Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Jolu :wit
U ciebie to zawsze pięknie i bogato !!
Hortensje piękne :)
Jeżówki śliczne.Mam taką samą , jak ty " pomyłkową " ale nie znam odmiany.Kupowałam bez nazwy.
Lilie piękne.U mnie tylko różowa kwitnie i to już zmierza ku końcowi .
Liliowce jeszcze piękne.U mnie już tylko dwa resztkami w kwitnieniu.
Róże, cudne i trawy.Pięknie wyglądają jeżówki z horkami.I ja tą nową ( bo jeszcze stoi w doniczce ) tak chcę posadzić.Tylko tam upchane, i jeszcze nie wiem jak to zrobić i do , której horki ja dać.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariola, zwierzaki słodkie, dopóki nie trzeba po nich sprzątać i karmić. Czasem się zastanawiam po co mi tyle, dwa psy i dwa koty.... Ale potem przyjdzie pies, wsadzi mi głowę do ręki i przechodzi. Kot zrobi kilka przewrotów na podłodze, żeby zwrócić na siebie uwagę i już mi mijają wątpliwości.
Z basenu korzystam bardzo często. Zdarzało się i po kilka razy dziennie, jak był duży upał. Pracowałam lub się opalałam i co godzina wskakiwałam do basenu na kilka minut żeby się ochłodzić i od razu chciało mi się chcieć ;:215

Lisico, no przecież różnice są najbardziej intrygujące. Fakt że często przyjaźnimy się z osobami podobnymi do nas, bo to nas pociąga, tu się rozumiemy. Ale zarazem ciekawi nas to czego nie mamy. To że podobają mi się samochody sportowe, to nie znaczy że bym taki chciała. A w życiu :;230 Patrzę na nie tylko pod względem mocy i estetyki. Ja się dobrze czuję w dużej terenówce ;:306
To samo z ogrodami, kocham i uwielbiam oglądać ogrody angielskie. Ale męczą mnie takie rabaty u mnie i chcę przerobić, uporządkować, wyprostować ;:170 Więc z pewnością będzie mi się u ciebie podobało, zwłaszcza że już kilka fotek było przemyconych i trafiało w mój gust.
Jesteś duszą romantyczną, nie pamiętam ale pewnie zawodowo literatura to twój zakres działania? Strach przy tobie i przy Jagnie coś pisać ;:306
Ja natomiast to realistka, analityk z dystansem. Mogą iskry lecieć ;:303
Widziałam twoje kociaczki, no bajeczne. Uwielbiam małe kotki. Gorzej że urosną i nie wiadomo czym zaskoczą... A charakterki potrafią mieć, wiem to po swoich...
Ps. Ale wywiad środowiskowy :;230 Jaką muzykę słucham? Łatwiej mi napisać jakiej nie słucham. Mam alergię na disco polo. Nie przepadam też za jazzem, poza smooth jazzem. Uwielbiam klasykę, muzykę operową, operetkową i burleskę. Godzinami mogę też słuchać np Demarczyk, Wójcickiego, zespołów takich jak Strachy na lachy, Happysad a zarazem moim ulubionym zespołem jest Within Temptation czyli gothic rock. Przekrój ogromny. A Ty czego słuchasz? Jakie klimaty cię pociągają? Znasz Vanessę Mae i jej popisy na skrzypcach? Toccata, fuga.... ups to nie to forum ;:178

