Opiszę mój nowy sposób na wczesne ziemniaki .W zeszłym roku się sprawdził na 100 % ,więc dziś z wielką ochotą przygotowaliśmy zagon na ten sam model

.
Najpierw wykopaliśmy rowek na cały szpadel głęboki i 2 szpadle szeroki,ziemię odkładając na boki.Do bruzdy nałożyliśmy warstwę obornika gęsiego ,polaliśmy gnojówką z krowieńca na to warstwa ziemi (po połowie z każdego boku co była odkładana przy kopaniu).Mamy przygotowane 1 rząd wzdłuż całego warzywnika czyli 20m.Sadzeniaki mam już podkiełkowane ale jeszcze się zastanawiam kiedy posadzę .W zeszłym roku w tak przygotowane podłoże kładłam sadzeniaki ,lekko wciskałam, tak by nie naruszyć kiełków i obsypałam resztą ziemi z pobocza . Następnie całość została przykryta ściółką . Wraz ze wzrostem łodygi ziemniaków, ściółka była dodawana po obu stronach rzędu. Jest to łatwy sposób na uprawę, bez zbytniego wysiłku. Bulwy bezpośrednio dotykają ziemi, więc też bezpośrednio w ziemię zagłębiają swoje korzenie i głównie stąd czerpią wszystkie składniki, których potrzebują do wzrostu. Gruba warstwa ściółki wokół chroni łodygi roślin przed światłem, co sprzyja tworzeniu młodych bulw, zapewnia wilgoć i odpowiednie przewietrzenie.Odpada pielenie spulchnianie i tradycyjne obsypywanie ziemią .