Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Witaj Lucynko :wit . Nie było mnie kilka dni i nie mogę Cię dogonić :;230 . Widzę, że nie próżnujesz i działasz dalej ze swoim siewkowym przedszkolem ;:215 . Na działeczkę jeszcze znajdzie się czas , nie martw się ;:196 . U mnie też wiało bardzo mocno ;:222 . Czekam z niecierpliwością na słońce ;:65 . Pierwiosnek rewelacyjny ;:333 . Pozdrawiam i słoneczka na jutro Ci życzę :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko [Rzepka] - cieszę się, jeśli mogłam Ci troszeczkę pomóc. :tan
Z pewnością ta majtkowa gipsówka okaże się wdzięczniejsza i zakwitnie. ;:108

Aguniu [witch] - trochę roboty było, ale za to teraz roślinki mają pulwypas! i wreszcie będą rosnąć, a nie padać. ;:224
Trochę się martwię, ;:174 że sezon się zacznie, a ja dalej będę obciążona innymi obowiązkami. ;:223

Basiu [apus] - zasadniczo każdą sieweczkę pikuje się, gdy wyrosną jej listki właściwe. ;:108
Ja jednak nigdy nie czekam, ;:7 ponieważ sieję w styczniu, gdy dzień jest jeszcze krótki i mała ilość światła powoduje ich wyciąganie, ;:222 nie czekam więc na listki właściwe, tylko pikuję z jednej kuwety do innej, a później pikuję ponownie już do pojedynczych doniczek. ;:333
W tym roku pikowałam trzykrotnie, ale to z powodu ziemiórek, które mocno się namnożyły. Musiałam wymienić ziemię, by ratować roślinki. ;:303
Nie obawiaj się pikowania. ;:185 Nic się sieweczkom nie stanie. ;:185 Tylko musisz delikatnie w paluszkach trzymać, by nie zgnieść listeczków. ;:108

Ewlinko - ja u Ciebie, Ty u mnie. Minęłyśmy się w drodze. :)
Ty masz wiosnę kwitnącą, ;:333 ja jeszcze przedwiośnie. ;:131 Jednak może to i lepiej, bo nie mogę się w tym roku wyrobić. ;:145
Gdybyż ten pierwiosnek już w tym roku kwitł... :idea:
Za słoneczko dziękuję ;:180 i Tobie również dużo jego ciepłych promieni życzę. ;:196

Pierwiosnek gruziński w tym roku też jeszcze nie zakwitł.
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Lucynko nie martw się bo ja mam ogródek pod nosem i jakoś w tym roku mało czasu miałam i też jestem nie wyrobiona :roll: . Dzieci mam do popołudnia poza domem i myślałam, że będę mogła szaleć w ogródku ale póki co jakoś tak ciągle coś mi wypada ;:131 . Pogoda zła albo remont albo jeszcze coś i ogródek mam z doskoku. Od jutra muszę znaleźć więcej czasu na moje ogrodowe przyjemności ;:224 . Moje pierwiosnki gruzińskie na razie w pączkach więc pewnie niedługo zakwitną. Dziękuję i Tobie również słoneczka życzę jeszcze raz ;:196 .
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Pierwiosnki gruzińskie miła moja babcia pod oknami w bloku, były tam wraz z paprotkami i żółtymi irysami na długo przede mną :D wtedy jeszcze nie wiedziałam jak się nazywają, ale najbardziej mi się podobały ;:108 A teraz jak je widzę to mnie taka nostalgia sa dzieciństwem ogarnia ;:131
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Śliczne pierwiosnki u mnie jeszcze same listki ale za to inne szaleją. :heja
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko!
Przymroziło od rana, ale słonko świeci to w dzień będzie ciepło! prymulki już pokazują kwiatuszki wiec za chwile buchnął kwieciem :D Widzę, że niektóre będę musiała odmłodzić bo kępy niezbyt ładne się zrobiły, a i kwitną wtedy gorzej.
Może uda Ci się pojechać na dłużej na działkę, bo pewnie i inni działkowcy już pracują to nie będziesz musiała w rozsadach tylko przebierać :D
Dobrego dnia Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Będę Lucynko pikować, bo u mnie też zaczynają się wyciągać (heliotropy), pozostałe nasiania jeszcze nie wychodzą z ziemi, ale robiłam to we wtorek chyba ;:306 (lepiej późno niż wcale). Tylko jak popikuję, to gdzie ja to wszystko ustawię ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ale szaleństwo wysiewowe zapanowało ma forum ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko nie mogę wkleić zdjęcia ponieważ musiałabym przenieść z telefonu na komputer (chyba), a ja nie umiem. :oops:
To są minidoniczki do wysiewu (4 szt.) w każdej 12 otworów z dziurkami w cenie 2,90 za kpl.Pisze że nadają się do przygotowywania wysiewów do ogródka , do hodowli zół w domu np.na parapecie.
Byłam dziś rano na działce. Posadziłam dwie róże rabatowe i zrobiłam trochę porządków. Jak wracałam zaczął kropić deszcz,a teraz leje.
Lucynko okazało się,że jednak ranników mam o wiele więcej po prostu teraz dużo zakwitło i sporo jest dzieci.
Ten pierwszy pierwiosnek miałam,a teraz nie wiem czy będzie, gdyż już w tamtym roku były dwie mikre sadzoneczki. ;:219
Gruziński jeszcze nie kwitnie?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko gdyby na forum ogłoszono konkurs pikowania na pewno była byś na podium ;:108
Podziwiam Cię za cierpliwość w tym pikowaniu, za zręczność i talent w umieszczaniu tych sadzonek na parapetach.
Posiałam pomidory, z dziejszymi wyszło mi 21 gatunków jak powschodzą to chyba osiwieję, bo też wurzucać nie potafię i pózniej chodzę i upycham.
Czekam na Twoje Heliotropy czy jak tam się zowią, nigdy z nimi sobie nie radzę.