Jagna (Agnieszko - wydało się ;:306 ) to w jakim celu radzisz róże, jak nie do podziwiania? Masz nadmiernie rozbudowany instynkt opiekuńczy i lubisz nimi się zajmować? Bo ja lubię, jak przyjedzie do mnie przyjaciółka, usiąść sobie w gorący dzień na kamiennej ławce i rozmawiać wąchając przy tym i podziwiając kwiaty różane. Nie przeczę że to nie jest częste ale się zdarza.
Ja też mam myśli samobójcze, typu wyciąć trochę sosen i zrobić dodatkową rabatę różaną. Ale na szczęście mój M czuwa i nie pozwoli mi, żebym zrobiła sobie krzywdę. Już mnie pyta czasem czy ścieżki między rabatami planuję dostatecznie szerokie dla wózka inwalidzkiego, bo to szaleństwo może mieć tylko taki koniec. I pyta mnie jeszcze czy wiem że "młodsza już nie będę" ;:306 No jak on śmie kobiecie takie teksty wypowiadać :;230
Kolor zwierząt to u mnie przypadek, wiem, trudno uwierzyć. Kot miał być jeden kremowy, drugi niebieski. Pieski przygarnięte. Golden ma między 8-10 lat. Staruszek już.
Roślinka o którą pytasz to anafalis perłowy, fajnie się rozrasta. Mam go na obrzeżu rabaty z kulkami. Super srebrzysta roślina. Kwiaty początkowo białe, potem pokazują żółty środeczek. Wtedy je usuwam ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anno, tak chwalisz mój ogród że się rumienię.
Ciekawa jestem nazwy tej naszej pomyłkowej. Twoja Marmoladka piękna. Zaczynam się łamać kolorystycznie.
Lilie w tym roku tylko pojedyncze kwitną. Mróz wykończył resztę albo jakaś zaraza. Miały badylki ale nie rozwinęły kwiatów.
Ja jeszcze nie znam problemu z upychaniem, choć robi się coraz gęściej. Ale masz jeszcze sporo trawy, możesz zawsze ciut, ciut powiększyć rabatkę ;:172 Z którą hortką nie posadzisz będzie świetnie, choć pewnie lepiej by pasowała do nie przebarwiającej się niż do różowej. Ale wiem że ty nie jesteś taką purystką kolorystyczną, lubisz barwnie, żywo i energetycznie. Ja planuję na wiosnę dokupić masę jeżówki Green Jewel. Tak mnie zachwyciła w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek Minerva

Obrazek Ghita Renaissance

Obrazek Leonardo
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nie było mnie chwilkę ale w sumie dużo nie miałam do nadrobienia ;:131 . Taki czas, że każdy nie ma czasu ;:306 . Molinie, tak zwróciłam uwagę na te trawy i na pewno u mnie zagoszczą . Nie wiem jeszcze kiedy ale kiedyś na pewno ;:108 . Pomysł na różankę bardzo fajny ;:333 . Bardzo podobają mi się te płyty połączone z trawą ;:333 . W głowie zapadł mi ten tekst :
April pisze: i od razu chciało mi się chcieć ;:215
I to mi się podoba Jolu ;:215 . W takim razie i ja potrzebuję takiego basenu ;:224 . Wspaniale łączysz rośliny ;:138 . Masz mnóstwo jeżówek , traw , hortensji . No nic dodać nic ująć ;:180 . Jestem pełna podziwu ;:180 . Piszesz, że nadal nie jesteś do końca zadowolona ale to normalne ;:108 . Genialnie porównałaś style ogrodowe do aut ;:215 . Dokładnie tak jest ;:108 . To, że coś nam się podoba nie zawsze oznacza, że chcemy to mieć ;:333 . Zwierzęta masz świetne a koty potrafią znaleźć sobie ciekawe miejsce ;:306 . Zdjęcia jak zwykle przepiękne a jeżówka Jewel czarująca jest ;:167 . Powiedz mi co to za trawki właśnie między tymi jeżówkami ?? Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę :wit .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, te trawki między jeżówkami to właśnie molinia Variegata w okresie kwitnienia. Prawda, że fajna? I bez kaprysów. Ścinasz całą bardzo wczesną wiosną, nawet końcówka zimy i odrasta świeżo. Nie schnie, nie trzeba odmładzać w trakcie sezonu.
A basen polecam, nawet na urlop nie chce się wyjeżdżać ;:306 Zresztą do mojej miejscowości to właśnie ludziki na urlop przyjeżdżają z Warszawy :;230
;:cm
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz ładne kępy białych jeżówek. U mnie białe rosną najsłabiej, w przeciwieństwie do tych zwykłych, purpurowych.
Szczęściara z Ciebie, że możesz tak wskakiwać i wyskakiwać z basenu kiedy chcesz... U mnie w ten sposób korzystają tylko psy, oczywiście nie nasze :evil:
A kocidła i psiaki są cudne, choć faktycznie dużo słodsze, gdy są małe- ale czy z ludźmi nie jest tak samo?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Jolu, no proszę, zaskoczyłaś mnie, że lubisz rock gotycki :D Ja też słucham, chociaż teraz trochę mniej, bo większość lata spędzam na działce, a tam lubię słuchać odgłosów natury.

