Już gdzieś, kiedyś o tym pisałem. Jak jest spory odrost to potrafi zakwitnąć po kilku tygodniach od włożenia w doniczkę. Mi na przykład tak zakwitła Stapelia flavopurpurea (kwiaty są gdzieś na tym wątku). Piszę o odrostach bo w 95% tak się rozmnaża te rośliny. Jeżeli chodzi o wysiew to na pewno kilka lat trzeba poczekać aż roslina uzyska odpowiednią wielkość.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1part 2
Marku - co to za stapelia? Takie żółtawe kwiaty widuję w necie u Stapelia hirsuta, ale też u S. gigantea (jeszcze nie zgłębiałam problemów z synonimami...)- ale te mają też czerwonawe kwiaty. Jaki to gatunek i czy to jakaś forma barwna?
Gruntownie się zabrałam za rozwój nowej kolekcji i chłonę wiedzę jak gąbka
Stapeli gettliffei - jako jedna z nielicznych nie do pomylenia nawet bez kwiatów ze wzgledu na charakterystyczne pędy - cięzko wytłumaczyć jakie one są ale jak ktoś raz widział to wie o co chodzi. Może przy jakiejś okazji zrobię zdjęcie.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1part 2
Ach zwyczajne czy niezwyczajne, dla mnie wszystkie piękne!!
Bardzo się cieszę że znalazłam to forum, śmignęłam przez wątek oglądając zdjęcia i jestem pod ogromnym wrażeniem!
Teraz kiedy mam już wątek "zaznaczony" w wolnej chwili będę miała bardzo przyjemną lekturę
Pozdrawiam