Moje różne zakątki.... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje różne zakątki.... cz.2

Post »

Aniu, widząc co tam masz za skarby w ogródku, można się domyślić, że nie przechodzisz obojętnie wśród roślin w szkółkach. Niby hortensje to Twoja wielka miłość ale tyle innych ładnych kwiatków też nam tu pokazujesz ;:138 . Jeżówki chyba lubią kwaśną glinę. U mnie w takiej rosną i mają się dobrze. Co roku widzę też sporo siewek wokół nich. Ale mogę powiedzieć tylko o tych "zwykłych" fioletowych, bo tylko takie mam.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu taką Vanille Fraise jak Twoja też bym chętnie zaprosiła do ogrodu no i marzę również o Polar Bear. Może będzie jakaś okazja.
:D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Profesjonalizm zdjęć do zazdroszczenia, mnie nigdy takie zbliżenia nie wyjdą.
Miło popatrzeć na tak dużą ilość jeszcze kwitnącego kwiecia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przed dwoma godzinami dopiero przyszłam do domu .Wszystko zrobiłam co było w planach. ;:138
Nawet poletko po ogórkach uprzątnięte i sałatę i koperek jeszcze wysiałam i ciasto zrobiłam .
Ufff.Od rana..I wreszcie usiadłam.Rano było słonko, potem przyszły chmurki..Ale deszczu nie było.
Z krótkim rękawem dało się pracować w ogrodzie. ;:173
Ciekawa jestem czy deszczyk przyjdzie do mnie ,Trochę tylko polałam w ogrodzie i doniczkowe.Może popada
plocczanka-Lucynko Mam 2 odmiany eukomisa.I te cebulki ją mam chyba z 5, czy 6 lat.Wykopuję , do piwnicy z innymi znowu na wiosnę na rabaty :)
O tak , galtonie górą już kwitną.I też pójdą spać.
Dziś popołudniu, tak już chmurzasto było i chłodniej,że czuć już jest zbliżająca sie tą jesień.Oj zawsze szkoda mijającego lata. ;:110
Obrazek

JAKUCH-Jadziu Aha, będę pamiętała,, .Ja będę je jednak trzymała w gruncie.ale więcej i częściej będę podlewała.
Hortki dla mnie wszystkie są piękne.Ale fakt Bobo jest cudna.Jak widać z każdej strony.U mnie ma dużo przestrzeni. Vanille fraise to chyba jedna z piękniejszych hortensji ;:167
Mi ukorzeniami hortek się nie udaje.Albo coś nie tak robię.Powiedz, tz, napisz mi jak ty to robisz. Też chciałabym ich więcej.A jako g drzewko tez mi się marzy jakaś ;:108
O tak, wszystko potrzebuje czasu i wody.A jedzonka to ja im za wiele nie dawałam ale zmienię to na drugi rok.Uczę się i tego ;:173 Dobrze,że piszesz bo już myślałam,że tak mi się tylko wydawało.Och, ja tutaj żyję.Tutaj jakby świat miałby inny wymiar.I cicho i przestrzeń i sąsiedzi fajnie.I takie nasze miejsce.Teraz jeszcze praca.To czasami , czy na jesień, zimę dobrze mieszkać w mieście.Ale jak już czas będzie na emeryturkę to już tu zamieszkamy..a może wcześniej zobaczymy..Sąsiadka dojeżdża codziennie do [racy.To tylko 20 minut i już miasto :D
U mnie do południa było ciepło i słonko.Sporo chłodniej niż wczoraj,Upału juz nie było.Ciekawa jestem czy jeszcze będa czy to był ostatni. .Potem chmurki , i jak słońca to już wiadomo jeszcze chłodniej.Ale znośnie.Ok 20 stopni było.Deszczu nic.
O tak, hortki w sumie dopiero ze 4 lata temu mi zaczęły się podobać i tak co roku je podkupuję. Cudne są!!Już nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.I co więcej, Che mi się ich jeszcze i jeszcze :D

Obrazek

Elizabetko Witaj !! Vanille Fraise to jedna z piękniejszych hortensji.A Polar Bear tez mi sie marzy,Marzy ciągle marzy.Może i ja kiedyś ja trafię. :D