Jeżówki masz piękne, Avalanche i Green Jewel - cudne! Tę zieloną też mam, ale moja została podjedzona przez slimaki i dopiero teraz wypusciła pęd kwiatowy, jeden, jedyny :(
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Jolu rzeczywiście bardzo fajna ta molinia ;:63 . I w dodatku jak czytam jest bezproblemowa ;:333 . Trzeba będzie sobie ją sprawić w takim układzie ;:108 . Mój eM coś mi kiedyś na temat basenu wspominał więc może się go dorobimy ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aprilku uwielbiam widoki ogrodu, jak takie rozproszone słońce oświetla rośliny. ;:oj Bambus rozrasta się pięknie. Green Jewel zawojowała nie tylko mnie. :D Muzycznie byśmy się polubiły, nawet Tarja Turunen czasem gości w moim radio. :) M uwielbiają w gruncie rzeczy te nasze szaleństwa ogrodowe, a martwią się, że musieliby sami pracować, gdyby nam kręgosłupy odmówiły posłuszeństwa. :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No i masz.... znowu ta rutewka , którą mnie prześladowała.którą się zaraziłam ,którą też i ciekawa jestem jestem jak będzie moja.Jak myślisz ? W przyszłym roku( zakładając ,że przezimuje ) pokaże już kwiaty ???
Ogród jak zwykle zjawiskowy, piękny,!!I dlatego lubię do niego zaglądać ;:108 ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amanita/Dominiko, witam nowego gościa :wit
Czemu zaskoczyłam cię słuchaniem takiego rocka? Mało popularny? A jakie zespoły byś mi poleciła z tej kategorii?
W ogrodzie też preferuję odgłosy natury, chyba że sąsiad postanawia kilkaset metrów skosić kosiarką żyłkową :twisted: No wczoraj myślałam że wezmę największy mój szpadel i pójdę mu przywalić ;:125 Miałam 2 godziny nim się ściemniło i cały czas w hałasie nie do opisania.
Ślimaki to duży problem, tak mówią, bo ja ich nie mam :tan Jedyna zaleta piasku i igieł :;230 Może dostarczyć ci igieł sosnowych do ściółkowania? Problem by zniknął. Albo szyszki. To też niezła zapora.

Ewelinko, molinia zupełnie bezproblemowa i dość szybko rośnie. Polecam. Basen też polecam, bez niego nie zrobiłabym w ogrodzie połowy tego co zrobiłam. Chłodny prysznic to nie to samo.

Soniu, las poza utrapieniem piasku i igieł, ma swoje zalety :wink: Bambusy szaleją bo regularnie podlewane są florowitem. Mam tylko nadzieję że nie rozwalą mi tej donicy. To odmiana bardzo ekspansywna.
Co do męskich obaw to właśnie mnie pyta, kto się zajmie ogrodem jak mnie zabraknie? No mi będzie już wszystko jedno ;:306 Z pewnością nie on bo przecież kobiety są bardziej długowieczne ;:224
Soniu, a znasz Heroes del Silencio. Trochę już wiekowa grupa ale super. W samochodzie radio mam nastawione na RMF Rock. Rano lecą klasyki. Chomiczówka Sidneya Polaka to o moim osiedlu. Chodził o dwie klasy niżej niż ja. I co z niego wyrosło ;:306

Anno, rutewką się nie martw, takie kwiaty będziesz miała już w przyszłym roku. Przecież moje sadzone zeszłej jesieni. Tylko posadź do dobrej ziemi. Ja dodałam obornik granulowany. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek UWIELBIAM JĄ

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek To była sesja dwóch vertigo na tarasie. Mam jeszcze dwie na tarasie syna, to te z bambusami. Oraz trzy w murowanych donicach na wejściu. Co roku mam więcej traw Vertigo ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Gemma

Obrazek Harlow carr

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Burgundy Iceberg

Obrazek

Obrazek Minerva

Obrazek
Obrazek
Obrazek Cudownie powtarza J.du Pre Właściwie ona niemal nie przestała kwitnąć, może tydzień na początku sierpnia.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jak się ma tyle miejsca to można poszaleć... Świetny pomysł na to miejsce do kontemplacji róż :D U mnie gleba przepuszczalna chyba aż za bardzo, bo z tego co czytam to jeżówki lubią dużo wody, a u mnie kolejne lato marnie z tym było ;:222 Niby podlewam, ale widzę po roślinach, że to nie to samo co deszcz.
Blue Girl mimo, że nie blue :wink: jednak bardzo ładna. Układ płatków ma taki jaki lubię najbardziej, a listki tak zdrowiuteńkie, że z pewnością ją zakupię jeśli tylko spotkam :wink:
Naprawdę rutewka tak szybko rośnie? Mam właśnie jedną do posadzenia, jednka myślałam że dług będę czekać na takie cudne widoczki jak u ciebie.
Z kociaków tak się uśmiałam, że aż mój kot mi się dziwnie przyglądał ;:306
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Jolu, powiem Ci, że znakomicie się czuję w Twoim ogrodzie, bo jak oglądam zdjęcia, to kiwam na nie z aprobatą, bo to moje kolory są :D Widzę u Ciebie białe i fioletowe róże, bladoróżowe - u mnie dokładnie ten sam zestaw :lol: Wyczaiłam u Ciebie tę Blue Girl, wpadła mi w oko.

