Ach te róże! ach te różyczki!
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ach te róże! ach te różyczki!
Posypało nam wczoraj a i zmroziło nie tylko ręce w ciągu dnia ale i rośliny. U mnie dalie i mieczyki już wspomnieniem, ale niestety jedne dalie wykopałam wcześniej i w koszu zostały na noc, więc nie wiem czy ziemniaczki nie zgniją?
Lavaglut to i moja ulubiona różyczka, nieduża ale kwiatów moc i jaki kolor? co to za ciekawy owad na poprzedniej stronie?
Lavaglut to i moja ulubiona różyczka, nieduża ale kwiatów moc i jaki kolor? co to za ciekawy owad na poprzedniej stronie?
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, Tem motylek to prawdopodobnie Kraśnik pięcioplamek . Najlepiej na motylkach to się zna nasza Jadzia.
Troszke dziadzio mróż podmuchał na nasze ogrody, u nas było -2 stopnie. Ja wczoraj wszystkie dalie i mieczyki, co schły
pod wiatą, pownosiłam do piwnicy. Pelargonie, rozmaryn, to co najważniejsze to schowałam . Zeszłej zimy, karpy nie pownosiłam do piwnicy tylko zostawiłam w budynku gospodarczym, w pudłach tekturowych zasypane grubo trocinami, wszystko mi zmarzło, na wiosne wyciągałam samo błoto, straciłam wszystko
teraz od razu wszystko wnoszę do piwnicy,uczymy się na błędach.

Clematis Paul Farges .

Moja ulubienica róża NN
najstarsza w moim ogrodzie.
Troszke dziadzio mróż podmuchał na nasze ogrody, u nas było -2 stopnie. Ja wczoraj wszystkie dalie i mieczyki, co schły
pod wiatą, pownosiłam do piwnicy. Pelargonie, rozmaryn, to co najważniejsze to schowałam . Zeszłej zimy, karpy nie pownosiłam do piwnicy tylko zostawiłam w budynku gospodarczym, w pudłach tekturowych zasypane grubo trocinami, wszystko mi zmarzło, na wiosne wyciągałam samo błoto, straciłam wszystko

Clematis Paul Farges .

Moja ulubienica róża NN

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie nadal dalie siedzą w ziemi
Całe szczęście mrozku nie było
I mam nadzieję, że nie będzie
Ja nie mam miejsca na przechowywanie dalii. Trzymam je w nieogrzewanym garażu, tak samo jak Ty w trocinach
Jednak wiosną wszystko było w porządku
Może dlatego, że trzymałam je wysoko na półce? Na ziemi było na pewno dużo zimniej
Całe szczęście mrozku nie było
I mam nadzieję, że nie będzie
Ja nie mam miejsca na przechowywanie dalii. Trzymam je w nieogrzewanym garażu, tak samo jak Ty w trocinach
Jednak wiosną wszystko było w porządku
Może dlatego, że trzymałam je wysoko na półce? Na ziemi było na pewno dużo zimniej
- mimoza55
Gosiu w moim regionie temperatury minusowe nocą, mają być dopiero po 14 listopada. To śmiało w przyszłym tygodniu będę
kopczykowała róże , najpierw cienką warstwą kompostu a na wierzch kora. W tym tygodniu , róże powiąże i nie będą mi przeszkadzały
w kopczykowaniu. Budynek gospodarczy mam murowany a mimo to karpy przemarzły, może to była też moja wina, nie miałam czasu
i karpy do trocin wkładałam z mokrą ziemią a trociny też nie były idealnie suche. W styczniu nocą temperatury spadały do -29 stop.
Niedośpiany i Heliotropy miałam przesadzić do doniczek, ale nie zdążyłam są czarniutkie. Szkoda
Wiosną będę musiała kupić.

kopczykowała róże , najpierw cienką warstwą kompostu a na wierzch kora. W tym tygodniu , róże powiąże i nie będą mi przeszkadzały
w kopczykowaniu. Budynek gospodarczy mam murowany a mimo to karpy przemarzły, może to była też moja wina, nie miałam czasu
i karpy do trocin wkładałam z mokrą ziemią a trociny też nie były idealnie suche. W styczniu nocą temperatury spadały do -29 stop.
Niedośpiany i Heliotropy miałam przesadzić do doniczek, ale nie zdążyłam są czarniutkie. Szkoda

