uszkodzenie części systemu korzeniowego przy przesadzaniu pomidora nie powinno mieć wpływu na przyjęciu się sadzonki w nowej donicy.
Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirek dzięki za pomoc. Czytałam gdzieś, że Mortage Lifter jest dosyć fanaberyjny i trudno mu dogodzić,więc może zaczyna swoje fochy. Zakupię nawóz w płynie do pomidorów i go podleję.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Zasilasz je czymś? Bo pierwsze dwa zdjęcia sugerują głód a trzecie silne przenawożenie azotem. Coś tu nie gra... 

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To może dwarfy , które z natury mają takie liście . U mnie takie liście ma też Balkonstar nie dwarf .
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Ania, Tomek przy przesadzeniu dostał obornika i kompostu granulowanego. Liście ma jak dwarf i chyba nim jest. Ale już nie będę nim zawracać Wam głowy.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Pomidorów wsadzić nie ma jak do tuneli ze względu na podłą i nieprzewidywalną pogodę, mróz który ma być przyszłej nocy, to choć zrobiłem sobie rządki dla nich kotka mi pomagała
Natomiast rozsadę przyniosłem do domu trzeba towarzystwo rozdysponować na parapety podlać, głodne podlać nawozem

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja miałem w planach wysadzenie rozsady w końcu tego tygodnia. Jutro pomidory zabieram do domu na parapety. Nie chce się znowu bawić w dogrzewanie namiotu. Lepiej się wstrzymam z wysadzeniem te kilka dni (nocy).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Nie robiłem ciepłej grządki. Glebę przekopywałem/mieszałem kilkukrotnie, zwłaszcza w słoneczniejsze dni.Rowerzysta pisze: ↑25 kwie 2023, o 16:11Tak się zastanawiam czy Ty też masz ciepłą grządkę ? Jak sobie radzisz z dogrzaniem gleby przy tak wczesnym sadzeniu pomidora w tunelu ?
Takie odwracanie (ciepła na dół, zimna na wierzch) fajnie podnosi temperaturę.
Trzy tygodnie przed sadzeniem okryłem rabatę dodatkowym, niskim tunelem foliowym.

Założyłem też kabel grzewczy o mocy 80W, na zimniejsze noce, częściowo płytko wkopany koło korzeni pomidorów.
Poza tym jeśli za zimno by jadły z ziemi, można dać jeść na liście.

Pozdrawiam, Jacek
-
Kamil , zostaw kotkę w tunelu jako żywy grzejnik .
Przymrozki pewne ? U mnie pada a nawet leje , to przymrozku nie powinno chyba być ?

Przymrozki pewne ? U mnie pada a nawet leje , to przymrozku nie powinno chyba być ?
-
Gdzie bym moją staruszkę zamknął tam samą, biedną bez jedzenia, jeszcze kaleka bez ogona
Zresztą pewnie by próbowała się wydrzeć przez szczelinę bo nie do końca zamek się dosuwa do podłoża. U mnie leje od wczoraj wieczór jest zimne ostre powietrze ciągnie od Tatr. Niby jest +5, ale nie chcę znęcać się nad rozsadą więcej. Mysłałem że wsadzę gdzieś pod koniec tygodnia, a tutaj się nie da.
Ze środy na piątek ma byc -0,5 podejrzewam, że będzie większy mróz, jak tydzień temu miało być +4, a było -3

Ze środy na piątek ma byc -0,5 podejrzewam, że będzie większy mróz, jak tydzień temu miało być +4, a było -3

-
Martwię się bo dużo już wysadziłam . Byle do rana wytrwały to jutro zacznę opatulać .
-
Dziś mrozu raczej nie będzie, mam taką nadzieję, w samochodzie zmieniłem koła już.
-
Ta noc na plusie .
Sprawdziłam Kam7 ma maleńkie pączki kwiatowe . Zrobię zdjęcie kiedy podrosną , żeby
były lepiej widoczne .
Sprawdziłam Kam7 ma maleńkie pączki kwiatowe . Zrobię zdjęcie kiedy podrosną , żeby
były lepiej widoczne .
U mnie pomidorki delikatnie wybiegnięte jak co roku ale się tym nie przejmuje bo za każdym razem pomidorów multum. Jest to informacja dla ludzi którzy panikują gdy sadzonki wybiegną
W tym roku pierwszy raz pikowane 2 razy a nie 1 raz. Specjalnie do tego zakupiłem wysokie doniczki i to był raczej dobry pomysł. Dodatkowo w tym roku podlewam od dołu i również widzę tego efekty pozytywne.
Wczoraj wieczorem dorobiłem się tunelu długiego na 3.5 metra w zamian za mój 2 metrowy. Z żoną oraz z synami jesteśmy szczęśliwi bo wszyscy uwielbiamy pomidory.

W tym roku pierwszy raz pikowane 2 razy a nie 1 raz. Specjalnie do tego zakupiłem wysokie doniczki i to był raczej dobry pomysł. Dodatkowo w tym roku podlewam od dołu i również widzę tego efekty pozytywne.
Wczoraj wieczorem dorobiłem się tunelu długiego na 3.5 metra w zamian za mój 2 metrowy. Z żoną oraz z synami jesteśmy szczęśliwi bo wszyscy uwielbiamy pomidory.