Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MiCz
200p
200p
Od: 15 cze 2007, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

Ewelino, napisano już to wiele razy, ale...no piękny ten Twój ogród o każdej porze roku!!
W necie znalazłam wiersz Alladyna

"ogród w śniegu skrył walory
mróz na szybach witraż skleił
świerkom skrzydła w dół opadły
pod ciężarem zimnej bieli

bukszpan przysiadł jakby kwoka
kryjąc puchem żółte plemię
pod jałowcem ostrym grzbietem
stroma zaspa śle spojrzenie

zmarzły kielich krwawej róży
jak samotny żagiel w morzu
krzyczy barwą nikt nie słyszy
wokół tylko zimna poszum"

Pozdrawiam ciepło, bo mróz idzie tęgi :D
Mirka
Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko :wit
U ciebie zima taka dostojna, piękna ... W ogrodzie panuje na całego. Pięknie kontrastuje biel śniegu z rosnącymi u ciebie drzewami.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
x-d-a

Post »

Ewelinko, jaki piękny jest Twój ogród w zimowej szacie! I dodatkowo wprowadzasz nas we wspaniały nastrój cytując strofy poświęcone zimie :P
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Oj Ewelino, dobrze że już wróciłaś :D Brakowało mi widoków z twojego ogrodu i poezji :D Musisz mieć cudowny widok z tych twoich ogromnych, tarasowych okien :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry Ewelino. Masz artystyczną duszę, o czym świadczą cytowane przez ciebie wiersze oraz detale w twoim ogrodzie. Pozdrawiam cieplutko. Wanda
Aha, dziękuję bardzo za Kubusiową mruczankę.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit i ja powiem to co wszyscy-piękna zima u ciebie ;:108
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Potwierdzam wszystko, co było już napisane: Twój ogród o każdej porze roku prezenuje się uroczo :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ewelino - zachwyciła mnie Twoja jesień.

Widzę, że skalniak wygląda już jakby był u Ciebie zawsze. A pamiętam, jak
pokazywałaś jego powstawanie.

Ciekawa jestem, co robisz na zimę z tą lawendą?
Kupiłam jedną jesienią na wyprzedaży i próbuję przezimować na balkonie,
ale nie wiem, czy to dobry sposób.

Obrazek

Przepis na piękny trawnik w końcu zanotowany. Dziękuję za powtórkę. :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Potwierdzam słowa poprzedniczek.
Twoje sosny o każdej porze roku sa urokliwe.
A ten padający śnieg :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ślę pozdrowienia i zapewniam, że jak zwykle od czasu do czasu tu zaglądam, a jakże. Na razie wszystko śpi.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Moja dekoracja u wejścia do domu miała ożywić smutnawy , szarawy jesienny pejzażyk i ...przypominać ,że: "Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta..." :) Teraz częściowo przysypał ją śnieg ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Hej :lol: Są świąteczne dekoracje :heja Już martwiłam się, że z braku czasu zapomnisz je pokazać.
Przeglądałam ostatnie zdjęcia...już wiem dlaczego Twój ogród zimą, nawet pomimo niesprzyjających warunków, braku słońca, zacinającego deszczu czy śniegu zawsze wygląda dostojnie i elegancko...nie ma w nim chochołów! Niemożliwe...
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

To już pora i czas , więc w naszych domach zagościły wieńce adwentowe (a także ich współczesne wariacje i modyfikacje ).

Typowy WIENIEC ADWENTOWY wykonywano cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem.

Pomysłodawcą wieńca adwentowego jest ewangelicki pastor Johann Hinrich Wichern, który w XIX wieku prowadził w Hamburgu przytułek dla sierot. Pewnego roku wpadł na pomysł, aby wieńcem ozdobić świetlicę dla dzieci i w pierwszą niedzielę adwentu powiesił pod sufitem duże drewniane koło i zapalił na nim pierwszą świecę. Następne świece zapalano przez 24 dni, aż do Wigilii. Z czasem liczbę świec zmniejszono do 4 (każda symbolizowała jedną niedzielę adwentu), a drewniane koło zaczęto dekorować gałęziami jodły.

Do Polski zwyczaj ten zawitał po pierwszej wojnie światowej.

Współczesne wieńce adwentowe nie są już tak duże, jak pierwowzór. Zazwyczaj mają średnicę 20?40 cm. Podstawę wieńca stanowi konstrukcja przygotowana z pędów na przykład leszczyny (muszą to być pędy giętkie) lub drucianej siatki. W podstawę wplata się gałęzie drzew lub krzewów iglastych (świerka, sosny, jodły, żywotnika, cisa, jałowca). Podstawę wieńca można wykonać także z innych materiałów, na przykład z mchu, słomy, porostów, siana albo użyć gotowych podkładów (na przykład z gąbki florystycznej).

Na wieńcu są mocuje się cztery świece, które zapala się w kolejne niedziele Adwentu (w pierwszym tygodniu jedną, w drugim ? dwie, w trzecim ? trzy, a w czwartym ? wszystkie cztery). Płomień świec oznacza oczekiwanie na przyjście Chrystusa. Świece najczęściej umieszcza się w równych odstępach od siebie. Mogą mieć one różne barwy, kształty, mogą być nawet pachnące.

Obok świec wieniec przystraja się w różny sposób, wykorzystując do tego między innymi bombki, owoce (na przykład jabłka, orzechy, zarówno świeże, jak i sztuczne), szyszki, kokardy, figurki aniołków lub zwierząt, piórka, pierniki, gwiazdki.

Wieniec adwentowy umieszcza się w mieszkaniu pod sufitem zawieszając na wstążkach albo ? częściej ? ustawia na widocznym miejscu, na przykład na stole.

Dziś możemy kupić gotowy wieniec adwentowy, ale warto wykonać go samodzielnie. Możemy do jego wykonania użyć ulubionych elementów, możemy zrobić go w ulubionej kolorystyce.

Ja też wykonuję świąteczny wieniec ze świerku , ostrokrzewiu i innych dodatków, nie jest to jednak typowy WIENIEC ADWENTOWY , bo bez świec , wieszam go bowiem na drzwiach wejściowych.:)

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witam Ewelino...jak zwykle piękne dekoracje...tradycję trzeba podtrzymywać pomimo tego całego szaleństwa i komercji... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

Po cichu , z dużą przyjemnością oglądam twój wątek . Jest jak zwykle ślicznie. Ale to jest sprawa drugorzędna. Chcę ci podziękować za to ,że pokazujesz, jak często prostymi środkami i metodami można sprawić, że przestrzeń nas otaczająca staje się ładniejsza. Mam kilka takich wątków , które uczą mnie tego. Twój między innymi też. Często zaglądam , mało piszę , bo ile razy można pisać ,że mi się podoba.
Dla mnie , długoletniego mieszkańca miasta, gdzie na kształt okolicy nie miałem żadnego wpływu, takie ogrody jak twój to kopalnia informacji i inspiracji. Przy okazji obejrzałem stronę poznanczyk.com. Pozazdrościć :D
Zdjęcia wieńca , poparte twoim opisem, z rysem historycznym , z technikami wykonania stają się pełniejsze. Można było po prostu wkleić zdjęcie z informacją że wykonano samemu. O ileż łatwiej. A tak , nie dość że uczta dla oka , to jeszcze mózg można potrenować, dalej poszukać, w efekcie zmądrzeć :D .
Zabierając się powtórnie do oglądania twojego ogrodu, bo przecież mogło mi coś umknąć :D , pozdrawiam , Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”