Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

Alicjo- zafiksowałam na pomarańcze przez Westerlanda... Coś zdecydowanie do towarzystwa mu trzeba. Tak sobie wymyśliłam, że południowa rabata będzie właśnie pomarańczowo-żółto-kremowa, łamana niebieskościami i fioletami. Rabata ma z 20m długości i 5 szerokości, więc 3 duże pomarańczki da się chyba wkomponować bez przeładowania kolorem. Rosną już tu Westerland, Iceberg na patyku (mam nadzieję, że przetrwał zimę) z The Fairy i White Fairy pod nóżkami, Chopin i malutka Samba

Aniu- białe róże są nieziemskie. Na Iceberga mogłam patrzyć godzinami- ideał! Z niecierpliwością czekam na Chopina... Co do porów i selerów to nic Ci nie polecę... W sklepie były po dwie odmiany jednego i drugiego, kierując się raczej mocą, niż wiedzą :oops: Por zachęcił mnie obietnicą niebieskich, woskowanych liści, bo będzie mi się dobrze komponował z burakami 8-) Kupiłam ziemię do rozsad i jak tylko uporam się z tymi cholernymi olejami, to zacznę siać... Rodzina już zbladła :;230

Piękna pogoda u nas dzisiaj była. Poszalałam trochę w ogrodzie. Poprzycinałam trawy, wygrabiłam z rabaty trawiastej dwa wiadra śmieci, wyplewiłam chwaściory, które już radośnie powyłaziły, podlałam RH, azalie, bukszpany i jałowce... Umorusałam się w błocie jak nieboskie stworzenie, ale zadowolona byłam, że hej :lol: Może jutro też się uda co nieco posprzątać przed powrotem zimy.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj chyba będzie przesadzanie bo The Fairy to przecież różowa.Może lepiej inny kolorek.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

The Fairy na razie zostaje. Rośnie na samym brzegu rabaty, nad nią króluje Eisberg, który swoim blaskiem rozjaśnia wszystkie kolory. Za nią szałwia niebieska...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Piekne róże wybrałaś ;:138 Ciekawa jestem czy coś utargujesz ;:224 Trzymam kciuki!
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Dagmarko a ja przesadzam bo nie mogłam znieść różu z pomarańczem.Monica ma tak ostry kolor że przenoszę ją do róż pomarańczowych i łososiowych tam będzie się lepiej prezentować.
x-d-a

Post »

Dagmaro, u mnie też dzisiaj pięknie, ale ja -w przeciwieństwie do Ciebie- łażę tylko po ogrodzie, oglądam, zaglądam...Na chwilę przysiadłąm nawet na ławeczce i wystawiłam buzię do słońca ;:3
Aż mnie nosi, żeby złapać miotłę czy grabie, ale powiedziałam sobie: nie! do marca odpoczywasz, kobieto, a jak minie zima zabierzesz się za porządki ;:224 A tymczasem grzebię w ziemi w domu i sadzę, sieję i przesadzam, coby od marca mieć już czas na ogrodowe porządki.
A róże zapowiadają się wspaniale!
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam być twarda jak skała ;:223 Miałam nie kupować róż w kartonikach ;:223 No i pojechałam dzisiaj do Tesco po szpinak na obiad, a tam wystawili jakieś roślinki w kartonach. Pomyślała, a popatrze co daja. No i była tam ONA- róża Virgo, i tak do mnie szeptała kup mnie, kup mnie... No i mnie namówiła :oops: Jest oczywiście bidula zalakowana, ale puściła już trzy oczka, znaczy chce żyć! Namoczę ją zaraz i do doniczki...

Anglicy wytargowali u Austina super ceny: GBP 14,99 za nagokorzeniowe :cry: :cry: :cry: Poza moim zasięgiem obecnie. Napisali jednak, że w innej szkółce są wyprzedaże po GBP 2, więc serce mi zabiło mocniej... Czekam jednak na uściślenie, czy to austinki, czy inne róże. Napisałam im, że mi nie zależy na tanich różach jako takich, zależy mi na tanich austinkach :;230

Leje strasznie, więc dzisiaj dzień doniczkowców urządzę, bo bidaki nie przesadzane od trzech lat...
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cebulla pisze:

Leje strasznie, więc dzisiaj dzień doniczkowców urządzę, bo bidaki nie przesadzane od trzech lat...
U mnie sypie , znowu jest biało . Podczytuje u Ciebie te różane dylematy i aż skakać mi się chce ze szczęścia , ze to szaleństwo omija mnie dalekim łukiem ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara, to podaj namiary na tą szkółkę gdzie za 2 funty wyprzedają :D chętnie zobaczę co mają w takiej cenie ;:224
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, nie wiem, gdzie ta szkółka, to moi Anglicy mi takiego newsa sprzedali... Siedzibę mają w Bridgnorth, Shropshire, więc raczej kawałek od Ciebie...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety spory kawał ;:224 myślałam, że może masz jakieś namiary on-line :wink:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Virgo wsadzona, teraz tylko trzeba wymyślic odpowiednie miejsce dla niej :roll:

Dzisiaj popracowałam fizycznie, i to ciężko. Od trzech lat tuż przy "tarasie" leżała sobie górka kostki brukowej w oczekiwaniu na rychłe przybycie brukarzy. Zawadzała, porastała chwastem i wyglądała paskudnie. Zebrałam się więc w sobie i przewiozłam ją taczuszką na dużą stertę kostki od frontu... Zaczynam czuć w rączkach :lol: Ganiając z tą taczką nawet nie czułam, że tak zimno...

Obejrzałam moje zadołowane powojniki i tu mnie refleksja naszła. Zadołowane są w doniczkach. Mam je przyciąć przed sadzeniem, czy dopiero po posadzeniu? Chciałabym część pędów przysypać kompostem, żeby się rozkrzewiły, ale pędy są na tyle krótkie, że ledwo co będą wystawać z ziemi. Czy w tym wypadku jednak przyciąć? Ma ktoś jakiś pomysł?
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

dagmaro ja bym nie przycinała przed posadzeniem powojników .tym bardziej jak chcesz przysypać . ja to robię dopiero w cieplejsze dni .teraz jeszcze zapowiadają mrozy. zalejesz z tymi różami.ale ty masz jeszcze miejsce to możesz.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Emma Hamilton niczego sobie....
mnie się jeszcze podoba Strawbery Hill
a jak miałbym więcej...znaczy się gdybym miał w ogóle :roll: miejsce...to wszystkie bym posadził :;230
a tak trza robić selekcję
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara - ja bym też poczekała z przycinaniem powojników na trochę cieplejsze dni. Przymrozek może zaszkodzić przyciętym pędom. I jeśli planujesz sadzić powojniki a nie trzymać w donicach, to lepiej przycianać juz po posadzeniu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”