Odsapnąłem jak zobaczyłem efekt Twojego machania sekatorem. Będzie z Ciebie Sadownik. A na teraz, jest dobrze. Pozdrawiam.Yvona pisze:tak to wszystko miało wyglądać
Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
-
badylarz
- 200p

- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Drzewa owocowe - cięcie
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To dzięki Twojej cierpliwości efekt jest bardzo dobry
Dziękuję za rady, bez których nie wiedziałabym, jak się zabrać do czegokolwiek
I mojemu pomocnikowi
A teraz o problemie, który wynikł w trakcie cięcia
Po przycięciu zarówno na wiśni, jak i czereśni zauważyłam bardzo niepokojący problem.
Czy to werticyloza?

Jesienią więdnięcia, usychania pędów nie zauważyłam, jedynie drobna plamistość na czereśni.
Czy warto trzymać w takim razie te drzewka? Czy też to strata czasu?
I mojemu pomocnikowi
A teraz o problemie, który wynikł w trakcie cięcia
Po przycięciu zarówno na wiśni, jak i czereśni zauważyłam bardzo niepokojący problem.
Czy to werticyloza?

Jesienią więdnięcia, usychania pędów nie zauważyłam, jedynie drobna plamistość na czereśni.
Czy warto trzymać w takim razie te drzewka? Czy też to strata czasu?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
badylarz
- 200p

Według mnie możesz spać spokojnie. Pokazałaś zdjęcia ciętych gałęzi dwuletnich, które w poprzednią zimę trochę przemarzły. Jeżeli będą miały dobre warunki w tym roku, to sobie poradzą i nadgonią stracony rok. Wszystkie cięcia zabezpiecz jakimś środkiem grzybobójczym. Pozdrawiam.Yvona pisze:Czy to werticyloza
- Yvona

Ok, mam Miedzian50WP. Teraz tylko dopytam-na instrukcji jest podana wartość do zrobienia cieczy. Wystarczy oprysk miejsc cięcia czy też mam zrobić jakąś pastę?
-
badylarz
- 200p

To już ostatni termin zastosowania Miedzianu do opryskania całych wiśni i czereśni. Natomiast miejsca cięć zabezpiecz np. farbą emulsyjną z dodatkiem 1% Miedzianu. Pasty nie rób dużo, lepsza jest świeża. Pozdrawiam.Yvona pisze:Ok, mam Miedzian50WP
- Yvona

Ok, dzięki za pomoc 
A co z moimi drzewkami?
Mógłby ktoś pomóc?
Pozdrawiam
Mógłby ktoś pomóc?
Pozdrawiam
- Zuzakoniarka
- 50p

- Od: 6 sie 2013, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie, bardzo proszę o pomoc w "przycięciu" kilku drzewek i krzewów. Ogródek prowadzę 3 rok ale drzewka będę cięła po raz pierwszy. Czy miejsce po cięciu należy czymś posmarować - jakąś maścią sadowniczą?
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
grusza
śliwa posadzona w 2013 roku
czereśnie z jakimś świństwem na korze
papierówka
jabłoń malinówka
bliżej nie określona jabłoń
jabłoń
bardzo późna jabłoń
Mam tego jeszcze więcej ale jeśli ktoś z forumowiczów mi pomoże w cięciu tych drzewek to i tak będzie pięknie
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
grusza
śliwa posadzona w 2013 roku
czereśnie z jakimś świństwem na korze
papierówka
jabłoń malinówka
bliżej nie określona jabłoń
jabłoń
bardzo późna jabłońMam tego jeszcze więcej ale jeśli ktoś z forumowiczów mi pomoże w cięciu tych drzewek to i tak będzie pięknie
Ola 
Witam,
nie chce spamować, ale weekend już jutro i jak teraz tego nie zrobię to już pewnie w ogóle. Czy mógłby mi ktoś doradzić jak mam przyciąć swoje drzewka, o ile nie jest na to jeszcze za późno.
Pozdrawiam
Najpierw jabłoń, odmiana cortland, posadzona dwa lata temu:

Wiśnia odmiana prawdopodobnie łutówka, również 2 lata:

Grusza, konferencja, 2 lata:

Oraz drzewka posadzone w zeszłym roku:
czereśnia:

Druga czereśnia:

Wiśnia:

Jabłoń lobo:

nie chce spamować, ale weekend już jutro i jak teraz tego nie zrobię to już pewnie w ogóle. Czy mógłby mi ktoś doradzić jak mam przyciąć swoje drzewka, o ile nie jest na to jeszcze za późno.
Pozdrawiam
Najpierw jabłoń, odmiana cortland, posadzona dwa lata temu:

