Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Witam Was w niedzielny poranek :wit

Pomimo , że to niedziela i dzień kiedy mogłabym pospać dłużej jestem na nogach od czwarej .
Nie zrobiłam wczoraj oprysków , bo słusznie obawiałam się , że noc będzie zimna i nie chciałam by stały mokre rośliny .
W szklarni była taka fajna temperatura . Zrobiłam zdjęcie żeby Wam pokazać jakie u mnie ciepłe czerwcowe noce .

Obrazek

Dzień zapowiada się słoneczny , bo na niebie póki co nie widać żadnej chmurki . W szklarni zrobi się pewnie ze 35 C . Założyłam już siatkę cieniującą to będzie 35 C , a nie 45 C . Biedne te moje pomidorki , takie różnice temperatur to dla nich nic dobrego .

Marysiu

Dziękuję , będę pamiętać . :D

Małgosiu

Urlopu zazdraszczam ;:108
Róża przepiękna !
Winogronek będzie Ci smakował , nie ma innej opcji . Dla mnie to jeden z najsmaczniejszych pomidorków koktailowych . Miałam w zeszłym roku również Megagrona i taki smacznynie był .
Za to u mnie w skrzynce rośnie Ildi od Ciebie i też wiążę z nim duże nadzieje - smakowe , bo wiem , że Tobie smakował . Oczywiście jeszcze nie kwitnie , ale pączki na pierwszym gronie już są .
Teraz gdy bdziesz miała więcej czasu :;230 bo na urlopie jesteś mam nadzieję , że pokażesz jeszcze więdej zdjęć swoich upraw .

Irenko :wit , udało Ci się wstrzelić przede mną . :D

Miłej niedzieli wszystkim życzę . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety Irenko podejrzewam sprzedawców, że wciskają nam stare nasiona. Kiedyś kupiłam nasiona różne m.in. kobei posiałam i nic nie wzeszło, reklamowałam! Przysłali nowe dwie torebki i obydwie wysiałam, wykiełkowały i wtedy miałam najładniejszą kobeę :D

Beatko współczuję pomidorkom, u mnie aż tak zimno nie jest ;:oj ale niebo z chmurkami :D

Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Irenko to na pewno nie jest Ildi ;:185
Ildi ma "napakowane" grona, owoce w kształcie gruszki i śliwki a przede wszystkim inne liście. Kolor jasno zielony i drobno powycinany. Bardziej ozdobny niż inne pomidory.
Zmykam na wieś. Wieczorem się odezwę :wit
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu W piątek przywiozę LO do Ciebie i na pewno się zakochasz ;:108 Oczywiście patyczkami w razie potrzeby służę tylko teraz chyba nie najlepszy moment. A może jednak ;:224

Beatko To nieprawdopodobne a jeszcze dziś widziałam, że znów ma być u Ciebie koło 3 w nocy ;:oj Dobrze, że mimo takich trudnych warunków nie rezygnujesz z upraw. Pamiętam Twoje pomidory z zeszłego roku i robiły wrażenie. Na małą ilość owoców chyba też nie narzekałaś więc i w tym roku będziesz cieszyła się fantastycznymi zbiorami. U Ciebie szklarnia to w zasadzie warunek konieczny.
Ale w zeszłym roku aż tak długo chyba nie miałaś zimnych nocy?

Urlop mam w zasadzie pierwszy raz odkąd zaczęłam pracować i stwierdzam, że jest za krótki. Ale przynajmniej odrobię nieco zaległości. W lipcu mamy zakaz urlopów ze względy na Światowe Dni Młodzieży choć ja na ten okres najchętniej uciekłabym z Krakowa. To będzie masakra komunikacyjno- logistyczna a ja będę musiała przebijać się przez zamknięte strefy. Dobrze, że będę miała przejściówkę, która każde barykady otwiera ;:306

Mam nadzieję, że nie rozczarujesz się Ildi. Dla mnie był fantastyczny a jak już zacznie owocować, to nie wie, kiedy skończyć ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu

