Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Małgosiu gratuluję walki z nałogiem...Ty wiesz może będą dwie dziewczyny bez nałogu, bo Martusia też walczy! Masz rację morze wszystko rekompensuje i Tobie ten wyjazd tak samo bardzo był potrzebny jak Adasiowi. Wrócisz jak nowa ;:168 Makramy cudne i jakie wymyślne! to nie jest tylko zajmowanie rąk! Zdolna bestyjka z Ciebie :D Patyczki z plaży pasują do kompozycji jak ulał. Ja się już od lat przykładam do moich przy...słanych w paczce znad morza, żeby ozdóbki zrobić i leń mnie ciągle pokonuje.
Widzę, że co jak co ale zielone musi być ;:306
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Żeby Ci kurki zanadto nie wychudły jak dostały powiększony wybieg ;:306 Ale jak widać, są tak zajęte poszukiwaniem jedzenia, że im chyba to nie grozi.
Marysiu, czy na przedostatnim zdjęciu, te zielone brokułki, to pierwiosnek główkowaty?
Śniegu u mnie nie ma zupełnie, ale i wiosna dużo uboższa. Twoje krokusy, mimo że opatulone śniegiem, to jednak już się gramolą. Moje ledwie pokazują szczypiorki. Wcześniej zakwitną mi te sadzone na jesieni, bo one wylazły już w listopadzie.
Skoro świeci słoneczko, to na pewno to wykorzystasz właściwie ;:108 Pozdrawiam ;:196
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wróciłam od córki z nowymi zakupami 2 floksy ,canna no i oczywiście mieczyki ;:306 ,za tydzień chrzciny .Marysiu ja też kupiłam nowe odmiany wiśni a jak na razie rewelacji nie ma ,jak robisz te wiśnie w soku ,ja je dryluje i zasypuje cukrem a może Twój przepis jest lepszy więc proszę zdradż jeśli to nie tajemnica.U mnie dzisiaj słoneczko i fajna temperatura ale w domu zimno bo wczoraj nie paliłam,Marysiu może te kurki są już stare ,moja sąsiadka zawsze jak kury były takie zgęziałe to mówiła że watroba im siadła i wybijała takie a może im też brakuje wiosny?,fajnie że możesz już pracować w ogrodzie u mnie jeszcze za mokro ,pewnie ruszę trochę po świętach.Pozdrawiam słonecznie :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko chude kurki to jajeczka, odtłuszczone to może rosół, ale głownie dla piesków bo stare kury są niejadalne :D
Tak to pierwiosnek główkowy, w tym roku ledwo widać brokułki.
U mnie śnieg prawie zniknął...prawie, bo rano było biało ale nie od śniegu. Teraz słonko świeci to zaraz ślizgiem jadę do kurników dać im ziemniaczków ;:65 i pewnie śniegu już nie ma ale wezmę aparat bo czuję że krokusy rozkwitają ;:3
U Ciebie też na pewno z godziny na godzinę sytuacja na grządkach się zmienia. pozdrawiam ;:196

Tereniu wpadłaś w mieczyki i floksy widzę ;:306 Będzie ślicznie! Nawet mnie kusiły canny, ale jakoś odpuściłam. Mam jedną, którą wykopałam jesienią z donicy i jakaś sucha taka :wink:
U mnie też mokro a miejscami twardo jak beton, ale pracuję głównie sekatorem i grabiami. Co ide do kurnika ...to parę skłonów ;:306
Proszę to jest przepis Danusi:

Wiśnie wg Tacca (pisownia oryg.)
Ja wiśnie dryluję, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin. Potem wiśnie upycham ciasno w słoiczkach,( dżemuwkach) zalewam sokiem. Ponieważ soku zostaje dużo to zlewam do słoików, albo butelek. Takie surowe pasteryzuję ok 15 min. Zimą zlewam sok a wiśnie twarde, chrupiące mam do pączków, deserów, ale za zwyczaj po prostu zjadamy prosto ze słoika.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

A to kurki sobie dziś pobuszowały na słonku :D Marysiu wspomnienia ubiegłorocznej wiosny cudowne..Tegoroczne też takie będą tylko cierpliwości troszkę nam do niej trzeba. U mnie dziś wiosna na całego. Słońce świeci, śnieg się topi, kiełków całe zatrzęsienie wyszło z ziemi. I zdecydowanie mam pierwsze wiosenne kwiaty .. Udanego przedświątecznego tygodnia :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu to kurecki zadowolone jak im się podniosła stopa życiowa i dostały nowy areał ;:215 Masz już dużo krokusików ;:333 Patrzyłam na moje miodunki, jak zobaczyłam u ciebie i okazało się ze też sobie poradziły... tak, że nie jest źle ... Dobrego Wielkiego Tygodnia i ;:3 niech błotko znika a roślinki kwitną ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, piękna wiosna u Ciebie!!!
Kury chyba średnio zadowolone z ograniczania siatką? Nie próbują jakiegoś desantu? ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu słoneczko się pokazało i od razu masz tyle kwitnień w ogrodzie. Szkoda, że błoto wokół, musi ziemia dobrze rozmarznąć.
Wśród kurek widzę kaczusie, jak zawsze w parze.
Widać, że pola już się zielenią, niedługo będzie wokół pięknie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ciekawię zrobiło się u Ciebie, śniegu nie widać, kwitną kwiatuszki i góry masz wokół a u mnie śniegu jeszcze dużo i nic kolorowego nie kwitnie, trzeba czekać trudno. ;:204
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu! W tamtym roku o tej porze faktycznie wiosna już pyszniła się kolorami i brzęczeniem zapylaczy, ;:333 ale za to później zazdrosna zima wróciła i narobiła sporo podłoże. ;:108 Wobec tego może niech lepiej wiosna się nieco spóźni, to może zima odejdzie sobie i nie wróci aż do grudnia. ;:63
Kurki dosyć zadowolone, co widać na fotkach, więc jest nadzieja na ich powrót do zdrowia. ;:303