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Fajnie ogląda się te kolorowe fotki
.Moje dalie juz wykopane i czekają do wiosny .Jednak w przyszłym sezonie szybciej je posadzę w doniczki żebym nie musiała tak długo czekać na ich kwiaty .Wandziu to prawdziwa nazwa motylka
on jest śliczny

- mimoza55
Jadziu ja też lubię oglądać fotki kwiatów , z naszych ogrodów na FO to mi poprawia humor.
Nareszcie wróciła nasza sarenka ze swoim sarniątkiem a całe lato nie zaglądała do ogrodów sąsiadów. Zastanawialiśmy się czy jej ktoś nie upolował ale na sczeszcie wróciła
fotka nie jest dobrej jakości, robiłam ją z okna kuchennego, telefonem.

to są moje dalie niestety nazw nie znam.
te dwie dalie, mają kwiaty olbrzymie, mam jeszcze dostać taką dalię olbrzymkę w kolorze bordowym.

Mam teraz gdzie przechowywać karpy, wiec Dalie, Canna paciorecznik , Mieczyki, powróciły do mego ogrodu.

Nareszcie wróciła nasza sarenka ze swoim sarniątkiem a całe lato nie zaglądała do ogrodów sąsiadów. Zastanawialiśmy się czy jej ktoś nie upolował ale na sczeszcie wróciła

to są moje dalie niestety nazw nie znam.
te dwie dalie, mają kwiaty olbrzymie, mam jeszcze dostać taką dalię olbrzymkę w kolorze bordowym.

Mam teraz gdzie przechowywać karpy, wiec Dalie, Canna paciorecznik , Mieczyki, powróciły do mego ogrodu.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Kiedyś miałam Canny jednak w następnym roku nie zakwitły tylko szły w bulwy ,więc z nich zrezygnowałam .Ostatnio mieczyki też i u mnie powróciły do łask Fajnie ,że nikt nie zrobił krzywdy sarenkom też lubię podglądać zwierzaki
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu piękna dalia https://images81.fotosik.pl/885/af58b4955cd8c461.jpg , . W mojej okolicy też często pojawiają się sarenki. Teraz rzadziej, bo liczba zabudowań wokół stale się zwiększa, nadal jednak wczesnym rankiem można takie widoki oglądać
.
Coraz mniej miejsca zostawiamy dzikim zwierzętom
Właśnie mam ten sam problem, szczególnie z mieczykami. Kupuję cebulki, sadzę, kwitną . Jesienią wykopuję cebulki -olbrzymki, które w przyszłym roku wydają takie marne kwiaty, że lepiej ich nie pokazywać. Kilka lat temu większość cebulek oddałam koleżance i u niej z tych wielkich cebul były przepiękne, wielkie kwiaty a u mnie ..... żal było patrzeć
. Może z moją ziemią jest coś nie tak
.

Coraz mniej miejsca zostawiamy dzikim zwierzętom

Właśnie mam ten sam problem, szczególnie z mieczykami. Kupuję cebulki, sadzę, kwitną . Jesienią wykopuję cebulki -olbrzymki, które w przyszłym roku wydają takie marne kwiaty, że lepiej ich nie pokazywać. Kilka lat temu większość cebulek oddałam koleżance i u niej z tych wielkich cebul były przepiękne, wielkie kwiaty a u mnie ..... żal było patrzeć

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Wandziu sarenki zwiedzają teren, żeby nabrać orientacji gdzie co jest do jedzenia
U ciebie jeszcze kwitną mieczyki
niesamowite 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- mimoza55
Ewuniu, mieczyki już dawno wykopane i zimują w piwnicy a te piękne kwiaty, to tylko wspomnienia.
Ta sarenka od kilku lat, zimy spędza w ogrodach, dopóki nie miałam zamontowanej bramy to też sypiała pod moimi świerkami
w ogrodzie . Jesienią nie sprzątaliśmy jabłek pod jabłoniami , Sarenki zimą je wygrzebywały z pod śniegu.

