Ogród Idy74 2009r cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Idy74 2009r cz.2

Post »

Oj,super ten foliak ;:138 Każdej z nas (co nie ma) przydałby się taki czy podobny...ile to by było łatwiej i bez strachu że coś przemarznie :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Oj Grażynko tylko ,żeby nie przedobrzyć z szybkimi zasiewami.Człowiek po zimie jest taki niecierpliwy i szaleje bez umiaru... :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj IDO- czyżbyś chciała rozpocząć towarową produkcję pomidorów? Zakup tunelu, a właściwie konstrukcji tunelu , to wyśmienita decyzja, piec do tunelu, też dobra rzecz, tylko czy masz zamiast grzać w tunelu od marca, czy tylko na wypadek kwietniowych i majowych przymrozków.
1 foliak postawić i okryć folią już przed zimą :?:
2jakie podlewanie założyć,bo nie wyobrażam sobie chodzenia z konewką (staw 4 m dalej) :?:
3 ile ścieżek i jaka odległość roślin od pieca :?:
4Jaka odległość między roślinami tzn pomidorami :?:
5 Co jeszcze w tej folii posadzić,bo już jeden foliak mam na pomidory :?:
Nie handluję nimi ,tylko bawię się uprawą...
Okrywać tunelu na zimę nie warto. po pierwsze, zakładając folię wiosną a nie teraz zyskujesz jeden rok dłuższego używania folii, po drugie miejscu gdzie ustawisz szkielet konstrukcji , przez zimę nazbiera się dużo wilgoci, tak potrzebnej latem pomidorom.

Odnośnie rozstawu pisałem na Forum.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168

Doradzał bym ustawić teraz szkielet, staraj się ustawić go jak najwyżej , każdy centymetr wyżej w tunelu ma swoją wartość. Folię załóż w pierwszej połowie marca( no, chyba że planujesz już od stycznia, lub lutego uprawę w tunelu), przez tydzień , nawet gdyby była zmarznięta ziemia pod folią szybko się ogrzeje.

Jeżeli masz staw i prąd, doradzam kupno pompy głębinowej ( jaką , mogą podpowiedzieć), ja mam trzy pompy i biorę wodę z rzeki.

Oprócz pomidorów, jako przedplon proponuję sałatę, cebulę na szczypiorek i rzodkiewkę ( którą w gruncie trudno uprawiać, bo ją żrą ("robaczki"). Oprócz pomidorów możesz uprawiać z powodzeniem paprykę.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Iduś pomidorki odwdzięczą się Tobie za daszek nad głową.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iduś, cieszę się, że nareszcie doczekałaś się wolnego :)
Z kwasolubów nie rezygnuję, chcę tylko zlikwidować wrzosowisko :lol: :lol: Przestało mi się jakoś podobać...
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
ida74
---

Post »

Tadeusz dziękuję za wszystkie rady od doświadczonego ogrodnika .
Oczywiście nie zamierzam handlować pomidorami ,tylko się nimi bawić .Za punkt honoru postanowiłam sobie nauczyć się krzyżować pomidory .Jak wiesz nauczycielkę na forum mamy doskonałą .Czy mi się to uda :?: No zobaczymy.
Będę mogła posadzić również różne gatunki papryk-na nie zawsze było mi szkoda miejsca w starej folii.
Miejsce na foliak mam tak mi się zdaje doskonałe.Blisko staw i mały spadek .Gorzej z prądem ,ale m powiedział,że i to się da zrobić :D
Poszukuję pompy i wdzięczna będę za rady co do jej wielkości .Marzy mi się mały kranik w środku :oops:
Chciałbym już wczesną wiosną posadzić pare krzaczków pomidorów i piecykiem ogrzewać coby nie zmarzły .Z papryką raczej nie zaryzykuję .

MONIKO ,a to chyba musiałam żle zrozumieć :oops: .Kwasolubne są przepiękne .

Olu pomidorki uwielbiają parasol nad główką . :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Iduś to może powiem jak u mnie było
boczne rzędy miały po 80 cm, 3 środkowe po 100 cm, na ścieżki zostaje po ok niecałe 40 cm. spokojnie wystarcza. W bocznych rzędach jakbyś chciała uprawiać pomidory to to tam CI wejdzie tylko 1 ich rząd, z przodu możesz sobie jakieś inne warzywka posadzić. W tych środkowych zagonkach 2 rzędy pomidorów, w rzędzie odległość między nimi ok 40 cm.
Piec stał na środku szerokości tunelu jakieś 1,5-2 m od przodu żeby było miejsce na składowanie trochę drewna by go nocą nie nosić... natomiast za piecem wystarczy tylko przejście...bo jak grzejesz to roślinki są małe a ciepłe powietrze wychodzi górą...
Foliaka nie ma co wynosić do góry bo jest wystarczająco wysoki a podnoszenie go do góry to straty ciepła...
A co do pieca Iduś to nie takie panaceum na mróz jak się wydaje... ciężko nagrzać taką folię, bo dużo ciepła przez nią ucieka, a i ciężko w nocy wstawać i palić... Poza tym nie ma co pomidorów sadzić wcześnie... one lubią nagrzaną już ziemię i z doświadczenia ładna rozsada sadzona później i tak dogania wcześniejszą zmagającą się z zimnem...

jeśli chodzi o paprykę to trzeba pomyśleć czy jest to opłacalne... nasiona są drogie, u mnie jakoś ciężko było z jej uprawą... a za kilogram płaci się na bazarze 2,50... więc nie opłaca się sadzić...

A co do nawadniania... może jakąś pompę do stawu i wężem normalnie podlewać...
Bo się zamęczysz dziewczyno :) życzę powodzenia... ja też się rozglądam teraz za czymś mniejszym bo pusto się jakoś zrobiło na działce...
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Iduś a co do roślinek te dwie to wiem, że trzmieliny ale dostałam też 2 takie badylki bez liści zupełnie i nie mam pojęcia co to :) pamiętasz?
ida74
---

Post »

Witam w niedzielne popołudnie :) po obiadku i po kawce.

Cała sobota minęła mi na wożeniu taczek z obornikiem na ogród .Przygotowuję ziemię pod foliak .Pogoda dopisała i nawet świeciło słoneczko.Nie padało :shock: .

ALU mój m w sprawie folii sprowadził mnie na ziemię .Co do uprawy papryki to ja chcę się bawić uprawą.W sezonie wszystkie owoce i warzywka są stosunkowo tanie .Ale jaką ma się satysfakcję jak z nasionka wyrośnie Ci owoc :heja
Co do badylków to chyba jest wiciokrzew.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ido, trochę Ci zazdroszczę tych pomidorów, w tym roku skusiłam się na pomidorki koraliki ale posiałam je za późno i niewiele zebrałam bo zmarzły. Więcej się w to nie bawię. :( Ale foliak przydał by się. :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwłaszcza Majeczko , że masz miejsce , przy domciu na wjeżdzie.
Wejście mogłoby być prosto z chodnika.
Ale się na Ciebie uwzięłam i za Tobą krok w krok chodzę.
ida74
---

Post »

Majko- zburz garaż i postaw foliak ,a nasiona dostaniesz ode mnie :D
Olu -widzę,że zwiedziłaś już prawie wszystkie ogrody na forum :wink:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kolej na Twój :!: :!: :!:
ida74
---

Post »

U mnie nic ciekawego :oops: :!: Ale zapraszam jak coś....
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Poszukuję pompy i wdzięczna będę za rady co do jej wielkości .Marzy mi się mały kranik w środku :oops:
Witaj Ido , o pompie do wody możesz poczytać :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=13109
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”