Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Zimę miałaś cudowną, chociaż żal czytać o uszkodzonych iglakach. Może jeszcze wrócą do swoich kształtów jak tylko temperatura będzie wyższa?
Cherry Brandy z kupnych nasion kiełkuje bardzo dobrze, natomiast tylko raz zebrałam swoje i poniosłam totalna klęskę. Z kiełkowaniem nie było właściwie problemu, natomiast ze wszystkich siewek tylko jedna była zgodna z oryginałem :;230
Z parapetami wcale tak źle nie stoisz, ja mam jedynie jeden i to w pokoju, gdzie spędzamy dni i przyjmujemy gości ;:224 Nie mam innego wyjścia i jakoś wszyscy musimy się pogodzić.
Oszczędzaj jeszcze oczy, żebyś mogła cieszyć się wszystkimi kolorami wiosny, lata i jesieni ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, no i upolowałam nasiona "cherry brandy" i na dokładkę "green eyes" - już posiałam, może zakwitną w tym roku ;:7
Hortensjowe listeczki zieleniutkie i świeże, miejmy nadzieję, że korzonki też już się pojawily. Te gałązki wsadziłaś do ziemi czy do wody?
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Choć za zimą ogólnie nie przepadam, to jednak takim pięknym zimowym krajobrazom nie jestem w stanie się oprzeć ;:173 Zwłaszcza to pierwsze zdjęcie zapiera dech. Jak z baśni o Królowej Śniegu :D
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D :wit Soniu ,znam te szaleństwa zakupowe .Powiedz prosze czy tę Rudbekię Cherry juz siałas kiedyś ?
Miłej niedzieli i serdeczne pozdrowienia ,wklejaj foteczki bo są cudne z ogrodu ;:168
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu to ranniki cylicyjskie czy zimowe ? To jedne z moich ulubionych roślin wiosennych :) Zeszłej wiosny zakwitły mi pierwszy raz i miały sporo nasion, więc liczę na siewki .
Ukorzeniasz koleusy ?
Aby do wiosny :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Floksy skrzydlaste no oczywiście ;:oj Mam różowego i fioletowego, czas zakupić biały :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, zdaje się, że w tym roku nie tak prędko zakwitną ranniki. ;:131 Zima ma jeszcze w marcu nas pomęczyć. ;:223
U mnie na parapecie też stoją patyki wypuszczające zielone listeczki, z tym że moje to ketmie syryjskie. ;:108
Śniegu u Ciebie więcej, a ogród okryty białą pierzynką nie tylko pięknie się prezentuje, ale też daje ciepełko schowanym pod śniegiem roślinkom. Moje mają znacznie cieńszą kołderkę i zapewne nie wszystkie rośliny przetrwają, ale taki to już los ogrodnika. :oops: Zawsze coś musi wypaść, by zrobić miejsce nowościom. ;:306

Trzymajcie się zdrowo i ciepło. ;:167 ;:167 ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Widzę, że forumki nasze już sieją.
I ja też wczoraj kupiłam nasionka, żeby nie być za bardzo w tyle.
Jutro zaczynam siać.
Jestem ciekawa tej rudbekii cherry brandy.
Na zdjęciu kolorek fajny, zobaczymy jak będzie wyglądał w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Soniu. :wit
Pokazujesz piękną zimę i chyba tego śniegu masz w sam raz, tyle ,ile potrzeba.
Co sypiesz do karmnika, ze przylatują szczygły ? ;:oj
Na takie wiosenne obrazki w ogrodzie, to chyba poczekamy jeszcze.
Zima, przynajmniej u nas nie odpuszcza.
Wczoraj dosypała śniegu a dzisiaj jeszcze mrozi.
Pozdrawiam cieplutko z zimnej północy. ;:196 ;:3 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Trzy dni słońca i ciepła, ale śniegu jeszcze u mnie sporo.
Energia mnie rozpiera, więc wczoraj przycięłam duże hortensje, choć niektóre pędy jeszcze pod śniegiem. Poprawki będą konieczne. ;:108

Obrazek

Bobo mocniej zasypane, poczekam, aż śnieg stopnieje.

Obrazek

Na południowej skarpie śnieg stopniał dwa dni temu i niektóre cebulowe śpieszą się do kwitnienia.

Obrazek

Gryzonie i kret opanowały ogród. ;:223

Obrazek

Jeszcze wczoraj śnieg, a dziś pierwsze kwiaty. Małe, wychylające się z gleby podeptałam. ;:145

Obrazek

Obrazek

Iwonko iglaki ucierpiały jeszcze bardziej po kolejnych opadach. Chyba około 50 cm śniegu pokryło ogród. Niektóre nadal przysypane, teraz już zmrożonym śniegiem, więc nie dotykam, żeby bardziej nie połamać.
Rudbekię z kupionych nasion podkiełkowałam w ciepłym miejscu i posadziłam do ziemi. Z ponad dwudziestu nasion wzeszło osiem. Jakoś nie potrafię się nimi cieszyć. Stoją jak zaklęte, a dwie chyba padną, bo wegetują na etapie liścieni. ;:222
Niestety w pokoju dziennym w weekend jeździ tyle samochodów i traktorów, a także odbywają się zawody w strzelaniu do bramki, że żadna roślina nie przeżyłaby przy oknie tarasowym. ;:173 Na parapetach rosną koleusy.