Te różyczki kwitły końcem czerwca, Amelia Renaissance /GARDEN OF ROSES /KOSMOS /Bremer Stadtmusikanten.
Ta sarenka od kilku lat, zimy spędza w ogrodach, dopóki nie miałam zamontowanej bramy to też sypiała pod moimi świerkami
w ogrodzie . Jesienią nie sprzątaliśmy jabłek pod jabłoniami , Sarenki zimą je wygrzebywały z pod śniegu.

Te różyczki kwitły końcem czerwca, Amelia Renaissance /GARDEN OF ROSES /KOSMOS /Bremer Stadtmusikanten.
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Piękne , jak miło się je teraz ogląda wspominając tamten okres pozdrawiam 

- mimoza55
Daysy, co do mieczyków to u mnie 2-3lata mają ładny kwiat a potem nie dość ,że zmieniają barwę to kwiat robi się mizerniutki
i ciągle dokupuję cebulki, ale na tym kończę nie dokupię cebulek, zanim nie sprawię sobie obręcz do mieczyków, aby się nie przewracały.
Dalie kupowałam markecie 5 szt jednakowych , wszystkie miały to być o nazwie Dalia kaktusowa My Love śnieżnobiała a okazały się każda inną dalią a nawet jedna ciemno różowa. Ta biała co Tobie sie podoba, ma kwiat bardzo duży trzyma się w pionie i nie pokłada się
, non stop kwitła.
Daysy, w mojej okolicy zwierzątek jest coraz więcej i podchodzą do ogrodów ,pola leżą odłogami i porastają drzewami, jednym słowem las i zwierzątka podchodzą do wioski. Czytałam o Fuksji ogrodowej i oglądałam zdjęcia to istne cudo

fotka z czerwca.
Róza Pastella, w drugiej połowie lata wyrosła na wysokość 1,20m jest w moim ogrodzie od wiosny a myślałam ,że to rabatówka.

Terniu, jak miło Cię powitać w moim wątku
Zapraszam
Wpadnę do Ciebie z rewizytą bo mnie zainteresowała u
Ciebie pewna panienka, taka skromna ślicznotka

i ciągle dokupuję cebulki, ale na tym kończę nie dokupię cebulek, zanim nie sprawię sobie obręcz do mieczyków, aby się nie przewracały.
Dalie kupowałam markecie 5 szt jednakowych , wszystkie miały to być o nazwie Dalia kaktusowa My Love śnieżnobiała a okazały się każda inną dalią a nawet jedna ciemno różowa. Ta biała co Tobie sie podoba, ma kwiat bardzo duży trzyma się w pionie i nie pokłada się
, non stop kwitła.
Daysy, w mojej okolicy zwierzątek jest coraz więcej i podchodzą do ogrodów ,pola leżą odłogami i porastają drzewami, jednym słowem las i zwierzątka podchodzą do wioski. Czytałam o Fuksji ogrodowej i oglądałam zdjęcia to istne cudo

fotka z czerwca.
Róza Pastella, w drugiej połowie lata wyrosła na wysokość 1,20m jest w moim ogrodzie od wiosny a myślałam ,że to rabatówka.

Terniu, jak miło Cię powitać w moim wątku

Ciebie pewna panienka, taka skromna ślicznotka

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Wandziu, prawdopodobnie dlatego, że nie wysuszyłaś porządnie karp one Ci zgniły
Ja już wykopałam jedną i schnie na tarasie
Fajnie, że dalie okazały się być różne
Chyba, ze zależało Ci na tej białej
Ja już wykopałam jedną i schnie na tarasie
Fajnie, że dalie okazały się być różne
Chyba, ze zależało Ci na tej białej
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
A ja w tym roku byłam bez dali , bardzo żałuję , ale zmarzły mi jak byliśmy w styczniu w sanatorium , ale pocieszam się , że P.Stanisław też będzie miał ofertę to zamówię nowe karpy. Twoje Wandziu pomimo niezgodności kolorów piękne , zawsze to niespodzianka.
: