Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Podziwiam piękny ogród ale zdjęcie kotów mnie po prostu rozwaliło ;:306 . Nie ma to jak porządna pozycja podczas snu ;:306 . Masz radochę z tymi kotami ;:167 . Pracy przy zakładaniu czy przerabianiu rabat jest sporo a potem można cieszyć oczy ;:215 . Trawniczek bardzo ładny i faktycznie zieleń ma przepiękną ;:333 . Ciekawa ta hortensja Levana ;:108 i podczytałam gdzieś, że ona nie przebarwia się na różowo ;:224 . Pozdrawiam i spokojnego popołudnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, ja również nawiążę do kotów, bo to zdjęcie z wyjątkową siłą przykuwa uwagę :D . Koty to bardzo mądre zwierzęta i wiedzą co w życiu się liczy! :lol: Ale lenistwo jest pozorne, bo jednak znoszą do pańci zdobycze. To są jednak koty łowne ;:224 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witajcie kochani.
Dzisiaj rozpoczęcie roku szkolnego, więc muszę potowarzyszyć najmłodszej latorośli w tym ważnym dniu. " Ale tylko podwieź mnie na parking i potem przyjedź po mnie" - takie to będzie towarzyszenie :lol: Moje dziecię rośnie i nie potrzebuje już mamusi bo to siara ;:224

Marysiu - Hortensja o którą pytasz, to Levana. Jesteś chętna na patyczki? Mnie ta sztuczka z nimi nie wychodzi, ale czytam, że można i że się udaje.
Pomocnicy w nocy pracują, w dzień odsypiają. Na szczęście populacja nornic została ograniczona, ale coś w nocy na strychu chrobocze, to chyba pomocników wpuszczę na noc do domu.
U nas bardzo deszczowe to lato. W tym sezonie ani razu nie podlewałam ogrodu. Jestem w szoku. ;:202

Aniu - U mnie też słoiki robię na dwa domy. Syna rodzinę muszę wspomóc, bo oni po primo to mają lewe ręce do przetworów, a po drugie primo :wink: to czasu niewiele. I ja tak sobie w tej kuchni czas umilam, ale nie narzekam. Lubię pełne półki w spiżarni, i pełen zamrażalnik. Jeszcze doszły teraz grzyby, bo mój tatuś to nałogowy zbieracz grzybów i donosi codziennie swoje zdobycze.
Ty wykopujesz borówki, a ja się przymierzam do ich posadzenia. Miałam, ale nie wyszło mi z nimi. Teraz bardziej przemyślałam ich uprawę, a chętnych też mam do konsumpcji.
Masz rację, nie zaprzątajmy sobie głów roślinami, które nas nie lubią. Ja też rezygnuję z wielu, chociaż bardzo bym chciała je mieć.

Ewelinko - Levana nie przebarwia się w sezonie. Ona ma cały czas piękne, białe kwiaty. Na początku trochę mnie drażniły, te rozczochrane kwiatostany, ale z czasem uznałam, że mają swój czar i urok.

Kasiu - Moje koty to rozbestwione stworzonka, ale strasznie je lubię i chyba z wzajemnością. Nie zmienia to faktu, że mieszkając tam, gdzie mieszkam, czyli na wsi, koty mam po to, aby chroniły nas od nieproszonych gości. Mam na myśli myszowate, które są moją zmorą. Mam straszną fobię. Nie walczę już z tym, bo się nie da. Dlatego kociambry stoją na straży mojego zdrowia psychicznego ;:108

Na dobry dzień róże, które przepięknie powtarzają kwitnienie, pomimo utrudnionych warunków pogodowych.