Obrazek

Halszko mam nadzieję, że rudbekie będą ładnie u Ciebie rosnąć, na pewno zakwitną. ;:65
Niestety patyki hortensji już wyrzucone, nie umiem ukorzeniać. Wsadzone były do ziemi pomieszanej w połowie z perlitem.
Dziś przywiozłam od znajomych chryzantemy do mojego, zimnego garażu. Mają blade 10 centymetrowe pędy, miały za ciepło, a mało światła.

Obrazek

Małgosiu przez chwilę zima była rzeczywiście piękna, a śniegu było tak dużo, że musieliśmy wywozić poza ogród. Nie było już gdzie składać z podjazdu i chodnika. Dwa dni ciepła i niektóre irysy już wychylają nosy.

Obrazek

Bogusiu miło Cie gościć. ;:180 Rudbekię sieję od trzech lat, ale nie chce ze mną współpracować. ;:185 Słabo kiełkuje i nędznie rośnie, choć co roku szukam idealnego podłoża.

Obrazek

Seba ranniki mam bezimienne. Dostałam kilka od miłej forumki i ładnie się rozmnażają.
Koleusy ukorzeniłam z sadzonek donicowych. Niektóre, po ścięciu wierzchołków dwa tygodnie temu, padły. Nie mam pojęcia dlaczego. Mam nadzieję, że kilka przetrwa do maja. ;:131

Aniu floksy szydlaste, to jedne z najbardziej ekspanywanych roślin u mnie. Co roku dużo wędruje do kompostownika, bo zagłuszają inne rośliny. Biały zasłania brzydki murek oporowy na skarpie.

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 zdrowie w porządku. Wczoraj ranniki były jeszcze pod śniegiem, a dziś już pierwsze zakwitły.
Śnieg okrył ładnie niskie byliny, ale uszkodził i zniekształcił starsze iglaki. Dopiero jak całkiem stopnieje będę mogła ocenić ich stan.
Niestety hortensje po dwu miesiącach wyrzuciłam, żaden patyk nie wypuścił korzeni.

Obrazek

Ewuś też wcześniej posiałam rudbekię, żeby zakwitła pod koniec czerwca, ale nie mam do niej ręki. Marnie wzeszła i stoi jak zaklęta po pikowaniu. ;:222 Chyba podleję nawozem. Ruszy, albo padnie. Z nasion kwalifikowanych powinna być bordowa.

Obrazek

Krysiu zima nas zaskoczyła. ;:306 Śniegu było około 50 cm, jak w dawnych czasach. Mam nadzieję, że wielkich mrozów już nie będzie. Wystawiłam donice z cebulowymi na zewnątrz, żeby grzały się w słońcu.
W karmniku ptaki dostają tylko słonecznik. Przez dwa lata sypałam różne mieszanki, ale wyjadały głównie słonecznik. Stado szczygłów opanowało w tym roku karmnik, nie dopuszczając innych ptaków. Tylko sikorki porywające ziarno i odlatujące na świerki, nie boją się ich. Czasem trznadlom uda się pod nieobecność szczygłów zaspokoić głód.

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu u mnie krety i nornice też rujnują trawnik i rabaty :roll: szkodniki wredne.
U Ciebie jest podobnie jak u mnie, miejscami leży jeszcze sporo śniegu, szczególnie w miejscach cienistych.
Ranników masz całą masę, więc jeśli stracisz to tylko kilka sztuk :) Jedne z moich ulubionych roślin wiosennych
Jaka wielka kępa irysów ;:oj Mają dogodne warunki u Ciebie :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Soniu.
Mam podobnie jak Ty. Słoneczko przyświeciło i aż mnie nosi żeby coś robić w ogrodzie. Odpuściłam jednak, nic na siłę. Miejscami zalega jeszcze śnieg a tam gdzie go nie ma błoto okrutne. :? Ale liczę po niedzieli na jakiś pierwszy ogrodowy fitness :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Oj tak, zima nas tego roku zaskoczyła :;230 . Dobrze, że przynajmniej dzieciaki się cieszyły :lol: . Na szczęście wiosna za płotem więc zaraz będziemy miały ręce pełne roboty . U Ciebie już pierwsze kwitnienia ;:333 . Również przycięłam już część hortensji ale tak jak u Ciebie potrzebne będą poprawki ;:306 . Sporo irysków wychodzi Ci z ziemi ;:oj . Pięknie wyglądają w wielkich kępach. Twoja ziemia im odpowiada a u mnie niestety zaniknęły i ciekawa jestem czy wyjdzie chociaż kilka :roll: . Czas pokaże . Pozdrawiam :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu no jaką cudną wiosnę pokazałaś ;:173 Moje ranniki jeszcze się nie pokazały, mam nadzieję, że nie znikły... Za to ciemierniki jak zwykle niezawodnie obwieściły mi wiosnę.
Aż przykro patrzeć, że i twój piękny wypielęgnowany i niedawno zakładany trawniczek oszpeciły paskudne gryzonie :twisted:
Już przycinasz hortensje? Ja zawsze czekałam, aż pokażą pączki liści.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu piękne kwitnące ranniki, dla mnie ich kwiaty są zapowiedzią, że wiosna już blisko.
Też rozpoczęłam cięcie hortensji, jeszcze sporo krzaków mi zostało. Krety rozpanoszyły się na dobre, zrujnowały Ci piękny trawnik, wiele pracy porządkowej Cię czeka. Niby pożyteczna gadzina, a tyle zniszczeń po sobie zostawia :lol:
Oby nam słoneczko i w tym tygodniu świeciło ;:3
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”