Różanka w Sudetach
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach
Heniu ja byłem w Wojsławicach w niedziele.
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Asiu, rzeczywiście jest tam pięknie, sporo azalii już przekwitło ale i tak gdzie się nie spojrzy chciałoby się cykać foty. Myślę, że jeszcze z 2 tygodnie murowanego koncertu Rh. Kto nie był a mieszka w okolicy to naprawdę warto przyjechać.
Róże zaczynają kwitnąć i ten koncert jeszcze długo potrwa.
Jureczku, ja wolałam pojechać w zwykły dzień, nie ma takiego tłoku. Jeżdżę tam co jakiś czas i widzę jak obiekt się zmienia, jak inwestują, jak się rozwijają. Przybywa też terenu pod ogród, zakładają nowe nasadzenia.
Myślą też o głodnych turystach. Przed wejściem jest spory parking i handel roślinami. Sama kupiłam fiński Rh.
Róże zaczynają kwitnąć i ten koncert jeszcze długo potrwa.
Jureczku, ja wolałam pojechać w zwykły dzień, nie ma takiego tłoku. Jeżdżę tam co jakiś czas i widzę jak obiekt się zmienia, jak inwestują, jak się rozwijają. Przybywa też terenu pod ogród, zakładają nowe nasadzenia.
Myślą też o głodnych turystach. Przed wejściem jest spory parking i handel roślinami. Sama kupiłam fiński Rh.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Heniu piękne miejsce do relaksu i odstresowania .W takim miejscu człowiek zapomina o troskach i delektuje sie przyrodą
- Dyskrecja
Różanka w Wojsławicach jest jeszcze młoda, ostatnia zima też nie była dla niej łaskawa. Część róż niestety straszy czarnymi, przemrożonymi, niepowycinanymi pędami, zauważyłam na kilku krzewach kolonie mszyc i brak dbałości o detale.
Wiele róż jeszcze nie kwitnie ale pokażę zamysł kompozycji tej części ogrodu.
Klomb przedstawiony na zdjęciu ma średnicę ok. 10m. okolony niskim wiklinowym płotkiem. Wydzielono w nim cztery okręgi po trzy metry średnicy i ponasadzano w nich białe róże okrywowe Meillanda,/ jeszcze nie kwitły/, między tymi okręgami tulipany i lawenda.
Okrąg okala ścieżka spacerowa a za nią żywopłot róż historycznych oparty na wiklinowym płotku.
W następnej części różanki zaproponowano konstrukcje wiklinowe dla róż większych gabarytów
Często róża parkowa czy pnąca siedzi w środku konstrukcji a na zewnątrz pną się powojniki
Na ostatnim zdjęciu przepiękny Maigold wraz z powojnikiem który już przekwitł.
A tu Maigold z bliska, ogromne, pachnące kwiaty
Cudownie zaprezentowano Gefylt, intensywna, energetyczna czerwień widoczna z daleka i tak bujne kwitnienie
Pierwszy raz widziałam na żywo Constance Spry Austina, tu nazwana jako Rosa Austance
Na razie zakwitł jeden kwiat
kwiat ogromny, pachnący, tysiące pączków. Zachorowałam na tą różę, mimo że kwitnie tylko raz ale kwitnienie będzie długie i cudowne.
A tu następna piękność, róża francuska Thory, ogromny kwiat, cudowny zapach i tysiące pąków
cdn.
Wiele róż jeszcze nie kwitnie ale pokażę zamysł kompozycji tej części ogrodu.
Klomb przedstawiony na zdjęciu ma średnicę ok. 10m. okolony niskim wiklinowym płotkiem. Wydzielono w nim cztery okręgi po trzy metry średnicy i ponasadzano w nich białe róże okrywowe Meillanda,/ jeszcze nie kwitły/, między tymi okręgami tulipany i lawenda.
Okrąg okala ścieżka spacerowa a za nią żywopłot róż historycznych oparty na wiklinowym płotku.
W następnej części różanki zaproponowano konstrukcje wiklinowe dla róż większych gabarytów
Często róża parkowa czy pnąca siedzi w środku konstrukcji a na zewnątrz pną się powojniki
Na ostatnim zdjęciu przepiękny Maigold wraz z powojnikiem który już przekwitł.
A tu Maigold z bliska, ogromne, pachnące kwiaty
Cudownie zaprezentowano Gefylt, intensywna, energetyczna czerwień widoczna z daleka i tak bujne kwitnienie
Pierwszy raz widziałam na żywo Constance Spry Austina, tu nazwana jako Rosa Austance
Na razie zakwitł jeden kwiat
kwiat ogromny, pachnący, tysiące pączków. Zachorowałam na tą różę, mimo że kwitnie tylko raz ale kwitnienie będzie długie i cudowne.
A tu następna piękność, róża francuska Thory, ogromny kwiat, cudowny zapach i tysiące pąków
cdn.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Heniu, pokazuj, pokazuj nam to miejsce
Rabatki różane, a w szczególności płotki z wikliny są dla mnie nowym rozwiązaniem.