pozdrawiam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Doczekałam wreszcie dnia, w którym nieco dłużej popracowałam sobie na działeczce. ;:138
Nieco dłużej nie znaczy długo, bo dzisiaj dla odmiany deszcz kazał mi wracać do domu po czterech godzinach przyjemności.
Planowałam kilkugodzinny relaks, ale nie raptem 4 h.
Ale dobra, cieszę się i z tego. :tan
Uporządkowałam i przegrzebałam podłoże na trzech rabatach i ogromnie ucieszyły mnie gramolące się z ziemi liliowce.
Troska o nie towarzyszyła mi przez całą zimę.
Martwią mnie puste rabaty, na których nasadziłam dużą ilość rozmaitych wiosennych cebulowych. Hiacyntów praktycznie w ogóle nie widać, a tulipany, narcyzy i pozostałe nasadzenia nie dość że rzadziutko się pokazują, to dodatkowo są jakieś mikre, ledwo widoczne ponad ziemią.
Ale co by nie narzekać za bardzo, muszę przyznać, że ujrzałam wreszcie pierwsze kwiatuszki krokusików, a nawet szukające nektaru pszczółki. Zastanawiam się, czy obecność pszczół wróży pełnię wiosny, czy może one zbyt wcześnie się obudziły.
Wszak kalendarzowa za trzy dni!

Takie oto kolorki znalazłam podczas porządkowania rabat.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekTe maleństwa ledwo-ledwo widoczne nad ziemią koniecznie chcą rozwijać pąki.

W kolejnym poście odpowiem wszystkim miłym Gościom, bo przez przypadek kliknęła na 'wyślij'. ;:306 ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Nie martw się Lucynko może jeszcze się wygramolą ,dostaną trochę słoneczka i pokażą na co je stać.
Dobre chociaż 4h zawsze to można się odstresować a wiosna w twoim ogródku zaczyna się pokazywać.
Oby już było tylko lepiej i zima nie wróciła ;:3
Masz więcej kwitnących krokusików niż ja ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko - jesteś usprawiedliwiona remontem, a ja.... Cóż, rozmaite sytuacje w życiu bywają.
Czasami mi się zwyczajnie nie chce z domu wyjść. ;:7
Twój gruziński zapączkowany, a moje ledwo widoczne nad ziemią. ;:222

Malwinko - pierwiosnki gruzińskie to terminatory. ;:303 Mocno się rozrastają i nie pozwalają się zniszczyć. Gdy M budował foliak, deptał po nich i byłam pewna, że nic z nich już nie będzie. A one jakby nigdy nic żyły, kwitły i dalej się rozmnażały. ;:215

Kasiu [Kasiula] - te zdjęcia z zeszłego roku. Tej wiosny jeszcze śpią. ;:222

Marysiu [Maska] - u mnie nie było przymrozku, dzień był dość ciepły, ;:333 ale po południu przyszedł deszcz. ;:145
W mojej alejce tylko ja uwijałam się na działce, inni jeszcze nawet nie ruszyli z pracami wiosennymi, ale w innych alejkach było gwarnie. ;:63

Basiu [apus] - przy pierwszym pikowaniu możesz spokojnie wykorzystać jakieś plastykowe opakowanie i wszystkie sieweczki wsadzić razem. W ten sposób zaoszczędzisz jeszcze miejsce na parapecie.
Później będziesz się martwiła o to, gdzie pomieścić pojedyncze doniczki. A może będzie już dość ciepło, by wynieść je np. do tunelu. ;:218

Krysiu [leszczyna] - szczerze mówiąc, wolałabym już szaleństwo działkowe, ale - jak to mówią: "z braku laku dobry kit". ;:306
Co do pikowania, to po raz pierwszy musiałam tyle razy przesadzać sieweczki z powodu ziemiórek i pleśni. ;:145
Od teraz nie użyję żadnej ziemi bez uprzedniego porządnego jej wyparzenia w piekarniku.
Widzisz: Ty siejesz pomidorki i świetnie sobie z nimi radzisz, a ja heliotropy. ;:108 Z pomidorami próbowałam kilka razy. Nie wychodzi mi i już nie sieję. Kupuję gotowe sadzonki.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Danusiu [danuta z] - przykro mi, ale w tym temacie nie umiem Ci pomóc. ;:174
Cieszę się, że ranniki żyją i że jest ich dużo. ;:63
Mój gruziński dopiero z ziemi się wychyla i gdyby było ciepło, przyśpieszyłby swój rozwój. ;:223 Pożyjemy, zobaczymy.

Iwciu - pewnie że się wygramolą, tylko ja bym chciała już. ;:306
Nie będę się licytować w ilości kwitnących krokusów, ;:185 ale te moje maleństwa są widoczne dopiero, gdy się nad nimi pochylić. ;:306
Zimy też już nie chcę!!! ;:145

Jeszcze ciutkę z działki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłam dzisiaj jeszcze i w Biedrze. Jakoś nie umiałam wyjść bez.....

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko dziękuję ;:168 ;:196
Ciekawe czy różyczki zgodne będą z karotnikiem ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ja te same widziałam w Briko ale odpuściłam i nie kupiłam, poczytam o nich i jak mnie najdzie to podejdę, mam blisko.
Ojjj z tymi moimi pomidorami to się bedzie działo, najpierw będę czekala na wschody a póżniej na pikowanie jak będzie co :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”