W zeszłym roku pogoda o tej porze roku była podobna , może noce były ciut cieplejsze . Tak jest i trzeba to przetrwać . ;:173
Z pomidorków nie zrezygnuję , za nic . U mnie to już nałóg nieuleczalny . Uprawa pomidorów dostarcza niezwykle dużo różnych emocji . Zaczynamy od zdobycia nasion , kończymy na konsumpcji owoców . Po drodze to dopiero są jazdy , w zasadzie od momentu wybierania odmian do wysiewu . I jak z tego zrezygnować ? Nigdy ! Może ograniczę ilość odmian i krzaczków ? Jednak to jest chyba tylko marzenie . ;:108

Nie zazdroszczę Ci Krakowa w te cudowne dni . ;:185
I nie tylko w te dni , ja leśna dziewczynka zupełnie nie nadaję się do mieszkania w takim dużym mieście . Nawet mały Olsztyn przyprawia mnie o nerwy .

My urlop mamy na przełomie sierpnia i września . Całe trzy tygodnie ! I jesteśmy u siebie , myśl o jakimkolwiek wyjeździe , a szczególnie zagranicznym przyprawiają mnie o zawrót głowy . Wyjeździłam się wystarczająco i teraz zupełnie mnie nie pociąga zwiedzanie świata . Jestem teraz na etapie pomidorków i póki co jest mi z tym bardzo dobrze . :D

W pomidorkach mam w tym roku dobrze namieszane , oj dobrze . Kilka NN , może po owocach będzie moża je poznać . Jest jeden gagatek , który powinien mieć liście ziemniaczane , a na regularne . Nasiona jeśli będę zbierać to tylko z tych co do których będę pewna , że nic nie pomyliłam .
Dziwny ten rok , ale przez to bardzo ciekawy . :D

Małgosiu , życzę Ci miłego urlopu , dobrej pogody nie tylko na dworze , ale też ducha . ;:196 ;:196

Tak wygląda nasz ziemniaczany eksperyment . Dziś zostały dodane przedłużki skrzynek . Za kila dni skończy się zapas materiału w workach .
Bardzo jestem ciekawa co nam się uhoduje w tych skrzyneczkach i woreczkach ?

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak Beatko. Cała zabawa zaczyna się od polowania na nasionka a kończy się na polowaniu na nasionka ;:306
Jak ktoś z boku czyta nasz wątek, to nie ma raczej wątpliwości, co jest dla nas najważniejsze w uprawach. Temat pomidorowy nigdy się nie kończy ;:306
Z ograniczeniem odmian będę Ci dopingowała ale szczerze mówiąc, nie wierzę, że to Ci się uda w najbliższej dziesięciolatce. Przecież co krok, to nowe odmiany, ciekawe nie koniecznie nowości. Ja dodatkowo jeszcze wkręciłam się w krzyżówki. Najbardziej ciekawią mnie F2, F3 bo to w zasadzie trudne do przewidzenia niespodzianki.

Urlop zaplanowałaś w bardzo dobrym okresie. Będzie pewnie przerabianie zebranych owoców, wędrówki po lesie a naród napływowy już odpłynie ;:131
Ja główny urlop planuję w połowie sierpnia i spędzę go na wsi. Pierwsza cepka już gotowa do nocowania, kończę zabawę z tarasem a w wakacje mam nadzieję podziałać coś w zakresie mebelków wypoczynkowych z palet. No i druga cepka- sypialnia- czeka aż się za nią wezmę.
Na szczęście berbeć w tym roku pozwala popracować. Dziś spędziliśmy cały dzień na wsi, Adaś pięknie się bawił, zbierał ze mną truskawki, plewił poziomki ale najważniejsze- nie wołał co chwilę mamo. Dzięki temu wyplewiłam dwie rabaty ozdobne i zagonek poziomkowy, zjedliśmy obiad na świeżym powietrzu, tarzaliśmy się po trawie, obserwowaliśmy pszczoły i trzmiele na szałwiach, sprawdzaliśmy smaki ziół. Ogólnie miałam fantastyczny rilax i nie musiałam patrzeć co chwilę na zegarek.
Jutro jadę na ploty do zakręconej zielono koleżanki ale najważniejsze- mogę wstać o 40 minut później niź zazwyczaj. Te czterdzieści minut to dla mnie rozpusta ;:173