A powiedz mi, ta czarna wysoka trawa, to konwalnik? Wygląda, że tak, ale taka duża? Dlatego pytam, bo wygląda imponująco :D

A co do muzyki, to dlatego się zdziwiłam, bo wydawało mi się, że to już mało popularny gatunek muzyki, sama słuchałam go bardziej będąc w liceum i jakoś potem zapomniałam. Ja zawsze lubiłam Sisters of Mercy czy Bauhaus - więc jeśli nie znasz, to polecam :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Czy ta trawę Vertigo wykopujesz na zimę?
x-ja-a

Post »

April pisze: (...) Strach przy tobie i przy Jagnie coś pisać ;:306
(...)
Jagna (Agnieszko - wydało się ;:306 ) to w jakim celu radzisz róże, jak nie do podziwiania? Masz nadmiernie rozbudowany instynkt opiekuńczy i lubisz nimi się zajmować? Bo ja lubię, jak przyjedzie do mnie przyjaciółka, usiąść sobie w gorący dzień na kamiennej ławce i rozmawiać wąchając przy tym i podziwiając kwiaty różane. Nie przeczę że to nie jest częste ale się zdarza.
Ja też mam myśli samobójcze, typu wyciąć trochę sosen i zrobić dodatkową rabatę różaną. Ale na szczęście mój M czuwa i nie pozwoli mi, żebym zrobiła sobie krzywdę. Już mnie pyta czasem czy ścieżki między rabatami planuję dostatecznie szerokie dla wózka inwalidzkiego, bo to szaleństwo może mieć tylko taki koniec. I pyta mnie jeszcze czy wiem że "młodsza już nie będę" ;:306 No jak on śmie kobiecie takie teksty wypowiadać :;230
Dlaczego strach przy mnie pisać??? ;:202 Moje doświadczenia literackie to napisanie opowiadania w siódmej klasie podstawówki ;:306 Pisać mi łatwo genetycznie - moja Mama była fantastyczną polonistką a Tata bibliografem. I coś w tych genach naprawdę jest, bo mój młodszy syn nigdy nie robił błędów ortograficznych, tak po prostu, sam z siebie. Więc traktuję moją swobodną paplaninę tak jak odziedziczony kolor oczu czy cienkie włosy ;:306 Zawodowo zajmuję się innym językiem niż polski, więc każdy post w każdym wątku czytam bez skrzywienia zawodowego z wypiekami na twarzy i radością.
Do podziwiania mam miejsce w rogu ogrodu, na huśtawce, z której mam pogląd na całość. W rabatach staram się wygospodarować miejsce na więcej rabaty w rabacie :lol:
Rozsądek Twojego męża jest przerażający. Muszę zmierzyć czy moje ścieżki pomieszczą wózek. Co prawda myślałam bardziej o balkoniku, ale widuję ostatnio ludzi na wózkach elektrycznych i jestem zafascynowana. Muszę się kiedyś zatrzymać i dyskretnie przyłożyć centymetr... ;:306 A co do wieku, to każ mu obejrzeć niektóre gwiazdy tv, które zdecydowanie są coraz młodsze jak Benjamin Button a twierdzą, że to zdrowy tryb życia i geny. Więc kto wie? Może i nam się trafi taka przypadłość? ;:170
Gdybym już nie posadziła rutewki, to teraz bym musiała robić zamówienie. Piękną ją masz! ;:167 Dobrze, że napisałaś o oborniku, nie wiedziałam co ona lubi, czy przekarmianie nie wpłynie na jakość kwitnienia. W przyszłym roku dostanie obornika. Dziękuję za anafalis perłowy. Doskonale rozumiem dlaczego usuwasz kwiaty w pewnej chwili, ten żółty tam wcale nie pasuje! :D Jeżówka Green Jewel jest niesamowita. Oceniasz ją jako bezproblemową? U mnie wytrzymują tylko silne, podstawowe odmiany, myślisz, że miałaby szansę?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Skoro mam Twoje pozwolenie na skopiowanie podpór, to skwapliwie z niego skorzystam :D Z tym, że to już w przyszłym roku, bo sezon powoli zbliża się do końca.
Jeżówki królują i muszę przyznać, że wspaniale je wkomponowałaś w swój ogród ;:180 Szczególnie świetnie się prezentują w większej grupie.
Green Jewel - fantastyczna ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”