Ogródek Kogry cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Kogry cz. 9

Post »

GRAZYNKO dziś byłam w ogródku i trochę wzruszyłam ziemię przy truskawkach i szparagówce . Nie wiem czy dobrze ,ale musiałam się wziąść do roboty . Weszłam nawet na grządkę i woda nigdzie nie stoi nawet na podwórku nie ma już takiej przesiakniętej trawy jak jeszcze wczoraj . Wszystko zasiliło wody gruntowe . Miejmy nadzieję ,że to się wreszcie zmieni .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie mokro tak samo jak u Ciebie Grażynko ,dziś musiałam wykopać tulipany ,
ale było bardzo ciężko ,jak włożyłam łopatę w ziemię to sam kit mi zostawał i więcej szkód zrobiłam niż pożytku . :(
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko witaj, chciałbym powiedzieć słonecznie ale cóż, kiedyś i do nas dotrze lepsza pogoda, bądźmy dobrej myśli, coś przecież musimy zrealizować z szerokich, kreślonych zimą planów ogrodowych. Życzę Ci najpiękniejszej pogody i radości z dalszej części sezonu :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj optymistycznie Kogro!Przez mgiełkę przebija się słońce,wysyłam go do Ciebie na rabatki,niech suszy i do Słonkogrodu by milej było.Zamierzam przeglądać Twoje stare wątki w poszukiwaniu inspiracji co by tu jeszcze na murek do skrzynek kupić.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Oby lilak nie zmarnnował się-u mnie zwisające kiście są nadgni łe i wyglądają bardzo smutno.
Dzisiaj do południa było ciepło i słonko czasami wychodziło ale już około 14 zaczęło lać.Dobrze,że krótko i znow troszkę słońca.
Zdążyłam posadzić stokrotki,dzwonki i inne bylinki.Oczywiście wyzbierałam ślimaki i poobrywałam wszystkie zgniłe kwiaty.
O powodzi już nie będe mówiła bo to bardzo przygnębiające widząc ludzi tracących cały dobytek.Pozdrawiam :wit
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Nastąpiła u mnie nadprodukcja ....bardzo duża ...jak chcesz to sadzonki pom...mogę wysłać -serio ...tylko bez nazw ,bo zostały pożarte przez ślimaki ;:145
Sadzonki przed kwitnieniem ...
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Grażynko najgorsze przed nami nawet jak przyjdzie słońce to w ruch pójdą opryski i tak w kółko dzisiaj znowu z mojej skarpy pogonił mnie deszcz to już jakaś paranoja nic nie mogę zrobić
pozdrawiam cieplutko pisz jak coś będzie trzeba widzisz co mam mogę się podzielić

ogród u stóp klasztoru
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witajcie. :wit
Dzisiaj do południa udało nam się postawić bez.
Ale nie wiem jak długo postoi.
Paliki na podpórkę wchodziły do ziemi jak w masło na głębokość 1m. ;:154
A u mnie przecież ślin z łupkiem i normalnie trzeba kilofa, żeby coś ukopać.
Mrówki i inne ziemne stwory potopione, bo nic na powierzchnię nie wychodzi.
Już się cieszyłam, że może wieczorem uda się jakiś awaryjny oprysk zrobić a tu po południu zawierucha - burza z rzadkim gradem.
No i nici z oprysku.
Biedne wiaderkowe lilie wystawione na słonko, żeby trochę obeschły znów przemoczone.
Ogórki spod klosza, żółciutkie jak cytryna i wykładają się w poziomie, znaczy przelane.
Jedynie sałata się trzyma.
Kwitną maliny, truskawki, poziomki ale nic z nich nie będzie, bo nie ma owadów - chyba też potopione.
Liście na winogronach żółte i dziurawe jak sitko, nic nie rosną ani się nie rozwijają.
Kędzierzawość kwitnie na brzoskwiniach w zastraszającym tempie, pomimo, że były opryskiwane przeciw chorobom i to chemią jeszcze jesienią. Wiosną drugi raz i nie pomogło.
I nie wiadomo czy cokolwiek w tym roku będzie, bo wszystko z tej wilgoci gnije.
Tylko ślimaki mają eldorado. :twisted:
Każdy dzień raz lub dwa ulewa albo mżawka.
Słonko wyjrzało dopiero dwa razy może na dwie, trzy godziny.