Ziemniaki wyglądają obiecująco. A jak długo trzeba je podsypywać? Nawet nie wiedziałam, że tak trzeba :oops:

;:196
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Beatko fajnie wyglądają te skrzynie. ;:333 Mam nadzieję, że plony ziemniaczane będą obfite. Zdawaj koniecznie relacje z tej uprawy, bo chętnie bym też się w przyszłości w coś takiego pobawiła. :)

Małgosiu już tarasik prawie gotowy? Szybko się uwinęłaś. ;:215

A już myślałam, że w tym sezonie lista sadzonek pomidorkowych zamknięta .... aż tu niespodziewanie podczas dzisiejszego plewienia znalazłam na rabacie kwiatowej między mieczykami dwie samosiejki. ;:109
Obrazek

Chyba je tam zostawię, no bo cóż innego mi pozostało. Sumienie mi nie pozwala wywalić ich na kompost. ;:306

Tak więc to naprawdę niekończąca się historia pomidorowa. .:lol:
Na jednych dojrzewa już trzecie grono
Obrazek

.... inne dopiero wyłażą z ziemi. ;:86 ;:112
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu patyczki dopiero po kwitnieniu, dziękuję za chęć podzielenia się kwiatem róży i u mnie pewnie znajdziesz podobną i pięknie pachnącą ;:224

Beatko oglądają angielski GW też w starym wiadrze wsadziłam parę ziemniaków i mam nadzieję za jeden obiad. Twoje wyglądają elegancko! ja nie dodaję ziemi ;:oj Warto Twój post zapisać i porównać z uprawami 2017 :shock:

Kasiu gdzie nie spojrzysz sieją się pomidory ;:oj Jaka odmiana pomidorów Ci dojrzewa, bo takie błyszczące miałam rok temu i nie bardzo mi smakowały, bo miały twardą trudną do pokonania skórkę. Może błysk jest na innych tez odmianach :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu może miałaś Perłę Małopolski? Ona jest taka bardzo błyszcząca. Nie wszystkim smakuje. Też ją miałam i zauważyłam, że najlepsza jest jak mocno dojrzeje.
Ten pomidorek na zdjęciu to Korale Morango. Są bardzo dobre. ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu pewnie tak bo Perłę M. miałam a Korale Morango nie, nazwa nie była dopasowana bo pomidory były fruwające ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Perła M . ma tylu zwolenników co przeciwników . :wink:

Miałam w zeszłym roku . Ładna jest , dekoracyjna , ale jej smak , nawet gdy była dojrzała mi nie odpowiada .
Być może kiedyś do niej wrócę , ale nie za szybko . Polecam ją znajomym ze względu na walory estetycze i łatwość uprawy . Uważam , że warto jej spróbować , bo każdy z nas ma inne odczucia i sam musi decydować co mu smakuje .
Pewnie dlatego wysadzam tyle odmian pomidorów, bo cały czas szukam tego czegoś . :)
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i smak zależy też od warunków uprawy. U mnie donicowe smakowały inaczej niż te w gruncie.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las Małgoś :wit
Czasami smak jest drugorzędny np. mój tegoroczny pierwszy czerwony pomidorek nie powalał smakiem i
zielony w środku ale za to jaka dumna jestem... ;:173
To ten nieznany pomidorek pomyłkowy i nie wiem skąd się przyplątał, ale czy to ważne?
Ważne, że 10 czerwca czerwony. ;:138
Kasiu ten pomidorek niespodzianka od Ciebie przepadł mi ;:145
Pamiętasz jak go pokazywałam? Taki mikry był po ciężkim porodzie i w ogóle.....później nie mogłam go odróżnić od innych,
a kilka zgubiło etykietki, albo córa mi je powyciągała?
Teraz nie wiem gdzie go mam posadzonego?
Zaczną się zbiory to się może odnajdzie?
A jak się Wam klubowicze ,,Las Małgoś,, sprawują pomidorki-niespodzianki od Kasi? :)
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu pamiętaj, że Ty masz coś innego niż pozostali klubowicze. :) (na tym etapie mogę już trochę uchylić rąbka tajemnicy, że masz dlatego coś innego, bo tuż przed wysyłką dowiedziałam się, że już masz nasionka niespodzianki zapakowanej do wszystkich pozostałych, więc w ostatniej chwili podmieniłam na inny model :;230 .... może nie lepszy, ale inny :wink: )
Twoja niespodzianka powinna być wczesna. Przynajmniej u mnie jest mocno do przodu w stosunku do innych odmian. :) (ale to nie ten ziemniaczany, co pierwszy u Ciebie dojrzał ;:185 ).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Las Ogrodnikas