Dwa dni spędziłam u mamy, której porobiłam porządki wiosenne, bo na Wielkanoc wszystko musi u niej błyszczeć. ;:131 Siła przyzwyczajenia i gdy zaczęła mi przez telefon marudzić, że po kątach na pewno jest brudno, nie miałam wyboru. ;:303

Pozdrawiam cieplutko i dobrego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Marysiu,

Twój wątek toczy się tak wartko, że nadrabiałam i nadrabiałam :D
Ale była to czysta przyjemność, napasłam znowu oczy pięknymi zdjęciami floksów (uwielbiam je i wciąż dokupuję), mieczyków i wspomnień minionej wiosny. Cieszę się, że już kurki na wybiegu, temperatury na plusie, to przynajmniej nie musisz pilnować wody.
Wszyscy wyczekujemy upragnionej wiosny, a ona i tak przyjdzie, kiedy będzie chciała :roll: Miejmy nadzieję, że nie każe na siebie długo czekać.
Dwa ostatnie dni było u mnie naprawdę przyjemnie i słonecznie, roślinki od razu podskoczyły do góry ;:oj
Póki co, najbardziej zielono jest na parapetach, niech Ci wszystko zdrowo rośnie!
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu kochana jak nigdy w weekend nie buszuję po forum, tak dziś nie mogłam się powstrzymać, by zajrzeć na Twoje kurki i oczywiście muszę też odpisać! Ten siatkowy wybieg jest bardzo, ale to bardzo praktyczny, to takie tyczki do wbicia, między nimi siatka? No przydałby mi się taki! Będę Cię prosiła o jakieś namiary, gdzie takie coś dostać, albo jak się nazywało. Szukałam czegoś po nazwach "płotek" czy "palisada" ale słabo mi poszło ;:173
Niech zdrowieją pierzaste ;:196 Na takim świeżym co rusz nowym wybiegu pewnie im się poprawi ;:215 Zobacz, chyba nas w tym roku ominęło szaleństwo ptasiej grypy! To miałam szczęście na ten pierwszy kurzy sezon!
Moim wczoraj, przy okazji pozostałego mleczka wapiennego w wiaderku machnęłam trochę na odczep wapnem ścianę za grzędą (fiu fiuu, jakie tam były na niej po zimie "malunki" :;230 ), od razu zrobiło się jakoś tak czyściej. Po świętach porządnie im sprzątnę, jak tylko uda mi się wybrać rozmarznięty kompost, tak żeby było gdzie tą ściółkę złożyć.
Ależ teraz mamy roboty! ja to nie wiem, w co ręce włożyć i czuję, że do czerwca będę nadrabiać tą spóźnioną wiosnę!
Buziaki ;:196 ;:3
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To ja nawet nie wiedziałam, że też mam takie brokułki :tan Dzięki Tobie wiem, że to pierwiosnek główkowy. Bardzo mnie to cieszy, bo podobają mi się okrutnie, a myślałam, że ich nie mam.
Z takiego przepisu robiłam wiśnie dwa lata temu i przyznaję, że są doskonałe ;:108 Z wiśni robiłam ciasto, po prostu niebo w gębie.
Dobranoc, Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu ;:65 nadrabiam zaległości aż mnie nogi bolą :lol: ale za to oczy się radują :heja
Cieszę się, że Twoim kurkom już lepiej i że mają nowy wybieg - ale, ale, co ja widzę oprócz kurek jakieś kaczusie?

U nas dzisiaj, jak i wczoraj, piękna pogoda, to też nadrabiam zaległości działkowe. Niestety w tygodniu zwykle nie mam czasu na dłuższy pobyt tam. I tu jest wyższość ogrodu przydomowego nad ROD-kami.
A że niedziela dniem Bożym, a jeszcze do tego dzisiejsza - szczególna to i do kościółka trzeba było się wybrać.

Przepis na wisienki wydaje się całkiem, całkiem zachęcający. Na mojej działce jest jedna wisienka - jeszcze o niej nie pisałam u siebie, drzewko chyba już dość stare, owoce ma takie drobne, ale jakie smaczne :D , wygląda na dziczkę lub zdziczałą z wiekiem.

Przesyłam ;:3 i życzenia wszystkiego dobrego na Wielki Tydzień ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196
Oj ta wiosna jakoś tak niespieszno do nas podąża...krok do przodu, dwa do tyłu i tak w koło kręci nas i nasze roślinki.
Czytam, że kurki Ci niedomagają. :shock: Szkoda, ale nie wiadomo jak z ich wiekiem i może to już po prostu ten czas. Nie pamiętam gdzie to wyczytałam, ale czasem jak widzę, że któreś z moich pierzastych jakieś takie niewyraźne, to podaję vibovit do picia. Na pewno nie zaszkodzi, a zauważyłam że pomaga.
Pozdrawiam serdecznie. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”