U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Lesi

Post »

I znowu wkleję trochę przeterminowanych zdjęć... Zdjęcia robię w miarę na bieżąco, ale nie mam czasu ich wkleić. Do końca maja najpóźniej muszę się uprać z studiami (zaliczenia + egzaminy), do 6 maja mam praktyki w szpitalu i już nie muszę mówić, że robię czasem bokami.

Giganci rozwoju - jarzębina pospolita i czarna porzeczka.
Dziś odkryłam, że porzeczka ma kwiaty i to w dużych ilościach :heja
Obrazek
Obrazek

Kwitnąca bergenia - też ma swój urok
Obrazek

Cebule lilii przezimowały !!!!
Obrazek

Mary Rose - w zeszłym roku puściła liście na samym końcu, nawet myślałam, że nic z niej nie będzie a w tym roku bije wszystkie róże.
Obrazek

Pierwsze tulipany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety nie doczekałam się niebieskich hiacyntów...
Obrazek
ale są niebieskie szafirki
Obrazek
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z prac ogrodowych zostało:
1. Pielenie (chwasty też pięknie rosną ;:223 )
2. Posadzenie zakupionych kapersów
3. Zrobienie aranżacji balkonowej.
4. Oprysk Asahi...

A najgorsze, że Wojtek ostatnio zrobił porządki w garażu i nic nie mogę znaleść... Nie wiem czy przypadkiem nie wyrzucił karpy dalii, którą obiecałam jednej z forumek....
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Przynajmniej masz porządek w garażu :wink: Też bym chciała :;230 Nawet kosztem utraty karpy dalii :wink:

Kwitnie ci już porzeczka? Moja chyba nic, muszę zajrzeć jej pod liście :roll: Hiacyny masz w super kolorach, to nic, że niebieskiego nie ma. A Bergenia jakaś inna od mojej, fajny kolorek ;:108
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, Twoja bergenia biała, a moja zapowiada się na różową. Coś u Ciebie cieplej, czy co, bo jakoś masz lepsze starty. Niebieskiego hiacynta już masz, oznaczę i wykopię, gdy przekwitnie.
Ładnie u Ciebie, coś mi się wydaje, że w ten sezon weszłaś z dobrze "zrobionym" ogrodem i będzie coraz piękniej i pachnąco (róże!).
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Joasiu, Mary Rose wygląda jakby już lato czuła :shock:
Tyle liści :shock:
Będzie szybko kwitła :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - nie wiem czy jest większy porządek, mnie się wydaje, że jest większy bałagan niż był...Plus nic nie mogę znaleźć; wczoraj stwierdziłam, że wolę już kupić drugą łopatkę niż po raz kolejny próbować ją znaleźć w garażu....
Jeszcze raz dziękuję za różę i truskawkę ;:196

Danusiu - ja też mam jeszcze różową bergenię i wygląda mi na to, że gorzej znosiła zimę (więcej liści zmarzło i dopiero przymierza się do kwitnienia). Za hiacynta "in blue" dziękuję ;:196
I paradoksalnie cieszę się, że mam mały ogród - łatwiej go utrzymać, choć ostatnio wolę nie zaglądać do niego - bo widzę tylko to czego jeszcze nie zrobiłam... A tu raz, że studia nie pozwalają (zaliczenia) a to brzuch przeszkadza - nie jestem przyzwyczajona do takiego braku aktywności ogrodowej. Może w przyszłym tygodniu jak się trochę odgruzuję z zajęć uda mi się coś podłubać w ogrodzie :?:

Aniu - też jestem w szoku, a z drugiej strony, aż się boję zimnej zośki. Ale jeszcze większy szok przeżyłam dziś jak zobaczyłam, że powojniki wcześnie kwitnące mają pąki kwiatowe !!!!
(może uda mi się zrobić fotkę w najbliższym czasie).
Z gorszych wiadomości powojniki Venosa Violacea, Jerzy Popiełuszko, Alba Luxurians nadają się do wykopania, podobnie klon palmowy...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

JLG pisze:... zobaczyłam, że powojniki wcześnie kwitnące mają pąki kwiatowe !!!!
:shock: :shock: :shock: Kurczę, to jest coś niesamowitego!!!
Z gorszych wiadomości powojniki Venosa Violacea, Jerzy Popiełuszko, Alba Luxurians nadają się do wykopania, podobnie klon palmowy...
Może jeszcze powojniki odbiją, mój Ernest Markham dopiero z tydzień temu wypuścił jakiś pęd, wcześniej nie było widać kompletnie nic.

