Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

nie zwiedziesz mnie tymi 5 łyżeczkami i kawałkiem czekolady :D dla mnie każda mąka słodzona to słodkości, robić mogę ale mam odrzut na słodkie rzeczy

Anaka nie pisałam u Ciebie o chlebie bo jakieś inne jedzonko teraz propagujesz, ale powtórzę, może nikt mi po łbie za to nie da
Dziewczyny pomóżcie mi zrobić zakwas pszenny, mam mąkę pszenną 550 i pszenną razową (to chyba 2000), którą? a zakwas mam zrobiony z mąki żytniej 2000,
wszędzie czytam weź trochę zakwasu żytniego.........mój będzie dobry? i ile na ile maki i wody?
a jakbyście podały dobry sprawdzony przepis na pszenny najlepiej z ziarnami to byłabym bardzo wdzięczna ale piekę w tej super jak dla mnie formie do wszystkiego firmy Fackelmann na zdjęciu 28x18x7 cm, normalna keksówka ma ok 30x11x7
zwiększyć proporcje x2 ????
Obrazek

i jeszcze jedno czy ziarna do chleba dajecie moczone, prażone czy takie prosto z torebki, też są sprzeczne informacje :cry:
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@.monka pisze:nie zwiedziesz mnie tymi 5 łyżeczkami i kawałkiem czekolady :D dla mnie każda mąka słodzona to słodkości, robić mogę ale mam odrzut na słodkie rzeczy

:cry:
Co Ty robisz,że masz wstręt do słodyczy? jak ja bym tak chciała ;:224 ;:224
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Oj wstręt do słodyczy to ciężki grzech w tym towarzystwie ;:14

Przepis na zakwas pszenny już tu podawałam :roll:
Weż trzy łyżki żytniego, 100g mąki pszennej 2000 i 100g wody przegotowanej chłodnej.Wymieszaj wszystko i odstaw na dobę.Na drugi i trzeci dzień powtórz to samo. Na czwarty dzień masz gotowy zakwas pszenny. Z tym,że będzie on dość młody i ciasto na nim musi długo wyrastać :D

Ta foremka będzie dobra w zależności od chleba jaki chcesz upiec, tzn. od ilości ciasta plus ile ciasto wyrośnie. Ciasto powinno wypełnić ją najwyżej w 2/3.Reszta miejsca musi zostać na wyrośnięcie.Nie piekę w takich formach, więc nie podam Ci żadnych proporcji.
Przepisów na chleb z ziarnami jest trochę w moim wątku ;:7
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p

Post »

Marzenko albo w genach mam albo mnie przekarmili jak byłam dzieckiem :D
Anaka bardzo dziękuję za cenne wskazówki, czytałam Twój wątek coś chyba niestarannie i nie doczytałam o zakwasie pszennym, no to nastawiam i będę ;:65

i liczę na Twoją/Waszą pomoc przy robieniu z niego chlebka plissssssss bo będę pierwszy raz z pszennego robić, podobno łatwiejszy w przygotowaniu i wypieku jest chleb pszenny, to się okaże..
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monka, chleb pszenny na zakwasie pszennym jest lżejszy,sam żytni jest ciężki,ale barzdo zdrowy.Lżejszy chętniej rośnie.I tyle.Wszystko jednak zależy od zakwasu i doświadczenia piekącego. :D
Mnie najbardziej smakują chleby mieszane pszenno-żytnie ;:7
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
mika78
200p
200p
Od: 17 lip 2009, o 08:32

Post »

Witaj Aniu ,chciałam zapytac o 2 jajka roztrzepane w bułeczkach z kokosem i czekoladą,więc te jajka do ciasta czy do posmarowania bułeczek?
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mika :wit
Bardzo dobre pytanie :!: Dwa roztrzepane jajka trzeba dodać do ciasta oczywiście.
Jeżeli chcesz przed pieczeniem posmarować bułki, to potrzebne będzie dodatkowe jajko lub mleko :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p

Post »

a ja wszystkie drożdżowe ciasta wyrabiam ręcznie (jednorazową rękawiczkę polecam) w misce tak jakby napowietrzając, od spodu do góry, w rękach rośnie, spróbuj
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj jem P+W

Waga spada, chociaż wczoraj towarzyszyłam swoim Gościom i wypiłam szklaneczkę piwa z miodem :oops:

śniadanie - pszenne otręby z kefirem Piątnica )%,
roladki z szynki ze szparagami

Obrazek

Plastry dobrej szynki / wiejska/ posmarowałam sosem chrzanowo-jogurtowym, połozyłam dwa szparagi ze słoika, zwinęłam. Dobrze smakowały z roszponką i pomidorkami mini.

Obiad - zrobię potrawkę z warzyw i mielonego indyka.
Warzywa- cukinia,papryka czerwona, seler naciowy, cebula biała- pokroję na plasterki-słupki,dodam puszkę pomidorów bez skóry,sól i pieprz.Zagotuję i dodam 30 dkg mielonego indyka,rozprowadzę mięso widelcem,pewnie dosmaczę ponownie i dodam ząbek czosnku.Pogotuję kilka minut i posypię natką pietruszki.Gotowe ;:137

Kolacja - łosoś wędzony

W przerwach między głównymi posiłkami mam zamiar pojadać paprykę i serek wiejski Piątnica light :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

@.monka pisze:a ja wszystkie drożdżowe ciasta wyrabiam ręcznie (jednorazową rękawiczkę polecam) w misce tak jakby napowietrzając, od spodu do góry, w rękach rośnie, spróbuj
Ja też - i drożdżowe i chlebowe.Nie wyobrażam sobie inaczej. Chleb i ciasta tak wyrabiane są najlepsze ;:108
Zapraszam
Moje wątki
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu
nie wiem jak Ty ,ale ja u siebie zauważyłam ,że nie ciągnie mnie do podjadania między posiłkami :heja (oczywiście jak nie mam w zasięgu wzroku słodyczy,bo wtedy to nic nie pomaga,muszę chociaż jedno ciastko zjeść :roll: ).Jem teraz dużo mniej niż wcześniej .Waga na razie u mnie zatrzymała się,ale mam nadzieję ,że jak ruszy z kopyta to będę jak anorektyczka :;230 :;230Chcę jeszcze zrzucić około 5 kg. ;:65
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p

Post »

i jeszcze coś o cieście drożdżowym - też ważne - wszystkie produkty najlepiej jak mają temperaturę pokojową - nic z lodówki od razu do ciasta (jajka, mleko), za ciepłe też nie może być (masło, mleko)

Marzena po prostu nie kupuj slodyczy jak Ciebie tak kuszą :D
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monka
łatwo Ci powiedzieć :? .Moje chłopaki też uwielbiają słodycze,ale są szczupli i to oni zaopatrują się w nie .Celowo stawiają na moich oczach :evil: żebym ćwiczyła silną wolę ;:14 A ja jak już wiem, że coś słodkiego jest w domu to mój mózg nawet w nocy da mi o nich znać . :roll:
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko,znam ten ,ból' :cry: Niestety wszystko jest w mózgu ;:14
Nawet nie wiesz, jak wczoraj cierpiałam przy tych bułeczkach z czekoladą. Znajomi pochłaniali je , a mnie skręcało. Ale uwolniłam się od pokusy i resztę zapakowałam Im ,na wynos' :wink:

Ja pojadam między posiłkami, zwłaszcza jak jestem w domu. Ale zawsze jadłam kilka małych posiłków w ciągu dnia i tak mi zostało :D
Zapraszam
Moje wątki
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu
ja przed dietą jadłam bardzo dużo i bardzo często,ale chyba za mało piłam w ciągu dnia.A teraz jak dużo piję to czuję się cały czas najedzona.A czy Ty odczuwasz jakieś zmiany w organizmie przy tej diecie?Tzn chodzi mi o bóle głowy i osłabienie.Ja teraz czuję się cały czas śpiąca i częściej boli mnie głowa.Mam nadzieję ,że to niedługo minie.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”