Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zeniu-jeszcze muszę przygotować rabatkę pod lipą na przebiśniegi,śniżycę,śnieżniki i puszkinie białe jasno niebieskieI sukcesywnie wynosić kilogramy badziewia.Tam też jeszcze ze dwie rabatki da się wykroić.Poobcinać suche gałęzie,piłę już nabyłam, niestety ręczną.Część prac z drabiny.A gdzie nie dostanę poproszę chrześniaka.A czasu mniej, bo to i praktyki i sesja poprawkowa i Studium Podyplomowe się zaczyna i jeszcze obowiązkowe szkolenie BHP(19 godzin plus egzamin pisemny)
Ewo bardzo dużo pracy już włóżyłaś w podwórkowy. Ale efekty zapewne będą imponujące. Ja miałam jeden czarny tulipan, sąsiadka na działce mi go chyba pozazdrościła i nie ma cebulki coś ją zżarło a szkoda bo był bardzo piękny.. taki inny od pozostałych, nawet nie zrobiłam fotki na pamiątkę
ale może w tych cebulkach co dostałam będzie .
pozdrawiam
Ewa

pozdrawiam
Ewa
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo jagoda kamczacka też rośnie w dosyć spory krzew, będzie dobrym przerywnikiem dla pstrokacizny.
Zaczynasz przesadzanie, choć niedawno nie było tu ogródka
Cebulowe dobrze jest sadzić w grupach kolorystycznych, tak 5-10, wówczas dają widoczną plamę kolorystyczną,
ale to mój punkt widzenia, mam ogród duży i pojedyncze kwiaty giną w tej przestrzeni.
Szanuj pracę (właściwie kręgosłup). Szkolenie bhp będzie tu przydatne, upewnisz się, że za dużo dźwigasz na raz.
Pierwsza pomoc też przydatna, oby nie była potrzebna, bo wówczas i tak zwykle traci się głowę.
Zaczynasz przesadzanie, choć niedawno nie było tu ogródka

Cebulowe dobrze jest sadzić w grupach kolorystycznych, tak 5-10, wówczas dają widoczną plamę kolorystyczną,
ale to mój punkt widzenia, mam ogród duży i pojedyncze kwiaty giną w tej przestrzeni.
Szanuj pracę (właściwie kręgosłup). Szkolenie bhp będzie tu przydatne, upewnisz się, że za dużo dźwigasz na raz.

Pierwsza pomoc też przydatna, oby nie była potrzebna, bo wówczas i tak zwykle traci się głowę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- EwkaEs
Elsi-na działce już miałam jagodę kamczacką,wykopałam tylko ją i podarowałam Oli, u niej nie jest zbyt duża,poza tym można przycinać. W ogrodnictwie gdzie ją kupowałam radzili obciąć mocno na wiosnę.Cebule sadziłam prawie wszystkie w okrągłych koszykach w dwu rozmiarach .Powinny więc być plamą kolorystyczną na wiosnę.
Prawdę mówiąc najbardziej bolą mnie dłonie, bo trzonki narzędzi są za grube,a już jedne pazurki z trzonkiem czworokątnym to masakra.Chociaż więcej robię lewą to boli mnie prawy łokieć(łokieć tenisisty).Zaraz sobie poćwiczę na drążku.
Prawdę mówiąc najbardziej bolą mnie dłonie, bo trzonki narzędzi są za grube,a już jedne pazurki z trzonkiem czworokątnym to masakra.Chociaż więcej robię lewą to boli mnie prawy łokieć(łokieć tenisisty).Zaraz sobie poćwiczę na drążku.
Ewa... u mnie też cebule już w ziemi... miałam dylemat, czy ładować do koszyczków "plamę"
z jednego gatunku, czy robić mix
... w końcu zrobiłam i tak i tak
No i u mnie koszyczki nie tylko okrągłe... sama zobaczysz 
Pazurki koniecznie zmień, na wiosnę w Biedronce mieli takie z piankową "otuliną" na trzonku, za niecałe 4 zł... bardzo poręczne...

Pazurki koniecznie zmień, na wiosnę w Biedronce mieli takie z piankową "otuliną" na trzonku, za niecałe 4 zł... bardzo poręczne...
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- EwkaEs
Witajcie Lisko i Elżbieto ,to była nowość na rynku języczka the Rocet wąskogłówkowa albo strzelista(stenocephalia) i na dodatek bardzo tanio, na allegro dwa razy tyle plus przesyłka.I już nie ma.Będę jej szukać może na targach w Krakowie, może będzie na wiosnę.
Na razie mam :
-języczkę pomarańczową(ligularia dentata) Desdemona od Evluk,muszę jej dokupić Othella
-tangucką, a syberyjskiej (sibirica)nie mam
-Przewalskiego(w drodze od Tiji),Hessego nie mam
-dłoniastej(palmotiloba) nie mam
-veitchiana z sercowatymi liśćmi nie mam
Sporo jeszcze przede mną w zakresie języczek.Mogą sobie rosnąć na 2 metry w Podwórkowym, będzie bardziej tajemniczo.
Na razie mam :
-języczkę pomarańczową(ligularia dentata) Desdemona od Evluk,muszę jej dokupić Othella
-tangucką, a syberyjskiej (sibirica)nie mam
-Przewalskiego(w drodze od Tiji),Hessego nie mam
-dłoniastej(palmotiloba) nie mam
-veitchiana z sercowatymi liśćmi nie mam
Sporo jeszcze przede mną w zakresie języczek.Mogą sobie rosnąć na 2 metry w Podwórkowym, będzie bardziej tajemniczo.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
A nie tylko Ty Lisko jesteś do tyłu z cebulowymi, bo i ja teżliska pisze:o rany jakie zakupy!
Widzę, żewszyscy już pokupowali tulipany, ze już posadzili....
tylko ja jestem do tyłu

Sposób ten wymaga jednak bardzo silnej woli, ćwiczę ją więc bez przerwy, aby wytrzymać do X i nie kupić już teraz zachciewajek

- EwkaEs
hanka55 pisze:Ewuś, Królowa Nocy wysoka. Jędrna będzie tylko w ciepłym, słońcu,
bo w półcieniu zacznie wylegać ( jak u mnie).
Najlepsze do cienia są korpulentne tulipany botaniczne,
które na dodoatek, chętnie się mnożą.
A z " czarnych" polecam także piwoniowe np. Uncle Bens i Black Hero.
P.S.
Gdzie Ty to wszystko zmieścisz, Kochanie?
No i są piwoniowe Hanuś:Blue Parrot"kwiaty utrzymują się dłużej w częściowo zacienionym miejscu", Double Late Mixtet(późno kwitnące pełne piwoniokształtne), Blue Diamond, Blue i Black Hero,Uncle Tom.
Tulipany są wszystkie w koszyczkach i na sporej rabatce pod leszczyną purpurową do dużego podcięcia,do wycięcia kilku suchych gałęzi i zobaczymy co jeszcze przy posiadanym sprzęcie uda mi się zrobić.

Lisko i Ewo,na pewno już macie tulipany z lat ubiegłych,a ja nie miałam ani jednego.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57