Kasiu Taras już niemal skończony ale pozostają elementy ozdobno- funkcjonalne. To trochę czasu zajmie ale stopniowo upiększę swoje otoczenie ;:215
Na pewno będzie skrzynia z miętami żeby można było sobie "niuchnąć" lub skubnąć do wody czy soku, chciałabym posadzić w pobliżu perowskię ale jeszcze nie wysiałam :oops: , mam w planie zrobić siedziska z palet i sklecić jakieś oświetlenie wieczorne. Zobaczymy, na co czas pozwoli ;:173
Sieweczki pomidorka super-niespodzianka ale jak widać na zdjęciu świetnie sobie radzą same. Od razu nasuwa mi się pytanie: po co my się tak trzęsiemy nad sadzonkami? ;:306
Jestem ciekawa, co Ci z tego wyrośnie.
Donicowe piękne ;:138

Marysiu U Ciebie to ja zawsze znajdę multum pięknych i oszałamiająco pachnących róż. To właśnie Twoje różane foto- relacje skłoniły mnie do gromadzenia różnych piękności. Pamiętasz ile patyczków od Ciebie wytargałam? Szkoda, że nic nie przetrwało najpierw suszy a potem bezśnieżnej zimy.

Elu Pierwsze pomidory zawsze smakują inaczej, niż te z kolejnych gron ale z pierwszym to się chyba pośpieszyłaś ;:131 Widziałam foto i wydawało mi się, że jeszcze nie wybarwiony był a dochodzenie na szafce kuchennej jest dobre pod koniec sezonu a nie na początku. Ale to tylko moje zdanie.
Ja wolę poczekać i cieszyć się fantastycznym smakiem ;:108
Jeśli chodzi o niespodziankę od Kasi, to jeszcze muszę chwilkę poczekać na próbę odgadnięcia "gagatka"

Obrazek

Krzaczysko rośnie ogromne, mam zapisane prowadzić na jeden pęd ale On puścił się sam na dwa pędy ;:306

A jeśli chodzi o inne pomidorki- jestem bardzo w tyle za Wami ale trudno, doczekam się i ja ;:108

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Owoce powiązane ma jeszcze Black from Tula, Sungold, reszta kwitnie albo szykuje się do kwitnięcia. Najwolniej zbierają się te na przetwory ;:223

Papryki są także na różnym etapie. Co dziwne, ostre maja już powiązane pierwsze owoce a część słodkich jeszcze nie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na cebulę nie mogę narzekać. To, co przetrwało do wysadzenia radzi sobie bardzo dobrze :tan

Obrazek

W ozdobnym także co raz więcej kolorów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irenko Dostałam od Ciebie maleńkie sadzoneczki Milina. Zobacz, co dzieje się teraz w donicy ;:oj

Obrazek

Właśnie pojawił się znienawidzony przez pomidorowców komunikat: Zaraza ziemniaka - Komunikat aktywny
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”