Ach te róże! ach te różyczki!

Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ach te róże! ach te różyczki!

Post »

Posypało nam wczoraj a i zmroziło nie tylko ręce w ciągu dnia ale i rośliny. U mnie dalie i mieczyki już wspomnieniem, ale niestety jedne dalie wykopałam wcześniej i w koszu zostały na noc, więc nie wiem czy ziemniaczki nie zgniją?
Lavaglut to i moja ulubiona różyczka, nieduża ale kwiatów moc i jaki kolor? co to za ciekawy owad na poprzedniej stronie?
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ŚWIATEŁKO DLA TYCH CO ODESZLI.

Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Tem motylek to prawdopodobnie Kraśnik pięcioplamek . Najlepiej na motylkach to się zna nasza Jadzia.
Troszke dziadzio mróż podmuchał na nasze ogrody, u nas było -2 stopnie. Ja wczoraj wszystkie dalie i mieczyki, co schły
pod wiatą, pownosiłam do piwnicy. Pelargonie, rozmaryn, to co najważniejsze to schowałam . Zeszłej zimy, karpy nie pownosiłam do piwnicy tylko zostawiłam w budynku gospodarczym, w pudłach tekturowych zasypane grubo trocinami, wszystko mi zmarzło, na wiosne wyciągałam samo błoto, straciłam wszystko ;:145 teraz od razu wszystko wnoszę do piwnicy,uczymy się na błędach. ;:168

Obrazek

Obrazek
Clematis Paul Farges .

Obrazek
Moja ulubienica róża NN ;:167 najstarsza w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie nadal dalie siedzą w ziemi
Całe szczęście mrozku nie było
I mam nadzieję, że nie będzie
Ja nie mam miejsca na przechowywanie dalii. Trzymam je w nieogrzewanym garażu, tak samo jak Ty w trocinach
Jednak wiosną wszystko było w porządku
Może dlatego, że trzymałam je wysoko na półce? Na ziemi było na pewno dużo zimniej
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu w moim regionie temperatury minusowe nocą, mają być dopiero po 14 listopada. To śmiało w przyszłym tygodniu będę
kopczykowała róże , najpierw cienką warstwą kompostu a na wierzch kora. W tym tygodniu , róże powiąże i nie będą mi przeszkadzały
w kopczykowaniu. Budynek gospodarczy mam murowany a mimo to karpy przemarzły, może to była też moja wina, nie miałam czasu
i karpy do trocin wkładałam z mokrą ziemią a trociny też nie były idealnie suche. W styczniu nocą temperatury spadały do -29 stop.
Niedośpiany i Heliotropy miałam przesadzić do doniczek, ale nie zdążyłam są czarniutkie. Szkoda :!: Wiosną będę musiała kupić. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajnie ogląda się te kolorowe fotki ;:167 .Moje dalie juz wykopane i czekają do wiosny .Jednak w przyszłym sezonie szybciej je posadzę w doniczki żebym nie musiała tak długo czekać na ich kwiaty .Wandziu to prawdziwa nazwa motylka ;:215 on jest śliczny
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ja też lubię oglądać fotki kwiatów , z naszych ogrodów na FO to mi poprawia humor. :tan
Nareszcie wróciła nasza sarenka ze swoim sarniątkiem a całe lato nie zaglądała do ogrodów sąsiadów. Zastanawialiśmy się czy jej ktoś nie upolował ale na sczeszcie wróciła ;:138 fotka nie jest dobrej jakości, robiłam ją z okna kuchennego, telefonem.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
to są moje dalie niestety nazw nie znam.
te dwie dalie, mają kwiaty olbrzymie, mam jeszcze dostać taką dalię olbrzymkę w kolorze bordowym.

