Działka na Kaszubach 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach 2010

Post »

Witaj Marysiu. Widzę, że juz planujesz nasadzenia;) Co do kamiennej ścieżki to może razem wybierzemy się z taczkami po kamysie na pola? Ja też będę ich trochę potrzebowała :wink: tyle, że troszkę większe.
***Ola***
Moja odskocznia
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Tak nawiązując do Twojej wypowiedzi o krokusach dodam, że u mnie na wiosnę kwitły krokusy, które kot wgrzebał z ziemi i leżały na wierzchu przez całą zimę :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ambo-na pewno Ci się uda zrealizować plany,przecież Wasza grupa jest chętna do pomocy.
Ja zobaczę ile pierwiosnków przetrwało i jakieś dokupię.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Olu-Alize - ja całą zimę wymyślam sobie różne plany, a podczas realizacji często wychodzi mi coś zupełnie innego :;230
Ta rabatka z pierwiosnkami to już ze dwa lata chodzi mi po głowie. To może już nadszedł czas na jej realizację....
Pawle - Twój wpis na pewno ucieszy Oranię. Ja nie mam krokusów w skrzynkach na balkonie i to pewnie mój błąd. Mogłabym się nimi codziennie cieszyć....
Ewo - ja też sobie tak po cichu myślę że może dam radę - chociaż po kawałku co roku...
Ja z kolei planuję przesadzić na początek na tę rabatę wszystkie pierwiosnki jakie mam na działce. Dzisiaj wysiałam zakupione pierwiosnki i wystawiłam na balkon, a nie popatrzyłam na kalendarz - czy to dobry termin na sianie.
Po sprawdzeniu okazało się - że niespecjalnie. Powinnam była poczekać do 5-go lutego :cry:
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

zachwycam się tymi mieczykami po prostu cuda natury http://forumogrodnicze.info/posting.php ... =2&t=32197#
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michalska - dzięki za wizytę i uznanie dla moich mieczyków. A mogłabym prosić żebyś zdradziła swoje imię? Będzie się dużo przyjemniej rozmawiało :lol:
Mam dylemat i problem. Moje pierwiosnki stoją na balkonie w odkrytej skrzyneczce. Czy powinnam ją przykryć?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Amba, moje pierwiosnki w ogrodzie kwitną (!), są przemarźnięte ale to chyba dla nich normalny stan. Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, by korzenie pobierały wodę.
Nie powinny przepaść, lubią przeciesz chłód. Najwyżej można okryć przy bardzo niskich temperaturach i silnych wiatrach lub na noc np. małymi koszykami wiklinowymi stawianymi do góry nogami.
Czy to są nowo kupione pierwiosnki? Jeżeli tak, to mogą ale nie muszą trochę odchorować zmianę temperatury i wcale nie muszą przepaść. Wydaje mi się, że łatwiejsze jest przetrzymanie ich na balkonie niż w suchych i ciepłych mieszkaniach. W zeszłym roku nieźle się nagimnastykowałam wstawiając i wystawiając je na balkon w zależności od pogody ale wszystkie cudownie potem kwitły w Ogrodzie.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio - to są świeżo posiane pierwiosnki i one muszą być przemrożone aby w ogóle wykiełkowały.
A u Ciebie kwitną pierwiosnki - to znaczy że nie ma już śniegu na Twojej działce? :shock:
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu wysłany, otworzyłaś?
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Nooo, to ja myślę, że trzeba stworzyć im naturalne warunki, czyli podlać i przykryć śniegiem. Nie mogą przeschnąć.
W Ogrodzie miejscami śnieg zanika ale tylko miejscami. Pierwiosnek otrzepałam ze śniegu, - kwitł pod śniegiem. Fotkę wstawię u siebie.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko - napisałam na PW. A Ty coś już zamówiłaś? Ja na razie mam oczopląs i chcę wszystko. Muszę ochłonąć i jeszcze raz na spokojnie obejrzeć.....
Oranio - może faktycznie jutro przyniosę śnieg z trawnika i przysypię tę skrzynkę? To chyba najlepsza opcja. Dzięki za pomysł.
A teraz idę spać, bo mam zamiar obejrzeć o 1.40 na TVP2 program " W 80 ogrodów dookoła świata" O historycznych ogrodach Chin i Japonii. To jest urok emerytury. Mogę sobie bezkarnie ogądać TV dość wczesnym rankiem :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Marysiu dobra jesteś! Sezon rozpoczęty. Ja posiałam już styczniu nasiona ze swoich liliowców - zobaczymy co z tego wyjdzie. Najpierw skrzyneczkę z nimi potrzymałam tydzień na balkonie, a potem wniosłam do pokoju i kilka już wykiełkowało. Trzymam kciuki za rabatkę z prymulek. Podoba mi się ta u Grażynki-księgowej. U siebie zrobiłam pod papierówką :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - pierwiosnki Grażynki są rewelacyjne. Żebyś widziała jak pięknie kwitły jesienią. Grażynki mąż powiedział, że one najpierw otwierają a potem zamykają sezon działkowy.
U mnie tylko jeden liliowiec zawiązał nasionka i chyba zostawiłam je na działce- więc już nic z nich nie będzie. O ile ich w ogóle myszy nie zjedzą :evil:
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Prawda,prawda,otwieraja i zamykaja sezon,pozdrawiam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słuchajcie - jaki świetny program dokumentalny - angielski oczywiście "W 80 ogrodów dookoła świata" na TVP2 dzisiejszy odcinek o historycznych ogrodach w Chinach i Japonii
Pierwszy raz od wielu, wielu lat obejrzałam na TVP coś naprawdę interesującego i wartościowego. Tylko dlaczego oni to emitują o godzinie 1.40 ????????? :evil:
Gdybym nie była na emeryturze - na pewno nie zdecydowałabym się na oglądanie TV o tej porze.
Za tydzień -ogrody włoskie - 0 1.30 ;:24
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”