Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Ja miałam duże problemy z kiełkowaniem, ponieważ po wysianiu była pochmurna pogoda, a grzejników nie mam. Mam ogrzewanie podłogowe, a przy nim podłoga jest ciepła, ale nie na tyle by ogrzać doniczki. Jeśli ustawiłabym cieplejszą, to byśmy się gotowali, za duszno by było w domu, dlatego mi pogniły.
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dariotka
Na poczatku kwietnia też wysiałam kilka nasion eksperymentalnie min. Hokkaido. Nie moczyłam ich przedtem ani nic ale trzymałam je na tarasie w takiej miniszklarence. Było jednak za zimno i nic nie wzeszło. Dzisiaj rozgrzebałam doniczki i nasionka były, dwa nawet miały mikriskopijne kiełki. Wyjęłam wszystkie z ziemii, namoczyłam na spodeczku, ładnie pęcznieją i chyba jutro posadzę znowu.
Sprawdź swoje, może coś da sie uratować.
Resztę nasion tez dziś sieję, najpierw jednak moczę na spodeczku na słońcu, trochę z tym zabawy żeby nie pomylić odmian ale chociaż będę pewna, że wzejdą jak pokażą kły
Na poczatku kwietnia też wysiałam kilka nasion eksperymentalnie min. Hokkaido. Nie moczyłam ich przedtem ani nic ale trzymałam je na tarasie w takiej miniszklarence. Było jednak za zimno i nic nie wzeszło. Dzisiaj rozgrzebałam doniczki i nasionka były, dwa nawet miały mikriskopijne kiełki. Wyjęłam wszystkie z ziemii, namoczyłam na spodeczku, ładnie pęcznieją i chyba jutro posadzę znowu.
Sprawdź swoje, może coś da sie uratować.
Resztę nasion tez dziś sieję, najpierw jednak moczę na spodeczku na słońcu, trochę z tym zabawy żeby nie pomylić odmian ale chociaż będę pewna, że wzejdą jak pokażą kły

Sunrise już je wykopałam. Troszkę nasion mi zgniło, a reszcie ponadrywałam skorupki i wsadziłam do ziemi. Teraz jest słonecznie, więc mają ciepełko.Sprawdzałam i każde nasionko puściło już kiełek, jedna dynia już wystawiła z ziemi łepek 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Asiu, spokojnie, u mnie squash wschodził dość długo, teraz ma drugi liść właściwy na widoku i w porównaniu z cukinią baardzo powoli rośnie. Nie namoczyłam nasion przed siewem i po wsadzeniu do ziemi (pół wysokości kubka 0.5 l, potem dosypywałam ziemi) owinęłam kubki folią żeby miały stałą wilgotność.
Trzymam kciuki, u mnie skuteczność kiełkowania była 100%
Trzymam kciuki, u mnie skuteczność kiełkowania była 100%
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie wiem, czy "się podsypuje" ale ja musiałam. I nie był powodem brak światła i wyciągnięcie roślin. One chyba tak mają, że albo głęboko posiejesz albo podsypujesz. Bo jak nie, to przy łodyżce 4 cm góra robi się ciężka i całość zaczyna gibać. Ja niektóre musiałam wręcz przesadzić do większego pojemnika, bo się bujały a miejsca na podsypanie nie było. Ostatnią Atlantic posiałam właśnie jak KasiaPuk, dałam mniej ziemi i później podsypałam i tu było ok.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
U mnie już się pojawiają siewki dyni big max i melonowej żółtej
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
A jakie dynie polecacie na pnące? Mam ochotę posadzić przy płocie w maju i nie wiem jakie nasionka zakupić, dostałam kilka, ale chyba chcę więcej 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
W okolicy z tego co widzę jedna pani rok w rok sadzi przy płocie "wierzbową gruszkę", wygląda to całkiem fajnie, na początku myślałam, że plastikowe wiesza;) Także każda drobnoowocowa się nada.
U mnie sprawdzała się Sweet Dumpling, teraz znów posadzę ją przy ogrodzeniu. Będę też miała butelkową, bo dzieci lubią ją malować farbami.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Aniu D. jak ekspansywny jest Sweet Dumpling? Chodzi mi o to jak długi mniej więcej jest pęd, czy jest 1 czy idzie w kilka, i ile owoców z 1 osobnika średnio bywa. W zeszłym roku miałam coś na oko podobnego, miało być jadalne ale okazało się dynią ozdobną wyłącznie, i z 1 sztuki miałam ze 40 owoców @@
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Moje maluchy już kiełkują... Makaronowa Pyza, Hokkaido i Melon od Franta
. Nową przygodę czas zacząć to moje pierwsze dyńki i melon. Hokkaido wygląda pięknie napatrzeć się nie mogę.
. Jak przychodzę z pracy to najpierw parapety sprawdzam a potem witam się z rodziną 

Aśka
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz tylko kupić nasionka i siać 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Loeb, nie potrafię dokładnie odpowiedzieć o ilość owoców, bo ogrodzenie jest przy działce sąsiadów i pamiętam owoce, które rosły, a potem ich nagle nie było - a nasza działka jest ogrodzona. A że nie było nas po kilka tygodni, to nie wiem, ile naprawdę było owoców na ogrodzeniu. Ja miałam z jednej rosliny 3 owoce, ale i rok był fatalny dla dyni, więc nie wiem, na ile owoców można liczyć. Sweet Dumpling nie jest bardzo ekspansywna, miała 2 pędy, spokojnie dało się je podwiązywać do siatki.
Porównując zbiory do Hokkaido, z którą mamy największe doświadczenie, to zbiory z powodu codziennych deszczy (od maja do końca lipca) i sierpniowej suszy były mniejsze co najmniej o 70%. Zwykle miałam dużo mniej sadzonek, ale znacznie więcej owoców, teraz więcej sadzonek na większej powierzchni, ale zbiory dużo mniejsze. Mam tylko nadzieję, że ten rok będzie lepszy.
Porównując zbiory do Hokkaido, z którą mamy największe doświadczenie, to zbiory z powodu codziennych deszczy (od maja do końca lipca) i sierpniowej suszy były mniejsze co najmniej o 70%. Zwykle miałam dużo mniej sadzonek, ale znacznie więcej owoców, teraz więcej sadzonek na większej powierzchni, ale zbiory dużo mniejsze. Mam tylko nadzieję, że ten rok będzie lepszy.