Ogrodowy "niemowlak" Miiriam 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kubanki pisze:Z jednej strony tak dostojniej jak proponuje Krzyś, a z drugiej może trochę wiejskiego klimatu, lawenda, szałwia, kocimiętka. Coś długo kwitnącego z ładnymi listkami, co szybko zapełni zielonym buszem ten trójkąt.

Bardzo fajny ogród, a jabłoń po prostu zauroczyła mnie. Cudownie musi wyglądać wiosną :)
dziękuję że przyszłaś - zapraszam zawsze

właśnie chyba na takie coś się zdecyduję - jest w miarę bezpieczne ( dzieciom nic się nie stanie, nie pokłują się ) .. uwielbiam zapach maciejki , lawendy, macierzanki ... wieczorem będzie tam cudnie pachnieć ... a jak mi się znudzi - to łatwo zmienić klimat:)

A co może być długo kwitnące z ładnymi listkami???

Bardzo dziękuję Ci za słowa pochwaly .. jabłoń też mnie zauroczyła - już .. dzieści lat temu, kiedy w jej gałęziach budowalam swoje domki - tak jak teraz moje dziecko :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hanka55 pisze:A gdyby utrzymać japoński klimat kubanki :wink:
i od strony ławeczek, dać różnokolorowe hosty ?
I/ albo, na wprost stołu, płytka kastrę/ foremkę na szemrzące oczko wodne ?

Jeśli wybierasz się Bernadettko do Myslenic, to mam telefon do P. Małysza
i mogę Co przesłać na PW.
( w domu nie siedzi, więc prosi o telefoniczne awizo wizyty w szkóleczce).
Teraz ma " fazę" na topiary ( od 30zł), więc wszystko poformował, wygolił
i az mnie poskręcało w precelek, bo i tak - nie mam gdzie posadzić. :twisted:
No właśnie Hanuś na szczycie tej skarpy - czyli blisko kącika wypoczynkowego planujemy "żródełko " z którego po kamieniach będzie spływała woda do oczka - oczko będzie pomiędzy skarpą a skalniakiem - można będzie wyjść do niego wyjściem koło winogron .. to jeszcze plany .. troszkę odleglejsze ( bo tamtędy jeszcze muszą przejżdżać samochody z mat. budowlanym ) i dlatego tę skarpę w przyszłości chciałabym obsadzić.. właśnie trochę na styl japoński - może nawet tylko iglaki i żwirek między kamieniami?
A może podpatrzę coś w Waszych ogrodach?

Hosty z pewnością - bo je uwielbiam :)

Dostałam twoją pw :)
dziękuję :) Mam nadzieję, że uda mi się tę szkółkę w końcu odwiedzić ...
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:zielony to tez mój kolor (mam masę ciuchów sledynowych i zielonych ) no i dom hihihihi

za trudne pytania mi zadałaś... aż tak róż nie znam ... tu pomoże Ci minismok - expert albo Hania55

Moja wierzba jest "jakby" na pniu :) i tak będę ją prowadziła - dałam 10 zł - warto - jest śliczna

jałowce blue arrow to moje ulbione ukochane... Posadziłam je przy tarasie..słuchaj minismoka... dobrze radzi ! Nie pomyślałam tylko o taułach...mi się podobają z lawendą i maciejką
Izo - ja też mam zielony w domu - jadalnia, sypialnia, garderoba... i oczywiście pokój mojego syna - on też kocha zielone ..

No i ubrania - zielone, oliwkowe, waniliowe, czarne i szare .. i jeszcze brązy i beże - :) :) :)

W sprawie róż udam się więc po radę do MInismoka i Hani :) .. bo ja też różano zieloniutka jestem :)

Ja lubię tawuły , jalowce też - i mam blue.. na razie jednego :) I połaczenie z tymi pachnącymi bardzo mi sie podoba :)

Te wierzby dziś - to raczej takie marniutkie były - ale wiesz - też pytałam , czy mogę je tak na pniu prowadzić :) .. Powiedziano mi, że mogę - ale nie zdecydowałam się na zakup - bo nieciekawe były - ale po 7 zł :) :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Miiriam pisze:
liska pisze:zielony to tez mój kolor (mam masę ciuchów sledynowych i zielonych ) no i dom hihihihi

za trudne pytania mi zadałaś... aż tak róż nie znam ... tu pomoże Ci minismok - expert albo Hania55

Moja wierzba jest "jakby" na pniu :) i tak będę ją prowadziła - dałam 10 zł - warto - jest śliczna

jałowce blue arrow to moje ulbione ukochane... Posadziłam je przy tarasie..słuchaj minismoka... dobrze radzi ! Nie pomyślałam tylko o taułach...mi się podobają z lawendą i maciejką
Izo - ja też mam zielony w domu - jadalnia, sypialnia, garderoba... i oczywiście pokój mojego syna - on też kocha zielone ..

