Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Plum
100p
100p
Od: 12 mar 2012, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa porów

Post »

romaszka moje siane 02.03. wyglądają niemal identycznie jak Twoje(kiedy siałaś? :wink: ). Na opakowaniu piszą, że wysadzać można w połowie kwietnia, ale nawet gdyby pogoda sprzyjała, to moje się jeszcze kompletnie do tego nie nadają... ;:185
Swoje przycinałam jak dotąd 2 razy i właśnie dziś myślałam nad tym, czy jeszcze raz nie zafundować im tego zabiegu-poprzednio jakby się wzmocniły. Widzę, że Ty swoje przycięłaś, to i ja spróbuję. ;:333
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Kupiłam dziś rozsadę pora - bardzo proszę o doradzenie mi, gdyż po raz pierwszy zajmuję się warzywnikiem....
Czy mogę tą rozsadę już posadzić do gruntu? Jak głęboko trzeba sadzić pory? Słyszałam coś o kopczykowaniu, żeby biała część była jak najdłuższa. Będę wdzięczna za odpowiedź, bo neie jestem w stanie przebrnąć przez wątek cały....
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kopczykowanie to tak jak napisałaś, odnosi się do porów przed zbiorem. Jest to metoda okopywania aby celbula była b. biała a w zasadzie dłuższa. Natomiast sadzenie porów można już dokonać pod warunkiem ze w nocy temperatura nie spada poniżej 10 lub 8 stopni Celsjusza. Jeżeli jest inaczej to trzeba zabezpieczyć przed chłodem młodą rozsade. Mój sposób sadzenia to praktycznie wkładam każdą rozsadę do osobnego dołka rozmieszczonego w odstępie co 10 cm i w rzędach podobnie. Głębokość dołka od 10 do 12 cm. I te dołki absoulutnie nie zasypuje. Po kilku dniach ziemia sama się osunie. Przy suchej glebie zalecam wlać trochę wody do dołków i odczekać aż wsiąknie. Po tygodniu roslinki zaczną się powoli ukorzeniać. W lecie można przerywać co drugi por aby odstępy w rzędzie zwiększyć do 20-25 cm. Przypominam że zagonek grzęda powinna być nawieziona obornikiem w jesieni lub kompostem najpóźniej na wiosne.
Pamiętajcie o ogrodach...
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Mój por i seler już w ziemi, nareszcie luźniej na parapetach.
Awatar użytkownika
delfi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:29

Post »

Też wysadziłam już por do gruntu, męczył sie biedak w małym pojemniku :D
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Plum siałam mniej więcej 10.03, ale one od początku jakieś zdechłe rosną, nie wiem dla czego ;:223

Dzisiaj dostałam nadwyżki poru od sąsiadki ;:180 już wsadziłam na polu. Ona trzyma rozsadę w tunelu to ma pory jak te lale! Z tego wnioskuje, że porowi po prostu nie odpowiada parapetowe życie, ech może w końcu doczekam się szklarni, na razie tylko podwaliny są ;:224
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

aria pisze:Mój por i seler już w ziemi, nareszcie luźniej na parapetach.
Selery sadzi się do gruntu po 15.05 ze względu na ewentualne przymrozki
pozdrawiam
agnieszka
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Chociaż to wątek o porach, ale pojawia się też nutka o selerach to powiem, że seler jako roślina dwuletnia łatwo się jarowizuje w niższych temperaturach i zamiast korzenia spichrzowego "strzela" w pęd kwiatostanowy /wykorzystywane zjawisko przy produkcji nasion/. Wszystko to odbywa się w czasie: siewka - dwa miesiące po sadzeniu, później mu to "przechodzi". Pozdr , Francik.
Francik
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

francikrecz pisze:Witam. Chociaż to wątek o porach, ale pojawia się też nutka o selerach to powiem, że seler jako roślina dwuletnia łatwo się jarowizuje w niższych temperaturach i zamiast korzenia spichrzowego "strzela" w pęd kwiatostanowy /wykorzystywane zjawisko przy produkcji nasion/. Wszystko to odbywa się w czasie: siewka - dwa miesiące po sadzeniu, później mu to "przechodzi". Pozdr , Francik.
Seler to przede wszystkim warzywo korzeniowe lub naciowe. Jeżeli traktujemy to warzywo jako dwuletnie na nasiona to rzeczywiście można przyśpieszyć aby po posadzeniu do gruntu wybijały pędy kwiatowe. Ale to tylko przy utrzymującej się niższej temperaturze poniżej 12 stopni Celsjusza. Zaznaczam że to dotyczy najczęściej młodej rozsady. Ze względu że staram się zapenić rozsadzie właściwą temperature. To nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło aby moje selery np. po miesiącu lub dwóch puszczały pędy kwiatowe. Zastanawiam się czy ktoś z forumowiczów produkuje nasiona z selera?.
Pamiętajcie o ogrodach...
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Zenon temat zna, ale jest jedno ale... Zapoznając się z postami wielu forumowiczów dochodzę do wniosku, że nikt nie chce być "Polakiem mądrym po szkodzie", o czym świadczą odpowiednie adnotacje. Dlatego spróbowałem zamieścić post - przestrogę dot. temperatury. To samo dotyczy porów , tylko w nieco niższej temperaturze i we wcześniejszym stadium rozwoju /zgiętego kolanka/. Wyszedłem z założenia, że lepiej podpowiedzieć teraz niż później usiłować wyjaśnić - dlaczego? nie znając całokształtu czynników, które do takiego stanu doprowadziły. Pozdr. Francik.
Francik
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Uprawiam pory i selery od kilkunastu lat, i czas siewu i sadzenia tych warzyw mam już sprawdzony w praktyce. Może wasze doświadczenia są inne, życzę Wam dobrych plonów.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Pory i selery wysadziłam już do gruntu. Przygotowałam dużo butelek po wodzie mineralnej, zabezpieczę rośliny z niedzieli na poniedziałek, bo ma być przymrozek i na "ogrodników" też okryję butelkami.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
wuju84
50p
50p
Od: 11 kwie 2012, o 11:22

Post »

To ja jeszcze raz wracam do tematu przycinania ponieważ wczoraj wieczorem ręka mi
zadrżała jak łapałem za nożyczki. Nie chce zniszczyć moich sadzonek :)

Pory w doniczkach mają już tak po 13-18cm i są już rozgałęzione i smukłe :)
Widziałem iż pisaliście aby przyciąć krótszy listek, co mam zrobić jeśli oba są podobnej
długości? Którą część przyciąć? :)
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

Na mój gust, to posadź je już do gruntu. Ja swoich już nie przycinałam tylko posadziłam w rowku ok 10cm i jak na razie jest wszystko ok

A przycina się ten dłuższy listek nie krótszy :uszy
pozdrawiam
agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”