Obrazek
Obrazek

Iwonko1 ; kania-Kasiu Dziękuję wam za miłe słowa ;:196
Ja to już mam hopla.Podoba mi się dużo, A jak coś zobaczę,czego jeszcze nie mam, to też buzia się uśmiecha iii już chcę,Dziś posadziłam tulipanki i czosnki , które kupiłam. :D
I ja chyba mam właśnie dwie odmiany jeżówek tych różowych zwykłych jak to mówię.
W sumie nie wiem jaką glebę jeżówki lubią glebę.U mnie połowa rośnie ładnie.a połowa nijak.ale to może i jest przyczyną.że mam słaba glebę.A już mam w planach na zimę dać obornika i na drugi rok trochę więcej ich podkarmiać. ;:108 ;:108 Te zwykłe jeżówki to łatwo się się rozsiewają , u mnie też są siewki.Ale te odmianowe , to już nie .

Floksy - troszkę pousuwałam te przekwitnięte .I już ładniej wyglądają :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

korzo_m-Dorotko Dziękuję c i bardzo za miłe słowa ;:196 .Kolorków mniej ale ciągle jest.Ale wiadomo będzie ubywało.
A zdjęć uczę się ciągle uczę.. Zwłaszcza w tym sezonie jak dostałam w prezencie drugi obiektyw.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Na szczęście najbardziej podobają mi się te zwykłe jeżówki :lol: Zdaje się, że one najłatwiejsze. Aniu, a próbowałaś robić odkłady z hortensji? U mnie przez przypadek "zrobiły się" trzy odrosty z hortensji ogrodowej. Pędy położyły się na ziemi a ja ze zdziwieniem odkryłam, że mam nowe roślinki.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do południa wczoraj miałam nawet słonko.Upałów nie było.Także fajnie się pracowało.
Potem już chmur dużo.Ochłodziło się.Ale ok 20 stopni było.
Wszystko zrobiłam co zaplanowałam.Nawet więcej.
Dopiero na wieczór weszłam do domu.I jeszcze ciasto zrobiłam
A dziś w nocy popadało wreszcie.Ale teraz jest jeszcze mokro.
Ale niedziela. to luzik. Chlebek nastawiony,później się upiecze,Będzie czas na książkę.Tylko, szkoda,że i teraz trochę pada.Bo miałam ochotę położyć się na hamak w ogrodzie pod kocykiem i z książką. A tak, kanapa. :D .

kania-Kasiu Ja lubię wszystkie jeżówki.Te zwykłe różowe też.U mnie jeszcze nie ma ich tak dużo, kepiasto, jak inni mają. Cóz może kiedyś doczekam sie takich widoczków.
Tak zrobiłam właśnie okłady z jednej gałązki hortensji.Ale myślę,że może jeszcze po jednej dołożę. To w ten sposób może się uda mi je mieć.wiem,że taki sposób stosuje się na rózne rośliny.Tak i guzikowca przełożyłam.

