takasobie Miłko do ekologicznych oprysków trzeba mieć cierpliwość i czas.
Skrzyp głównie stosuję wiosną w celu wzmocnienia i głownie na truskawki bo przekonałam sie,że warto.Podobne działanie ma szałwia lekarska.
Na choroby grzybowe wg mnie skuteczniejszy jest Wrotycz pospolity ale to trzeba samemu się przekonać. Warto je stosować w uprawie warzyw aby były zdrowe i wolne od chemii.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w tym roku jest szał z mszycami...
Chyba każda z roślin ma swoją odmianę - przeraża mnie ich ilość wiec rozpoczęłam z nimi " chemiczna wojnę " bo inaczej stracę sporo roślin ozdobnych.
Nigdy nie widziałam ich na Hortensjach a w sobotę i owszem... siedziały sobie czarne paskudy
lora wielka szkoda,ze przez nieznajomość straciłaś tak piękne kwiaty.
ewamaj66 Ewo skoro jeszcze nie masz Kamasji to zobaczę ile wykopie i dam Ci znać.
Terminy kwitnienia w rożnych rejonach Polski są dość zróżnicowane.
katja Kasiu czyli początek ekologii masz za sobą.
Jeśli masz ochotę posadzić w ogrodzie wrotycz to raczej Wrotycz marunę z pojedynczymi lub pełnymi kwiatuszkami.
Wrotycz pospolity rośnie na rowach, miedzach itp Wpisz nazwę w wyszukiwarce i zobacz jak wygląda - pewnie nie raz mijałaś go nie wiedząc o tym.
Na działce pojawia się coraz więcej kwiatów i kolorów.
Nawet tak pospolita bylina jak Przymiotno ogrodowe cieszy oczy, jego kwiaty przypominają wyglądem stokrotki.
Kłosy przetacznika pokazały długo skrywany kolor.
Rośnie u mnie w dużych kępach i na wietrze cudnie kołyszą się jego kłosy.
Mniejszy Przetacznik też się "niebieści" a jego srebrzysto-szare liście dodatkowo podkreślają kolor kwiatów.
Miałam ładną kępę 2 odmian Tojada ale awaria wody na sąsiedniej działce i żółwie tempo pracy przy usuwaniu awarii zniszczyło wszystko.
W tym roku wreszcie zdobyłam kilka sadzonek 3 odmian i co prawda bardzo nieśmiało ale ... zaczynają pokazywać się pierwsze kwiaty.
Niskie toto bo to wiosenne nasadzenia ale Tojad mocny ze straconej kępy miał ponad 2 metry wysokości.