Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Łano ja bym się chorobą liliową nie martwiła :P - wszak cebule tańsze niż np. peonie
i na kwiaty nie trzeba tak długo czekać, choć pomyłki są w tym przypadku tak samo realne jak w peoniach :roll:
I jeszcze jedno, lilie potrzebują mniej miejsca :wink: .
Zauważyłam, że ubiegłoroczne lilie są teraz znacznie dorodniejsze i kwiatów mają więcej, niektóre nawet już się rozmnożyły .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łano, lilie należą do mojego żelaznego repertuaru. Tak jak pisze elsi, ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że wymagają niewiele miejsca. Co roku powiększam ich repertuar i już w tej chwili mam wokół "mamuś" malutkie lilijki. Uważaj, abyś czasem nie wypieliła ich u siebie jako niepożądanych trawek, bo ja robiłam tak kiedyś jako osoba nieoświecona ;:108
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Łano, lilie z cebulek przybyszowych potrafią zakwitnąć już w następnym sezonie :) ja mam sporo takich, nieoddzielonych od rośliny matecznej. Zaszkodzic im może tylko nadgorliwość w plewieniu :;230
Zgromadziła już sporą kolekcję, a skoro Cię zachwycają, to pewnie nie omieszkasz skorzystać z kolejnej jesiennej oferty?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani!

Dzięki za odwiedzinki i wpisy :)

Elu, u mnie to recydywa choroby liliowej po kilku latach :wink: :D no i masz racje, z tymi liliami to same plusy, minusem jest tylko to, że nie są takie długowieczne, jak peonie ... no i nornicom muszę wypowiedzieć wojnę, jest to dla mnie trudne, bo jestem człowiekiem bardzo pokojowo nastawionym :)

Wando, u mnie tak ładnie się rozmnożyła lilia 'Triumphator', tyle dała "dzieciaków", że wprost oczom nie wierzyłam. Całkiem spory mam teraz "krzaczek", no i kwitnienie wygląda w tym roku bosko.

Basiu, he he , nadgorliwość w plewieniu ... to na pewno nie u mnie :oops: :) :;230 Nie wiem, czy skorzystam z jesiennej oferty, bo kiedyś posadziłam cebulkę jesienią, ale ona zaczęła rosnąć, później nastały mrozy ... na wiosnę już się nie pojawiła ... wydaje mi się, że jednak sadzenie lilii wiosną jest bardziej bezpieczne. Jak masz inne doświadczenia, to proszę, opowiedz. Może trzeba sadzić później, może dawać osłonkę w postaci dużej warstwy kory?

Igor, dzięki :D jeszcze parę fotek mam, ale mam teraz utrudnienia remontowe, ale fotki na pewno będą, tylko może trochę później :D :)
Jak to Ty nie masz lilii ??? Wprost nie wierzę ...

No i na temat pogodowy ... wczorajsza burza to było coś strasznego, koniec świata ... pandemonium ...

Życzę wszystkim miłego dnia i może jednak już lepszej pogody!
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Łano, ja sadzę lilie dość późno, przeważnie pod koniec października i w listopadzie. W tym czasie już nie maja szans na rozpoczęcie wegetacji. Kiedyś dostałam cebulki azjatyckich na Barbórkę, które wsadziłam po pierwszych roztopach, chyba nawet w styczniu. Urosły i zakwitły bez problemu :) Ważne, aby posadzić dość głęboko i z dala od nornic :;230 ja sadzę w koszyczkach. Raczej mi nie marzną, co najwyżej chwytają choroby grzybowe i gniją, niezależnie od gatunku.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Lilie rzeczywiście przepiękne - "triumfator" w pełni zasługuje na swoją nazwę. Czytam o kłopotach z nornicami - ja już w kilku wątkach radziłam zastosowanie koszyczków z siateczki metalowej, sprawdziłam, zdają egzamin. Siatkę można kupić w dziale ogrodniczym w Castoramie. W tym roku miałam tulipany nienaruszone, a poprzednio, posadzone w koszyczkach plastykowych zostały skonsumowane przez gryzonie, po wygryzieniu dziur koszyczkach.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit
Basiu, no to może warto spróbować i z jesiennym sadzeniem. Czym później są sadzone tym lepiej ... chyba spróbuję ...
Jolu, 'Triumphator' zdecydowanie jest moim faworytem w tym roku ;:108 Dzięki za namiary na siatkę, muszę spróbować, bo byłoby strasznie szkoda zjedzonych lilii.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Igorze, a u mnie akurat mieczyków nie ma :)
No właśnie, z sadzeniem czasami jest problem, a to czasu nie ma, a to nie wiadomo gdzie posadzić (he he brak koncepcji) ... w każdym razie u mnie kilka roślin z tegorocznego zakupu jeszcze czeka na posadzenie w doniczkach ...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Łano, jak po nawałnicach? U mnie strat nie ma, byłam tylko kilkanaście godzin bez prądu :roll:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Łano, ja sadzę (i kupuję) lilie wiosną, też ze względu na nornice,
choć może jesienią jest lepszy wybór odmian????
Wolałabym nie sięgać po drastyczne środki na nornice,
ale poprzedniej wiosny straciłam prawie wszystkie krokusy z jednej rabaty
i większość tulipanów, wtedy też dojrzałam do stosowania granulek na zimę.
Zakopuję je na rabatce w malutkich doniczkach nakrytych papierem (doniczka bokiem).
Za moim płotem są nie użytkowane pola, wiosną jest tam gąszcz korytarzy po nornicach,
niech tam pozostaną, jeśli już muszą gdzieś być :roll: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Moniko, witaj!
Ogródek w W-wie przeżył, rośliny generalnie też (dwa lilaki chyba jednak stracę, bo widzę, że umierają z nadmiaru wody w glebie ... :( ). Niestety, meble wystawione na taras przeżyły znacznie gorzej ... :( No cóż, jak się mówi, byłoby zdrowie ...
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Elu, witaj!
Chyba spróbuję Twojej metody z doniczką na nornice, muszę jakoś je przegonić, szczególnie że mają dokąd się wynieść.
Pozdrawiam serdecz
nie ;:167
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
x-d-a

Post »

Łano, lilie - jedne i drugie- masz przepiękne!
Tych wodnych to Ci naprawdę zazdraszczam, bo oczko wodne od dawna mi się marzy w ogrodzie :P
Pozdrawiam wakacyjnie ;:7
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziękuję, Dalu! Za 3 dni mam już wakacje! ;:63 ;:3 ;:3 ;:3
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

co tu o dużo komentować - wspaniałe okazy lilii :) tej różowej w oczku zazdroszczę ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”