Artemis w objęciach Baronesse

Obrazek

White The Fairy rozświetla dość ponurą rabatę przed domem

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mam tej Hort Wim s Red.Ale jak widać jest ładna .
Róże też piękne ;:108 ;:108
na jesieni chcę i White The Fairy sobie kupić.Bo mam tylko różową The Fairy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu z patyczkami też u mnie różnie ! czasem różane w 90 % przyjmują się, ale hortensjowe na kilka odmian ukorzenia się dwie! Dobre i to . Na wiosnę pomyślimy o nowych próbach :D W tym sezonie dam sobie już spokój :D
Para Artemis w objęciach Baronesse urocza ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Małgoś zazdroszczę trochę hortensji, bo moje szybciorem się pozbierały i przekwitły i w sumie całą dużą rabatę nic już nie zdobi. I tak sobie myślę, że chyba przez to, że mają jak dla hortensji bardzo słoneczną miejscówkę, to bardzo krótko cieszą kwiatami ;:131 A może jak się porządnie ukorzenią i zadomowią, to będą dłużej kwitły. A propos ukorzeniania patyczków- w tym roku wsadziłam do ziemi mnóstwo patyczków ogrodowych i bukietowych. I nic się nie zechciało zadomowić , prócz jednej hortensji ogrodowej z mojego krzaczka, przypadkiem ułamanej w styczniu przy okrywaniu krzaków :D No ale do ukorzeniania trzeba mieć tak zwaną rękę, której mi najwidoczniej brakuje :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, ślicznie się u Ciebie przebarwiła hortensja Wim's Red. Ciekawa jestem czy długo u Ciebie rośnie? Też ją mam, ale dopiero od ubiegłego roku. W tym sporo przyrosła, ale zakwitła dosłownie na dwóch pędach :roll: Pozostałe są puste. Kwiaty u mnie niedawno zaczęły się przebarwiać i tak śmiesznie wyglądają, bo na jednej połowie są jeszcze białe a na drugiej już różowe :)
Wymiziaj kocie i psie towarzystwo. Koty niech pracują w pocie czoła co by myszy nie harcowały na strychu i nie straszyły pańci :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu Anabuko - Kup sobie koniecznie białą The Fairy. Mam dwa krzaczki i ogromną ochotę na jeszcze jeden. Kwitnie non stop i nie choruje.

Marysiu - Patyczki to temat wiosenny :D Ja i tak po raz kolejny będę próbowała, pomimo wielu porażek, bo zawsze trzeba mieć nadzieję. A przy okazji się pochwalę, że rozmnożyłam Anabell i Wim,s Red przez odkład. Anabelka to zeszłoroczny sukces, a Wim's w tym roku przygięłam do ziemi na wiosnę, przysypałam i kilka dni temu widziałam wytworzone korzonki. Taka radość ogrodnika. ;:136

Aguś - Nie przejmuj się niepowodzeniami w rozmnażaniu patyczkowym. I mnie ta sztuczka od kilku lat nie wychodzi. Wiosną kolejny raz podejmę wyzwanie, a co tam. Ja uparta jestem ;:136
Moje hortensje rosną na słonecznych stanowiskach. Nie przeszkadza im to w pięknym kwitnieniu, ale i rok mokry mamy, to im się to też bardzo podoba. O wiele bardziej, niż mnie. ;:145
Zeszłej jesieni byliśmy zmuszeni przesadzić nasze wszystkie hortensje z ich dotychczasowych miejscówek. Zostały rozlokowane w różnych miejscach ogrodu, w dołki wypełnione żyznym kompostem. Przezimowały wszystkie. Może czasmi warto zmienić miejsce?

Dorotko - Wim's Red mam dwa lata. W pierwszym roku mnie nie zachwyciła, ale kiedyś zasłyszałam radę, żeby pierwsze kwiaty młodych hortensji ścinać. I ja tak zrobiłam. Więc była krzewem bez kwiatów, które były owszem, ale mizerne i rzeczywiście mało atrakcyjne. W tym roku to już dość fajny krzew, który cieszy widokiem. Na moje szczęście posadziłam ją na tle jasnej trawy turzycy, co stanowi fajny kontrast dla jej dość nietypowego koloru. Jeśli chodzi o hortensje rzecz jasna :D

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Pogoda taka, że nie mam kiedy robić zdjęć. Pada, leje, mży...Brak słoneczka mnie ogranicza. Ogród jeszcze kolorowy, stawia dzielnie czoła tej mało przyjemnej aurze. No, ale musicie uwierzyć na słowo, bo nie mam dowodów.

