Mój ogród przy lesie.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie.

Post »

Moniczko- dziękuję, że pomimo pracowitego dnia, przy sadzeniu tylu roślin, do mnie zajrzałaś.
Wiesz, z tymi tabliczkami dałaś mi wiele do myślenia, będę miała dylemat.Pozdrawiam. :) :) :)

Zuziu- witaj w moim ogrodzie :wit . Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.Szachownicę Perską tylko 1 raz sadziłam. Wyrosła, ale nie zakwitła.Cieszę się, że u Ciebie kwitnie.Zasmuciłaś mnie tym cytryńcem. na pewno i u mnie listki i pączki kwiatowe przemarzły.Po niedzieli pojadę na działkę, to zdam relację.Pozdrawiam. :) :) :)

Gosiu- Monika otworzyła nam oczy na problem tych tabliczek i dała do myślenia. :) :) :)

Moniczko- masz rację. ;:167
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tajka pisze:Moniczko- dziękuję, że pomimo pracowitego dnia, przy sadzeniu tylu roślin, do mnie zajrzałaś.
Wiesz, z tymi tabliczkami dałaś mi wiele do myślenia, będę miała dylemat.Pozdrawiam. :) :) :)
Tabliczki warto mieć. Nawet jeśli ma się w sąsiedztwie szkolone w dywersji koty to tabliczki zawsze trochę pomagają w opanowaniu bałaganu. Jest jeszcze jedna sprawa. Mianowicie czym na nich piszemy nazwy. Jak zaczynałem to pierwsze oznaczałem flamastrami (chyba nawet jakimś niezmywalnym o CD). Po roku wszystkie tabliczki były białe. U mnie najlepiej sprawdza się po prostu ołówek. Widziałem też, że niektórzy to mają tabliczki jak w ogrodzie botanicznym, drukowane, laminowane itp.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj TAJKO!
Ja mam sporo roślin i nigdy nie stosuję tabiczek. Działka moja jest podzielona ścieżkami
i każda rabata jest zapisana w zeszycie. I piszę np od dróżki do i tak jak rosną wyszczególniam
roślny w zeszycie. To samo jest na skaniaku.Jedyny wyjątek to skalnice - ale tabliczki
są niewidoczne. Dużo roślin mam bez nazw, bo tak się dawniej kupowało - myślę,że pomału
z pomocą koleżanek je zidentyfikuję.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju- teraz to już mam całkowity mętlik w głowie.
Ale masz rację, jeśli tabliczki, to tylko laminowane, gdyż słońce i deszcz swoje robią, dlatego wszystkie pozostałe są krótkowieczne. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu- dziękuję Ci bardzo za te porady.Wydaje mi się, że to dobry sposób.Ty masz tak dużo
unikalnych roślin i sobie radzisz w ten sposób, więc i ja będę się starała,albo tak , jak pisała Moniczka, tabliczki tymczasowo, dopóki mi się nazwy nie utrwalą.U mnie hosty są bezimienne, gdyż dawno je kupowałam , a sklepy sprzedawali pod ogólną nazwą. ;:167 :)
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

A ja jestem straszny laik i często nie znam nazwy rośliny a co mówić o odmianach :D :(
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Podpisuję się pod tym co pisze Gosia ,ale teraz coraz częściej zwracam uwagę co i jaką odmianę danej rośliny kupuję
i notuję w zeszycie . ;:108 Zresztą dawniej nie zwracano tak uwagi jaka odmiana , sugerowano się raczej wyglądem byleby było ładne .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu 07-jak zaczynałam zakładać ogród, to także miałam problemy z nazywaniem roślin.
Zresztą do tej pory wszystkich nie znam.Ale zawsze usiłowałam doszukać i dopasować nazwę, ajak roślina w Centrum Ogrodniczym była nie podpisana, prosiłam personel sklepu o znalezienie jej w Katalogu. :) :) :)

Adamie- Ty masz piękną kolekcję roślin i przeważnie je podpisujesz.Dużo kwiatów
wypatrzyłam u Ciebie, których jeszcze nie mam. Także wydaje mi się ,że przez Ciebie przemawia skromność. :) :) :)
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Tajko witaj ,często zaglądam do Ciebie po cichutku.

Z oznaczaniem roślin też niejedno przerobiłam ,były tabliczki, które dostawały nóżek albo się zacierały.W zeszłym roku jesienią opisałam w kajeciku, ale kajecik też dostał nóżek :;230 (albo go diabeł ogonem przykrył) za żadne skarby nie daje sie odnaleźć.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko-dziękuję Ci bardzo, że odwiedziłaś mój ogród. ;:167 Bardzo się cieszę z każdego gościa, ja się nie wyrabiam , żeby wszystkie ogrody odwiedzić, a co jeden to piękniejszy.
Bardzo zasmuciła mnie Twoja wiadomość , o zaginięciu zeszytu z nazwami roślin.
Ja bym się chyba zapłakała, jeśli nie znajdziesz, to myślę ,że formułowicze Ci pomogą odbudować nazwy Twoich roślin.Ja w zeszytach zapisuję polską i łacińską nazwę odmianową, oraz datę posadzenia do ogrodu, a także wymagania danej rośliny, sposób rozmnażania i takie tam. :)
x-d-a

Post »

Tajeczko, ja również, od kiedy jestem na forum, mam swój ogrodowy kajecik, a w nim alfabetycznie wpisuję nazwy roślinek, które kupiłam, a także -niekiedy- ich wymagania i miejsce posadzenia. W tym kajeciku notuje też różne rady i ciekawostki, adresy sklepów internetowych, a także plany ogrodowe na dany sezon.
Jeśli chodzi o etykietki z nazwami roślin, to dawniej je zostawiałam, a teraz chowam w specjalnej szufladzie, bo po paru sezonach bledną i nie wyglądają estetycznie...
Nie zmienia to faktu, że na forum wszyscy wiele się uczymy :P
Pozdrawiam słonecznie ;:3
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

TAJKO!
Ja i teraz jak mi się spodoba roślina kupuję, chociaż nie ma nazwy.
Funkie też mam wszystkie bezimienne.
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Tajko nie mam bardzo wymyślnych roślin(jak oglądam co ludzie mają w ogrodach to robię tak :shock: :shock: :shock: nazw niektórych nie potrafię wymówić.) Mam natomiast kilka (lub kilkanaście -dalie, narcyzy, tulipany, irysy, funkie) odmian jakiejś rośliny i te właśnie nazwy mi zginęły. Wstawiam jako NN, ale :( :( :(
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daluniu- dziękuję Ci, że podzieliłaś się ze mną swoimi spostrzeżeniami.Ja Forum śledzę już od 3 lat i także podpatruję nazwy roślin, a później w sklepie, nawet jak nie jest podpisana, to mam mniej więcej orientację,przynajmniej jaki to gatunek. :)

Krysiu- ja unikam kupowania roślin bez nazwy(chociaż także czasami robię wyjątek),gdyż nie wiem jakie warunki danej roślinie zapewnić.Czy powinna rosnąć w słońcu, czy w półcieniu itp.
Ty masz większe doświadczenie ogrodnicze, u Ciebie wszystkie roślinki rosną wspaniale i pięknie kwitną, a ja dużo roślin uśmiercam. :)

Mireczko- bardzo Ci współczuję, że straciłaś nazwy tylu roślin.Poszukaj dobrze, może jeszcze odnajdziesz. :(
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

I mnie pozapominało się trochę nazw odmianowych u liliowców, zrezygnowałąm ze śledzenia ich odmian , mam rabatę cała nimi posadzoną, wystarcza ,ze są piękne.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”