Bardzo wam dziękuję ;:180 za chęć podzielenia się sadzonkami, ale nie mam ich gdzie posadzić, bo najpierw trzeba usunąć zgniliznę, potem ziemia musi przeschnąć chociaż trochę a dopiero potem można myśleć o wysadzeniu czegokolwiek.
Dopóki każdy dzień będzie padać, nie ma sensu cokolwiek robić, bo ziemia jest jak lepkie bagno i trudno go nawet zrzucić z łopaty, po prostu kit.

Trzymajcie się kochani.
Może jutro będzie lepiej ?
:uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Grażynko tak mi przykro, że Twoje roślinki cierpią i Ty razem z nimi.
Wiem , że czeka Cię wiele pracy w doprowadzeniu ogrodu do dawnej świetności, ale musisz być dzielna, jeśli podobają Ci się jakieś moje rośliny, będę szczęśliwa, że mogę pomóc.
Napisz proszę. Pozdrawiam. :) :) :)
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Grażynko,bardzo Ci współczuję i wiem co czujesz.Ale trzeba mieć nadzieję,że niedługo te złe dni miną
i znów będziesz cieszyć się swoim ogródkiem.Ja też chętnie podeślę Ci coś z mojego ogródka jeśli tylko będziesz miała na coś ochotę.
A jeśli chodzi o brzoskwinie,to ja przestałam już pryskać chemią ,bo stwierdziłam że to nic nie daje .Teraz gdy tylko zauważę pierwsze kędzierzawe liście,robię oprysk z chudego mleka rozcieńczonego wodą-1/1.Oczywiście te chore listki trzeba zerwać.2,3 opryski co 7dni wystarczą.

pozdrawiam ,Małgosia ;:3 ;:3
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Trzymaj się dzielnie Grażynko, jutro na pewno bedzie lepiej ;:3
Życzę ogromnego słoneczka by to wszystko wysuszyło ;:31
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Grzegorz B

Post »

Grażynko, czytam twoje relacje i normalnie nie mogę uwierzyć, że twój busz tak cierpi od tego deszczu, zimna grrrrrr... U mnie to jest całkowicie inaczej, nie mam powodu do narzekań. Żeby się bez przewrócił, ale jak piszesz, że metr w głąb podłoża jest miękko, to nie ma co się dziwić. Mam nadzieję, że da się go uratować, naprawdę żal tak dorodnego okazu, lilaki są takie ładne i takie klimatyczne. Oby już się skończył ten koszmar i znów na dłużej zaświeciło dla Was słońce, czego życzę ;:3 ;:3 ;:3
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Grażynko, wyjdzie słonko, ogrzeje ziemię, wiaterek osuszy. Będzie dobrze. Doprowadzisz busz do świetności. Na pewno ;:3

Mój jałowiec dalej leży. Nie jestem w stanie utrzymać go w pionie...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

GRAZYNKO jak czytam to płakac mi się chce . U mnie po południu burza z gradem a teraz znowu leje . Wystawiłam rano roślinki na słoneczko gdyż cały czas były pod dachem ,a że mnie nie było w domu to nie było komu ich schowac . Ciekawe jak będa wyglądać jak rano zajrzę do ogródka . To w tym roku chyba się nigdy nie skonczy a ma sie znowu ochlodzić . Irena pisała ,ze jej drzewa owocowe całe zczerniały chyba z tych pyłów, a u mnie winogrony wypuszczaja takie jakby spalone listki . Nie wiem co sie dzieję . . Jak czytam to u Ciebie jest bardziej mokro niż myślałam . Trzymaj się moze w końcu ta pogoda się jakoś unormuje ;:196 .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Taki piekny ogród,taki busz,takie liczne dobrodziejstwa....i wszystko diabli wezmą? Grażko....toż się wierzyć nie chce :twisted:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”