Witaj IDO- czyżbyś chciała rozpocząć towarową produkcję pomidorów? Zakup tunelu, a właściwie konstrukcji tunelu , to wyśmienita decyzja, piec do tunelu, też dobra rzecz, tylko czy masz zamiast grzać w tunelu od marca, czy tylko na wypadek kwietniowych i majowych przymrozków.
1 foliak postawić i okryć folią już przed zimą

2jakie podlewanie założyć,bo nie wyobrażam sobie chodzenia z konewką (staw 4 m dalej)

3 ile ścieżek i jaka odległość roślin od pieca

4Jaka odległość między roślinami tzn pomidorami

5 Co jeszcze w tej folii posadzić,bo już jeden foliak mam na pomidory

Nie handluję nimi ,tylko bawię się uprawą...
Okrywać tunelu na zimę nie warto. po pierwsze, zakładając folię wiosną a nie teraz zyskujesz jeden rok dłuższego używania folii, po drugie miejscu gdzie ustawisz szkielet konstrukcji , przez zimę nazbiera się dużo wilgoci, tak potrzebnej latem pomidorom.
Odnośnie rozstawu pisałem na Forum.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168
Doradzał bym ustawić teraz szkielet, staraj się ustawić go jak najwyżej , każdy centymetr wyżej w tunelu ma swoją wartość. Folię załóż w pierwszej połowie marca( no, chyba że planujesz już od stycznia, lub lutego uprawę w tunelu), przez tydzień , nawet gdyby była zmarznięta ziemia pod folią szybko się ogrzeje.
Jeżeli masz staw i prąd, doradzam kupno pompy głębinowej ( jaką , mogą podpowiedzieć), ja mam trzy pompy i biorę wodę z rzeki.
Oprócz pomidorów, jako przedplon proponuję sałatę, cebulę na szczypiorek i rzodkiewkę ( którą w gruncie trudno uprawiać, bo ją żrą ("robaczki"). Oprócz pomidorów możesz uprawiać z powodzeniem paprykę.