Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Krysiu bardzo sie cieszę, że zostawisz mi kilka truskaweczek :tan
Teraz wszędzie królują róże, lilie i ostróżki - są piękne.
Krysiu tak każde zdjęcie oprawiasz i opisujesz , że aż miło się ogląda :D :wit :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dawidbanan Dawidzie do swoich terminów kwitnienia zawsze dodaj dobre 2 tygodnie.
W ten sposób uzyskasz termin kwitnienia w moich stronach ... :wit

katja super ,ze nie tylko mnie ta odmiana truskawek smakuje.
Na truskawki stosuję gnojówkę, wyciąg i wywar ze skrzypu.
Zapasy skrzypu zawsze mam z ub sezonu bo na poczatku maja jeszcze go nie ma, poza tym młody nie zdąży nabrać potrzebnych właściwości.
Potrzeba 1 kg świeżego lub 200g suszonego i 10 litrów wody.
Skrzyp w postaci fermentującej gnojówki ( w rozcieńczeniu 1 :50) stosuję na działce na przędziorki, miseczniki,tarczniki i wszędobylskie mszyce.
Skrzyp polny w postaci gnojówki już po zakończeniu fermentacji ( rozcieńczenie 1 : 5 ) stosowany na glebę i rośliny wzmacnia je.
Wyciąg ze skrzypu czyli zalewamy wodą i pozostawiamy na 12 godzin
- oprysk ( 1 : 5) wzmacnia i zapobiega chorobom grzybowym.
Wywar ze skrzypu czyli w zalewamy i gotujemy 30 minut ( rozcieńczenie 1 : 4 )
- oprysk stosowany przez 3 tygodnie co 3 dni zwalcza mączniaka prawdziwego, rzekomego, rdzę,

Przy ekologicznej uprawie truskawek dobre efekty osiąga się przy oprysku z wywaru z Wrotycza pospolitego.
Stosuję te rośliny naprzemiennie.

JacekP dziękuje za identyfikację - już zrobiona etykieta i jutro zawiozę na działkę.
Mam jedną więc do widoku kobierca strasznie daleko ale czas szybko leci.
Kamasja Leichtlina (Camassia leichtlinii) wg mnie kwiatostan ma krótszy ale kwiaty większe i wyrazistsze. Do tego jak wspomniałeś pokrój rośliny ładniejszy bo nie ma tego bałaganu z liści. Gdy posadziłam rzadziej dorodne cebule to liście mniej się pokładały a kwiat był z każdej.

Bożena Śmigielska jeśli można pomóc to czemu nie - ja nic nie stracę a Ty będziesz mieć smaczne truskawki.
Co prawda na takie plony można liczyć dopiero w drugim roku uprawy ale ja zawsze sadzę po 2 a nawet 3 sadzonki wiec juz w pierwszym jest co pojeść.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A wiesz, że kiedyś opyskiwałam skrzypem pomidory na zarazę (ktoś na forum mi polecił), ale bez wwiekszego rezutatu :-(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu podziwiam Ciebie za Twoją wiedzę ekologiczną ;:138
...a dzięki Twoim zdjęciom to i ja dowiedziałam się że wypieliłam wiązókę bulkową myśląc że to chwast... ;:14
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kamasję lubię nawet z liściowym bałaganem :D Zawsze ubolewam nad tym, że tak długo muszę czekać na kwiaty. Róże dopiero ruszyły, a od dłuższego czasu podziwiam cudze :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Krysiu,
dziękuję za ściągawkę z mikstur skrzypowych ;:196
Na razie tylko z pokrzywy stosuję w ogrodzie.
Wrotycz... hmm, nie znam :oops: Szukać po łąkach czy posadzić w ogródku?
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie Miłko do ekologicznych oprysków trzeba mieć cierpliwość i czas.
Skrzyp głównie stosuję wiosną w celu wzmocnienia i głownie na truskawki bo przekonałam sie,że warto.Podobne działanie ma szałwia lekarska.
Na choroby grzybowe wg mnie skuteczniejszy jest Wrotycz pospolity ale to trzeba samemu się przekonać. Warto je stosować w uprawie warzyw aby były zdrowe i wolne od chemii.

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w tym roku jest szał z mszycami...
Chyba każda z roślin ma swoją odmianę - przeraża mnie ich ilość wiec rozpoczęłam z nimi " chemiczna wojnę " bo inaczej stracę sporo roślin ozdobnych.
Nigdy nie widziałam ich na Hortensjach a w sobotę i owszem... siedziały sobie czarne paskudy

lora wielka szkoda,ze przez nieznajomość straciłaś tak piękne kwiaty.

ewamaj66 Ewo skoro jeszcze nie masz Kamasji to zobaczę ile wykopie i dam Ci znać.
Terminy kwitnienia w rożnych rejonach Polski są dość zróżnicowane.

katja Kasiu czyli początek ekologii masz za sobą.
Jeśli masz ochotę posadzić w ogrodzie wrotycz to raczej Wrotycz marunę z pojedynczymi lub pełnymi kwiatuszkami.
Wrotycz pospolity rośnie na rowach, miedzach itp Wpisz nazwę w wyszukiwarce i zobacz jak wygląda - pewnie nie raz mijałaś go nie wiedząc o tym.

Na działce pojawia się coraz więcej kwiatów i kolorów.
Nawet tak pospolita bylina jak Przymiotno ogrodowe cieszy oczy, jego kwiaty przypominają wyglądem stokrotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kłosy przetacznika pokazały długo skrywany kolor.
Rośnie u mnie w dużych kępach i na wietrze cudnie kołyszą się jego kłosy.

Obrazek

Obrazek

Mniejszy Przetacznik też się "niebieści" a jego srebrzysto-szare liście dodatkowo podkreślają kolor kwiatów.