Taka rzeczywistość mnie otacza :cry: Ponuro i mokro.

Obrazek

Astry w tym roku marnie mi wykiełkowały. Po raz pierwszy siałam bezpośrednio do gruntu. Zawsze robiłam flance. Cóż, człowiek całe życie eksperymentuje, :lol: . Nie mniej jednak, coś tam do domu po wazonach upycham. To moje ukochane kwiaty późnego lata. I chociaż pracy trochę z nimi mam, to zawsze widzę pod koniec sierpnia, że warto było.

Obrazek

No i skarby, które napływają do mojego domu nieprzerwanym strumieniem. Nie, jak ich nie zbierałam. Od tego mam ludzi :wink: . Mój tatuś to zapalony grzybiarz i jak nadchodzi czas, to wołami go z lasu nie wyciągnie. Ja za to mam zapas na cały rok.

Obrazek

Inne specjały też już upchnięte w spiżarce, która na zdjęciu prezentuje się nikczemnie, ale uwierzcie mi, to spory narożny regał i z głębokimi półkami. Do tego upchnięta zamrażarka na kolanko, więc z głodu nie zginiemy. Warto mieć warzywnik. :heja :heja
Na ten sezon zamykam produkcję. ;:172

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu,
ten deszcz to po prostu jakaś masakra.
Chyba po raz pierwszy w życiu zastanawiam się, jak wykonać niezbędne prace w ogrodzie - zwyczajnie nie ma jak.
A najgorsze jest to, że póki co, zmian w pogodzie nie widać.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Widzę, że pogoda w Twoim regionie jakoś tak nie bardzo ;:185 . U mnie dzisiaj tylko z rana popadało a potem było tylko pochmurno. Mam nadzieję, że szybko przejdzie Ci taka pogodowa chandra i szybko ujrzysz słoneczko ;:168 . Ja mam już na jutro pomyślną pogodę więc i Tobie tego życzę ;:108 . Spiżarka wypełniona po brzegi ;:333 . Grzybowe zbiory bardzo udane i to chyba jedyny plus tej pogody ;:131 . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu różyce w słońcu jednak udało Ci się pięknie pokazać. ;:138 Hortensje tak ładnie przebarwione, jednak taka duża ilość deszczu, akurat im służy. ;:108 Moje astry po kolei wypadają, z kilkudziesięciu, kilkanaście jeszcze kwitnie, choć już brązowieją im liście. ;:174 Spiżarnia zaopatrzona doskonale. Pracy dużo, ale miło zimą wyjadać własne pyszności. ;:215 Słońca życzę. ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie powiedziałabym, że na zdjęciu zapasy prezentują się skromnie. Widać, że tego dobra tam jest naprawdę sporo! ;:63 Pogoda strasznie mnie dołuje ale za to sprzyja przeprowadzkom w ogrodzie. Ziemia mokra, można działać jak zrobi się bezdeszczowe okienko, a przecież kiedyś musi, prawda?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu na pogodę nie mamy wpływu, ale na zapasy w naszych spiżarkach i owszem! Ja lubię takie wysypujące się spiżarki i zamrażarki, przez parę miesięcy człowiek może żyć za parę groszy :D i to jak dobrze!
U mnie już nie leje, ale chmury przewalają się grożąc :;230 Ja też się nie poddaję i wszędzie mam pełno doniczek i rozsadników :;230
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Małgosiu - szczególne pozdrowienia dla Taty - grzybiarza! Deszcze zmasakrowały moje róże, ale grzybom sprzyja.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

W takim razie kupię tą biała The Feiry. Jak ja chwalisz to ok.
Ładny bukiecik w ładnym wazonie; )
U mnie słonecznie już .bez chmur i ciepelko:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”