hostki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I trochę żywszych kolorków :D
Doniczkowe , też ładne , prawda ?:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dobrej niedzieli. ;:113
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Taka spora ilość hortensji bukietowych w ogrodzie to dopiero daje efekt na WOW ;:215 ;:180 ;:303
Eukomis i Galtonia to zuepłnie nie znane mi jak dotąd rośliny, a takie ładne.
Mam nadzieję, że Twój Pięciornik tylko zmieni swoją miejscówkę, że nie pójdzie całkiem na odstrzał. :uszy
Koleus rządzi, ależ mu spasowało to miejsce. ;:215
Wzajemnie - bardzo miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Aniu pracusiu, dobrze że odpoczęłaś :)
Hosty marzenie. Może wymyślę gdzie bym mogła jakieś cuda upchnąć w przyszłym sezonie, to z wiosną bym do Ciebie zapukała :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fotki śliczne jak zwykle szczególnie Eucomisa fajnie ujęłaś .Fajny biały pomponik z Kwietnikiem ;:333 Czy wiesz Aniu co to za odmiana floksa czy to jego urok te liliowe mazy .Piękny falbankowy mieczyk
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Dużo u ciebie jeszcze kolorów, różności. Szykują się marcinki ale floksy nie ustępują. To kapitalne kwiaty, kwitną i kwitną , uwielbiam je za zapach i to długie kwitnienie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beaby-Beatko To prawda, większa ilość hortensji bukietowych w ogrodzie jest i bardziej zauważalna i ten ogród jest i piękniejszy i ma swój styl.
Ja jeszcze planuję tą swoja ilość powiększyć. Eukomis i Galtonia kupiłam chyba z 7 lat temu.To cebulki. Posadzę na wiosnę , potem wykopuję z innymi.Do piwnicy i tyle. Eukomis jak nawet przekwitnie to i wcześniej jest dekoracyjny ze swoich liści. Wczoraj był czas, to nawet oglądałam mój Pięciornik .Będzie przesadzony na bank,Za siatkę .A tam jakaś większa hortka. Czemu nie wpadłam wcześniej na ten pomysł :roll: Ten jeden Koleus zdominował cała skrzynkę. Już nowe szczepki, koleusowe zrobiłam,będą na przyszły rok, sezon.
Shire-Moniś Po południu nie padało.Więc rozłożyłam hamak, wzięłam sobie kocyk i książkę do ręki i tak kilka godzin odpoczęłam.A przerwami na ogład i przemyślenia pewne co do ogrodu..Także niedziela była super!
Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez host. Także jak się namyślisz, to daj wcześniej znać.Na wiosnę trochę osób pyta, i szybko się rozchodzą. :wink:
JAKUCH-Jadziu Dziękuję . ;:196 Niestety wsród floksów żadnej odmiany nie znam.Wszystkie mam NN. :(
Mieczyki lubię , co roku je dokupuję, .Jak się okazało w sierpniu,że posadziłam tylko te co kupiłam na wiosnę.A te z ubiegłych lat, stoją w pudełku w piwnicy ok, 20 cebulek. . ;:223
I co, chyba na wywalenie się tylko nadają . :? :(
karolacha-Karolinko Efekt kilku lat, tworzenia, nasadzenia,żeby było więcej kolorków w końcu przyniósł efekt. Pożądany efekt.A jaszcze kilka rzeczy, roślin chcę zmienić.ale to na wiosnę.
Ja też uwielbiam floksy,ża te długie kwitnienie i cudny zapach.Często sobie do nich podchodzę i nachylam sie aby zaczerpnąć więcej tych naturalnych perfum ogrodowych :)

Obrazek
Obrazek
mieczyki i inne
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ta róża jest NN- jest cudna.Duży i piękny kwiat,Jest ze mną od początku.Chyba ok, 10 lat już.
Obrazek
Hortensja Pinky Winky jeszcze małe i marna.Nic,ożen a drugi rok będzie piękniejsza :D
Obrazek

Thuja ? Żywotnik olbrzymi Whipcord- dredzik taka ją nazywam ;:173
Obrazek
Obrazek
A to, co to za hortka może być ???
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ach te nasze cudne wykopywanki jakie uciążliwe takie piękne!
Aniu na poprzedniej stronie między jeżówką białą a floksem jest zdjęcie drobniutkich kwiatuszków (chyba w innym hostingu, bo nie mogę kliknąć w nie) czy to powojnik? taki ładny delikatny może masz nazwę :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzień pochmurny i deszczowy... Od soboty u mnie tak ... ;:222 nudno będzie i ciemnica wszędzie...i zimno...Współczuję młodzieży i nauczycielom dzisiejszego porannego wstawania po wakacjach...brrr...Moje Dziewczyny wczoraj już nietęgie miny miały... ;:131 A ja się cieszę ,że ja już niczego nie muszę... ;:224
A w ogrodzie u Ciebie lato trwa! ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu .Mi nie przeszkadzają te jesienne wykopywania dalii, mieczyków, galtonii, eukomisów, czy innych.
O ten clemek poniżej ci chodziło ??Tak, on ma drobne kwiatuszki i bardzo pachnące.U mnie jeszcze mały, młody.Rośnie przed hostami z jednej strony a świerkiem conica .Chciałam,aby kiedyś dał trochę cienia dla host.Może mu za ciasto i wolno się rozrasta.

Clematis Sweet Summer Love
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu o ten powojnik mi chodziło i tak go zareklamowałaś, że już zapisany do listy zakupowej ;:333 Dziękuję! ;:168 :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”