Dorotko przestrzenie wielkie w tym linku co podałam,można zainspirować się kompozycjami i w mniejszej skali wykorzystać w ogrodzie,a wiosną pewnie kwitną cebulowe...
Grażka przypomniało mi się ,że wiosną siałam roślinę zwaną Aminek,niestety nie dorosła mi do 1 m ,jak pisali w opisie ,ale prawdopodobnie to ta roślina z drugiego linku ,
Oto mój
Aminek i Lobelia speciosa fan scarlet
A tu Aminek z netu...
http://www.biology.pl/arl/species47a2.htm?oid=50882
Chyba to ten...
Cała zima do przemyślenia jak go wkomponować w już istniejące kwiaty...
Aniu obiecałaś inspekcję ...i co ...

w takim razie pokażę zdjęcie pergol
Na pergolę pójdzie Róża pnąca Pink Cloud i wiciokrzew japoński ,którego okroiłam dosyć mocno i clematis,na razie oprócz bluszczu w niższych partiach nic tam nie ma...
Izuś takie doradztwo całkowicie mi leży... ,sama jakoś nie mogę podjąć decyzji ,świerk już rośnie w tym miejscu 9 lat,urósł niewiele,bo w cieniu...a wykopany jako mała sadzonka z Muszyny,sentymenty pozostały

...no i biję się z myślami...
Podobna do wiązówki,ale te kwiaty z linku bardziej w baldachach płaskich
Też robią zdjęcia i nie podpisują...
Izka wiesz ..., nie pomyślałam o marchewce...

Nazwa kojarzy mi się z marchewką z członu
Carota tylko i wyłącznie...
Ewuś och te katalogi różane,ostatnio przeglądałam róże Tantau u Anki... ,można się rozchorować ,ale ja już poprzestanę na tych co zamówiłam ,większość niewielkie gabarytowo...chociaż doszły zupełnie niezaplanowane większe ...typu Magenta i jakaś angielka o nazwie nie mówiącej nic nikomu Woodbridge...
Ale gdy się jeździ po wystawach to trudno z pustymi rękami wracać...tym bardziej ,gdy stoisko pełne kolczastych krzaków...
Wiesiu można by wykroić z tego areału jedną tysięczną ...i swobodnie zmieści się u nas...
Wcześniej napisałam ,że najprawdopodobniej ,te baldachy to Aminek ,warto tę nazwę zapamiętać ,gdyż rzeczywiście ładnie współgra z ciemniejszymi kolorkami...
Buszując w tych zdjęciach Pieta Oudolfa znalazłam piękna trawę tzw Śmiałek darniowy ,
Deschampsia caespitosa Goldtau i ją muszę namierzyć,to trawa bez rozłogów...czyli coś dla nas.
Może stanowić piękne tło dla Agastache ,przetacznika...itp.,jeszcze jej zaleta jest to ,że kwitnie bardzo długo,a zimą też stanowi ozdobę
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26prmd%3Di