiatów wciąż próbuje kwitnąć. Oczywiście najwięcej koloru dają chryzantemy i przebarwiające się liście. Lubię taką jesień ;:108 Nawet nie musi być tak ciepło. Najważniejsze by świeciło słonko.
Witaj Elu! Mam nadzieję, że to nie kłopoty ze zdrowiem Cię uziemiły. A roślinkę kup sobie koniecznie. Choćby chryzantemę.
Grażynko dziękuję w imieniu skalniaka. Na skalniaku tylko pojedyncze rośliny zabezpieczam.
Oranio - na pierwszy rzut oka działka wygląda coraz lepiej. Ta żółta dalia była kupiona jako Akita. Niestety ma zupełnie inny kolor. Kelvina Floodlight też nie przypomina. U mnie rosła pierwszy rok i to w półcieniu.
Ewuniu będę miała całą zimę na wymyślenie co tam posadzić. Hosty mini to całkiem fajny pomysł. Tę trawę dostałam od Doroty-Donneczki. Nawet nie wiedziałam jak się nazywa :oops:
Chyba masz rację Oliwko. Nazwy potoczne najczęściej nawiązują do wyglądu roślin.
Aniu Ty ją kupowałaś? :shock: A nie dostałyśmy jej od Doroty? To w takim razie skąd ja ją mam? Musiałam od kogoś dostać...
Małgosiu większość chryzantem przezimuje w ogrodzie bez problemu. Jednak im większe kwiaty tym mniejsza szansa na przezimowanie. A te wielkie kule to nawet nie ma o czym gadać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek - ostatnia odmiana trójsklepki pokazała kwiatka

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś pada od rana, ale to raczej dobrze-róże się ukorzeniają :D Planowałam pracę w ogrodzie, z tego raczej nici, ale wolny dzień cieszy. Może się jeszcze rozpogodzi :D Na tym placyku-może różanka? :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś ja też wczorajszy cały dzień spędziłam na dworze, pogoda przepiękna.....tarasowaliśmy prawie od rana 8-) :lol: Aż nie chciało się wracać do domu :D
Chryzantemki masz prześliczne :D ta druga to chyba ma takie większe kwiatuszki :?: ....a pierwsza cudo...ten kolorek ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Trójsklepka zawsze robi na mnie wrażenie :shock: To taki misterny majstersztyk natury 8-)
Widzę, że późne chryzantemy też już się rozwijają? U mnie gdzieś ta złotobrązowa się zagubiła.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Chryzantemy zimują w większości tylko potem nie kwitną i tu jest ten szkopuł ;:3 U nas też cieplutko i kolorowo.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Chyba przechwaliłam wczoraj pogodę :oops:
Ewo i u mnie dziś deszczowo. Przez jakiś czas to nawet lało - nie tylko padało. Ja w przeciwieństwie do Ciebie cały dzień spędziłam poza domem. W pracy do 17-tej, a potem jeszcze rodzinny wypad do centrum handlowego w poszukiwaniu butów :roll: Z podlewania jestem bardziej niż zadowolona - miejscami mam pustynię, a wodę zakręcili już 3 tygodnie temu.
Agness - wiosną możemy zrobić małą wymianę chryzantem. Ta druga ma dość spore kwiaty i tylko po 2-3 na łodyżce. Jest odmianą późnokwitnącą, ale długo stoi w wazonie. Po dzisiejszym dniu mam wrażenie, że ten wczorajszy to pożegnanie jesieni takiej jaką lubię. Zacznie się najgorszy dla mnie czas - szaro, buro i mokro czyli typowy listopad.
Jacku podobnie jak Ty lubię niepozorne kwiaty i trójsklepką jestem oczarowana. Podjęłam już decyzję, że wiosną zmienię im stanowisko. Liczę na szybsze i bujniejsze kwitnienie. Chryzantemę z drugiego zdjęcia mam właśnie od Ciebie. Jest cudna. U mnie z roku na rok coraz lepiej rośnie. Przypomnij się to wiosną przy naszej wymianie dorzucę ją do przesyłki. Jedna pani z moich działek ma podobne, ale w kolorze lila. Kwitną ciut wcześniej i kwiaty mają chyba jeszcze większe. Obiecała mi dać sadzonki.

Kilka dni temu kupiłam za jedyne 3 zł w Kauflandzie plastikowe karmidełko dla ptaków. Mój M twierdzi, że pewnie popęka na mrozie - ale za taką cenę jak wytrzyma zimę to i tak będzie super
Obrazek

A tak rozszalały się moje grudniki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Grudniki podziwiam czasem u mojej mamy :D Liczę na kilka słonecznych dni zanim nadejdą deszcze, nie pograbiłam liści. Natomiast podlewanie mnie jednak ucieszyło, październik był bardzo suchy. U siebie nie zawieszam karmideł dla ptakow, żeby koty nie miały za dobrze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Iza świetne te grudniczki i mnie maluch biały zaczyna kwitnąć .Ten pierwszy jest niesamowity... ;:224 .Karmidełko nawet jak jedną zimę przetrwa to dobra cena
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ten ostatni w przepięknych kolorach. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Witaj Iza :wit Poidełko świetne,nawet chyba karmnik,trójsklepki prześliczne,chryzantemy też.Pozdrawiam Gosia ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Iza,fajne poidełko,jak jeszcze bedą to tez kupie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, moją złotobrązową chryzantemę wydawałem i pewnie wydałem całą, ale w starym ogrodzie rośnie i przywiozę nową sadzonkę. W ogóle kwitnienie chryzantem jest niesamowite. Tydzień temu z jednej oberwałem wszystkie kwiatki z jednej młodej, by się nie wysilała, to ona wypuściła nowe pączki i znowu kwitnie. Tydzień temu sadziłem młode, które dostałem z wymiany i też już szykują się do kwitnienia.
A co z aukubą? Posadziłaś? Ja się nie odważyłem i od wielu lat trzymam w doniczce, traktując jako tarasową.
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Izo!
Czy sprawdzałaś działanie tego urządzenia bo u nas widziałem podobne.Ja postawiłem na brzegu studni kuwetę z wodą, z której ptaki nie tylko piją ale równie się kąpią.Teraz z uwagi na brak deszczu nie tylko trzeba dokarmiać ale dostarczać ptaszkom wodę.
Pozdrowienia Edward :wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Deszcz :shock: a co to jest? u mnie pustynia... Mam nadzieję że przed mrozami listopad w końcu pokaże na co go stać :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”