Ogród Idy74 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JUDUTO może żle to napisałam :lol: liscie z orzecha ,który rośnie w Polsce mozna dawać na kompost i wszystko urośnie ,bo nie posiadają GARBNIKA :lol: :lol: :lol: tzn hormonu ,który powoduje ,że rośliny nie rosną :roll: :!:
ida74
---

Post »

HANIU DZIĘKUJĘ :!: :!: :!: :lol:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ida wszędzie gdzie czytałam (net, prasa ogrodnicza,książki) to trąbią żeby liści orzecha nie wrzucać do kompostu bo mają garbniki :!: Jutro jak znajdę chwilkę to poszukam "działkowca"- ostatnio własnie też w jakimś starszym numerze o tym było...
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ida ma rację.
Współczesna nauka jasno potwierdziła, że orzech włoski,
nie ma garbników hamujących kompostowanie.

"Rzekoma szkodliwość orzecha włoskiego

W polskiej literaturze i w zbiorowej świadomości ogrodników wciąż pokutuje opinia o rzekomo szkodliwym wpływie orzecha włoskiego na inne rosnące w pobliżu niego rośliny.
W rzeczywistości szkodliwe działanie wykazuje zupełnie inny gatunek orzecha, mianowicie orzech czarny (Juglans nigra L.) Wydzielana przez korzenie tej rośliny substancja o nazwie juglon (C10H6O3) wywiera niekorzystny wpływ na wiele roślin uprawnych i ozdobnych, powodując spowolnienie ich wzrostu lub nawet obumieranie. Strefa wydzielania tej substancji może rozciągać się w promieniu do kilkudziesięciu metrów. Wrażliwość na juglon wykazują także zwierzęta, np. konie reagują alergicznie na łuski i trociny z drewna orzecha czarnego, używane do ściółkowania podłoża w stajniach. Pewne ilości juglonu zawierają także łupiny, kora i liście, budzi to zatem wątpliwości odnośnie możliwości kompostowania tych odpadów.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Ohio (USA) dowiodły, że "liście orzecha [czarnego] mogą być kompostowane, ponieważ toksyna ulega rozkładowi w kontakcie z powietrzem, wodą i bakteriami. Efekt toksyczny zanika w ciągu dwóch do czterech tygodni. W glebie rozkład może trwać do dwóch miesięcy. Liście czarnego orzecha mogą być kompostowane osobno, a uzyskany kompost można przetestować na zawartość toksyny przez posadzenie pomidorów [które wykazują dużą wrażliwość na juglon]".

Należy podkreślić, że najpowszechniej występujący w Polsce orzech włoski nie wydziela juglonu w ilości wystarczającej do spowodowania jakichkolwiek zmian w otoczeniu i jest całkowicie bezpieczny dla roślin i zwierząt. Jego liście można zatem kompostować, a wpływ takiego kompostu dla własnego spokoju warto sprawdzić na sadzonkach roślin wrażliwych na juglon, np. pomidorów. Wyjątkiem może być orzech włoski sadzony na podkładce z orzecha czarnego, jednak sadzonek takich prawdopodobnie się już nie wytwarza"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_włoski
ida74
---

Post »

HA :!: no jaka ja mądra jednak jestem :!: :lol: Coś w tym jest ,jak nie było ogrodu tylko orzech rósł i stare śliwki to chwaściory rosły po pachy,więc garbników nie posiada .
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ida chylę czoła i zamykam się :wink:
I znowu coś nowego się dowiedziałam :!:
ida74
---

Post »

CYNTHIO ja sie codziennie uczę czegoś nowego :!: :wink:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Iduniu, Kochanie, bukiecik dla Ciebie :-D

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ida 120 krzaków pomidorów????

wow

I tyle zjedliście?

Ja miałam 3 krzaczki :oops:
z uśmiechami Iza
u liski
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iduś, robisz przeciery z pomidorów? Chyba raczej nie dacie rady zjeść tyle na surowo?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

"Liście orzecha i dębu zawierają duże ilości garbników, spowalniających rozkład. Do kompostu dodajemy więc tylko niewielkie ich ilości".

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... _specjalne

Zatem należy zadać pytanie-wrzucać badziewie do kompostu i badać, czy straciło swe niekorzystne oddziaływanie, jak radzi Wikipedia, czy lepiej nie wrzucać i mieć gwarancję dobrze przygotowanego kompostu.
Skoro tak szybko się rozkłada
Efekt toksyczny zanika w ciągu dwóch do czterech tygodni
to nie ma obawy możesz Ida ładować 100% opadniętych liści orzechowych w kompost!
Zasadniczo to chyba nie ma potrzeby wygrabywania tych liści z trawnika...tylko ciągle mnie zastanawia, dlaczego Ci ta trawa pod orzechem nie rośnie.?
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

a to ciekawostka z tym orzechem... ja też byłam przekonana że nie jest dobrym sąsiedztwem dla roślin i nie nadaje się na kompost....
ida74
---

Post »

Witam wszystkich w zaśnieżony :lol: :!: :!: :!: tak ,tak poniedziałek. :!: Pogoda rozpieściła mnie tylko na weekend :!: lisko i Moniko -oczywiście robię przeciery i leczo -bo co zrobić z taką ilością pomidorów ,tego naprawde jest bardzo dużo ,rozdaję również ,jemy też bardzo dużo ,na obiady ,kolacje i śniadania.JUDYTO -teraz już naprawde jestem podszkolona dzięki wam w orzechu i dostosuję się do wszystkiego :lol: KONARY zostały wycięte ,posieję jeszcze raz trawę ,jak nie urośnie będziemy się martwić.Liście grabię ,bo tego jest ogrom i robią się czarne i obślizgłe.fuj :!: jest bardzo duzo łupin.
ida74
---

Post »

HALINKO dziękuję bardzo :lol: :!:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj i miłego tygodnia :D
No ale ten śnieg u Ciebie to już lekka przesada :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”