Obrazek
Mam teraz gdzie przechowywać karpy, wiec Dalie, Canna paciorecznik , Mieczyki, powróciły do mego ogrodu.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kiedyś miałam Canny jednak w następnym roku nie zakwitły tylko szły w bulwy ,więc z nich zrezygnowałam .Ostatnio mieczyki też i u mnie powróciły do łask Fajnie ,że nikt nie zrobił krzywdy sarenkom też lubię podglądać zwierzaki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu piękna dalia https://images81.fotosik.pl/885/af58b4955cd8c461.jpg , . W mojej okolicy też często pojawiają się sarenki. Teraz rzadziej, bo liczba zabudowań wokół stale się zwiększa, nadal jednak wczesnym rankiem można takie widoki oglądać ;:333 .
Coraz mniej miejsca zostawiamy dzikim zwierzętom ;:131
Właśnie mam ten sam problem, szczególnie z mieczykami. Kupuję cebulki, sadzę, kwitną . Jesienią wykopuję cebulki -olbrzymki, które w przyszłym roku wydają takie marne kwiaty, że lepiej ich nie pokazywać. Kilka lat temu większość cebulek oddałam koleżance i u niej z tych wielkich cebul były przepiękne, wielkie kwiaty a u mnie ..... żal było patrzeć ;:224 . Może z moją ziemią jest coś nie tak ;:131 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Wandziu sarenki zwiedzają teren, żeby nabrać orientacji gdzie co jest do jedzenia :) U ciebie jeszcze kwitną mieczyki ;:oj niesamowite ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, mieczyki już dawno wykopane i zimują w piwnicy a te piękne kwiaty, to tylko wspomnienia.
Ta sarenka od kilku lat, zimy spędza w ogrodach, dopóki nie miałam zamontowanej bramy to też sypiała pod moimi świerkami
w ogrodzie . Jesienią nie sprzątaliśmy jabłek pod jabłoniami , Sarenki zimą je wygrzebywały z pod śniegu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Te różyczki kwitły końcem czerwca, Amelia Renaissance /GARDEN OF ROSES /KOSMOS /Bremer Stadtmusikanten.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Piękne , jak miło się je teraz ogląda wspominając tamten okres pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy, co do mieczyków to u mnie 2-3lata mają ładny kwiat a potem nie dość ,że zmieniają barwę to kwiat robi się mizerniutki
i ciągle dokupuję cebulki, ale na tym kończę nie dokupię cebulek, zanim nie sprawię sobie obręcz do mieczyków, aby się nie przewracały.
Dalie kupowałam markecie 5 szt jednakowych , wszystkie miały to być o nazwie Dalia kaktusowa My Love śnieżnobiała a okazały się każda inną dalią a nawet jedna ciemno różowa. Ta biała co Tobie sie podoba, ma kwiat bardzo duży trzyma się w pionie i nie pokłada się
, non stop kwitła.
Daysy, w mojej okolicy zwierzątek jest coraz więcej i podchodzą do ogrodów ,pola leżą odłogami i porastają drzewami, jednym słowem las i zwierzątka podchodzą do wioski. Czytałam o Fuksji ogrodowej i oglądałam zdjęcia to istne cudo ;:oj

Obrazek
fotka z czerwca.
Róza Pastella, w drugiej połowie lata wyrosła na wysokość 1,20m jest w moim ogrodzie od wiosny a myślałam ,że to rabatówka.

Obrazek

Terniu, jak miło Cię powitać w moim wątku :wit Zapraszam ;:40 Wpadnę do Ciebie z rewizytą bo mnie zainteresowała u
Ciebie pewna panienka, taka skromna ślicznotka ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, prawdopodobnie dlatego, że nie wysuszyłaś porządnie karp one Ci zgniły
Ja już wykopałam jedną i schnie na tarasie
Fajnie, że dalie okazały się być różne
Chyba, ze zależało Ci na tej białej
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

A ja w tym roku byłam bez dali , bardzo żałuję , ale zmarzły mi jak byliśmy w styczniu w sanatorium , ale pocieszam się , że P.Stanisław też będzie miał ofertę to zamówię nowe karpy. Twoje Wandziu pomimo niezgodności kolorów piękne , zawsze to niespodzianka. ;:3 : :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”