Ogród Pod Lasem
Re: Ogród Pod Lasem
Jak już mu go siłą wepchniesz do otworu gębowego to też 

I co? Wywinie orła? 

Ten jeden tak, ale niezbyt szybko ;-)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak przyjdzie sezon na ślimaki, to zbuduję koło kępy orlików taki szałas obserwacyjny jak to robią wytrawni obserwatorzy przyrody i fotograficy, tam się zainstaluję i będę obserwować czy wywinie czy nie
.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jolu!
Kwiaty i dyskusja o śniadaniu mistrzów,ci mistrzowie to z nazwy programu zależy jakie chody mają u redaktora prowadzącego chyba Markowskiego.
Pozdrowienia Edward
Kwiaty i dyskusja o śniadaniu mistrzów,ci mistrzowie to z nazwy programu zależy jakie chody mają u redaktora prowadzącego chyba Markowskiego.
Pozdrowienia Edward

-
Śniadanie Mistrzów prowadzi Marcin Meller, Edwardzie- Grzesia Markowskiego nigdy tam nie widziałam.
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, orlików ślimaki rzeczywiście nie jedzą, ale to co obok - czemu nie. Naprawdę skuteczna jest chemia. Piękną języczkę
uratowałam.
uratowałam.

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Witaj Jolu
Fajne konwersacje tu miałyście
Szkoda tylko , że sie spózniłam na azalię
Pozdrawiam

Fajne konwersacje tu miałyście

Szkoda tylko , że sie spózniłam na azalię

Pozdrawiam

-
-
Dziś upiekłam ciasteczka- delicje. Tak wyglądają po upieczeniu i udekorowane polewą czekoladową

Przepis.Trzeba zrobić marmoladę (z ang. marmolada jest z owoców cytrusowych, reszta, to dżemy) . 2 pomarańcze i 1 cytrynę dokładnie wyszorowane zetrzeć w całości, ze skórą na jarzynowej tarce, dodać 1/2 kg cukru i ucierać aż cukier się rozpuści, ja to robię w malakserze. Gotowe
Dobrze jest na kilka dni wstawić do lodówki.
Kruchy placek a la mazurek z tą masą pomarańczową, to ulubione ciasto moich gości.
Teraz ciasto - na ciasteczka ale i na placek: 1 całe jajo. 3 żółtka, szkl. cukru, 25 dkg masła, 1/2 małego kubeczka gęstego jogurtu albo śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, ok.1/2 kg mąki, łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej, można dodać dla wzmocnienia aromatu łyżkę marmolady. Po zagnieceniu , ciasto wstawić do lodówki. Spokojnie może tam leżeć zawinięte w folię nawet kilka dni, a w zamrażarce - do chwili aż będzie nam potrzebne. Zawsze mam taki zapas.
A ciasteczka-delicje, to jak widać - z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki, na każdy nałożyć kupkę marmolady i piec w temp.170* 6-7 min jeżeli z termoobiegiem, lub aż się zrumienią. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową. Smacznego
Część ciasteczek i upieczonych wcześniej wg przepisu Jagódki pierniczków, trafi w tych puszkach, do moich przyjaciółek

Przepis.Trzeba zrobić marmoladę (z ang. marmolada jest z owoców cytrusowych, reszta, to dżemy) . 2 pomarańcze i 1 cytrynę dokładnie wyszorowane zetrzeć w całości, ze skórą na jarzynowej tarce, dodać 1/2 kg cukru i ucierać aż cukier się rozpuści, ja to robię w malakserze. Gotowe

Kruchy placek a la mazurek z tą masą pomarańczową, to ulubione ciasto moich gości.
Teraz ciasto - na ciasteczka ale i na placek: 1 całe jajo. 3 żółtka, szkl. cukru, 25 dkg masła, 1/2 małego kubeczka gęstego jogurtu albo śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, ok.1/2 kg mąki, łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej, można dodać dla wzmocnienia aromatu łyżkę marmolady. Po zagnieceniu , ciasto wstawić do lodówki. Spokojnie może tam leżeć zawinięte w folię nawet kilka dni, a w zamrażarce - do chwili aż będzie nam potrzebne. Zawsze mam taki zapas.
A ciasteczka-delicje, to jak widać - z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki, na każdy nałożyć kupkę marmolady i piec w temp.170* 6-7 min jeżeli z termoobiegiem, lub aż się zrumienią. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową. Smacznego

