Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

Nie zapominajmy,że wciąż chodzi o Islandię. ;:173 .Co prawda zimą mają jak w Mediolanie,ale latem ,jak w Reykiaviku,czyli tak sobie. ;:222
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli jednym słowem uprawiać wszystko to co lubi chłodek, wydaje mi się że będą to głównie kapustne (w tym roszponka), wszystkie sałaty (szczególnie zimnolubna rukola), być może buraki (nie jestem pewna, może liściowe), szpinak, jak wspomniał kaLo brukiew, rabarbar i rzodkiewka :D.

Chyba że w przyszłości pomyślisz nad tunelem foliowym :D, bo nie wiem jak tam u was z anomaliami pogodowymi typu grad :).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
kobieta66north
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 lis 2013, o 03:01

Post »

kaLo pisze:Nie zapominajmy,że wciąż chodzi o Islandię. ;:173 .Co prawda zimą mają jak w Mediolanie,ale latem ,jak w Reykiaviku,czyli tak sobie. ;:222
Dokladnie powiedziane, tak sobie!
Ale zalezy od roku, w 2012 roku bylo przepiekne lato, 30 dni tylko slonce nawet deszczu nie bylo.. Za to teraz ostatnie lata sa jakies bardziej zimne.

-- 5 kwi 2015, o 16:42 --
Ginka pisze:Czyli jednym słowem uprawiać wszystko to co lubi chłodek, wydaje mi się że będą to głównie kapustne (w tym roszponka), wszystkie sałaty (szczególnie zimnolubna rukola), być może buraki (nie jestem pewna, może liściowe), szpinak, jak wspomniał kaLo brukiew, rabarbar i rzodkiewka :D.

Chyba że w przyszłości pomyślisz nad tunelem foliowym :D, bo nie wiem jak tam u was z anomaliami pogodowymi typu grad :).
Tak na pewno kapustne. A buraki to tu urosna. Nie wiem jeszcze czy sadza je prosto z nasion do ziemi czy bawia sie sadzac każdy osobno z kuwety gdzie juz jakis czas sobie rosly...
A co po takich kapustnych sie sadzi?

edit
jokaer pisze:Zapraszam do zapoznania się również z tymi wątkami:

Permakultura

Spis treści w uprawie warzyw
Dziekuje za linki. Ten permakulturowy najbardziej mi sie spodobal i od niego zaczne.
Kurs PDC mam skonczony ale wiadomo to nic nie znaczy w porownaniu z doswiadczeniem.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Co do tunelu, to dobry tunel nigdy nie jest zły ;:224 (szczególnie dla warzywek, które nie tolerują notorycznego deszczu)
, .................tekst usunięty- mod.jokaer sałaty i kapusty nie przetrwają tak obfitych opadów (jeśli naprawdę tak dużo pada), mogą zgnić przed nabraniem wielkości ostatecznej.

"Jednego roku na danym zagonie rosną warzywa kapustne, a w następnym w tym miejscu sadzimy już warzywa korzeniowe ? kapustne zaś wędrują na zagony po strączkowatych"

Warzywa korzeniowe - marchew, pietruszka, pasternak, seler, seler naciowy oraz warzywa z rodziny komosowatych takie jak burak, burak liściowy i szpinak.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kobieta66north trudno coś doradzać. Co region to inne warunki do uprawy. Ciepłolubne na pewno odpadają. Wiem, że to dopiero początek sezonu, ale może rozejrzyj się wokół i może porozmawiaj z bardziej doświadczonymi w uprawie 'sąsiadami'. Z pewnością to pomoże Ci uniknąć pewnych błędów.
Może na te mniejsze roślinki zrobić jakąś osłonę przed wiatrem/zimnem, przykrywany inspekt czy coś?
zakrzew
100p
100p
Od: 4 kwie 2014, o 10:23

Post »

Mam do was pytanie. Przekopałam wczoraj ogród z Dolomitem. Czy jak posieję teraz warzywa to nic im nie będzie?
Świat bez roślin nie istnieje
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli w glebie jest nadmiar wapnia i magnezu a do tego wysokie pH to na pewno plony będą imponujące.
zakrzew
100p
100p

Post »

Aha, dzięki za odpowiedź. Czyli mogę w końcu zabrać się do siania. ;:138
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja dziś na poważnie ruszam w ogród. ;:134

Wielkie sianie się zapowiada. :D
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

zakrzew pisze:Aha, dzięki za odpowiedź. Czyli mogę w końcu zabrać się do siania. ;:138
Zakrzew!
Weź pod uwagę, że forumowicz lubi żartować :wink: . Nie każde "tak", oznacza "tak" - trzeba czytać ze zrozumieniem.
forumowicz ostrzegł Cię, ze możesz mieć "nadmiar wapnia i magnezu a do tego wysokie pH", a to dla roślinek nie jest dobre!

Mieciu! zlituj się :wink:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
zakrzew
100p
100p

Post »

Dzięki już mnie wcześniej uświadomili, że nie przeczytałam ze zrozumieniem. Ale uprawiam ten ogród pierwszy rok i nigdy niczym nie był zasilany, a ziemia jest zakwaszona. Myślałam, że dobrze robię. Nie wiem co teraz. Czy poczekać, aż się dolomit trochę rozpuści, czy już siać.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zakrzew przekop ten dolomit na głębokość szpadla i powinno być ok. Chociaż nie siałabym tam na razie nic.

Dolomit najlepiej stosować na jesień lub na przełomie zimy i wiosny.
Pozdrawiam Kaśka
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

pomidormen pisze:Opielacze z podcinakiem służą tylko do spulchniania wierzchniej warstwy gleby do góra 5 cm. Jeśli są tylko na jednym patyku to nawet mniej. Ja wykonałem swój osobiście, przerabiając urządzenie, które dziadek nazywał planetem. Podcinak mam ruchomy ustawiający się do pracy pod odpowiednim kątem przy ruchu do przodu i do tyłu. Gwiazdki mają powyginane końce. Szerokość dopasowałem do rozstawu rządków w warzywach. Jednokrotne przejechanie likwiduje wszystkie chwasty i spulchnia glebę zabezpieczając ją przed wysychaniem i zasklepianiem co jest dość istotne przy ciężkiej glebie. Po przekopaniu gleby można nim rozdrobnić bryły, można również wyciąć chwasty po zbiorach i przygotować glebę pod poplon. Dla mnie to podstawowe narzędzie pracy w warzywniaku. Niestety wymaga sporo siły. Jak będę na działce zrobię fotkę.
Obrazek
Obiecana fotka.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

;:oj WOW! Niezły sprzęcior! ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

To naprawdę niezły pomocnik, czyści wszędzie gdzie się zmieści.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”