Tę truskawkę mam od kolegi - kupił ją za jakieś straszne pieniądze, piękna roślina w donicy. Owoce okazały się świetne, ciągle wypuszczała nowe pędy z kwiatami, więc zakosiłam mu kilka i podzieliłam się z sąsiadką. W zeszłym roku dopiero podrosły, jakieś tam owoce były, i chyba ukorzeniły się jakieś pędy (taki właśnie ci wykopałam), bo jakby jest ich teraz więcej, co mnie cieszy. Na "starej" roślinie jest już pierwsza truskawka :wink: W tym roku zadbam o nie porządnie (wymagają więcej nawozu niż zwykłe truskawki, ze względu na ciągłe owocowanie, no i jak sucho, to wypadałoby podlać). Można je trzymać w doniczkach, wtedy zwisają i są bardzo dekoracyjne.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja poszukuje taką truskawkę. Na razie nigdzie nie widziałam.

Joasiu ale masz piękne tulipany. Róża faktycznie wygląda jakbyś była jakiś miesiąc do przodu.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Daj szansę powojnikom jeszcze, mnie jeden wybił dopiero pod koniec tygodnia..trzymam kciuki...

Też wykopałam klonik :( na szczęście nie był duży, więc strata nie aż tak dotkliwa...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, a jak Ty sie czujesz? mJuż chyba ciężko wykonywać jakiekolwiek prace ogrodowe? Przeciez to juz niedługo.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

No właśnie..
Kiedy to już?
Bo zapomniałam chyba ;:224 :wink: :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - z powojnika chyba jednak nic nie będzie... Jak na taką zimę, to i tak obyło się prawie bez strat.

Gosiu, Aniu - na razie nie mam zupełnie czasu na ogród, czasem zajrzę do niego i usiłuję nie patrzeć, że należałoby wykopać chwasty, skosić trawę, poprzesadzać itp. Czasem uda się zrobić fotkę, ale brak czasu aby siedzieć na forum. Czuję się dobrze, tylko ambitnie staram się zaliczyć ten semestr, dokończyć praktyki, jakoś ogarniać dom i efekcie padam na pyszczek - a ogród cóż musi poczekać... W przyszłym tygodniu powinno być spokojniej.
Od razu zaznaczam - czuję się dobrze, co jest potwierdzone badaniami i opinią lekarza, to samo odnosi się do Zuzi. Termin mam na 12.06 i właśnie negocjuję z córką, że do 28.05 musi wytrzymać jeszcze ze mną w brzuchu - bo wtedy mam ostatnie zaliczenie :wink:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to jest jak się studiuje w ciąży. Też tak miałam. W tym czasie jeszcze budowałam dom. Tzn nadzorowałam budowę. Mój M. Często wyjeżdża więc wszystkie prace były zrzucone na mnie. Studia wspominam mile. Nie miałam większych problemów. Gorzej z budową.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Joasiu :wit
Dawno mnie u Ciebie nie było a tu tyle piękności :heja
Kwiatki kwiatkami, ale ja z całego serducha gratuluję Ci tego najpiękniejszego Kwiatuszka, którego nosisz jeszcze pod serduszkiem ;:196

;:167
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - mój Wojtek właśnie kładzie listwy, maluje pokoje (nie tylko Małej) i kompletuje umeblowanie - więc doskonale wiem co masz na myśli... Budowa domu też za nami, do dziś pamiętam hasło "dzień bez Castoramy to dzień stracony"...

Anulko - dziękuję. Dziś miałam nawet zaplanowaną sesję tulipanową, bo wszystko pięknie rozkwitło - ale cały czas pada..Gorzej gdzieś znalazłam informację, że cały maj ma być deszczowy.
linki Lesi
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”