Część ciasteczek i upieczonych wcześniej wg przepisu Jagódki pierniczków, trafi w tych puszkach, do moich przyjaciółek

Jolu, ja też raz jedyny spróbowałam chemii na ślimaki i obiecałam sobie - nigdy więcej!
Zwłaszcza, że jak w ogrodzie panuje równowaga biologiczna to i ślimaki mają naturalnych wrogów i wcale nie ma ich tak dużo... W każdym razie ja nie mam z nimi problemów - czasami, jak mi się chce, zbieram je i wynoszę poza ogród, choć wiem, że wrócą
Ale za to z wdzięczności za uratowanie życia zadowolą się chwastami
Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie
Dzięki za przepis!
A ogólne widoczki - super
Zauroczył mnie zwłaszcza wiciokrzew!
Zwłaszcza, że jak w ogrodzie panuje równowaga biologiczna to i ślimaki mają naturalnych wrogów i wcale nie ma ich tak dużo... W każdym razie ja nie mam z nimi problemów - czasami, jak mi się chce, zbieram je i wynoszę poza ogród, choć wiem, że wrócą

Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie

A ogólne widoczki - super

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniale wyglądają , a i zapewne równie szybko znikają , bo na pewno są smaczne
. Skorzystam z przepisu , jak najbardziej , a jak długo można trzymać , po upieczeniu te delicje ?
Joluś , szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką ,bo i ja bym Ci co nieco podrzuciła w tzw ' szczodry dzień '
.
Powiedz , proszę , czy to białe , wysokie , to hortensja pnąca ? Podoba mi się szpaler tawułek i wiciokrzew , urzekające
.

Joluś , szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką ,bo i ja bym Ci co nieco podrzuciła w tzw ' szczodry dzień '

Powiedz , proszę , czy to białe , wysokie , to hortensja pnąca ? Podoba mi się szpaler tawułek i wiciokrzew , urzekające

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
Witaj Dalu. Niestety w ub.roku podobnie jak dwa lata temu to była po prostu plaga ślimaków, zwłaszcza tych "gołych" i zdecydowałam się na chemię, ale jak zobaczyłam jak to działa, to ... nigdy więcej
Zbieram je rano do wiaderka i wyprawiam je rurą pod studnią, do rzeki - nie maja daleko. No i w czasie porządków jesiennych jak zauważę pod kamieniami czy pod liśćmi jajka, to niszczę.
Jagódko, ciasteczka dopiero upieczone, jeszcze nie znikły, poza tym ja się ograniczam, bo nie chcę odzyskać zgubionych w czasie diety kilogramów. A jak długo mogą leżeć
aż znikną
Te znikną wkrótce ... wysłane, niech się inni tuczą
Białe wysokie to hortensja pnąca, a szpaler kremowych kwiatów, to parzydło leśne

Jagódko, ciasteczka dopiero upieczone, jeszcze nie znikły, poza tym ja się ograniczam, bo nie chcę odzyskać zgubionych w czasie diety kilogramów. A jak długo mogą leżeć

Białe wysokie to hortensja pnąca, a szpaler kremowych kwiatów, to parzydło leśne

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Joluś ale smakowitości serwujesz .
Węch mnie przywiódł do Ciebie .
Skorzystam z przepisu bo mi ślinka cieknie .
Nie śmiem prosić Cię o nic , bo to ja jestem Twoją dłużniczką
Węch mnie przywiódł do Ciebie .
Skorzystam z przepisu bo mi ślinka cieknie .
Nie śmiem prosić Cię o nic , bo to ja jestem Twoją dłużniczką