Mnie się bardzo podoba płotek wiklinowy przy tych wielkich krzakach róż.
Wygląda, to bardzo naturalnie
Rabatki różane, a w szczególności płotki z wikliny są dla mnie nowym rozwiązaniem.
Mnie się bardzo podoba płotek wiklinowy przy tych wielkich krzakach róż.
Wygląda, to bardzo naturalnie
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ja w Wojsławicach byłem pierwszy raz.Też zwróciłem uwagę na róże.Jednak najbardziej urzekły Mnie kwitnące powojniki.
- Dyskrecja
Maju, ja też pierwszy raz widziałam w różance tyle elementów z wikliny, która zawsze kojarzyła mi się z wiejskością i naturalnością.
Jureczku, też zwróciłam uwagę na kwitnące clematisy, szczególnie te wielkokwiatowe i pełne, może też pokażę jeszcze kilka ich fotek.
Kolejne piękności,
Kórnik
Ładnie prezentowały się kilkudziesięciometrowe szpalery Ritausmy, zdrowe, bez jakichkolwiek oznak zimowych uszkodzeń, bardzo gęsto ukwiecone
Czasami szpalery przetykają Hansa i Petite de Hollande
A tu przykładowe zakładanie nowego, różanego szpaleru
A tu zastanawiałam się czy nie pomyłka z tabliczką, byłam pewna, że Blanc Double de Coubert jest biała
Na tym kończę różaną opowieść z Wojsławic, będzie jeszcze coś z ogrodu bylinowego i kilka powojników.
Jureczku, też zwróciłam uwagę na kwitnące clematisy, szczególnie te wielkokwiatowe i pełne, może też pokażę jeszcze kilka ich fotek.
Kolejne piękności,
Kórnik
Ładnie prezentowały się kilkudziesięciometrowe szpalery Ritausmy, zdrowe, bez jakichkolwiek oznak zimowych uszkodzeń, bardzo gęsto ukwiecone
Czasami szpalery przetykają Hansa i Petite de Hollande
A tu przykładowe zakładanie nowego, różanego szpaleru
A tu zastanawiałam się czy nie pomyłka z tabliczką, byłam pewna, że Blanc Double de Coubert jest biała
Na tym kończę różaną opowieść z Wojsławic, będzie jeszcze coś z ogrodu bylinowego i kilka powojników.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Blanc Double de Coubert jest biała. Śliczności. Dobrze, że przybywa różanek w Polsce
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Przyjemny spacer , wiklina to ciekawe rozwiązanie, ale jak zobaczyłam te stożki..te róże są jak w klatce , wydaje mi się, że w tym wypadku wiklina jest za gęsta .
Jednak jestem ciekawa jak to będzie, gdy te róże się zaczną w środku rozrastać, może będzie tak, jak ma być?
Jednak jestem ciekawa jak to będzie, gdy te róże się zaczną w środku rozrastać, może będzie tak, jak ma być?
- Dyskrecja
Aniu, może uda mi się jeszcze tam wyskoczyć w późniejszym terminie jak będzie to wszystko w pełni kwitnienia, zobaczymy co z tymi klatkami wiklinowymi, ja miałam podobne do twoich obawy, że róże w nich się męczą.
Asiu, też bardzo się cieszę, że przybywa w Polsce różanek do zwiedzania, jest to jeszcze mała namiastka tego co oczekujemy.
Mam nadzieję, że w Wojsławicach część różana dopiera zaczyna się rozkręcać, odmian nie ma tam zbyt wiele a i doświadczenie w pielęgnacji przychodzi z czasem.
Dzisiaj pokażę kilka zdjęć z ogrodu bylinowego
Przykładowe konstrukcje dla powojników
Oczarowały mnie cudowne białe piwonie chińskie, półpełne / Nanette / i pojedyncze / Durer/, ogromne kwiaty, chyba z 20cm średnicy
Asiu, też bardzo się cieszę, że przybywa w Polsce różanek do zwiedzania, jest to jeszcze mała namiastka tego co oczekujemy.
Mam nadzieję, że w Wojsławicach część różana dopiera zaczyna się rozkręcać, odmian nie ma tam zbyt wiele a i doświadczenie w pielęgnacji przychodzi z czasem.
Dzisiaj pokażę kilka zdjęć z ogrodu bylinowego
Przykładowe konstrukcje dla powojników
Oczarowały mnie cudowne białe piwonie chińskie, półpełne / Nanette / i pojedyncze / Durer/, ogromne kwiaty, chyba z 20cm średnicy
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ależ cudownie wyglądają irysy w takiej ilości
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Faktycznie Irysy zjawiskowe ale piwoniom tez nie mozna odmowic ladnosci Ogolnie kwiaty w takich duzych grupach sa wow
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Z tym stwierdzeniem Julki całkowicie sie zgadzam i sama to również stwierdziłam ,że mnogość robi piękno.Heniu odwiedziłaś piękne miejsce .Jak tam Twoje różyczki czy mają już pąki