Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Majeczko - mam takie podejście, bo inaczej się nie da. Na początku powstawania ogrodu bardzo ubolewałam nad każdą zniszczoną lub przemarzniętą roślinką, ponieważ niejednokrotnie były to odmiany trudne do zdobycia. Teraz mam inne podejście. Wpłynęło na to wiele spraw, w tym nieogrodniczych. Zmieniły się priorytety i cieszę się z tego. Nie można być niewolnikiem własnej pasji :uszy

Aguś - dziękuję ;:196 Ja też mam nadzieję, że zima będzie łaskawa dla roślin :uszy

Gosiu - dobrze, ze wypuscił mocne pędy - to znak, że ma mocne korzenie i za rok bedziesz się nim już prawdziwie cieszyć ;:108 , czego Ci oczywiście szczerze życzę ;:196

Uciekam na spacerek po ogrodzie i kawusię w cieniu jabłoni. Mamy pyszne jabłka, choć w wielu znajdzie się robaczek, ale są niezwykłe w smaku. Szkoda, że nie wiem, co to za odmiana ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z wyglądu przypominają mi moje ulubione babcine. Czy to jest stare drzewo?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, bardzo stare. Ocaliliśmy 2 takie jabłonie, a resztę wycięliśmy. Trochę żałuję wycięcia renety, ale cóż... nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika napisała:
Ja mam kilka Edenek - rosną niestety w miejscach mało zacisznych i stąd ich wymarzanie. 3 już straciłam bezpowrotnie w poprzednim sezonie, ale trudno się mówi - widać były za słabe. Po zimie startują mi one niemal od zera. Na najstarszych dwóch szt. udaje się uratować najniższe partie pędów i to trochę pomaga, bo szybciej ruszają. W ciągu sezonu osiągają wysokość 1,5m, więc nie czepiam się - jest super i pięknie wyglądają :D
Margo2 pisze:Ja mam piewszy rok Edena, ale zimował już u mnie. To jesienny nabytek. Nie zakwitł mi w tym roku. Wypuścił tylko 3 długie pędy.
Ciekawe jak sobie poradzi w tym roku.
Skoro on taki zmarzły to muszę go posadzić w zacisznym miejscu, koło domu. wysokość 1,5m czyli żadnych podpór mu nie trzeba. Chyba już znalazłam mu miejsce. Dzięki Wam kochane dziewczyny. ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ mamy piękną i ciepłą jesień :tan Mimo, że noce chłodne, to dni są niemal letnie i wszystko wciąż bujnie kwitnie w ogrodzie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalie, które zbyt późno wsadziłam do gruntu, dopiero teraz otwierają pierwsze kwiaty:
Obrazek

Obrazek

I dwie róże, które są u mnie pierwszy sezon, ale są tak zachwycające, że koniecznie muszę dokupić kolejne :)
Larissa
Obrazek

Obrazek

Pomponella
Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moniczko na Larisę czekam i cieszę się jak dziecko a o Pomponelli muszę pomyśleć na przyszły rok bo też śliczna. :heja
Te letnie upały we wrześniu sprzyjają kwitnieniu wszystkim kwiatom. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moniko, zawsze gdy do ciebie przychodzę, mam świadomość, że to właśnie ty wskazalaś mi drogę do uprawy róż. Tak, tak, to ty powiedziałaś, że dla początkujących nie nadają się róże wielkokwiatowe, gdyż szybko zniechęcają do róż w ogóle. No i zamówiłam sobie kilkanaście róż rabatowych, które już od wczoraj sobie siedzą w ziemi. Jesteś tu na forum jedną z moich moim guru różanych. Zresztą liliowce też kupiłam dzięki tobie ze świetnego źródła. ;:108
Moniko, jako moje guru odpowiedz mi na pytanie. Jakie róże nadają się do półcienia. Ale niech to nie będą róże niedostępne u nas w kraju, bo do takich mam linki w internecie.
Co byś poleciła? Wiem już o Rapsody in Blue, a inne?
Chciałabym założyć rabatkę w świetlistym cieniu niedaleko dębu, ale nie pod dębem. No i zapisywałabym już sobie, co kupić wiosną :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju - bardzo polecam Pomponellę, koniecznie dodaj ja do listy zakupów :uszy .

Wandziu - dziękuję :oops: Już wymieniam kilka, które przyszły mi na myśl: Alba Meidiland, Ballerina, Buff Beauty, Eden Rose, Leonardo da Vinci, Aphrodite, Crocus Rose, Aspiryn Rose, Westerland.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

MOniko, serdeczne dzięki, ;:196 Westerlanda i Crosus Rose już mam. Resztę zapisałam. Gdyby ci coś jeszcze wpadło do głowy, to bardzo proszę :)
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Monia, jeśli jabłonka jest stara i ma pyszne owoce, to być może jest to Koksa Pomarańczowa.
Owoc wygląda podobnie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najprędzej miałabym porównanie gdybym spróbowała takiej koksy kupując gdzieś na targu owoce. Czy ona jest do kupienia?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś ależ niesamowicie piękne różane krzewy......cała masa kwiatów, aż trudno uwierzyć, ze to koniec września :D
Co do jabłuszek......wspaniałe są te stare o0dmiany....jedyna ich wada, ze rosną ogromne....ale są przepyszne. JA przed kilku laty musiałam wyciąć wspaniałą ogromną jabłoń, która rosła na moim podwórzu około 35 lat i była zdrowiuteńka.....a jabłka były tak pyszne, ze lepszych nie jadłam......niestety trzeba było postrawić wiatę a podwórko małe i teraz pozostało tylko wspomnienie.....
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Przyjemnie się czyta historyjki o myszkach(też nie zabiję a wręcz reanimuję jak kot przyniesie),podziwiam ślicznie kwitnące róże,powstającą rabatę i murek.Liczba ponad 200 róż lekko mnie zamurowała no ale areał taki,że się pięknie pomieszczą.
Twoja Giardina jest taka katalogowa u mnie nr1 znowu przebarwia się w brudny róż.Nawet ten kolorek mi pasuje.W końcu też zamówiłam Edena-jak mogłam go do tej pory nie posiadać!!
Moniu-pozdrowionka.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia też mam Larissę i jestem nią zachwycona. Mam nadzieję, że rozrośnie mi się w przyszłym roku.
U Ciebie jeszcze tyle róż kwitnie.
U mnie już tylko wyjątki.
Ja w tym roku mniej nawoziłam, może to jesst z tym związane. Chcę zobaczyć, czy takie róże lepiej przetrwają. To znaczy kiedy są uśpione. Podsypałam im teraz tylko jesiennego nawozu. Zobaczymy efekty w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dobranoc kilka fotek z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek