Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witajcie!
Pogoda koszmarna ( pół dnia padał deszcz), a mój nastrój... jeszcze bardziej podły. Mam takiego doła, że hej! Wczoraj sąsiad przekazał mi hiobowa wieść, że 28 ogrodów działkowych w Elblągu idzie do likwidacji. Nawet nie sądziłam, że tyle ich jest :shock: Na dzień dzisiejszy jest 60 ogrodów czyli w zasadzie co drugi zlikwidują. Wszystko wskazuje na to, że stracę działkę :cry: . Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tego. Może nie jest do końca zagospodarowana, może nie dopieszczona, ale tyle już serca i pracy w nią włożyłam...Pieniędzy niestety też...Najgorsze jest to, że nie żadnej oficjalnej informacji. Tylko ludzie gadają, gubią się w domysłach, lokalna gazeta coś tam napisała. Zdobyłam dziś namiary na zarząd okręgowy i jutro spróbuję uzyskać informacje z pierwszej ręki. Było nie było sezon zaraz się zacznie i trzeba wiedzieć na czym się stoi. Czy wstrzymać się z zakupami wiosennymi i zacząć rozglądać za nową? Tak chyba będzie najrozsądniej. I tak już tego wszystkiego co u mnie rośnie nie zmieszczę na balkonie...A miało być tak fajnie...W końcu miałam dostać nową altankę...Buuu! Normalnie płakać mi się chce!

Aniu - wygląda na to, że masz ogrzewanie podłogowe w ogrodzie. To chyba nic złego i roślinom nie szkodzi. Nasion jest dużo i w większości są nowiutkie :wink:
Grażynko - przy zakupie zawsze sprawdzam datę ważności. Wyrobiłam w sobie ten nawyk i trzeba przyznać, że przydaje się . Dobrze, że nie dostaję żadnych katalogów...
Aga - jeszcze z tydzień, dwa i wszędzie będzie tego dobra. Chociaż my-ogrodnicy traktujemy chyba te stojaki z nasionami jako zwiastun wiosny ( nawet w styczniu) :;230
Masz rację Magdo. W zeszłym roku też zaczęłam zakupy nasionek w styczniu. Ale 21, a nie 10-tego ;:223 Nasiona może były z poprzedniego roku, ale nie przeterminowane. Poza tym wstyd się przyznać, ale ja raczej jestem kolekcjonerem nasion. Z wysiewem u mnie kiepsko. Wciąż mam pełne magiczne pudełko nasion z lat poprzednich :oops:
Dzięki Agness! Krokusy sadzę bez koszyczków, ale "w kupie". Te dwie odmiany, które pokazał to pierwszy raz u mnie kwitły. Posadziłam po 10 cebulek. Sasanki są cudne. Mam 4 kolory, ale pierzaste też za mną chodzą tzn. chodziły :(
Wiosenne wspomnienia moich "wypocin":
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ;:167 ojjj, smutna wiadomość w związku z likwidacją działeczek, oby nieprawdziwa.
Tyle serca włożyłaś w tworzenie ogrodu i cała praca miałaby iść na marne :cry:
Trzymam kciuki, żeby działeczki nie poszły do likwidacji ;:196 ;:196 ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Aż przykro czytać takie wieści.
Mam nadzieję, że to tylko plotki i wszystko dobrze się ułoży.
Czekam na dalsze wieści, oby pomyślne. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko!
Aż się krzyczeć chce - NIEEEEE!
W Działkowcu od dłuższego czasu przekazywane są wieści o zakusach na ogrody działkowe. Bywają skandaliczne sytuacje.
Na razie się trzymaj i bądź dobrej myśli - może się wszystko ułoży. ;:167
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś mam nadzieję, ze to wszystko o likwidacji to tylko plotki, że wszystko się wyjaśni i będziesz miała powód do radosci ;:196
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Iza - jak będzie tak jak we Wrocławiu to się nie zamartwiaj.
Od pierwszych wieści do faktycznej likwidacji mijają lata całe więc spokojnie, masz czas.....
W moim ROD od 2008 roku ( wtedy kupiłam działkę ) słyszę że mają likwidować działki z drugiej strony i co ?
Nic.
Nawet babeczka, która chciała się zabezpieczyć i kupić działkę w innej części wycofała się z zakupu.
Bo to pewnie jeszcze parę lat potrwa i nie wiadomo do końca czy na pewno.....
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Widać, ktoś sobie wymarzył supermarket albo jakiś inny obiekt w miejscu działek.
Przykro to czytać. Jakoś kiedyś nie było tylu marketów i jakoś ludzie żyli. Ech...
Izuniu, nie smuć się i bądź dobrej myśli. Trzymamy kciuki.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, Grażynko, Oranio, Agness, Comciu i Asiu - dzięki dziewczyny za dobre słowo i wsparcie. Dziś już troszkę inaczej na to patrzę ( spadło na mnie większe zmartwienie).
Comciu - u nas jest podobnie. Niektóre sprawy ciągną się latami, ludzie różnie gadają, ale są też takie szast-prast i nie ma Ogrodu. Dzwoniłam do Okręgu i szczerze mówiąc trochę mnie zbyli. Wciąż jeszcze nic nie wiedzą, żadne decyzje nie zapadły. Za jakiś czas znów zadzwonię - może będzie już po spotkaniu z prezydentem i będzie wiadomo, które tereny miasto chce odzyskać pod inwestycje.

Na przekór wszystkiemu zakwitła pierwsza frezja. Pisałam już o nich wcześniej, ale przypomnę moją zeszłoroczną przygodę z uprawą frezji:
W 2009 posadziłam 5 cebulek białej frezji do doniczki. Nawet jedna zakwitła. Po ogrodnikach posadziłam je na działce. ładnie rosły i kwitły wszystkie. Jesienią cebulki wykopałam i przezimowałam w piwnicy. Kolejnej wiosny 2010r znów je posadziłam, ale od razu na działce. Bardzo długo nie wschodziły. Dopiero pod koniec lata wykiełkowały. Szkoda mi się ich zrobiło i jesienią zamiast trafić do piwnicy wylądowały na parapecie. Poczuły ciepło i wystartowały jak szalone. Niestety trochę doskwiera im brak światła, ale na dwóch zauważyłam pędy kwiatowe. Szczerze mówiąc nie bardzo liczyłam na kwiaty. Większość osób narzeka, że to kapryśne piękności. A jednak...Zakwitła! I bardzo mnie to cieszy. Uwielbiam ich zapach.
Obrazek - i powiedzcie sami - uznać to za sukces czy raczej za porażkę ogrodniczą :roll:

A to moje nowe nasionka:
Obrazek - mam nadzieję, trafią do ziemi ;:224
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

tu.ja pisze: Dziś już troszkę inaczej na to patrzę ( spadło na mnie większe zmartwienie).
Iza martwię się,co za zmartwienie na ciebie spadło? :roll:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 ja bym to uznała za sukces !!!

Słoneczniki kwiatowe - śliczne :D

Z kobeą, to ja nie mam szczęścia :? ... jak już wyrosła, to nie kwitła :;230 ... trzy razy próbowałam i zrezygnowałam z niej :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

tu.ja pisze:Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Takiego pięknego widoku można tylko pozazdrościć ;) Kępki krokusów wyglądają piorunująco. Ale jak się ma taką właścicielkę to jak może być inaczej.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjdziesz Aniu to pogadamy. Wiesz...to nie jest temat na Forum. Nawet na to :wink:
Dzięki Halinko! Może masz rację, że to sukces :roll: Z kobeą też mam złe doświadczenia ( raz mi tylko zakwitła jednym kwiatkiem na balkonie, kilka razy wcale nie wzeszła) :oops: , ale widziałam u nas na działkach pięknie kwitnącą, poprowadzoną poziomo na siatce i zamarzyło mi się mieć podobną. Może tym razem się uda odnieść sukces.
Witaj Przemku! Dziękuję bardzo za uznanie! Białe krokusy to odmiana botaniczna Ard Schenk. Jak widać jest dość plenna. Te drugie to Beauty Creme. Wygląda na to, że z jednej cebulki zdarzają się po 2-3 kwiatki.

Od rana Elbląg jest szary i "zapłakany" więc jeszcze troszkę kolorowej wiosny:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś mam nadzieję, ze Twoje sprawy szybciutko się naprostują i za chwilę będzie dobrze ;:196
Wspaniała kępa tulipanków, mają cudowny kolorek, taki delikatny, z ciemniejszymi smugami-cudo :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

W przypadku naszych krokusów ich ogromna plenność to dla nas sama satysfakcja. Liczę na to, że moje tegoroczne "krokusowe zwierzątka" będą jeszcze bardziej puchate - właśnie dzięki namnożonym cebulkom.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! Co nas nie zabije, to nas wzmocni! ;:167
A kwitnąca frezja to zdecydowanie sukces ogrodniczy! Co do kobei, to należę do grona niedowiarków, że kobea w ogóle może zakiełkować. Ale znając Twój upór, nie wątpię, że Ci się uda!
Pięknie będzie wiosną u Ciebie - tyle cebulowych piękności. :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”