Wiśnia odmiana prawdopodobnie łutówka, również 2 lata:

Grusza, konferencja, 2 lata:

Oraz drzewka posadzone w zeszłym roku:
czereśnia:

Druga czereśnia:

Wiśnia:

Jabłoń lobo:

- iwusiam32
- 10p - Początkujący

- Od: 3 cze 2010, o 22:30
Witam, bardzo was proszę o pomoc w przycięciu 4 drzewek. Zasadziłam je jesienią cztery lata temu, dwie grusze 1 generał, 1 konferencja, czereśnia burlat i jabłonka nie pamiętam nazwy:( Jabłonka i czereśnia co roku kwitły ale nie owocowały, w zeszłym na czereśni zrobiły się nawet malutkie owoce ale później zrobiły się brązowe i pomarszczone i odpadły:( natomiast jabłonka dalej tylko pięknie kwitła:) Grusze wcale nie kwitną. Wiem że powinnam je przyciąć ale nie mam pojęcia jak:( czytam i oglądam wasze zdjęcia i wydaje mi się że już wiem ale na ogródku dopadają mnie wątpliwości i rezygnuję:( jedyne na co się zdecydowałam to odgiąć w gruszach gałęzie a to i tak nie wiem czy dobrze. Pomóżcie proszę, bo z tego co czytałam powinny być już owoce.
,
,
, 
,
,
, 
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Davidoff7
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 8 mar 2014, o 21:28
Dobry wieczór. Chciałbym się poradzić Was doświadczonych ogrodników. Mam na działce dosyć wysoką śliwę węgierkę, najprawdopodobniej "Dąbrowicką". Nie była ona w ogóle przycinana, a nawet jeśli to bardzo rzadko i owoców na niej zawsze było mało mimo, że drzewo na wiosnę było obsypane kwiatami. Czy jest to odmiana samopłodna? Ale do rzeczy, drzewo ma około 4 metrów wysokości. Czytałem, że stare drzewa śliwowe można przyciąć na wiosnę. W ogóle było napisane na jednej ze stron, że jabłonie, grusze i śliwy można ciąć od marca do połowy maja. Wiem też, że drzewa pestkowe przycina się po zbiorze owoców(trochę jestem skołowany), ale z racji tego, że co roku mam i tak mało owoców to chciałbym przyciąć śliwę teraz. Chciałbym obniżyć koronę na 2,7-3 m, prześwietlić dość dokładnie. Pamiętam oczywiście, że rany należy posmarować maścią ogrodniczą. Kształt korony zbliżony do kulistego. Pień rozgałęzia się na wysokości ok. 70-80 cm.
Co Wy na to?
Co Wy na to?
ja tam nie jestem jakimś ekspertem, ale bardziej preferuję i lubię cięcie tzw. zimowe czyli w naszym ogródkowym życiu po ustąpieniu zimy. Po sadownicy to robią faktycznie w zimie.
Widać wszystkie gałęzie jak na dłoni, jest fajniejsza pogoda czyli nie za gorąco, nie ma nic latającego, no i nie ma liści.
Z drugiej strony eksperci radzą ciąć dorosłe pestkowe po owocowaniu. Ale chyba śliwa jest mniej podatna na raka bakteryjnego niż choćby morela czy czereśnia
Widać wszystkie gałęzie jak na dłoni, jest fajniejsza pogoda czyli nie za gorąco, nie ma nic latającego, no i nie ma liści.
Z drugiej strony eksperci radzą ciąć dorosłe pestkowe po owocowaniu. Ale chyba śliwa jest mniej podatna na raka bakteryjnego niż choćby morela czy czereśnia
-
Davidoff7

Czyli mam rozumieć, że to ostatni dzwonek. Chciałbym to zrobić, zanim pąki kwiatowe pękną. Bardzo zależy mi na tym by skorygować koronę i ją obniżyć.
"Z dziełami sztuki łączy się wiele tradycji.
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga." Johann Wolfgang von Goethe
Dzieła natury są zawsze jak wypowiedziane słowa Boga." Johann Wolfgang von Goethe
- ERNRUD

- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie jak to jest z tą 'Węgierką Dąbrowicka'? Słyszałem, że jest to wyjątek u węgierek i jest obcopylna. To prawda?
-
Davidoff7

Z tego co czytałem przed chwilą, ERNRUD to rzeczywiście Węgierka Dąbrowicka jest obcopylna, taki wyjątek właśnie. A ja się upewniłem, że mam tą odmianę właśnie.
"Z dziełami sztuki łączy się wiele tradycji.