Obrazek

Miałam ładną kępę 2 odmian Tojada ale awaria wody na sąsiedniej działce i żółwie tempo pracy przy usuwaniu awarii zniszczyło wszystko.
W tym roku wreszcie zdobyłam kilka sadzonek 3 odmian i co prawda bardzo nieśmiało ale ... zaczynają pokazywać się pierwsze kwiaty.
Niskie toto bo to wiosenne nasadzenia ale Tojad mocny ze straconej kępy miał ponad 2 metry wysokości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Krysiu , masz bardzo ładny Przetacznik kłosowy.Jaką on ma wysokość? Wysiewałaś go , czy kupowałaś sadzonkę?
Pozdrawiam,Małgorzata
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25

Post »

Krysiu czy to na pewno jest asklepias ? Ja go mam ale on jest inny liście ma troszeczkę omszone i inne kwiatki.

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu - chabra Jacek już zidentyfikował. Chyba o niego Ci chodziło...Ja Ci dałam też chabra, ale białawego. Kwitnie również na różowo, ale jest dużo większy. Nasionka dziś wysłałam.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ Przetacznik siałam ze 3 lata temu z nasion bo potrzeba mi było od razu więcej a zakup sadzonek w dużej ilości to spore koszty. Wysokość ok 80 cm.

Anna Guba pod taka nazwą kupiłam sadzonkę ale sama wiesz jak to bywa z etykietami ...
Jacek też zasiał wątpliwość odnośnie nazwy tej byliny. Poczekam na pełne kwitnienie i dam do identyfikacji chyba,że ktoś wcześniej rozpozna.
Dziękuję.

tu.ja Izo ... tak to o chabra chodziło.
Tego o którym piszesz nie widziałam u siebie - może go wcięło przy męża pieleniu... :;230

Nareszcie i u mnie zakwitły lilie - 13 czerwca pojawił sie pierwszy kwiat. ;:138 ;:138 ;:138
Czekałam na nie z wielką niecierpliwością, ponieważ większość wiosennych nasadzeń załatwił majowy przymrozek. Zostały tylko moje stare , plus jesienne nasadzenia i maluchy, które jeszcze nie bedą kwitły.
Oczywiście pierwsza od razu ścięta do wazonu i nadal zdobi stół.
Dzięki temu mam okazję obserwować ją więc obfociłam dokładnie bo chciałam uchwycić budowę podwójnego kwiatuszka charakterystycznego dla tej odmiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo starań zdjęcie nie oddaje głębi i intensywności koloru - w rzeczywistości jest ciemniejsza.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kamasję mam, ale tylko jasnoniebieską. Interesuje mnie biała i ciemnoniebieska, chętnie przygarnę. Kupiłam sobie cebule jesienią, ale po zakwitnięciu okazało się, że to kolejne jasnoniebieskie :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamasja cusickii nie tylko ma bałagan z liści ale i kwiaty się pokładają. Wybaczam jej to, byleby kwitła :?
Pięknie pokazałaś przetaczniki, tojady, lilie :!: Mam podobnego przetacznika do kłosowego, tylko że u mnie on dorasta do 1,2m. Też był z siewu jako kłosowy ale tak wysoki? Waham się, czy to nie długolistny, ale widziałem na forum i różni się pokrojem.
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25

Post »

Krysiu te "pomyłki" zakupowe bardzo denerwują ale nieraz zdobywa się niechcący ciekawego kwiatka choć nie tego którego chcieliśmy mieć.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 myślałam,że nie masz żadnej Kamasji, za ciemnoniebieską to i ja się rozglądam bo przydałaby sie do kompletu.

JacekP Nie zauważyłam aby kwiaty Kamasji sie pokładały ale to pewnie zależy od wielu warunków. Lubię kwiaty w kształcie kłosów i Przetaczniki właśnie takie są.
W ub. roku były wyższe bo podsypałam troszkę obornikiem granulowanym i kilka pędów wiatr wyłamał więc tym razem wysokość jest odpowiednia.
Mam kilka wpadek odnośnie nasadzeń dla piętrowości na rabacie ... jednak informacje o podstawowych danych tez nie zawsze się sprawdzają.

Anna Guba jeśli wpadka jest ładna to faktycznie nawet złościć sie nie ma co.
Kupowałam ja w ub roku - sporo sie rozrosła i widać,że dobrze zimuje bez żadnego okrycia.
W tej chwili ma ponad 50 cm, rozkrzewiła się. Wyrasta kilka pędów a z nich rosną boczne pędy i kwiatostany na każdym. Na głównym czyli szczytowym sa największe.
Prezentuje się bardzo ładnie - zrobiłam kilka ujęć i może coś Ci się przypomni.
W ub. roku dałam zdjęcie tylko gałązki a Ty wyszperałaś, że to Dławisz okrągłolistny - masz nosa więc może i tym razem ?

Obrazek

Obrazek

A to młode sadzonki wspomnianego wcześniej Dławisza okrągłolistnego.
Z 8 sadzonek pół-zdrewniałych 2 ukorzeniły się i posadziłam je z obu stron pergoli po foliowcu.
Nie znam go i nie wiem czy zostawić wszystkie pędy czy usunąć kilka...
Mam podobny dylemat z wiciokrzewami sadzonymi wiosną na tej samej pergoli.
Rosną pięknie ale czy powinnam ograniczyć ilość pędów , czy może w pierwszym roku zostawić tak jak rosną ?

Obrazek

Obrazek

Każdego dnia przekonuję się, że wciąż za mało wiem i gdybym się urodziła jeszcze raz to wiem jaki kierunek studiów bym wybrała i jaki zawód bym wykonywała ... :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”