No i ubrania - zielone, oliwkowe, waniliowe, czarne i szare .. i jeszcze brązy i beże - :) :) :)

W sprawie róż udam się więc po radę do MInismoka i Hani :) .. bo ja też różano zieloniutka jestem :)

Ja lubię tawuły , jalowce też - i mam blue.. na razie jednego :) I połaczenie z tymi pachnącymi bardzo mi się podoba :)

Te wierzby dziś - to raczej takie marniutkie były - ale wiesz - też pytałam , czy mogę je tak na pniu prowadzić :) .. Powiedziano mi, że mogę - ale nie zdecydowałam się na zakup - bo nieciekawe były - ale po 7 zł :) :D
No to ja w domu mam to samo ale syn ma pokój biało-czerwony za to mąż oliwkowy :)
ubrania - to samo plus czerń i biel

jeśli chodzi o róże to jest jeszcze Gertruda ale ostatnio się nie pokazuje i gosia Deirde i oliwka i żaża i Hania1 ... jeju .. kogo pominęłam ???? przepraszam jak pominęłam

wierzbę za 7 zł bym wzięła... jest piękna... to Ty ją poprowadzisz...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oliwkowy mam w korytarzu :)

No to , wierzbę pewnie kupię :)
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W końcu do Ciebie trafiłam i tak się rozmarzyłam.....
Bernadetko mamy jeszcze inne wpólne cechy:
- masę nornic na ogrodzie (bo to co pokazywałaś to są bardziej nornice niż krety). Niestety żadnych sukcesów w walce z nimi nie mam. Za to w tamtym roku przez nie padły mi wszystkie maliny i spora część truskawek.
- mnie też zmywanie garów boli - zakupiłam zmywarkę dwa lata temu (to było wpisane w podstawowe wyposażenie domu).

Jeśli idzie o roślinki to myślę, że będę mogła Ci dawać moje nadmiary (mieszkamy blisko). Już teraz mam masę stokrotek (wysiałam do pojemników i jak na razie nie wysadziłam wszystkich).
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Miły Gościu :)

Bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin .. .

Oczywiście wszystkie nadmiary przyjmę z radością :) A potem pokażę jak rośnie Twój ogródek u mnie :) :) :)

Chętnie przyjadę po roślinki ( bo moze w końcu odwiedzę tego ogrodnika blisko "Jana" .. bardzo bym chciała.. a jeszcze nie miałam okazji :)
Zapraszam również do mnie :)

Tych wspólnych cech, widzę, że nam przybywa :)
Ale moja zmywarka jeszcze w planach :( :(

A teraz biegam sadzić Karolcine roślinki - bo za chwilę nic nie zobaczę - mglisto, szaro....
jesiennie- usiąść teraz przy kominku .. ( też w planach :) ) a mnie do ogrodu ciągnie :)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Miriam widzę że u Ciebie ostatnimi czasy dużo się dzieje i to dobrego :D

Pozdrawiam cieplutko
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tijo

Bardzo się cieszę, że zaglądasz do mnie .. i cieszę się, że coś się dzieje - mam nadzieję - że zimą będzie się działo więcej - i w czasie tego "dziania" powstanie koncepcja ogólna mojego ogrodu i dowiem się co gdzie posadzić - jakie roże warto wybrać, jakie rododendrony, Jak skomponować rabatkę iglakową przed kącikiem wypoczynkowym żeby krzewy po kilku latach nie zasłaniały się a uzupełniały, co posadzić pot rzędem tuj przy brzegu działki .... itd itp....

Dopiero teraz wróciłam z ogrodu - posadziłam jeszcze trochę cebulek i róże.
Roślinki od Karolci też są już w ziemi :)
Nie zdążyłam posadzić wajgeli - ale już jest ciemno
Resztę w sobotę - i już czekam na ten dzień :)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może fotki :)
Ostatni niedzielny spacer -

866. Miejsce moich dziecięcych zabaw ( na polance gralismy w piłkę nożną) i grzybobrania - a także odpoczynku w czasie żniw. Mieliśmy tutaj pola .. a zboze kosiło się kosą, robiło snopki i stawialo podstawki - już niby odległa historia ..........BRZEZINA
Obrazek

867.
Obrazek

868.
Obrazek

869.
Obrazek
x-ja
---

Post »

Proszę i czekam :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tijo - mam nadzieję - że Cię nie rozczarowałam .. fotkami nieogrodniczymi .. z ogrodu też będą :) :) :)

870. Nasze wspólne pieski - rodzinn- osiedlowe :)
Obrazek

871.Nuka
Obrazek

872. A tego ktoś chyba wyrzucił z samochodu .. i zostal u nas ( zawsze zostają takie pieski i kotki też)
Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

873. Nasze grzybobranie :)
Obrazek

874.
Obrazek

975.
Obrazek

676.
Obrazek

877.
Obrazek

878.
Obrazek

879. Ostatnie wrzosy .. już coraz mniej wrzosowisk.
Obrazek
x-ja
---

Post »

Miriam
Fajnie jest czasami wrócić do czasów dzieciństwa :D Tak ja też pamiętam prace na polu, koszenie kosą robienie powróseł (tak to się chyba nazywało) i snopków . Ciężka praca , ale ludzie potrafili i zaśpiewać i pożartować a teraz nawet rozmawiać ze sobą nie potrafią .

Uwielbiam psiaki małe czy duże nie gra roli , nie przepadam za kotami , mam dwa i wystarczy .

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

880. Nasz brzezinkowe mrowisko - jest w tym samym miejscu już od wielu lat - podglądamy pracę mrówek odkąd Michał był malutki:)
Obrazek

881.
Obrazek

882. Praca ciągle wre:)
Obrazek

883.
Obrazek

884. Ze środka mrowiska wyrosło drzewko
Obrazek
Zablokowany