Miejsce na ziemi -Ave cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu maszynę masz świetną, myślę że to bardzo praktyczna rzecz.
Natomiast twoje kwiaty są zachwycające aż miło popatrzeć.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewa, te kwaśnolubne azotu mają na pewno pod dostatkiem. A w korowanej rabacie też będą się świetnie czuły.
Tymczasem piszesz ,że ciągle walczysz z trawnikiem ? Jeszcze nie ruszył po wertykulacji? - Teraz jest ciepło,więc tylko podlewaj go mocno , to wystartuje !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ave kochanie dziękuję za roślinki, jak tylko dostałam paczkę wysadziłam do ogrodu, dobty pomysł z pakowaniem miały wilgoć więc powinny się spokojnie przyzwyczaić do nowych warunków.
Zrobię fotki i wrzucę, powiedz mi proszę (powinnam najpierw zapytać) czy miejsce gdzie słońce operuje już popołudniu jest ok?
Co do trawnika, w niedzielę byłam z wizytą u koleżanki, nieodłącznym elementem wizyty jest spacer po ogrodzie jej rodziców, trawa 2 letnia ale piękna, pan powiedził mi, ze wiosna nawozi polifoską (na rozkrzewienie darni - mówię ci na ponad 1000 m2 jest dywan) a potem dopiero azofoską na wzrost.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś zdradź jak pakujesz rośliny przed wysłaniem. Pewnie sie przyda nie raz, zwłasza teraz jak gorąco.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

I ja się przyłączam do prośby jak pakować roślinki , żeby nie padły :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Ave Eve :D ...perfekcjonistko miła :D ........magiczna siła wiadomo ze zaczaruje Rd :lol: ale czy nie mogłabyś przyniesc z lasu mieszanego trochę wilgotnej scióły?takiej ze starymi igłami i kawałkiem paproci? :lol: .......smocze Rd na takim "towarze" z dodatkiem obornika rosną,kwitną i zimuja bez ulepszaczy.......całkiem niezle.......Ewcia przeciez Ty masz las blisko działki :roll: !

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Sporo miałam nadrabiania, oj sporo. Jednak warto było! Gratuluję super maszyny. Ja zatrudniam swoich panów ( jak maja nadmiar wolnego czasu :wink: ) i pracują na trawniku z ręcznym wertykulatorem - nawet trochę im współczuję, bo robota ciężka.
Kolekcja tulipanów piękna. Teraz wiem za jakimi muszę latem się rozejrzeć.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewa jakie wyłamywania RH?
Podpowiedz blondynce proszę bo nie wiem o co chodzi.. znaczy domyślam się... ale wolałabym wiedzieć na pewno...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Ewuś- szukam tulipana giganta diamond, chyba u Ciebie go widziałam? Bardzo chcę zobaczyc go w pełnej krasie, chyba nie przeoczyłam go...
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Ewuniu miałam troche zamieszania i nie zdążyłam wysłac w tym tygodniu obiecuje że w poniedziałek wyslę
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

[quote="gagawi"]Ewuś- szukam tulipana giganta diamond, chyba u Ciebie go widziałam? Bardzo chcę zobaczyc go w pełnej krasie, chyba nie przeoczyłam go...[/quote]

Ja też chcę , ja też :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ło matko. tyle przemiłych Gosci, a ja nie dostaje powiadomień i ganiam po całym Forum Bardzo Wam dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa :):)

Sorki, ale już odpowiadam na pytania:

Ewelinko, trawnik ruszył, ale czeka nas wyrównanie doła, który powstał po pracach ziemnych panów od wodociagów. i dosianie trawy, bo po wertykulacji strasznie sie przerzedziło...

Edytko - o polifosce słyszałam, ale w marketach ogrodniczych jej nie ma, musze poszukać w jakims sklepie.
Niech roslinki dobrze rosną :) Miejsce będzie dobre :)

Co do pakowania roslinek - to chyba żadna nowość - staram sie, żeby wokół korzenia miały trochę ziemi (albo torfu), zwilżam ją, potem te korzonki w ziemi owijam wilgotnymi (ale nie mokrymi gazetami, gazety na moment zanurzam w wodzie i lekko odciskam) , potem owijam foliówką i mocuję taśmą, żeby sie folia nie otworzyła i trzymała gazetowo-korzeniową część. Górę roslinki, jeśli są listki na gałązkach, tylko lekko osłaniam folia, zeby nie traciły za dużo wilgoci. Układam w paczce, żeby nie było za dużo wolnego miejsca i roslinki nie przesuwały się, a jak jest luz to można upchnąć suchymi gazetami. I to wszystko.

Smoku w mini - chyba w myślach mi czytałaś - właśnie podsypałam moją kwaśną rabatę solidną porcją igliwia ze świerków i korą :)

Tu.jko miła - nie zazdroszczę Twoim Panom tej ręcznej roboty :) Podobno do recznej wertykulacji to Pudzian by się przydał :)

Liseczko - jeśli wyłamie się Rh zawiązki kwiatowe lub liściowe , to pobudza sie go do wypuszczania nowych pędów . Traci się w tym roku kwiatki, ale zyskuje ładnie rozgałęziony krzew. Żeby nie pozbawiać sie zupełnie mozliwości ogladania cud kwiecia, można w danym roku wyłamać tylko część zawiązek, a kolejne, w następnym roku. Ja wyłamałam temu mojemu upartemu Rh w ubiegłym roku wszystkie - i rozkrzewił sie niesamowicie, ale i tak uparta bestia ma w tym roku znowu same liściory :)

Tulipan diamont gra ze mna w kotka i myszkę - i testuje moją wytrzymałość - wyobraźcie sobie, że prawie wszystkie tulipany sie rozwinęły, a ten sobie rośnie, grubieje i... ciagle sie nie otwiera - mam nadzieje, że jak teraz pojadę na działkę to w końcu pokaże czy warto było za niego dać tę kasę :)
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Obrazek Dla Ciebie z majowymi pozdrowieniami.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ewuniu, ja swoim Rh zafundowałm nawóz Agrecolu z maksymalną ilością fosforu i potasu...masz dane NPK zawsze z boku pudełka, tylko pamiętaj, że zasilanie musisz zakończyć ok połowy sierpnia.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Ewuś........kora to nie jest dobry pomysł chociaz gwarantuje estetyke rabaty :)

sucha wiosna wymaga podlewania Rd a kora wilgotna absorbuje azot niezbedny tym zarłokom do zdrowego wzrostu.....jak dajesz korę to musisz podsypac mineralnym do RD :?

chwasty atakują wiec temat scióły aktualny :lol: ......obok kory dobre jest tez siano, trociny nawet poszatkowane gałęzie,niektórzy kłada folie przepuszczalna i sypia gres[ale to nie smocza bajka]

cmokasy z gór :lol:
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”